Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Po Visvaldo Matijošaičio ir Andriaus Kupčinsko dvikovos partijos laukia postų viliotinio

Antrasis Kauno mero rinkimų turas nulems, kas gros pirmuoju smuiku formuojant valdančiąją daugumą miesto taryboje. Daug kas prognozuoja pergalę rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ lyderiui Visvaldui Matijošaičiui, tačiau Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) irgi dar nesudeda ginklų – jei meru bus išrinktas Andrius Kupčinskas, konservatoriai žada suburti koaliciją ir išlikti valdžioje.
Visvaldas Matijošaitis ir Andrius Kupčinskas
Visvaldas Matijošaitis ir Andrius Kupčinskas / 15min.lt fotomontažas

Šiuo metu „Vieningas Kaunas“ miesto taryboje turi 16 vietų iš 41, TS-LKD – 13, socialdemokratai – 4, Liberalų sąjūdis – 4, rinkimų komitetas „Kaunas – kitokia Lietuva“ – 3.

Nei „Vieningas Kaunas“, nei TS-LKD neturi absoliučios daugumos, todėl net ir laimėjus mero rinkimus teks ieškoti partnerių.

Varžovai nelinkę bendradarbiauti

A.Kupčinskas ir V.Matijošaitis teigia galintys dirbti su visais, patekusiais į tarybą. V.Matijošaitis netgi mano, kad įmanoma išvis apsieiti be opozicijos. Savo ruožtu A.Kupčinskas įsitikinęs, kad opozicija reikalinga, nes ji neleidžia apsnūsti valdantiesiems.

Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Jurkynas
Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Jurkynas

Merui pritaria ir politologas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Mindaugas Jurkynas: „Politiniame užribyje likusi partija ar judėjimas natūraliai pradeda oponuoti daugumai“, – įsitikinęs politologas.

M.Jurkynas pastebi, kad girdint, kaip vienas apie kitą kalba V.Matijošaitis ir A.Kupčinskas, tikėtina, kad jie liks oponentais ir po mero rinkimų antrojo turo.

„Kandidatų vietoje jau dabar bandyčiau formuoti koaliciją su kitomis jėgomis taryboje. Tai padėtų apsispręsti kai kuriems rinkėjams, kandidatai pritrauktų papildomų balsų“, – kalbėjo M.Jurkynas.

Mero galios – simbolinės

Meras pirmąkart renkamas piliečių, tačiau jokių papildomų galių jam nesuteikta. Iš esmės jis lieka tarybos pirmininku, o vykdomoji valdžia tenka savivaldybės administracijos direktoriui, kurį renka taryba. Taigi teoriškai įmanoma, kad nugalėjęs rinkimuose meras gali likti vienišas ir nieko negalintis politikas, jei taryboje susiformuotų jam oponuojanti dauguma.

M.Jurkynas mano, kad Kaune vargu, ar kurios nors frakcijos ryšis suformuoti plačią koaliciją prieš laimėjusio mero partiją ar rinkimų komitetą.

M.Jurkynas mano, kad Kaune vargu, ar kurios nors frakcijos ryšis suformuoti plačią koaliciją prieš laimėjusio mero partiją ar rinkimų komitetą.

Jam pritaria ir politologas Bernaras Ivanovas: „Kaune frakcijos tikrai susitars, kad ir kuris kandidatas laimės. Viską nulemia ne ideologija, bet postų dalybos, būtent dėl to galimos įvairių frakcijų koalicijos“, – įsitikinęs B.Ivanovas.

Konservatoriams reikėtų paprakaituoti

Laimėjus V.Matijošaičiui, „Vieningam Kaunui“ pakaktų sudaryti koaliciją tik su viena iš frakcijų (išskyrus rinkimų komitetą „Kaunas – kitokia Lietuva“, turintį tik 3 vietas) – Liberalų sąjūdžiu arba socialdemokratais, kurie turi po 4 balsus. Tuo tarpu A.Kupčinskui reikėtų prikalbinti ne mažiau kaip dvi frakcijas. „Tai visiškai realu, nes mažesnės frakcijos nenorės konfrontuoti su gyventojų išrinktu meru ir mielai dalysis postus“, – įsitikinęs B.Ivanovas.

Kauno technologijos universiteto profesorius Algis Krupavičius mano, kad laimėjus V.Matijošaičiui būtų suformuota daug stabilesnė dauguma. „Tuo tarpu A.Kupčinskui tektų formuoti trapesnę koaliciją“, – mano politologas.

R.Mikaitis nuoskaudos nejaučia

Kauno taryboje mažiau vietų gavusios partijos neatskleidžia, su kuo norėtų dirbti valdant Kauną ir tyliai laukia, kuo baigsis antrasis mero rinkimų turas.

Liberalų sąjūdžio partijos atstovas Rimantas Mikaitis neįvardijo, kam labiau simpatizuoja: „Neturime išankstinių nuostatų, esame per maži ką nors lemti, telieka laukti antrojo turo rezultatų.“

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rimantas Mikaitis su žmona
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Rimantas Mikaitis su žmona

Bebaigiančios darbą kadencijos pradžioje Liberalų sąjūdis buvo vienoje koalicijoje su „Vieningu Kaunu“. R.Mikaitis tada buvo išrinktas meru, bet dar tais pačiais 2011 metais po rinkimų buvo nušalintas, kai konservatoriai suviliojo socialdemokratus ir į mero postą antrai kadencijai sugrįžo A.Kupčinskas.

„Tai jau praeitis, reikia žiūrėti į priekį“, – tikino R.Mikaitis, paklaustas, ar jam nelikę kokių nors nuoskaudų.

Jis taip pat nemano, kad verta agituoti savo rinkėjus, kam atiduoti balsą. „Žmonės patys nuspręs, politikų žodis mažai reiškia“, – mano liberalas.

Socialdemokratų koziris – ryšiai su Vyriausybe

Socialdemokratas Vasilijus Popovas tikino, kad jo partijos atstovai taryboje irgi neturi jokių išankstinių nuostatų. „Kaune 900 km gatvių, iš jų 300 km neasfaltuotos, todėl ne taip ir svarbu, kurios partijos atstovai valdys miestą, čia svarbiausia ne ideologiniai, o ūkiniai klausimai“, – teigė V.Popovas.

Socialdemokratas užsiminė, kad valdant miestą labai svarbūs ryšiai su Vyriausybe.

„Nuo jos sprendimų labai daug kas priklauso. Asmeniškai pažįstu 7 ministrus, manau, mums tapus valdančiosios koalicijos nariais būtų paprasčiau kalbėti apie miesto rūpesčius su Vyriausybės atstovais. Tuo labiau, kad ši Vyriausybė dar darbuosis pusę Kauno tarybos kadencijos laiko, o ir po to, manau, socialdemokratų pozicijos Seime išliks stiprios“, – atskleidė socialdemokratų privalumus V.Popovas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Konferencijos akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./V.Popovas

Savo simpatijų neviešina ir Kęstutis Pūkas su rinkimų komitetu „Kaunas – kitokia Lietuva“: „Atėjęs į svečius ir matydamas dar nepadengtą stalą, drąsiai sakau, kad negeriu, nes dar nėra iš ko rinktis. Taigi mes dar palauksime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius