-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliaujantiems į Airiją: klajonės mitų ir legendų apie viskį takais

Airija – itin graži tradicinė turizmo kryptis. Todėl visiems, planuojantiems vykti į šią šalį, „Pasaulis kišenėje“ kartu su rašytoju ir stipraus alkoholio ekspertu Erkinu Tuzmuhamedovu siūlo pasidomėti legendomis ir mitais apipintais airiško viskio gamybos ypatumais.
Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje – viskis
Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje – viskis / „Scanpix“ nuotr.

Taigi, pradėkime nuo pradžių, pagrindinis airiško ir škotiško viskio skirtumas yra tas, kad džiovinant airiškam viskiui skirtą salyklą nenaudojamos durpės (vis dėlto, ši taisyklė turi išimčių).

Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje  viskis
Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje – viskis

Dėl daugybę šimtmečių trukusio sunkios ekonominės padėties, Airijoje daugelis viskio daryklų jungėsi tarpusavyje arba bankrutavo. Todėl šiuo metu Airijos teritorijoje veikia vos 3 viskio daryklos (kiekviena jų gamina daug skirtingų viskio rūšių).

Viskio gamybos pradžia Airijoje datuojama XII am. viduryje. „Old Bushmills“ darykla skelbiasi esanti seniausia licencijuota darykla pasaulyje, nes jau 1608-aisiais iš karaliaus Jokūbo VI gavo licenciją viskio gamybai.

Airiai nuolat ginčijasi su škotais – kas gi pirmasis išrado viskį. Ir kiekviena tauta tvirtai įsitikinusi, jog būtent ji yra šio stipraus gėrimo pradininkė. Štai airiai net turi pasirinkę viskio „išradėjo vardą“: jie tikina jos viskį pasauliui padovanojo Airijos globėjas Šventasis Patrikas. Tačiau šis gerbiamas šventasis pasaulyje gyveno V-ajame mūsų eros amžiuje. Jis į Deimantinę salą atvyko iš kaimyninės Škotijos, pasimokė vienuolyne ir tapo vienu šviesiausiu to laikotarpio asmenybių visoje Airijoje.

Vis dėlto apie distiliavimo procesą ir viskio gamybą europiečiai iš tiesų sužinojo iš arabų alchemikų tik XII am. Taigi tarp legendos apie Šventą Patriką, neva atradusį viskio gamybos procesą, ir realybės mažų mažiausiai 500 metų skirtumas!

Antroji legenda apie airišką viskį susijusi su jo gamyba – neva švelnus ir minkštas airiško gėrimo skonis atsiranda dėl to, jog jis čia distiliuojamas tris kartus. Savo ruožtu škotai valo gėrimą tik dukart, todėl jis turi aitresni ir grubesnį prieskonį. Tačiau iš tiesų, ir pačioje Airijoje ne visi viskį gamina „airiškai“, distiliuodami gėrimą triskart. Kaip jau minėta aukščiau, šiuo metu Airijoje veikia vos trys viskio daryklos. Dvi iš jų gėrimą pravalo tris kartus, o trečiasis – dukart. Prieš šimtą metų šalyje veikė 32 viskio daryklos: 20 iš jų tris kartus distiliuodavo gėrimą, kiti gi 12 naudodavosi „dviejų pervarymų“ technologija. Taigi, sakyti, kad visas airiškas viskis yra švelnesnio skonio už škotišką, nebūtų visiška tiesa.

Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje  viskis
Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje – viskis

Dar viena airiško viskio legenda susijusi su durpėmis – laimėti prieš škotišką viskį airiai dažnai laiko savo garbės pareiga, todėl dažnai tikina, jog Airijoje durpės viskio gamyboje kaip kad Škotijoje nenaudojamos, todėl gėrimo skonis pasakiškas. Tačiau šioje vietoje būtina pažymėti, jog škotų salą Ailą ir Airiją skiria vos 30 km. Šių vietovių žmonės kalba ta pačia gėlų kalba, dainuoja panašias dainas. Ir vienoje ir kitoje vietoje itin mažai medžių, tačiau itin daug durpių. Be  abejo, ir airiai ir škotai gamindavo viskį naudodamiesi durpėmis. Tai patvirtina ir „Jamesin“ viskio muziejaus Korke ekspozicija – joje eksponuojama sena salyklinė, dirbusi durpių dėka. Šiandien salyklinis viskis, kuris rūkomas durpių dūmuose, gaminamas „Cooley“ darykloje.

Viskio taurės
Viskio taurės

Kitas mitas apie airišką viskį teigia, jog šis gėrimas šiandien kardinaliai skiriasi nuo senovės airių gėrimo, mat 1975-aisiais Airijos daryklos visiškai pakeitė gamybos technologijas. Iki 1975-ųjų ant butelių buvo rašoma „pot still“. Jis buvo gaminamas tradiciniuose  variniuose distiliavimo kubuose. Tuo tarpu dabar ant airiškų viskių etikečių rašoma „triple distilled“, mat šiuolaikinis airiškas viskis – kupažas, arba kitaip – kelių skirtingų spiritų mišinys.

Airiško viskio rūšys:

„Single Malt“ – salyklinis vienoje įmonėje puodo formos aparatu distiliuotas viskis
„Single Grain“ (vienas grūdas) – grūdų viskis, distiliuotas vienoje įmonėje kolonos formos aparatu
„Blended Whiskey“ – maišytas viskis
„Pure pot still whiskey“ – tik Airijoje gaminama rūšis iš salyklinių ir paprastų miežių (pastarųjų gali būti iki 60%) puodo formos distiliavimo aparatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius