Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10 didžiausių pasaulio šventyklų

Kelionės – aistra, kuri užklumpa ir nebe paleidžia. Galima valandų valandas grožėtis gamtos stebuklais, architektūriniais šedevrais, bendrauti su vietiniais gyventojais bei ragauti tradicinių patiekalų.
Šventojo Savos šventykla, Serbija
Šventojo Savos šventykla / Shutterstock nuotr.

Jei esate iš tų keliautojų, kurie labai domisi vietinių gyventojų tradicijomis, istorija ir kultūra, tikriausiai, lankydamiesi svečioje šalyje, skubate aplankyti ir vietos šventyklas. Jos, dažniausiai, kiek mistiškos, reikalaujančios išankstinių žinių apie religiją, istoriją, architektūrą.

Net jei tokių žinių ir neturite, vietiniai gidai papasakoja visokiausių įdomybių, todėl po turo šventykloje jausitės praturtėję žiniomis ir įspūdžiais. Šį kartą siūlome paskaityti apie dešimt didžiausių pasaulio šventyklų. Kiekviena iš jų turi įdomią istoriją, stebina architektūriniais sprendimais bei padeda geriau suvokti, kas buvo ar yra aktualu vietiniams gyventojams.

Angkor Vato šventykla, Kambodža

Shutterstock nuotr./„Angkor Wat“ šventykla Kambodžoje
Shutterstock nuotr./„Angkor Wat“ šventykla Kambodžoje

Vieną iš didžiausių pasaulio šventyklų galima aplankyti viešint egzotiškojoje Kambodžoje. Angkor Vatas (Angkor Wat) – milžiniškas induistų šventyklos kompleksas, esantis šalies šiaurės vakaruose.

Kompleksu, kuris pastatytas IX-XV amžiuje, siekta atkartoti induizmo pasaulį. Centre esantis bokštas atspindi dievų buveinę – Meru kalną. Tai tarsi viso pasaulio centras. Išorinės šventyklos sienos simbolizuoja kalnus, kurie žymi pasaulio kraštą. Jas supa platus griovys, simbolizuojantis anapus esantį vandenyną.

Nors kompleksas turi didžiulį simbolį krūvį, visgi, jo detalės turėjo ir praktinę reikšmę. Grioviai ir kanalai surinkdavo upių sezoninį vandenį, nuolat drėkindavo didžiulius ryžių laukus. Angkor Vato šventyklų kompleksas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Šventykla vaizduojama ir ant Kambodžos vėliavos, ji – pagrindinis šalies simbolis.

Karnako šventykla, Egiptas

Shutterstock nuotr./Karnako šventykla
Shutterstock nuotr./Karnako šventykla

Persikelkime į Šiaurės Afriką. Egipte stūkso dar viena milžiniška šventykla, kurią, besidomintiems Senovės Egipto istorija, labai rekomenduojame aplankyti! El Karnako kaime, esančiame vos 3 kilometrų atstumu nuo Luksoro, esantis Karnako šventyklų kompleksas, kasmet pritraukia labai daug turistų (populiarumu jį lenkia tik garsiosios Gizos piramidės). Ne veltui senovės egiptiečiais šią šventyklą vadino „tobuliausia vieta“.

Šiandien, lankantis Karnako šventyklų komplekse, galima apžiūrėti Amenhotepo III kolonas, didingas faraonų skulptūras, įspūdingąją 3 kilometrų ilgio sfinksų alėją. Puikus Senovės Egipto architektūros pavyzdys – šventyklos hipostilis, kurio tankų kolonų „mišką“ sudaro net 134 kolonos, kurių aukštis – 23 metrai. Jų paviršius padengtas bareljefais. Karnako šventykla puikus Senovės Egipto kultūros atspindys, tad jei domitės istorija ir kultūrologija – rekomenduojame aplankyti!

Borobuduras, Indonezija

Shutterstock nuotr./Borobuduras
Shutterstock nuotr./Borobuduras

Didžiausia budistų šventykla (stupa) Pietryčių Azijoje – Borobuduras. Indonezijoje, Javos saloje, stūksanti šventykla pastatyta VIII-IX amžiuje, šalį valdant Šalendrų dinastijai. Javos džiunglėse archeologai šią šventyklą aptiko tik XVIIII amžiuje. Statinys dengia visą kalvą paversdamas ją į šventąjį kalną.

Šventovės puošyba atspindi Javos gyventojams būdingą budistinę visatos sampratą. Kiekvieną monumento aukštą juosia galerijos, kurias jungia laiptai. Išorinės sienas puošia smulkios nišos, o kiekvienoje iš jų galima išvysti po Budos statulą. Visame Borobuduro komplekse galima išvysti virš 500 Budos skulptūrų! Statinys įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Akshardhamo šventykla, Indija

Shutterstock nuotr./Akshardhamo šventykla
Shutterstock nuotr./Akshardhamo šventykla

Didžiausias šventyklų kompleksas visoje Indijoje – Akshardham, kurio pavadinimas reiškia amžinąją buvimo vietą. Įdomu tai, jog Naujajame Delyje stūksanti šventykla ne tokia ir sena – pabaigta statyti tik 2005 metais nevyriausybinės dvasininkų organizacijos. Jos statyba truko penkis metus, o nuostabą kelia tai, jog visa šventykla pastatyta tik iš akmens, nenaudota nei geležies, nei plieno. Struktūrą sudaro 234 išraižyti piliorai, 9 kupolai, 20 keturkampių kuorų ir daugiau nei 20 tūkstančių skulptūrų, vaizduojančių didžiąsias Indijos sielas! Aplink Akshardham šventyklą driekiasi nepaprasto grožio sodai, teritorijoje vyksta daug įvairių renginių, parodų, koncertų, kurie pritraukia tiek vietinius gyventojus, tiek turistus. Tai - šventykla, kuri atspindi dabartinę indų kultūrą, pasaulėžiūrą.

Sri Ranganathaswamy šventykla, Indija

Shutterstock nuotr./Šri Ranganathaswamy šventykla
Shutterstock nuotr./Šri Ranganathaswamy šventykla

Dar vienas didžiulė šventykla esanti Indijoje – Sri Ranganathaswamy. Čia kasmet atvyksta milijonai induistų piligrimų iš viso pasaulio, kurie nori pagarbinti vieną iš aukščiausių trejybės dievų – Višnu, bei vieną iš jo formų – Ranganatha. Didingas kompleksas užima net 631 tūkst. kvadratinių metrų plotą. Jį gaubia septynios sienos. Centre galime išvysti net 21 bokštą, 39 paviljonus, 50 šventyklų. Sri Ranganatahswamy – pagal savo paskirtį veikiantis kompleksas, todėl čia vyksta ne tik ekskursijos, tačiau taip pat ir apeigos. Jei planuojate kelionė į Indiją, rekomenduojame šią šventyklą įtraukti į būtinų aplankyti objektų sąrašą!

Jetavanaramaya, Šri Lanka

Shutterstock nuotr./„Jetevanaramaya“
Shutterstock nuotr./„Jetevanaramaya“

Jei vyksite į rojaus sala vadinamą Šri Lanką, būtinai aplankykite vieną iš didžiausių šventyklų visame pasaulyje – Jetavanaramya. Iš pirmo įspūdžio, tai – vienas milžiniškas kupolas, primenantis nežemišką ateivių laivą. Visgi, priėjus arčiau galima išvysti įvairiausių raižinių, skulptūrų. Jetavanaramaya pastatyta III mūsų eros amžiuje. Tai pastatas, kuriame ryškiai atsispindi dviejų budizmo atšakų – Mahajana ir Theravada – įtempti santykiai.

122-ų metrų šventyklos kupolas ne tik atrodo įspūdingai, tačiau ir mena ilgą ir sunkią istoriją, todėl Jetavanaramaya rekomenduojame aplankyti tiems, kurie domisi tiek senovės architektūra, tiek budizmu.

Tikalis, Gvatemala

Shutterstock nuotr./Tikalis
Shutterstock nuotr./Tikalis

Jeigu esate „Žvaigždžių karų“ gerbėjas, tikriausiai atsimenate sukilėlių bazę Yavin 4 planetoje. Norime jus nustebinti: ši vieta iš tiesų egzistuoja, mat filmas buvo filmuojamas dabartinės Gvatemalos teritorijoje esančiame Tikalio komplekse, kadaise priklausiusiame senovės majų civilizacijai.

Tikalyje – tūkstančiai pastatų. Tik nedidelė jų dalis yra išvaduoti iš džiunglių augmenijos ir ištyrinėti archeologų. Žymiausi šio senovės majų miesto pastatai – šešios laiptuotos piramidės, kurių aukštis siekia 60 metrų. Tikalio kompleksas – mistiška vieta, kurią bent kartą gyvenime pamatyti tiesiog būtina.

Šventojo Savos šventykla, Serbija

Na, o dabar sugrįžkime į Europą, mat Serbija gali pasigirti dar viena, itin didele šventykla (katedra), kurios negalėjome neįtraukti į šį sąrašą! Šventojo Savos bažnyčia – Serbijos ortodoksų šventovė, stūksanti šalies sostinėje – Belgrade. Bažnyčia dedikuota Šventajam Savai – serbų ortodoksų bažnyčios įkūrėjui, kuris buvo viena svarbiausių šio regiono figūrų Viduramžiais.

Tai bene vienas iš monumentaliausių pastatų visame Belgrade. Nors bažnyčios idėja ore sklandė dar nuo XVI amžiaus pabaigos, ji pabaigta statyti tik 1989 metais. Švento Savos šventyklos forma – graikiško kryžiaus, o kupolo aukštis net 79 metrai. Įspūdingas pastatas, kurį būtina aplankyti viešint Serbijos sostinėje.

Kristaus Išganytojo soboras, Rusija

Shutterstock nuotr./Kristaus Išganytojo soboras, Rusija
Shutterstock nuotr./Kristaus Išganytojo soboras, Rusija

Kristaus Išganytojo soboras – didžiausi stačiatikių maldos namai visame pasaulyje. Maskvoje esantis soboras buvo suprojektuotas iš karto po Napoleono karių pasitraukimo iš Rusijos, visgi, jo statybos neprasidėjo iki pat 1839 metų.

Šis Soboras turi gana prieštaringą istoriją, mat sovietmečiu Stalinas jį įsakė sugriauti. Kristaus Išganytojo soboro vietoje turėjo būti pastatyti Sovietų rūmai, kurie taip ir neišvydo dienos šviesos. 1990 metais Rusijos stačiatikių bažnyčia gavo leidimą atstatyti šventovę ir ji buvo baigta 2000 metais. Naujasis soboras – originalaus dizaino, tačiau pastatytas iš šiuolaikiškų statybinių medžiagų. Kaip jau minėjome, šiandien, Kristaus Išganytojo soboras, kurio aukštis 103 metrai, yra aukščiausias stačiatikių statinys visame pasaulyje.

Baalbekas, Libanas

Shutterstock nuotr./Baalbekas
Shutterstock nuotr./Baalbekas

Pažintį su didžiausiomis pasaulio šventyklomis pabaikime kelione į dabartinę Libano teritoriją.

Baalbeko mieste esantys statiniai, be jokių abejonių, gali būti įvardinti kaip architektūriniai stebuklai, mat iki šiol nėra aišku, kaip I-II mūsų eros amžiuje žmonėms pavyko pastatyti tokius įspūdingus pastatus.

Deja, bet yra išlikę tik Baalbeko šventyklų griuvėsiais. Svarbiausioji iš visų – Jupiterio šventykla – buvo pastatyta aukštoje terasoje iš didžiulių akmens luitų. Mokslininkai teigia, jog pati terasa pastatyta gerokai anksčiau nei šventykla, o ją sudaro neįtikėtino dydžio plokštės, kurių kiekviena sveria apie 800 tonų. Nepaisant jų dydžio ir svorio, blokai kruopščiai sujungti vienas su kitu.

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius