Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepalas atsisakė koronaviruso pandemijos metu rengti Everesto valymo darbus

Nepalo vyriausybė penktadienį atmetė raginimus pasinaudoti dėl koronaviruso pandemijos įvestu karantinu, kad surengtų valymo darbus pasaulio aukščiausiame kalne.
Everestas
Everestas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Populiarus 8848 m ilgio maršrutas į viršukalnę yra nusėtas išmestų palapinių, laipiojimo įrangos, tuščių dujų balionų bei žmonių ekskrementų.

Katmandu dėl koronaviruso protrūkio praėjusį mėnesį liovėsi išdavinėti leidimus rengti bet kokias kalnų ekspedicijas, todėl Nepalo kariuomenė buvo priversta atšaukti plataus užmojo valymo darbus šešiuose kalnuose, įskaitant Everestą.

„Tai neįmanoma šį sezoną“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nepalo turizmo departamento vadovas Dandurajas Ghimire.

Alpinizmo organizacijos teigia, kad koronaviruso sukelta krizė yra gera proga išvalyti Everestą, kartais pavadinamą „pasaulio aukščiausia šiukšlių krūva“.

„Vyriausybė turėtų leisti nepaliečių komandai tiesiog išvalyti kalną. Tai būtų proga ne tik išvalyti šiukšles, bet ir sukurti darbo vietų šerpoms, šį sezoną praradusiems pajamas“, – pareiškė Nepalo alpinizmo asociacijos vadovas Santa Bir Lama.

Pernai 14 narių komanda šešias savaites rinko atliekas Everesto papėdėje esančioje stovykloje ir beveik 8 tūkst. m aukštyje įsikūrusioje 4-oje stovykloje.

Tuomet buvo išvežti keturių žmonių palaikai, daugiau nei 10 tonų plastikinių butelių, skardinių ir laipiojimo įrangos.

Tačiau daugelis ekspertų teigė, kad tai buvo tik dalis Evereste išbarstytų šiukšlių ir kad sunkiau pasiekiamose stovyklose vis dar apstu apleistos įrangos.

Pernai valymo darbuose dalyvavęs Pasang Nuru Sherpa sakė, kad tempti šiukšles žemyn buvo sunku dėl į viršų kopusių alpinistų.

„Jei kalnas būtų tuščias, mūsų darbas palengvėtų ir pagreitėtų, o mes galėtume pašalinti šiukšlių krūvas. Kitą kartą ant jų bus dar daugiau sniego sluoksnių, todėl dirbti būtų sunkiau“, – pažymėjo P.N.Sherpa.

Alpinistai užsieniečiai sumoka mažiausiai 30 tūkst. JAV dolerių (27,4 tūkst. eurų) už galimybę pamėginti įveikti Everestą, tačiau beveik nekreipia dėmesio į žalą aplinkai, tvirtina vietos gyventojai.

Nepalas paima iš kiekvienos laipiotojų komandos po 4000 dolerių užstatą, kuris gražinamas, jei kiekvienas ekspedicijos dalyvis sugrįždamas parsineša po 8 kg šiukšlių, tačiau tai daro tik pusė alpinistų.

Per praėjusių metų pavasario laipiojimo sezoną, kuris paprastai prasideda balandį, į Everestą bandė įkopti rekordiškai daug alpinistų – 885.

Šį sezoną iš šiaurinės kalno pusės į viršukalnę kopia tik viena komanda iš Kinijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius