-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 patiekalai, kuriuos būtina paragauti Maroke

Maroke susijungia savita maurų kultūra, kurioje susipina berberiškoji ir arabiškoji kultūros, praturtintos ispaniškais, prancūziškais ir afrikietiškais elementais.
Kuskusas
Kuskusas / Shutterstock.com

Šalies virtuvėje taip pat galima pamatyti šių šalių tradicijų atspindžius, tačiau maisto gamyba nuo to tampa tik dar labiau ypatingesnė. Lankydamiesi Maroke stenkitės valgį ragauti svečiuose pas vietinius arba nedideliuose šeimos restoranuose, manoma, kad ten jis gardžiausias.

Pristatome 5 patiekalus, kuriuos šalyje tikrai verta išbandyti.

1. Marokiečiai dievina kuskusą

Maroke kuskusas lyg ryžiai Vietname – pagrindinis šalies patiekalas, kuris yra kildinamas iš berberų kultūros XIII a. Mums gali atrodyti, kad tai tik paprasčiausios kruopos, tačiau Maroke jų gamyba užima nemažai laiko. Mat prieš verdant, jos kruopščiai lipdomos į nedidukus rutuliukus.

Dažniausiai kuskusas patiekiamas su mėsa ir šviežiomis arba džiovintos daržovėmis, o kartais net su riešutais. Kad tai svarbus maistas, galima numanyti iš to, kada jis ruošiamas, o purios kruopos randa savo vietą ant stalo per šventąją musulmonų dieną, vestuves, laidotuves ar ramadano pabaigos minėjimą.

Shutterstock.com/Harira sriuba
Shutterstock.com/Harira sriuba

2. Sočioji sriuba

Turbūt niekas pasaulyje negali išgyventi be sriubos, taigi marokiečiai – ne išimtis. Šalyje viena populiariausių – harira. Kaip ir mūsų jau minėtas kuskusas, sriuba kilusi iš berberų kultūros.

Nors dažniausiai ji patiekiama prieš pagrindinį valgį, sriuba tokia soti, kad gali atstoti visą vakarienę. Jei paragavus patiekalą netikėtai jį labai pamilsite, keliaudami per šalį, galite išbandyti jį keliuose regionuose, kadangi priklausomai nuo vietovės skiriasi receptai. Visgi pagrindu išlieka avinžirniai, pomidorai, lęšiai, įvairūs prieskoniai ir šiek tiek avienos arba vištienos. Taip pat dažnai pagardinama citrinos sultimis ir ciberžole. O populiarioji sriuba patiekiama su gana keistais lipniais ir saldžiais sausainiais.

Shutterstock.com/Pastila pyragas
Shutterstock.com/Pastila pyragas

3. Pyrago viduje – balandis

Pastilla pyragas, tai gana egzotiškas Maroko patiekalas į šalį atkeliavęs iš Andalūzijos Maurų kultūros. Nors tai skamba neįtikėtinai, unikalus saldų ir sūrų skonius jungiantis valgis tradiciškai gaminamas iš balandžių mėsos. Šis mums gana neįprastas turinys susukamas ir suvyniojamas į Warka tešlą ir kepamas krosnyje. Fassi dar vadinamas pyragas dažnai būna gardinamas įvairiausiais prieskoniais, kepintais migdolų riešutais bei cinamonu. Nors šiandien jau įprasta Pastilla gaminti iš vištienos, jei lankydamiesi šalyje turėsite galimybę būtinai paragaukite senovinio originalaus varianto.

4. Vienišų vyrų valgis

Tanžinas – vienas iš sočiausių mūsų išvardytų patiekalų, tad ne veltui vietovėje sakoma, kad jį gamina vieniši vyrai. Keistas ne tik šis faktas, bet ir pats gamybos procesas, kurio metu į molinį puodą kiek telpa prikišama jautienos ir ėrienos gabalų. Tada puodas nešamas į iškūrentą pirtį, kur kišamas į krosnį, kad ant nedidelės ugnies žarijos kaitintų vandenį ir taip patiekalas paliekamas troškintis net keletui valandų.

Tadžinas dažniausiai patiekiamas su įžymiuoju kuskusu ir daržovėmis. Tiesa, Maroke galite pamiršti apie stalo įrankius, čia dažniausiai valgoma rankomis, naudojant tik dešiniąją ir pasitelkiant tradicinį duonos gabalėlį.

Shutterstock.com/Tandžija
Shutterstock.com/Tadžinas

5. Mėtų arbata – lyg viskis

Prancūzijoje, Ispanijoje ar Italijoje nuo senų laikų gyvuojanti vyno tradicija keliaujant po šalis mums leidžia įsijausti ir mėgautis gėrimu. Na, o Maroke, nesitikėkite prie maisto gurkšnoti ką nors su laipsniais, kadangi čia populiariausias gėrimas yra mėtų arbata.

Shutterstock.com/Mėtų arbata
Shutterstock.com/Mėtų arbata

Skamba neįtikėtinai, tačiau vietovėje ji net vadinama berberų viskiu, o ruošiamą žaliąją arbatą pagardinant mėtų lapeliais ir yra svarbus svetingumo ženklas. Beje, įdomus procesas, kai iš didelio aukščio skystis pilamas į stiklines. Toks ritualas reikalingas tam, kad susidarytų puta, kadangi marokiečiai arbatos be jos neįsivaizduoja.

Egzotinių kelionių į Maroką specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius