Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoras Uspaskichas dar sprendžia dėl darbo Europos Parlamente

Du iš trijų pretendentų užimti Seimo narių, išrinktų į Europos Parlamentą (EP), vietas teigia neketinantys atsisakyti tokios galimybės, abejoja tik Darbo partijos atstovas.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į Europos Parlamentą (EP) išrinkti trys Seimo nariai – „darbietis“ Viktoras Uspaskichas, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis ir liberalas Petras Auštrevičius.

Apie apsisprendimą vykti į Briuselį kol kas nepareiškė tik V.Uspaskichas.

Į Europos Parlamentą (EP) išrinkti trys Seimo nariai – „darbietis“ Viktoras Uspaskichas, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis ir liberalas Petras Auštrevičius

Jis BNS tvirtino, kad apie tai, ar vyks į EP, ar vietą Briuselyje užleis kitam „darbiečiui“ Seimo pirmajam vicepirmininkui Vydui Gedvilui, apsispręs artimiausiu metu.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas BNS tvirtino, kad tikisi, jog visi trys politikai antradienį atvyks į komisijos posėdį, kur oficialiai atsisakys Seimo nario įgaliojimų. Šiuo metu tokį raštišką prašymą VRK gavo tik iš V.Mazuronio.

Z.Vaigauskas tvirtino, kad šiuo metu parlamentarams gaminami nauji pažymėjimai, todėl ir norima išspręsti šį klausimą kuo greičiau, nors įstatymai numato galimybę pranešti apie Seimo nario mandato atsisakymą iki birželio 15 dienos.

Arminas Lydeka gerbs rinkėjų valią

Tuo metu Liberalų sąjūdžio atstovas Arminas Lydeka BNS tvirtino ketinantis „gerbti rinkėjų valią“ bei užimti laisvą Seimo nario vietą, kuri atsilaisvins į EP išvykus P.Auštrevičiui.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Arminas Lydeka
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Arminas Lydeka

A.Lydekai ši vieta tenka pagal partijos sąrašą 2012-ųjų Seimo rinkimuose. Šiuo metu politikas vadovauja Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biurui, jis Seime dirbo net tris kadencijas – nuo 2000 iki 2012-ųjų.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovo V.Mazuronio vietą Seime užims partijos narys Rimas Antanas Ručys. Politikas BNS taip pat patvirtino neketinantis šios teisės atsisakyti.

R.A.Ručys turi darbo Seime patirties – jis parlamente dirbo 2008-2012 metais.

Gintaras Tamošiūnas dar svarsto

Po Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo, kad Seimo sprendimas į rinkėjų balsų pirkimo skandalą 2012-aisiais įsipainiojusius „darbiečius“ grąžinti į rinkimų sąrašą prieštarauja Konstitucijai, partijos atstovei Živilei Pinskuvienei užkirstos galimybės patekti į Seimą.

Vietoj Ž.Pinskuvienės pagal sąrašą į Seimą turėtų keliauti Gintaras Tamošiūnas. BNS jis sakė, kad rimtai apie vietą Seime galvos tik, kai V.Uspaskichas apsispręs, ar vyks į EP.

„Jei labai atvirai, tai dar galvoju. Galbūt labiau sutikčiau, nei nesutikčiau, tačiau sunku nuspręsti, nes gyvenime buvo visokių planų“, – sakė G.Tamošiūnas.

„Jei labai atvirai, tai dar galvoju. Galbūt labiau sutikčiau, nei nesutikčiau, tačiau sunku nuspręsti, nes gyvenime buvo visokių planų“, – sakė G.Tamošiūnas

Jis tvirtino šiuo metu užsiimantis verslu.

Rinkimų rezultatai

Įstatymai numato, kad išrinkti į EP asmenys privalo atsisakyti su šiuo postu nesuderinamų pareigų likus dviem savaitėms iki pirmojo EP posėdžio, kuris numatomas liepos 1-ąją.

Lietuva Europos Parlamente turės 11 atstovų.

Du mandatus gavę Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai į EP deleguoja Gabrielių Landsbergį ir EP šiuo metu dirbantį Algirdą Saudargą.

Tiek pat vietų gavę socialdemokratai siunčia dabartinius europarlamentarus Viliją Blinkevičiūtę ir Zigmantą Balčytį. Be P.Auštrevičiaus į Briuselį važiuos ir Liberalų sąjūdžio sąrašo pirmojoje vietoje po rinkimų atsidūręs Antanas Guoga. Antrąją kadenciją EP dirbs ir „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas, į Briuselį vyksiantis kartu su V.Mazuroniu, „darbietis“ V.Uspaskichas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis. Savo atstovą – Bronį Ropę – turės ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius