4–5 virtos bulvės, 3 pomidorai, 2 virtos morkos, 3 marinuoti agurkai, 2 stiklinės virtų vištų širdelių, poro, 3 šaukštai majonezo.
Papuošti: pomidoras, poro griežinėlių, gabalėlis bulvės.
Bulves ir agurkus supjaustykite kubeliais, pomidorus – skiltelėmis, morkas ir porą – griežinėliais. Supjaustytas daržoves ir vištų širdeles suberkite į dubenį ir sumaišykite su majonezu. Papuoškite daržovėmis.
Rudeninė sriuba
2 l vandens, 0,5 kopūsto, 1 stiklinė ryžių, 1 svogūnas, 300 g rūkytų lašinukų su raumenukais, sriubos prieskonių, druskos.
Užvirkite pasūdytą vandenį, suberkite kubeliais supjaustytą svogūną, perplautus ryžius, susmulkintą kopūstą ir virkite apie 10 min. Tuomet sudėkite supjaustytus lašinukus. Baigdami virti sriubą paskaninkite prieskoniais.
Močiutės sriuba
0,5 kg bulvių, 2 l vandens, 5 šaukštai sorų kruopų, 1 svogūnas, lašinukų, druskos.
Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir virkite 5 min. Tada suberkite 3–4 kartus perplautas ir nuplikytas sorų kruopas. Virkite, kol bulvės taps visai minkštos. Svogūną pakepkite su lašinukais ir sudėkite į sriubą. Dar kartą užvirkite.
Trinta kruopų sriuba su spirgučiais
1,5 l mėsos sultinio, 100 g ryžių, 100 g perlinių kruopų, 1 svogūnas, druskos, pipirų, laurų lapų, 100 g rūkytų lašinukų, aliejaus kepti.
Ryžius ir perlines kruopas išbrinkinkite atskiruose induose. Perlines kruopas virkite atskirai, o ryžius – sultinyje, įdėję susmulkintą ir aliejuje pakeptą svogūną. Išvirusias perlines kruopas, ryžius ir svogūną nukoškite, pertrinkite per tinklelį ir sudėkite į sultinį. Gerai išmaišykite. Paspirginkite lašinukus ir be riebalų suberkite į sriubą.
Perlinių kruopų ir žuvų maltiniai
0,5 kg šaldytų jūros lydekų, 2 stiklinės perlinių kruopų, 2 riekelės batono, 0,5 stiklinės pieno, 1 kiaušinis, 1 svogūnas, druskos, pipirų, žuvų prieskonių, džiūvėsėlių, aliejaus.
Perlines kruopas nuplaukite, išmirkykite ir išvirkite. Žuvis sumalkite kartu su piene išmirkytu batonu, susmulkintu ir aliejuje pakeptu svogūnu bei atvėsusiomis perlinėmis kruopomis. Įmuškite kiaušinį, įberkite prieskonių ir gerai išminkykite. Tada formuokite maltinukus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose ir iškepkite keptuvėje su aliejumi.
Daržovių apkepas
200 g baltagūžio kopūsto, 100 g burokėlių, 3 morkos, 1 svogūnas, 2 kiaušiniai, 100 g sviesto, 250 g miltų, 1 šaukštas pomidorų tyrės, 3 šaukštai grietinės, druskos.
Kopūstą ir svogūną supjaustykite, morkas ir burokėlius sutarkuokite. Daržoves išmaišykite su minkštu kambario temperatūros sviestu, pomidorų tyre, grietine, kiaušinių plakiniu, miltais. Gerai išmaišytą masę sukrėskite į skardą ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje.
Bulviniai kukuliai su įdaru
10–12 virtų bulvių, 2 kiaušiniai, 4 šaukštai bulvių krakmolo, druskos.
Įdarui: 1 svogūnas, 1 stiklinė juodos duonos trupinių, 50 g sviesto, druskos.
Padažui: 1 svogūnas, 200 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės.
Bulves sumalkite, sumaišykite su kiaušiniais, krakmolu, paskaninkite druska ir gerai išminkykite. Įdarui svogūną susmulkinkite ir apkepkite keptuvėje su sviestu, pasūdykite, suberkite trupinius ir keletą minučių pakepkite. Įdarą atvėsinkite. Formuokite kukulius su juodos duonos įdaru. Juos virkite 15 min. sūdytame vandenyje. Patiekite su keptuvėje apkeptais svogūnais ir lašinukais.
Blyneliai su daržovėmis
7 lietiniai blyneliai.
Įdarui: 1 morka, 1 svogūnas, 2–3 bulvės, 250 g kopūstų, 50 g raudonųjų paprikų, petražolių, druskos, pipirų, aliejaus.
Šiaudeliais sutarkuotą morką ir susmulkintą svogūną pakepkite su aliejumi. Užvirkite stiklinę vandens ir sudėkite į jį pakeptas morkas bei svogūnus, po 3 min. – kubeliais supjaustytas bulves, susmulkintas paprikas, kopūstus. Įberkite druskos, pipirų, susmulkintų petražolių. Troškinkite, kol daržovės suminkštės. Jei troškinys atrodys per sausas, galite įpilti truputį vandens. Ant lietinio blyno dėkite įdaro, susukite blynelius vamzdeliu ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Patiekite su grietine.
Grikių blynai su lašinukais
2 stiklinės grikių kruopų, 1 kiaušinis, 0,5 stiklinės pieno, 5 šaukštai miltų, druskos, pipirų, aliejaus kepti, 300 g rūkytos šoninės.
Išvirkite birią grikių košę. Kai ji atvės, įmuškite kiaušinį, įpilkite pieno, paskaninkite druska ir pipirais. Po truputį įmaišykite miltus. Iškepkite nedidelius apskritus blynelius. Šoninę supjaustykite kubeliais, paspirginkite ir užpilkite ant blynų.
Bulvių plokštainis su svogūnais ir dešrelėmis
1 kg nuskustų bulvių, 1 stiklinė pieno, 1 kiaušinis, 6–8 pieniškos dešrelės, 300 g šaltai rūkytų lašinukų, 1 svogūnas, druskos, aliejaus skardai patepti.
Svogūną ir lašinukus supjaustykite kubeliais ir pakepinkite keptuvėje. Sutarkuokite bulves ir užplikykite verdančiu pienu. Įmuškite kiaušinį ir sudėkite pakepintus lašinukus su svogūnais. Paskaninkite druska. Dešreles išilgai supjaustykite į 4 dalis. Pailgą skardą patepkite aliejumi ir sluoksniais dėkite tarkius bei dešreles. Kepkite 220 oC temperatūros orkaitėje apie valandą.
Bulvių apkepas su mėsa
300 g virtos mėsos, 10–12 virtų bulvių, 2 virtos morkos, 2 kiaušiniai, 2 svogūnai, 4 šaukštai grietinės, 50 g sviesto, druskos, pipirų.
Bulves ir morkas sumalkite, įdėkite vieną susmulkintą ir apkeptą svogūną, kiaušinius, įberkite druskos, pipirų ir gerai išminkykite. Virtą mėsą sumalkite, sumaišykite su kitu susmulkintu ir apkeptu svogūnu bei prieskoniais. Į riebalais pateptą kepimo skardą dėkite pusę bulvių masės, užtepkite 2 šaukštus grietinės, tada dėkite sluoksnį mėsos ir vėl užtepkite 2 šaukštus grietinės. Tuomet sudėkite likusią bulvių masę, suraižykite paviršių (kad būtų gražiau) ir iškepkite orkaitėje. Apkepą papuoškite porais.
Bulvių ir varškės apkepas
10 bulvių, 600 g varškės, 2 kiaušiniai, 1 stiklinė pieno, 150 g lašinukų, 1 svogūnas.
Bulves nuskuskite, išvirkite ir atvėsusias supjaustykite kubeliais. Varškę pertrinkite, sumaišykite su kiaušiniais ir pienu. Lašinukus smulkiai supjaustykite ir kartu su smulkintais svogūnais apkepkite keptuvėje. Kai apkeps, sudėkite bulves ir dar truputį pakepkite. Į paruoštą varškę supilkite keptuvės turinį, gerai išmaišykite ir, supylę į riebalais pateptą kepimo skardą, iškepkite vidutinės temperatūros orkaitėje.