Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

2019-ųjų kelionių tendencijos: naujos kryptys ir neturistinės vietos

Kelionių tendencijos priklauso nuo kelių faktorių: jau aplankytų vietų (pasaulyje tiek daug nuostabių kampelių, tad norisi nuvykti į naują šalį) ir susisiekimo galimybių (tiek infrastruktūrinių, tiek finansinių). Pastaruoju metu atsiranda ir naujų papildomų veiksnių: pavyzdžiui, noras išvysti autentišką, o ne „suturistintą“ vietą, troškimas suderinti kelionės pažinimo džiaugsmą su pamėgta veikla ir t.t. Būtent naujausios kelionių tendencijos ir aprašytos šiame straipsnyje.
Ežeras Kanadoje
Ežeras Kanadoje / 123rf.com nuotr.

Naujų kelionių krypčių paieškos

Vienas iš svarbiausių faktorių, lemiančių naujausiais kelionių tendencijas – jau apkeliautos šalys. Žmonės iš kelionių dažniausiai tikisi naujų įspūdžių. Žinoma, tai nereiškia, jog antrą kartą grįžę į tą pačią šalį jų nepatirsite, tačiau naujos kryptys atneša ir naujas įdomias patirtis.

Shutterstock.com nuotr./Butanas
Shutterstock.com nuotr./Butanas

Prieš kelerius metus didelė dalis keliautojų iš Lietuvos rinkosi tokias egzotines kryptis kaip Tailandas, Vietnamas, Indonezijai priklausanti Balio sala. Žinoma, tiems žmonėms, kurie šiose šalyse dar nebuvo, rekomenduojame ten nuvykti – naujausių tendencijų vaikytis tikrai nebūtina. Tačiau tie, kurie Vietnamą ir Tailandą išnaršė „skersai ir išilgai“, greičiausiai ieško kažko naujo. Svajojantys dar pakeliauti po Aziją, renkasi tokias kryptis kaip Malaizija, Mianmaras (tai šalis, kuri dar ne taip seniai atvėrė savo duris turistams, todėl čia galima išvysti daug autentikos ir mažiau Vakarų pasaulio įtakos), Kambodža, Laosas, Pietų Korėja ar vakariečiams dar labiau egzotiškas šalis, tokias kaip Butanas ar Nepalas.

Vis labiau populiarėja ir kelionės į Afrikos žemyną – Afrikos safario turai Tanzanijoje, PAR, Kenijoje ir kt. yra tikrai nepakartojami. Važinėdami visureigiu keliautojai regi savanas, dramblių kaimenes, ramiai žolę rupšnojančias žirafas, zebrų bandas, jų tykančius liūtus ir kt. Turai po Afrikos safarius tinkami ir su vyresnio amžiaus vaikais, todėl tokias keliones renkasi tiek pavieniai keliautojai, tiek šeimos.

Shutterstock.com nuotr./Afrikos safario turai
Shutterstock.com nuotr./Afrikos safario turai

Vis dėlto, reikia atkreipti dėmesį, jog tendencija „naujų kelionių krypčių paieškos“ kalba apie jus ir jūsų patirtis. Tad jei svarstote, kokią šalį aplankyti, pirmiausia atsigręžkite ne į madas, o į savo lūkesčius ir poreikius.

Neturistinių vietų paieškos

„Hidden gems“ – tai angliškas terminas, nusakantis atokesnes, nuo turistinių maršrutų nutolusias vietas, kurios ne ką mažiau įdomios ir patrauklios nei vizitinėmis šalies kortelėmis laikomi kampeliai. Tokių, užslėptų perlų galima atrasti kiekvienoje valstybėje.

Būtent neturistinių vietų paieškos – viena iš pastarųjų metų kelionių tendencijų. Pavyzdžiui, keliautojai, kurie yra buvę Tailande ir jau yra aplankę Bankoką, populiariausias salas, nacionalinius parkus ir didingiausias šventyklas, antrą kartą atvykę į šią šalį vyksta, pavyzdžiui, į šiaurinę jos dalį. Tai regionas, pasižymintis pribloškiančio grožio gamtos peizažais: ramiai stūksančiais kalnais, tankiomis džiunglėms. Gyvenimo tempas Tailando šiaurėje kur kas lėtesnis, čia mažiau turistų, todėl galima išvysti autentišką vietinių gyvenimo būdą. Viešint šiaurės Tailande verta nuvykti į Čiangmajaus miestą.

Shutterstock.com nuotr./Čiangmajus, Tailandas
Shutterstock.com nuotr./Čiangmajus, Tailandas

Nors tai didžiausias miestas regione, jame, priešingai nei Bankoke, nėra tiek chaoso ir šurmulio. Tačiau įdomybių čia tikrai nestinga: naktinis turgus, tikras architektūrinis šedevras – Baltoji šventykla, miesto apylinkėse esantis Drambliukų rezervatas, įspūdingais kriokliais ir šventyklomis garsėjantis Doiinhanono nacionalinis parkas. Įdomybių čia tikrai nestinga, o ir turistų, palyginus su kitoms Tailando vietomis, kur kas mažiau.

Jungiamosios kelionės

Pastaraisiais metais vis labiau populiarėja ir kelionės, kurių metu turistai nori suderinti ekskursijas ir pažintinius turus su poilsiu paplūdimiuose. Tokias keliones įvardinkime kaip jungiamąsias, mat, dažnu atveju, jos aprėpia net kelias šalis.

Pavyzdžiui, keliautojai skrenda į Singapūrą. Apžiūri šį šiuolaikišką, futuristinį miestą–valstybę, praleidžia jame kelias dienas. Vėliau vyksta į Malaiziją: aplanko šalies ekonominį ir kultūrinį centrą – Kvala Lumpūrą, apžiūri svarbiausias sostinės lankytinas vietas. Kelionės pabaigoje, kai norisi pailsėti ir ramiai „sugerti į save“ visus patirtus įspūdžius, jie vyksta į geriausius Malaizijos kurortus: Langkavio salą, Perhentiano salas, Penangą, Borneo ar pan. Čia jie lepinasi auksinio smėlio paplūdimiais, maudynėmis, saulės voniomis ir aukšta aptarnavimo kokybe.

Shutterstock.com nuotr./Perhentiano salos, Malaizija
Shutterstock.com nuotr./Perhentiano salos, Malaizija

Solo kelionės

Kaip atskirą kelionių tendenciją galime išskirti ir keliavimo būdą vienam. Toks keliavimo būdas tikrai nereiškia, jog žmogus – vienišas. Tai tiesiog būdas trumpam palikti slegiančius rūpesčius ir pasilepinti kelione, kurioje nereikia prie nieko taikytis – visus prioritetus žmogus gali susidėlioti pats: ką aplankyti, kur nueiti, ką valgyti, kur nakvoti, kiek laiko užtrukti vienoje ar kitoje vietoje ir pan.

Jeigu dar nesate keliavę vieni, tikriausia ima šioks toks jaudulys. Pradžiai galite pasirinkti kokį nors Europos miestą: įprastesnė kultūra, nereikia vizų, daugumoje vietų susikalbėsite anglų kalba.

Shutterstock.com nuotr./Solo kelionės
Shutterstock.com nuotr./Solo kelionės

Jei visgi svajojate apie kiek egzotiškesnę solo kelionę, rekomenduojame pasidomėti apie saugumo lygį šalyje, vizų gavimą, ar nereikia skiepų, ar bus lengva susikalbėti. Galime išskirti kelias šalis, kuriose turistai pasitinkami su šypsena, o ir saugumo lygis jose pakankamai aukštas. Tai – Kanada, Kosta Rika, Japonijos miestai, Vietnamas, Naujoji Zelandija. Tai kryptys, puikiai tinkančios solo keliautojams.

Kulinarinės kelionės

Šalį ir jos kultūrą galima pažinti ne tik viešint istorinėse vietose ar muziejuose, tačiau ir bendraujant su vietiniais gyventojais, ragaujant tradicinių patiekalų. Kulinarinės kelionės, kurių metų turistai net nebando aplankyti visų šalies įžymybių, o siekia nueiti į kuo daugiau vietinių restoranų, užeigų ar net gatvės maisto kioskelių – vis labiau populiarėjantis keliavimo būdas.

Shutterstock.com nuotr./Tailandietiški patiekalai
Shutterstock.com nuotr./Tailandietiški patiekalai

Kulinarinėms kelionėms itin tinkamos Pietryčių Azijos šalys – čia galima atrasti tikrą skonių „bombą“ lėkštėje: nuo liežuvį net deginančio aštrumo, iki švelnaus saldžiarūgščio aromato, nuo kartaus prieskonio, iki lengvo sūrumo. Skirtingų skonių derinimas – išskirtinis Pietryčių Azijos šalių kulinarinis bruožas. Viešint šiame regione rekomenduojame nepabijoti ir gatvės maisto turgelių: kainos jose kur kas geresnės, o maistas, dažnu atveju, verčiantis nusilaižyti pirštus.

Kelionės ir hobiai

Kelionių metu galima ne tik susipažinti su nauja šalimi, jos kultūra ir gamta, tačiau patirti ir unikalių patirčių, kurios susijusios su jūsų hobiais. Būtent kelionių ir hobių derinimas – viena iš naujausių kelionių tendencijų. Ką gi turime omenyje? Pavyzdžiui, esate užkietėjęs žvejys. Kodėl šios malonumą teikiančios veiklos neišbandyti ir už tūkstančio kilometrų?

Shutterstock.com nuotr./Žvejyba Kolorade
Shutterstock.com nuotr./Žvejyba Kolorade

Kokios kryptys sužavės žvejybos entuziastus? Tiek egzotinės, tokios kaip Maldyvai ar Seišeliai, tiek kiek atšiauresnės, pavyzdžiui, Kanada ar Aliaska. Tik reikia turėti omenyje, jog norint žvejoti svečioje šalyje, būtina išsiimti specialius leidimus ir išsiaiškinti, kuriose vietose žvejoti galima, kuriose – ne. Tokiose šalyse kaip Maldyvai ar Seišeliai rekomenduojame užsisakyti žvejybos turo paketą – jo metu jums nereikės dėl nieko sukti galvos, atsakingi asmenys pasirūpins visa biurokratija, o jūs galėsite tiesiog užsiiminėti sau malonia veikla.

Nemaža dalis keliautojų savo kelionių kryptį renkasi ir pagal mėgstamų muzikantų turų tvarkaraštį! Savo atostogų metu svajoje tiek pakeliauti, tiek savo akimis pamatyti mėgstamą grupę ar dainininką? Kodėl to nesuderinus! Vis labiau populiarėja ir kelionių derinimas su festivaliais, ar egzotinėse šalyse vykstančiomis tradicinėmis šventėmis, pavyzdžiui, į Braziliją vykstama Rio de Žaneiro festivalio metu, į Japoniją – Hanami, sakurų žydėjimo šventės, periodu, o į Indiją – per pirmąją vasario–kovo pilnatį, kai indai švenčia Holi.

Shutterstock.com nuotr./Holi šventė, Indija
Shutterstock.com nuotr./Holi šventė, Indija

Sveikatingumo kelionės

Atostogos – tai metas, kai norisi atsipalaiduoti, pagerinti savo savijautą. Būtent dėl šios priežasties, vis labiau populiarėja sveikatingumo kelionės. Sveikatingumas, šiuo atveju, apibūdina tiek fizinę, tiek dvasinę sveikatą.

Shutterstock.com nuotr./Sveikatingumo kelionės, Indija
Shutterstock.com nuotr./Sveikatingumo kelionės, Indija

Ją pagerinti norintys žmonės renkasi tokias atostogų kryptis kaip Pietinę Indiją, kurioje įsikūrę geriausi pasaulyje ajurverdos ir jogos centrai, Tailandą, garsėjantį puikiomis SPA procedūromis ir masažais, Boržomio miestą Gruzijoje, kuris žinomas dėl mineralinio vandens versmių ir puikių sanatorijų.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius