-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Editos Nichols žygio į Everestą vadovas: „Nesvarbu, ką kalba pavyduoliai – Everestas neįtikėtina patirtis“

„Kopimas turi būti malonus, o ne pražūtingas. Pamirškite negatyvias kalbas, kurias girdėjote. Jas skleidžia žmonės, kurie negali sau leisti tokios ekspedicijos arba neturi laiko. Bet kuris alpinistas, turėdamas progą, kops į Everestą“, – susitikęs su komandos, su kuria į aukščiausią pasaulio viršukalnę kops ir lietuvė Edita Uksaitė Nichols, sakė patyręs alpinistas ir grupės vadovas Philas Cramptonas. Kol kas dėl uždarytos Tibeto sienos komanda Nepale gavo kelias dienas priverstinio poilsio.
Komandos susitikimas Katmandu. Edita Nichols
Komandos susitikimas Katmandu. Edita Nichols / Bertos Tilmantaitės/15min.lt nuotr.
Bertos Tilmantaitės/15min.lt nuotr./Komandos susitikimas Katmandu. Ole Mose Nielsenas (Danija)
Bertos Tilmantaitės/15min.lt nuotr./Komandos susitikimas Katmandu. Ole Mose Nielsenas (Danija)

Kaip redakciją iš Nepalo sostinės Katmandu informavo pati Edita, jau pirmajame komandos susitikime grupės vadovas Philas Cramptonas pranešė, kad Tibeto link visi pajudės tik antradienį, balandžio 9 d.

„Visi nekantrauja išvykti, bet gausime kelias dienas pailsėti, tačiau tai nėra blogai. Dauguma mūsų čia atvyko iš pasaulio, kuriame visi užsiėmę ir nuolat skuba. Kai kurie atvyko tiesiai iš kitų savo ekstremalių nuotykių. Štai Ole (Ole Mose Nielsenas iš Danijos – red.past.) – žmogus su kuriuo kartu kopiau į Manaslu – ką tik įveikė septynis maratonus, septyniuose skirtinguose žemynuose. Ir ką tik perplaukė Ginbraltaro sąsiaurį, taip pat dviračiu Bolivijoje nuvažiavo per tūkstantį kilometrų“, – pasakojo Edita.

Pats komandos vadovas P.Cramptonas irgi pripažįsta, kad kelionei į Everestą susirinko pajėgi komanda.

„Dauguma komandos narių jau yra įveikę 8 000 m aukščio viršūnes. Vienas komandos narys Everestą jau yra įveikęs iš pietų pusės (komanda kops šiauriniu šlaitu iš Tibeto – red. past.). Dalis komandos narių jau anksčiau yra įkopę į Manaslu ar kitas viršūnes. Susirinko tikrai nuostabi komanda“, – savo puslapyje pranešė P.Cramptonas. Jis pats Everesto viršukalnę yra įveikęs net kelis kartus.

Savo puslapyje komandos vadovas taip pat plačiau paaiškino ir priežastis, kodėl šiek tiek vėluojama išvykti į Tibetą.

Editos Nichols nuotr./Į Everstą susiruoausios komandos susitikimas Katmandu
Editos Nichols nuotr./Į Everstą susiruošusios komandos susitikimas Katmandu

„Tikėjomės sieną kirsti keliomis dienomis anksčiau (šeštadienį – red. past.), bet buvome informuoti, kad įrangą gabenantys papildomi sunkvežimiai ir papildomi visureigiai, kurių mums prireikė, sienos kirsti negalės anksčiau balandžio 9-osios. Nedidelis užtrukimas čia, yra į naudą, kadangi per skrydį į Katmandu dingo vieno komandos nario bagažas“, – informavo komandos vadovas.

„Kopimas turi būti malonus, o ne pražūtingas“

Bertos Tilmantaitės/15min.lt nuotr./Komandos susitikimas Katmandu. Grupės lyderis Philas Cramptonas
Bertos Tilmantaitės/15min.lt nuotr./Komandos susitikimas Katmandu. Grupės lyderis Philas Cramptonas

Pirmajame visos komandos susitikime sudalyvavo ir projekto „Be sienų“ keliautoja 15min.lt žurnalistė Berta Tilmantaitė. Jos užfiksuotos vaizdus iš susitikimo ir trumpą Editos interviu, galite peržiūrėti šiek tiek žemiau esančioje vaizdo medžiagoje.

Šiame susitikime P.Cramptonas komandai siūlė nekreipti dėmesio į kartais pasigirstančias piktas žmonių kalbas, kadangi tokiais žygiais dažniausiai piktinasi pavyduoliai.

„Everestas yra nuostabi patirtis. Pamirškite, ką kalba žmonės. Yra daug negatyvių kalbų. Tačiau jas skleidžia žmonės, kurie negali sau leisti tokios ekspedicijos arba neturi tam laiko. Bet kuris alpinistas, turėdamas progą, kops į Everestą. Pernai šeši žmonės neišdrįso prisipažinti, kad nebeturi jėgų baigti ekspedicijos. Jie liko ten. Taigi, būkite protingi. Kopimas turi būti malonus, o ne pražūtingas“, – komandai sakė jos vadovas.

Tuo tarpu Edita informuoja, kad dalis komandos narių nesmarkiai sloguoja, kai kam peršti gerklę.

„Tačiau, matyt, geriau tai iškentėti dabar, o ne „pasigauti“ virusą keliaujant. Kai mes išvyksime, praeis penkios ar šešios dienos, kol pasieksime bazinę stovyklą. Mes nusiteikę neskubinti aklimatizacijos, kad išvengtume aukštumų ligos“, – pranešė Edita.

Ekspedicija truks du mėnesius

Bertos Tilmantaitės/15min.lt nuotr./Komandos susitikimas Katmandu. Margaret Watroba (Australija)
Bertos Tilmantaitės/15min.lt nuotr./Komandos susitikimas Katmandu. Margaret Watroba (Australija)

Jei Editai pavyktų sėkmingai įkopti į Everestą, ji taptų pirmąja moterimi lietuve įveikiausia aukščiausią pasaulio viršukalnę. Iki šiol Everestą yra įveikę tik keturi lietuviai. Tai – Vladas Vitkauskas (įkopė 1993 m.), Saulius Vilius (įkopė 2003 m.), Aldas Baltutis (įkopė 2007 m.) ir Darius Vaičiulis (įkopė 2007 m.).

2011-ųjų pavasarį į Everestą bandė kopti pirmoji lietuvė moteris – Aldona Skėraitytė, tačiau susirgusi 7 000 m aukštyje, ji buvo priversta pasukti atgal.

Į viršūnę Edita kops su dešimties žmonių tarptautine komanda, vadovaujama patyrusio alpinisto Philo Cramptono. Jo vadovaujama moteris pernai rudenį kopė ir į Manaslu. Įkopusi į Manaslu (8 156 m), Edita tapo pirmąja moterimi lietuve net du kartus įveikusi 8 km viršijančius kalnus (2011 m. ji įkopė į 8 201 m aukščio Cho Oyu Himalajuose).

Bertos Tilmantaitės/15min.lt nuotr./Komandos susitikimas Katmandu. Holly Wright (JK)
Bertos Tilmantaitės/15min.lt nuotr./Komandos susitikimas Katmandu. Holly Wright (JK)

Į Everestą Edita kops kartu su Australijos, Danijos, JAV, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės atstovais. Komandoje bus trys moterys – Edita, Margaret Watroba iš Australijos ir Holly Wright iš Jungtinės Karalystės.

Planuojama, kad visa ekspedicija truks apie du mėnesius. Kelionės trukmę gali koreguoti gamtinės sąlygos ir kiti nenumatyti veiksniai.

Everestą komanda šturmuos iš šiaurinės pusės.

Žygį skiria skurdžiam Afrikos regionui

Editos Nichols nuotr./Į Everestą susiruoausios komandos vakarienė Katmandu
Editos Nichols nuotr./Į Everestą susiruošusios komandos vakarienė Katmandu

Savo ambicingą planą pasiekti aukščiausią pasaulio kalną Edita skiria skurdžiam Afrikos regionui Saheliui. Pavadinusi jį „Everestas Saheliui 2013“ („Everest For Sahel 2013“), Edita tikisi ne tik atkreipti dėmesį į badaujančių šio regiono žmonių problemas, bet ir tikisi surinkti lėšų jiems.

Sahelis – tai regionas Vakarų Afrikoje, apimantis aštuonias valstybes. Maisto krizė kilo po to, kai dėl ypač nepalankių gamtinių sąlygų 2011 m. beveik neužderėjo derlius. Maisto atsargų mažėjimas sukėlė kainas. Daugybė šeimų susidūrė su pavojumi likti visai be maisto.

Pernai su Pasaulio maisto banko programa dirbdama Nigeryje ir iš arti pamačiusi kenčiančius žmones, Edita nusprendė, kad gali pabandyti jiems padėti, gali atkreipti dėmesį į jų problemas, gali bandyti surinkti pinigų jiems. Ji sako, kad pamačiusi, kaip šie žmonės kenčia, jos gyvenimas pasikeitė.

VIDEO: Editos Nichols žygis į Everestą: Katmandu

„Kelionei į Everestą skiriu savo sunkiai uždirbtus ar skolintus pinigus. Visas savo keliones aš finansuoju pati, kelionėms, taip pat ir šiai, skiriu tik savo asmeninius ar rėmėjų (šios kelionės išlaidas rėmėjai padengia vos 3 proc. – red. past.) pinigus. O visos paaukotos ar žygio metu surinktos lėšos, kurios skiriamos Sahelio žmonėms, patenka ne man, o į Pasaulio maisto banko sąskaitą“, – sako Edita.

Nešasi trispalvę

Editos Nichols nuotr./Į Everestą susiruoausios komandos vakarienė Katmandu
Editos Nichols nuotr./Į Everestą susiruošusios komandos vakarienė Katmandu

Edita Lietuvą paliko 1996 metais. Ji nuolat kraustėsi į vienos šalies į kitą. Gyveno Prancūzijoje, Kanadoje, JAV, Italijoje. Persikrausčiusi į Romą, ji pradėjo dalyvauti JT Pasaulio maisto programoje ir dalyvavo humanitarinėse misijose Haityje bei Nigeryje (Afrika).

Pastaruoju metu Edita gyvena Italijos sostinėje Romoje, daug laiko praleidžia Šveicarijoje.

Šiemet sukanka lygiai 60 metų nuo to momento, kai pirmieji žmonės pasiekė Everesto viršūnę. 1953 m. gegužės 29 d. pirmą kartą žmonijos istorijoje ant aukščiausio pasaulio kalno, užkopę pietiniu šlaitu, atsistojo alpinistas iš Naujosios Zelandijos Edmundas Hillarys ir šerpas Tenzingas Norgay.

Išskirtiniai šie metai ir Lietuvos alpinizmui. Prieš 20 metų, 1993 m. gegužės 10 d., Vladas Vitkauskas tapo ne tik pirmuoju lietuviu, įkopusiu į Everestą, bet ir pirmuoju trijų Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) alpinistu, aukščiausioje planetos viršukalnėje išskleidusiu nacionalinę vėliavą. Edita sako, kad tai ją dar labiau įpareigoja.

Nors Everesto viršūnę pasiekti susiruošusi Edita jau daug metų negyvena Lietuvoje, ji visuomet pabrėžia esanti lietuvė. Į kalnus ji visada nešasi ir lietuvišką trispalvę, kurią tikisi išskleisti ir ant „Pasaulio stogu“ vadinamo Everesto.

Apie Editos žygį į Everestą dviem kalbom (lietuvių ir anglų) nuolat informuoja 15min.lt. Tuo tarpu lietuvės žygį galite paremti ir jūs. Jei norite daugiau sužinoti apie paramą, kurią galite suteikti šiai ekspedicijai, spauskite čia.

Jei norite tiesiogiai paremti Editą, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius