-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozas Bernatonis: lenko korta – įsipareigojimas kitai valstybei, sudarantis problemų kandidatuoti į prezidentus

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis yra įsitikinęs, kad lenko kortą turintis žmogus negali būti visiškai ištikimas Lietuvai. Jis pabrėžė, kad tai yra jo kaip teisininko, o ne teisingumo ministro nuomonė. Į prezidentus kandidatuojantis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis anksčiau yra pripažinęs, kad turi šį dokumentą.
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Laikausi tos nuostatos, kaip ir daugelis kitų teisininkų, kad lenko korta yra įsipareigojimas kitai valstybei, ir pasižadėjimo kitai valstybei teisinė sąvoka apima ir tuos įsipareigojimus. Jeigu yra konkretūs asmens įsipareigojimai, yra net numatyta, už kokį elgesį šios privilegijos gali būti panaikintos, vadinasi, yra tiesioginės sąsajos“, – Ketvirtadienį Seime vykusioje Vyriausybės valandoje kalbėjo ministras.

Jis yra įsitikinęs, kad lenko korta gali sudaryti problemų žmogui kandidatuojant į prezidento postą arba į Seimą.

Kalbant apie prezidento rinkimus ir jeigu tikėtume, kad kažkas iš kandidatų tokią kortą turi, tai jis turėjo apie tai rašyti pareiškiniuose dokumentuose, ir atitinkamai Vyriausioji rinkimų komisija turėjo priimti sprendimą, kuris gal būtų padėjęs tą klausimą išspręsti teisiškai.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis kandidatuoja gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

„Kalbant apie prezidento rinkimus ir jeigu tikėtume, kad kažkas iš kandidatų tokią kortą turi, tai jis turėjo apie tai rašyti pareiškiniuose dokumentuose, ir atitinkamai Vyriausioji rinkimų komisija turėjo priimti sprendimą, kuris gal būtų padėjęs tą klausimą išspręsti teisiškai“, – kalbėjo J.Bernatonis.

Ministro įsitikinimu, lenko kortą turėtų įvertinti Konstitucinis Teismas (KT), J.Bernatonis apgailestavo, kad ankstesni bandymai kreiptis į Teismą nepavyko: „Aš prašyčiau, kad mano atsakymas nebūtų politizuojamas, nes išsakysiu tik savo kaip teisininko nuomonę. Negaliu kaip teisingumo ministras irgi to vertinti“, – teigė J.Bernatonis.

Klausimą dėl Lenkų kortos V.Tomaševskis vadina nesusipratimu

Prisimintą Lenkų kortos klausimą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis vadina nesusipratimu, nes, anot jo, tokios problemos nėra.

„Šis klausimas seniai išaiškintas. Yra oficialus 2008 metų Užsienio reikalų ministerijos raštas, kur aiškiai pasakyta, kad Lenkų korta yra tautybės tapatybės pažymėjimas ir nieko daugiau“, – ketvirtadienį BNS sakė V.Tomaševskis, komentuodamas teisingumo ministro socialdemokrato Juozo Bernatonio žodžius, kad Lenkų korta yra įsipareigojimas užsienio valstybei ir jos turėjimas kelia problemų kandidatams į prezidentus.

„Jei ministras to nežinojo, jam minusas. Jeigu jis komentuoja kaip teisininkas, tai išvis nesusipratimas“, – tvirtino LLRA vadovas.

V.Tomaševskis ne kartą patvirtino turintis lenko kortą

V.Tomaševskis tokį dokumentą turi. Vadinamoji lenko korta yra dokumentas, patvirtinantis lenkų kilmę ir suteikiantis lengvatų ne Lenkijoje gyvenantiems lenkams.

„Lenko korta tai yra kaip ir viza į Ameriką arba į Kiniją. Jūs puikiai suprantate, kad jokio pasižadėjimo nėra“, – vasario pabaigoje yra sakęs V.Tomaševskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius