-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Landsbergio idėja dėl privalomo balsavimo – sovietmečio dvelksmas?

Europarlamentaro, pirmojo faktinio šalies vadovo atgavus nepriklausomybę Vytauto Landsbergio idėja dėl privalomo balsavimo rinkimuose dvelkia sovietmečiu. Tokios nuomonės laikosi Mykolo Romerio universiteto dėstytojas, politologas Vytautas Dumbliauskas ir Kovo 11-osios akto signataras, diplomatas Vytautas Plečkaitis.
Balsavimas Vilniaus Vingio 401-ojoje rinkimų apylinkėje
Balsavimas Vilniaus Vingio 401-ojoje rinkimų apylinkėje / Karolinos Pansevič nuotr.

„Pirmas klausimas būtų – kas yra balsavimas: mūsų teisė ar pareiga? Tais laikais, kai vadavomės iš sovietinės sistemos, buvo pabrėžiama, kad balsavimas yra teisė, o ne pareiga. Pareiga kvepia tuo, kas buvo Sovietų Sąjunga, nes balsuoti reikėjo privalomai – balsavimas buvo vos ne šimtaprocentinis“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ pirmadienį sakė V. Dumbliauskas.

Be to, jo nuomone, privalomas balsavimas veikiausiai nebūtų naudingas Tėvynės Sąjungai – Lietuvos krikščioniams demokratams bei Liberalų Sąjūdžiui. 

Privalomas balsavimas veikiausiai nebūtų naudingas Tėvynės Sąjungai – Lietuvos krikščioniams demokratams bei Liberalų Sąjūdžiui

„Jie tiesiog ištirptų toje privalomoje gausoje. Neaišku, už ką balsuotų tie priversti balsuotojai, gal jie pasirinktų gryniausius populistus?“ – dėstė politologas.

„Net pedagogikoje, jeigu vaikui uždėsime pliką pareigą, jei jį priversime kažką daryti, efektas bus ne toks. Tad reikia ne versti, o skatinti dalyvauti. Kaip skatinti, čia jau kitas klausimas“, – tęsė jis.

Anot V. Dumbliausko, žmones sudominti rinkimais reikia pirmiausia suteikiant teisę rinkti seniūnus, merus: „Reikia pradėti nuo vietos savivaldos, kad žmonės pajustų, jog jie tikrai gali kažką išrinkti, o tas išrinktas žmogus kažką daro, o jei nedaro, jis bus neišrenkamas.“

Kovo 11-osios akto signataras, diplomatas Vytautas Plečkaitis teigia, kad priverstinis balsavimas nebūtų pats geriausias būdas paversti šalį demokratiškesne, o žmones atsakingesnius už savo valstybės ir savivaldos reikalus:

„Mums reikėtų eiti kitu keliu: auklėjant ir šviečiant žmones, aiškinant, kodėl jiems reikėtų eiti į rinkimus. Tą reikėtų pradėti daryti nuo mažų dienų, kad vaikai jaustų atsakomybę už savo kraštą, už savo likimą ir savo tautos ateitį. Jei kažką darysime tik per prievartą, toli nenuvažiuosime“, – kalbėjo V. Plečkaitis.

Kitose demokratinėse šalyse, pavyzdžiui, Šveicarijoje, nemanoma, kad balsavimas yra pareiga tėvyne – pareiga laikoma šalies gynimas

Pasak jo, kitose demokratinėse šalyse, pavyzdžiui, Šveicarijoje, nemanoma, kad balsavimas yra pareiga tėvyne – pareiga laikoma šalies gynimas. Jis pabrėžia, kad Šveicarijoje, kur dažnai vyksta referendumai, aktyvioji visuomenės dalis lemia, kokie bus sprendimai. „Jei žmogui politika, rinkimai neįdomu arba blogi kandidatai, tai jis bent kažkokią galimybę turi neiti arba nebalsuoti už juos. Čia daug didesnė demokratija, nei priversti visus kaip kariuomenėje, kaip sovietiniais laikais eiti balsuoti“, – kalbėjo V. Plečkaitis.

„Privalomasis balsavimas su baudomis ignoruojantiems demokratinius rinkimus, boikotuojantiems ir tingiai nebalsavusiems būtų aštrus eksperimentas. Tikriausiai Seimas neišdrįstų priimti tokio įstatymo. Bet viešas idėjos svarstymas būtų naudingas, paskatintų mąstyti apie laukiamą piliečių visuomenę. Jos norėtųsi siekti kitokiais būdais“, - interviu savaitraščiui „Veidas“ sakė V. Landsbergis.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius