Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Be sienų“ keliautojai kviečia skaitytojus nuspręsti, kur jiems keliauti ir ką aprašyti kelionėje per Iraną

Projekto „Be Sienų“ keliauninkai pasiekė Iraną. Antraip nei Turkijoje, laisvas, greitas internetas Irane yra prabanga, tad žinių iš nuotykių ieškotojų teks kurį laiką palaukti. Tuo metu jums siūlome patiems „sudalyvauti“ kelionėje ir nuspręsti už Paulių ir Andrių, kur jiems apsilankyti šioje didelėje gamtos ir žmonių įvairovės pilnoje šalyje.
Be sienų vaikinai laukia jūsų sprendimo
Be sienų vaikinai laukia jūsų sprendimo / Be sienų nuotr.

Štai trys visiškai skirtingos kelionių kryptys ir trys skirtingi nuotykiai, iš kurių vieną išrinksite Pauliui ir Andriui.

vykti į slidinėjimo kurortą Shemshak (3050 m virš jūros lygio) ir nusileisti nuo aukščiausios viršukalnės vien tik su marškinėliais?

Shemshako slidinėjimo kurortas įsikūręs per 60 kilometrų į šiaurės-rytus nuo Irano sostinės Teherano. Tai antras pagal dydį Irano slidinėjimo kurortas po Dizino, įkurtas 1958 metais netoli Damavando kalno. Jame veikia du ilgi keltuvai ir keletas trumpesnių. Visos trasos šiame kurorte įrengtos aukštyje nuo 2550 m iki 3050 metrų virš jūros lygio.

Kamran Iravani nuotr. /Shemshak slidinėjimo kurortas
Kamran Iravani nuotr. /Shemshak slidinėjimo kurortas

Pagrindinės kurorto trasos yra skirtos jau pažengusiems kalnų slidininkams. Nuolydžiai pakankamai statūs ir suteiks nemažai adrenalino net ir visko mačiusiems slidininkams.  Be to tai tikrai nėra perpildytas slidinėjimo kurortas, nes jame daugiausiai slidinėja iraniečiai, atvykėlių pakankamai mažai.

Grynas oras, o taip pat netolimas atstumas nuo sostinės – yra šio kurorto privalumai. O kai dar yra galimybė slidinėti lempų šviesoje iki pat vidurnakčio, ko gi daugiau reikia.

Jei norite, kad Paulius ir Andrius išbandytų šią trasą ir gyvus įspūdžius papasakotų jums – balsuokite už Shemshako slidinėjimo kurortą.

– vykti į Kaviro dykumą (vietiniai kartais ją vadina Ka-luto dykuma) ir pernakvoti lauke?

Dasht-e Kavir, dar žinoma kaip Didžioji Druskos dykuma, yra 23-čia pasaulyje didžiausia dykuma nusidriekus per vidurį Irano. Klimatas šioje dykumoje ne toks pragariškas, koks gali būti kaimyninėje Dasht-e Luto dykumoje (kurioje yra karščiausia žemėje vieta – užfiksuota 70 laipsnių  karščio). Vis dėlto ir Kaviro smėlynuose kaitra pasiekia 50 laipsnių. Žiemą ten „tik“ 22 laipsniai šilumos. Stiprūs vėjai gali šiose dykynėse supustyti net 40 metrų aukščio kopas. O kai kurios dalys Kavire net labiau primena stepes.

123.rf nuotr. /Dykuma Irane
123.rf nuotr. /Dykuma Irane

Gyvūnai ir augalai šioje dykumoje yra prisitaikę prie karšto ir sauso klimato bei druskingo grunto. Persiškas kėkštas gyvena dalyje dykumos. Taip pat sunkiose sąlygose prisitaikę išgyventi vieversiai, einiai, smėlinės kurapkos. Kalnuotose dykumo vietovėse galima išvysti avis, kupranugarius, ožkas ir netgi leopardus. Naktį čia taip pat aktyviai medžioja laukinės katės, vilkai, lapės ir kiti mėsėdžiai. Taip pat aplink dykumą galima išvysti persiškų laukinių asilų ir labai labai retai žmonėms pasirodo azijiniai gepardai. Driežai ir gyvatės yra geriausiai prisitaikę prie kaitros Irano dykumoje.

– vykti prie Persijos įlankos ir išsimaudyti?

Persijos įlanka nuo seno yra konfliktų ir Vakarų-Rytų pasaulio įtakos dalybų zona. Čia JAV kariuomenė plukdo savo laivus, čia nuolat pranešame apie incidentus, čia driekiasi naftos ir dujų keliai... O dabar dar ir vienas po kito randasi galingi miestai, tokie kaip Dubajus, Abu Dabis, Manama, Kuveitas. 

wikimedia.org nuotr. /Kish sala Irane
wikimedia.org nuotr. /Kish sala Irane

Visgi Irano pakrantė prie Persijos įlankos yra pakankamai mažai matoma žiniasklaidoje (kol ten ramu ir nevyksta kariniai veiksmai). O vien ko vertas Kish salos kurortas, pasiplaukiojimas Harra jūros miške, Shibderaz miestelio smėlyje kiaušinius dedantys jūriniai vėžliai, nakvynė vietinių pakrantės žmonių namuose ar Hormoz sala, kurioje savo tvirtovę didžiųjų atradimų laikais buvo įkūrę portugalai.

wikimedia.org nuotr. /Nardymas prie Kish salos krantų Irane
wikimedia.org nuotr. /Nardymas prie Kish salos krantų Irane

Išrinkite, apie ką labiausiai norėtumėte išgirsti iš pirmų lūpų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius