Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kandidatai Europos Parlamento ir prezidento rinkimuose turi bėdų dėl pajamų deklaracijų – koją kiša keista įstatymo nuostata

Pajamų deklaracijos kiša koją kandidatams prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose. Bent iki kovo 1 d. strigs politikų gaunamos didesnės nei 40 litų žmonių aukos, o kandidatams teks papildomai rinkti pažymas iš darbo užuot sulaukus, kol deklaracijas parengs Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Taip nutiko todėl, kad rinkimai šiemet – pavasarį, o VMI preliminarias pajamų deklaracijas suformuoja tik kovą.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Teko rinkti patiems

Seimo narys liberalas Eugenijus Gentvilas jau įsiregistravo kandidatu Europos parlamento rinkimuose. Jis pripažįsta, kad šiemet dėl to turėjo popieriauti ilgiau, tačiau su didelėmis bėdomis teigia nesusidūręs.

„Paprastai VMI kovo 1 d. pateikia suvestinę jiems žinomų duomenų, tada tik pasižiūri, priduodi ir deklaracija baigta. Dabar tuos duomenis reikia susirinkti pačiam. Aš, kai neturiu kitų pajamų, Seime paprašiau buhalterijos ir padarė, perrašiau tuos duomenis, pateikiau deklaraciją ir gavau patvirtinimą, kad viskas gerai. Viską galima padaryti, nors anksčiau buvo greičiau“, – pasakojo E.Gentvilas.

Apie keblią padėtį dėl deklaracijų Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas antradienį kalbėjosi su VMI vadovu.

Jis sutinka, kad daugiau problemų susirinkdami pažymas turės tie kandidatai, kurie pajamas gauna ne iš vieno šaltinio, dirba individualiai.

Aptarė su VMI vadovu

Apie keblią padėtį dėl deklaracijų Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas antradienį kalbėjosi su VMI vadovu. Nutarta, kad kitos išeities nėra. Kandidatai ir jų rėmėjai turi pajamas deklaruoti iš anksto.

„Jei jo darbovietė dar nėra perdavusi duomenų VMI, nors jų pateikimo terminas jau artėja, tai tas kandidatas į europarlamentarus turėtų paimti pažymą ir nueiti deklaruoti pajamų į VMI. Mes dėl kandidatų patogumo negalime laužyti visos nusistovėjusios mokesčių deklaravimo tvarkos“, – teigė VRK narė Živilė Verbylaitė.

Pasak jos, jei deklaracijos bus su klaidomis, tai jas bus galima patikslinti iki tol, kol kandidatai bus galutinai patvirtinti balandžio pabaigoje.

„Jei kandidatas bus pamiršęs, kad gavo pajamas iš dar kur nors, kad turėjo kokį honorarą, tai mes tikrai iš to nedarysime problemų, stabdymų, o tas deklaracijas leisime patikslinti. Nematau čia didelės bėdos“, – teigė VRK narė.

Neįskaitė aukų

Bent šešiems prezidentės Dalios Grybauskaitės rėmėjams teks iš naujo bandyti finansiškai paremti jos kovą prezidento rinkimuose po to, kai deklaruos pajamas VMI.

Dėl neužpildytų pajamų deklaracijų kandidatai patiria ir daugiau nemalonumų.

Štai bent šešiems prezidentės Dalios Grybauskaitės rėmėjams teks iš naujo bandyti finansiškai paremti jos kovą prezidento rinkimuose po to, kai deklaruos savo pajamas VMI.

Kol kas šios aukos grąžintos, nes viršijo 40 litų. Pagal įstatymus, politikams aukojantys didesnę sumą nei ši piliečiai privalo būti deklaravę, kiek uždirba.

Dėl šios priežasties buvo atmesta Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio 500 litų ir „Respublikos leidinių grupės“ leidėjo Vito Tomkaus 3,9 tūkst. litų aukos D.Grybauskaitei.

VRK duomenimis, kiti kandidatai į prezidentus ir Europarlamento rinkimuose tokių aukų, kurios negalėtų būti priimtos dėl to, kad autotojai nedeklaravę pajamų, nėra gavę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius