Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkėjus namuose lankanti Judita Čekuolienė: tenka būti ir patarėju, ir pagalbininku, ir nuodėmklausiu

Per rinkimus ne visi rinkėjai turi jėgų ir sveikatos pasiekti rinkimų apylinkes, todėl tuos, kurie negali ateiti, bet nori balsuoti, aplanko rinkimų komisijų nariai. Klaipėdos rajono Dovilų rinkiminės apylinkės pirmininkė Judita Čekuolienė 15min.lt papasakojo, kaip ją sutinka, išlydi ir ko iš jos prašo rinkėjai, negalintys pasiekti rinkimų apylinkių.
Balsavimas namuose
Balsavimas namuose
Temos: 1 Rinkimai

Rinkimų įstatymas numato, kad balsuoti namuose gali tam iš anksto užsiregistravę neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi, sulaukę 70 metų ir vyresni asmenys, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti į rinkimų apylinkę. Per šiuos Prezidento rinkimus rinkėjai balsuoti namuose gali penktadienį ir šeštadienį.

- Ar daug jūsų koordinuojamoje apylinkėje rinkėjų, kurie balsuoja namuose? – paklausė 15min.lt J.Čekuolienės.

- Dovilų rinkimų apylinkei vadovauju antrus  rinkimus. Šios  apylinkės sąraše yra beveik 2400 balsavimo teisę turinčių asmenų. 327 iš jų gali balsuoti namuose. Tačiau dalis jų atsisako jiems suteikiamos galimybės.

Žmonės tikina norintys rinkimų dieną patys išeiti iš namų, pasižmonėti. Rinkimai jiems tikra šventė. Tą dieną jie pasipuošia, pasitempia ir, įprastai po Šv. Mišių, ateina į rinkimų apylinkę balsuoti. 

- Kaip komisijos narius sutinka rinkėjai namuose?  

- Oho, kokie atlaidai kaimuose vyksta per rinkimus. Pasitinka mus su vaišėmis nukrautais stalais, kaip reikšmingiausius svečius. Būna, kad  troba priklauso vienai rinkimų apylinkei, o šalia stovintis namas – kitai. Jei pirmąją aplanko komisijos nariai, antrosios gyventojai jau sunerimę, kodėl pas juos nesiskubinama.

Būna, kad aplankytam žmogui ir pagalbos prireikia. Vis dėlto, daugelis jų – senoliai. Ar vandens kibirą iš šulinio pasemti paprašo, ar daiktą kokį surasti.  

- Tikriausiai aplankytieji žmonės ne vien apie rinkimus su jumis pakalbėti nori?

- Į rinkėjų namus atvykę komisijos nariai išties kaip nuodėmklausiai. Išklausyti tenka visų. Vieni apie vaikus, užaugusius, išvykusius, nesulaukiamus, pasakoja. Kitiems ūkio bėdas iškloti reikia: kas ką sėjo, kas užderėjo, kiek ir kokių augintinių kieme bėgioja.

Būna, kad aplankytam žmogui ir pagalbos prireikia. Vis dėlto, daugelis jų – senoliai. Ar vandens kibirą iš šulinio pasemti paprašo, ar daiktą kokį surasti. Pasitaiko, kad tų senukų jau daug metų niekas nelankė. Tad komisijos narių jie laukia su dideliu užsidegimu. Ateini į vieną trobą, o ten, žiūrėk, jau pusė kaimo susirinkę.

- O prašymų patarti,  už ką balsuoti, ar dažnai sulaukiat?

- Labai daug tokių, kurie nežino, už ką balsuoti. Jie  į namus atvykstančių komisijos narių laukia, kaip patarėjų. Sudėtinga žmones įtikinti, kad mes negalime jiems patarti, kad patys privalo spręsti, už ką balsuoti.

Sudėtingos būna situacijos, kuomet aplankytas rinkėjas turi regos ar klausos negalią. Tuomet prašom artimųjų ar kaimynų pagalbos, kad padėtų jiems balsuoti.

- Ar pasitaiko, kad į namus atvykusių komisijos narių namiškiai neįsileistų?

- Priešiškai nusiteikusių pasitaiko retai. Daugiau bėdų ne su piktais rinkėjais, o su keturkojais. Atvyksti į kokį vienkiemį, ir apspinta būrys šunų. Iš automobilio baugu lipti, nuvažiuoti taip pat nevalia. Čia mes kaip tie paštininkai, nuolat kenčiantys nuo šunų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius