Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje renkamas prezidentas

Lietuvoje sekmadienį vyksta prezidento rinkimai. 2,5 mln. rinkėjų gali rinktis iš septynių kandidatų į šalies vadovo postą.
Lietuva šeštą kartą renka prezidentą.
Lietuva šeštą kartą renka prezidentą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Balsavimas apylinkėse prasidėjo 7 valandą ir truks iki 20 valandos. Nuo šeštadienio nakties iki balsavimo pabaigos draudžiama agitacija, išskyrus nuolatinę vaizdinę agitaciją, iškabintą iki prasidedant draudimui.

Vilniaus Justiniškių rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Zita Tamušauskienė sakė, kad didžiausio rinkėjų aktyvumo paprastai sulaukiama vakare. Pasak jos, balsus tikimasi suskaičiuoti iki vidurnakčio.

Didžiausias aktyvumas paprastai būna vakare nuo 18 valandos, kai žmonės grįžta iš kaimų, sodų. Dieną daugiau žmonių tuo metu, kai grįžta iš bažnyčios. Tikimės, kad balsus suskaičiuosime iki vidurnakčio, – sakė Z.Tamušauskienė.

„Didžiausias aktyvumas paprastai būna vakare nuo 18 valandos, kai žmonės grįžta iš kaimų, sodų. Dieną daugiau žmonių tuo metu, kai grįžta iš bažnyčios. Tikimės, kad balsus suskaičiuosime iki vidurnakčio“, – BNS sekmadienio rytą sakė Z.Tamušauskienė po to, kai pirmieji rinkėjai atidavė balsus Justiniškių apylinkėje.

Kandidatas pirmajame ture išrenkamas, jei esant ne mažiau kaip 50 proc. aktyvumui jis gauna daugiau kaip pusę visų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Jei aktyvumas nesiekia 50 proc., jau pirmajame ture išrinktu kandidatas gali  būti, jei už jį balsavo daugiausia ir ne mažiau kaip trečdalis visų rinkėjų.

Jeigu pirmą kartą balsuojant prezidento rinkimuose nė vienas kandidatas nesurinks reikiamos balsų daugumos, po dviejų savaičių gegužės 25 dieną kartu su Europos Parlamento rinkimais vyks antrasis turas.

Antrajame ture rungiasi du daugiausia balsų pirmą kartą balsuojant surinkę kandidatai. Per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, surinkęs daugiau balsų.

Rinkimuose varžosi septyni kandidatai: socialdemokratas europarlamentaras Zigmantas Balčytis, antros kadencijos siekianti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, Darbo partijos atstovas parlamentaras Artūras Paulauskas, parlamentaras Naglis Puteikis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Ignalinos meras Bronis Ropė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Per prezidento rinkimus – sustiprintos policijos pajėgos

Sekmadienį prasidėjus prezidento rinkimams siekiant užkardyti galimus pažeidimus dirba sustiprintos policijos pajėgos, pranešė Policijos departamentas.

Departamentas nurodo iki sekmadienio jau gavęs 21 pranešimą apie galimus pažeidimus, susijusius su rinkimais. Ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta.

Daugiausia pranešimų gauta iš Kauno, Vilniaus ir Panevėžio apskričių. Daugiausia sulaukta pranešimų apie neleistiną rinkimų agitaciją.

Policijos pareigūnams nurodyta nedelsiant reaguoti į viešosios tvarkos ir kitus teisėtvarkos pažeidimus bei nusikalstamas veikas, susijusias su rinkimais, policijos patrulių maršrutai priartinami prie balsavimo apylinkių.

Sekmadienį Policijos departamento pareigūnai, sudarę mobilias grupes, važinėja po visos šalies rinkimines apylinkes ir stebi rinkimų eigą.

Informacija apie galimus pažeidimus bus teikiama ir skaidrumo linijai, pareigūnai bendradarbiaus su pilietine iniciatyva „Baltosios pirštinės“.

Policijai nustačius atvejus, kuomet bandoma papirkti rinkėjus, šių asmenų atžvilgiu bus vykdomi atitinkami policijos veiksmai. Baudžiamasis kodeksas numato, kad trukdymas pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas tai daryti rinkimuose ar referendume užtraukia administracinę atsakomybę ir baudą nuo 1000 iki 2000 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius