Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Artimųjų Rytų magija: kelionė į spalvingąjį Omaną

Ar esate skaitę pasakų rinkinį „Tūkstantis ir viena naktis“? Jei taip, tikriausiai prisimenate tą rytietišką magiją, kuri tarytum pasklinda ore verčiant knygos lapus. Rūsčių sultonų, išmintingų vizirių, gražuolių karalaičių ir jas įsimylėjusių jaunuolių istorijos šiose pasakose susipina su burtais: gudragalviais džinais, kalbančiais gyvūnais, slėpiningais dykumų rūmais, deimantų kambariais ir kt. Išties nepaprastos istorijos. Svajojate bent žiupsnelį Artimųjų Rytų magijos patirti ir realybėje?
Omanas
Omanas / 123rf.com nuotr.

Jei taip, siūlome aplankyti Omaną – nedidelę, tačiau tikrai išskirtinę šalį, kurioje natūralios, žmogaus rankų nepaliestos gamtos grožis darniai susijungia su įstabiais miestais, didingomis mečetėmis ir kerinčiomis pilimis. Siūlome paskaityti apie Omano Sultonato vietas, kurias, viešint šioje šalyje, tikrai verta aplankyti.

Maskatas

Shutterstock.com nuotr./Maskatas
Shutterstock.com nuotr./Maskatas

Pirmasis mūsų sąraše – Maskatas (Muscat). Tai – Omano sostinė ir didžiausias šalies miestas, kuriame, remiantis 2017-ųjų duomenimis, gyvena maždaug pusantro milijono žmonių. Maskatas – labai išskirtinis miestas, jis smarkiai skiriasi nuo kitų regiono sostinių. Kuo? Mieste galioja griežtos statybos taisyklės, pagal kurias pastatai turi turėti tradicinį kupolą arba arabiško stiliaus langus. Dėl šios priežasties Maskatas atrodo labai preciziškas, tvarkingas ir vienalytis miestas.

Omano sostinėje istorinio ir kultūrinio paveldo tikrai nestinga. Vienas iš įstabiausių pastatų – Didžiojo sultono Kabūzo mečetė, kuri baigta statyti ne taip ir seniai – 2001-aisias metais. Iš išorės mečetė atrodo panašiai kaip ir kitos, tačiau jos vidus tikrai išskirtinis. Maldos namuose, vienu metu, gali tilpti maždaug 20 tūkst. žmonių. Itin įspūdinga pagrindinė šventovės patalpa – vien grindis puošiančio persiško kilimo matmenys – 70x60 m. Tai – antrasis pagal dydį rankomis nuaustas persiškas kilimas visame pasaulyje. Sakoma, jog prie jo darbavosi net 600 audėjų, visos jos užtruko net ketverius metus.

Shutterstock.com nuotr./Maskatas
Shutterstock.com nuotr./Maskatas

Įdomių pastatų Maskate yra kur kas daugiau. Viešint šiame mieste vertėtų aplankyti senuosius, portugalų pastatytus Jalali ir Mirani fortus, didingąjį Karališkosios Omano operos pastatą, Al Alamo rūmus. O taip pat tiesiog pavaikštinėti gatvelėmis, užsukti į parduotuves, kavines, turgavietes, pabendrauti su vietiniais gyventojais. Maskatas – sostinė, kuri tikrai turi savo unikalią aurą.

Matros turgus

Shutterstock.com nuotr./Matros turgus
Shutterstock.com nuotr./Matros turgus

Maskato gubernijoje slepiasi dar vienas išties įdomus miestas – Matra (Muttrah). Dar prieš naftos atradimą Omano Sultonate, Matra buvo kone pagrindinis šalies prekybos centras bei vienas iš didžiausių regiono jūros uostų. Prekybos gyslelė Matros neapleidžia ir šiandien: viena iš turistus labiausiai viliojančių lankytinų vietų mieste – Matros turgus (Muttrah Souq).

Tradiciniais ornamentais puošta tekstilė, prieskoniai, riešutai, arabiškos lempos, antikvariniai baldai ir interjero dekoracijos, suvenyrai, odos gaminiai, keramika – turguje gausu įdomiausių prekių. Čia vyrauja lengvas chaosas, šurmulys, o galva svaigsta nuo įvairiausių spalvų ir kvapų. Beje, sakoma, jog Matros turgus – seniausias arabiškas turgus pasaulyje.

Vahibos smėlynai

Shutterstock.com nuotr./Vahibos smėlynai
Shutterstock.com nuotr./Vahibos smėlynai

Vahibos smėlynai (Wahiba Sands) – tai Omane esantis dykumų regionas, kurio plotas net 12,5 tūkst. kvadratinių kilometrų. Sodriai oranžinės spalvos smėlis, kopos ir vietomis augantys sausi krūmokšniai – dykumos gamta labai paslaptinga.

Keliautojams, norintiems savo akimis išvysti Vahibos smėlynų grožį, siūlomi turai visureigiais ar kupranugariais. Jų metu aplankomi dykumoje vis dar gyvenančių beduinų kaimeliai, o taip pat palydima saulė – paskutinieji spinduliai ir taip sodrios spalvos smėlį pagyvina ugningais atspalviais. Nusileidus saulei danguje sužimba tūkstančių žvaigždžių skliautas – dykumoje naktinis dangus atrodo dar įspūdingiau. Na, o nakvynė palapinėje – puiki kelionės po dykumą kulminacija.

Nizva

Shutterstock.com nuotr./Nizva
Shutterstock.com nuotr./Nizva

Tarp žaliuojančių datulių palmių įsikūręs Nizvos miestas (Nizwa) – vienas iš seniausių Omano prekybos, religijos, meno ir mokslo centrų. Nors šiandien Nizvoje tegyvena maždaug 70 tūkst. gyventojų, kadaise šiam miestui teko garbė pabuvoti Omano sostine. Didingas senamiestis ir mieste sklandanti aura tai tikrai išduoda.

Bene žymiausias Nizvos miesto lankytinas objektas – Nizvos fortas, menantis XVII a. Statinį puošia įspūdingas 40-ies metrų aukščio bokštas, kuris stipriai iškilęs virš viso pastato. Ekskursijos po fortą metu galima ne tik pasigrožėti architektūrine išmone, tačiau ir susipažinti su Omano istorija, senaisiais ginklais, įdomiomis technologijoms – natūralių indigo dažų gamyba, senuoju datulių sandėliavimu. Viešint forte galima išgirsti gyvos tradicinės muzikos, įsigyti arabiškų užkandžių.

Šiame straipsnyje jums jau pristatėme vieną Omano turgų esantį Matros mieste, tačiau ne mažiau vertas dėmesio ir Nizvos turgus: ši vieta svarbi tiek vietiniams, ateinantiems įsigyti kasdieninių prekių, tiek turistams, norintiems nusipirkti juvelyrikos, riešutų, chalvos, prieskonių, keramikos ir kitų suvenyrų. Tik nepamirškite, jog arabiškame turguje privalu derėtis!

Musandamo fjordai

Shutterstock.com nuotr./Musandamo fjordai
Shutterstock.com nuotr./Musandamo fjordai

Ar žinojote, jog Omano Sultonatas turi guberniją, kuri atskirta nuo pagrindinės šalies dalies? Taip, mes kalbame apie Musandamo pusiasalį – eksklavą, kurį nuo Omano skiria Jungtiniai Arabų Emyratai.

Kuo šis pusiasalis įdomus? Pirmiausia tuo, jog jis turi didelę strateginę reikšmę dėl savo priėjimo prie Ormuzo sąsiaurio. Žinoma, tai dar ne viskas – pusiasalio krantai raižyti fjordais. Ne veltui šią vietą taip mėgsta išskirtinių vaizdų išsiilgę keliautojai. Jei viešėsite šiame regione, siūlome leistis į turą laiveliu – fjordai iš vandens atsiveria visu savo grožiu.

Bimaho smegduobė

Shutterstock.com nuotr./Bimaho smegduobė
Shutterstock.com nuotr./Bimaho smegduobė

Bimaho smegduobė (Bimmah Sinkhole) – dar vienas unikalus gamtos paminklas, kurį, viešint Omano Sultonate, tikrai verta aplankyti. Vietiniai gyventojai juokauja, jog smegduobė atsirado Mėnulio gabalėliui nukritus į Žemę. Geologai tvirtina, jog ši vandens kupina skylė atsirado įgriuvus kalkakmeniui – lūžus požeminio urvo viršui.

Užsiminėme, jog smegduobė kupina vandens. Ir tai dar ne viskas: šis vanduo – keistas, žalios ir melsvos spalvų, derinys. Klausiate, kodėl vanduo dviejų atspalvių? Smegduobė visai netoli jūros pakrantės, todėl joje tyvuliuojantis gėlas vanduo susilieja ir su jūros vandeniu. Įdomu dar ir tai, jog šioje vandens skylėje leidžiama maudytis – čia netgi įrengta minimali infrastruktūra su patogumais (laipteliai į vandenį, dušai, persirengimo kabinos).

Džabreno pilis

Shutterstock.com nuotr./Džabreno pilis
Shutterstock.com nuotr./Džabreno pilis

„Nuostabiausia Omano pilis“ – tokių pagyrų dažnai susilaukia Džabreno pilis (Jabreen Castle), stūksanti maždaug 40 km atstumu nuo Nizvos miesto. Ar ji išties nuostabiausia – nesiimame vertinti. Tačiau aplankyti šią pilį, viešint Omane, tikrai verta.

Džabreno pilis pastatyta XVII a. pabaigoje, Omano klestėjimo ir taikos metu. Karo metais statytas pilis įprastai juosia gynybinės sienos, fortai. Tuo tarpu Džabreno pilies atvira atvykėliams. Ją supa tik palmių giraitės. Įmantriai dekoruoti langai, mediniai balkonai, arabiškais motyvais puoštos arkos, dekoratyvios lubos – pastatas tikrai įspūdingo grožio.

Bahlos fortas

Shutterstock.com nuotr./Bahlos fortas
Shutterstock.com nuotr./Bahlos fortas

Visai netoli nuo mūsų aptartosios Džabreno pilies stūkso dar vienas unikalus statinys – Bahlos fortas (Bahla fort). Jis pastatytas XIII amžiuje. Šiandien tai vienintelis fortas visame Omane, kuris įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Turistams siūlomos ekskursijos po forto kambarius, bokštus, mečetes. Ir tai dar ne viskas – turų metu aplankomi Bahlos puodžiai. Sakoma, jog visi gimusieji Bahlos regione savo genuose turi puodininkystės amatą. Keliautojams siūloma tiek susipažinti su amato subtilybėmis, tiek unikaliais, meniškais puodžių kūriniais.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Omaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius