Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balio salos šamanų galia – nuo gydančių dainų iki skausmingų ritualų

Kad Balyje magijos kultas be galo svarbus neabejoja nė vienas čia apsilankęs. Šalyje, kurioje šamanų keturis kartus daugiau nei įprastų gydytojų, nieko nestebina mediko siūlymas saują tablečių iškeisti į apsilankymą pas atokiame kaime įsikūrusį burtininką. Vakariečiai tokiu atveju greičiausiai pasukiotų prie smilkinio pirštą ir ieškotų kitos gydymo įstaigos. Tačiau Balio salos gyventojai įsitikinę – nesuveikus vaistams ir operacijoms, padėti gali žolelės ir užkalbėjimai.
Balio sala
Balio sala / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šventuosiuose raštuose – vaistai nuo vėžio

Norint surasti tinkamą specialistą, neužtenka kreiptis į pirmą pasitaikiusį žilabarzdį. O ir magai ne visada atrodo taip, kaip esame įpratę matyti filmuose. Kartais vietoj mistiško personažo atvykėlius pasitinka futbolo marškinėliais vilkintis energingas vyrukas, ką tik pakilęs nuo televizoriaus ekrano. Sakoma, kad dar daugiau nei šamanų čia yra tik jais apsimetančių. Todėl vienintelis būdas surasti tikrą gydytoją – rekomendacijos tų, kurie magiškus ritualus patyrė savo kailiu.

Kad ir kokiais fiziniais skausmais skundžiasi pacientai, galutinė magų diagnozė visada būna psichologinės problemos. Todėl prieš imdamiesi bet kokių burtų, dėmesiu ir pokalbiais sukuria šiltą ir malonią atmosferą. Apsilankius su šeima gali pasijusti tarsi jaukiame giminės susitikime, kadangi šamanas neretai užsinori pasišnekučiuoti net ir su sveikata nesiskundžiančiais nariais. Tokiu būdu tyrinėdamas tarpasmeninius santykius ieško ligos priežasties.

Vietiniai, negalėdami įveikti savo negalavimų patys, dažniausiai kreipiasi į išminčius usadas. Jie tikina, kad išstudijavę šventus raštus įgijo dieviškų žinių. Pasak šių šamanų, panašaus į neužmirštuolę augalo nuoviro dėka galima išgydyti netgi vėžį. Čia nevengiama vartoti ir psichotropinių medžiagų. Magai teigia, kad opiumas panaikina bet kokius fizinius skausmus. Tai, žinoma, patvirtintų dažnas medikas, pridurdamas, kad tokia pagalba – tik laikina, o neatsargus vartojimas ilgainiui sukelia priklausomybę.

Dvasių užkalbėtojos ir vieši ritualai, priverčiantys rėkti iš skausmo

Šamanai pagal tai, kokią pagalbą suteikia, skirstomi į keletą rūšių. Ketaksonais vadinami magai laiko save mediumais tarp žmogaus ir Dievo. Dažniausiai tai būna moterys, iškviečiančios mirusiųjų sielas ir jų pagalba aptinkančios dingusius asmenis ar daiktus. Tuo pačiu būdu burtininkės išsiaiškina, kokias religines apeigas reiktų atlikti tam, kad anapilin išėję artimieji pagaliau ilsėtųsi ramybėje.

Paicos – patys mįslingiausi Bali šamanai. Šiuos burtininkus renkamasi kraštutiniu atveju. Skausmingą, kartais netgi rėkti priverčiantį seansą paprastai stebi keliolika žmonių. Jo metu gydytojas, naudodamas aštrius akmenis bei lazdas, atlieka giluminį masažą. Tačiau visi pacientai tikina – po tokio ritualo išsyk pasijaučiama geriau.

Ne visi gydymo būdai suteikia tiek kančių. Kartais į pagalbą pasitelkdami dieviškąsias jėgas paicos gydo tiesiog dainomis, šventintu vandeniu ar hipnoze. Tiesa, ne tokia, kokią esame įpratę matyti filmuose – čia prieš akis niekas nemosuojama kišeniniu laikrodžiu. Burtininkai panardina ligonį į transo būseną ir neretai pasineria patys – tam, kad abu virstu vienu protu. Nė vienas, kada nors gydęsis tokiu būdu, negali tiksliai apibūdinti ar paaiškinti, kas vyko ritualo metu. Tačiau dažniausiai prisimena tarsi iš niekur atsirandančius ir tuoj pat dingstančius keistus objektus.

Norite atsiskaityti už gydymą? Pinigus ant altoriaus!

Prieš lankantis pas magus reikia žinoti tam tikras taisykles. Balį kasmet užgriūva didžiuliai turistų srautai, tad su kiekvienu šamanu reikia susitarti iš anksto. Elektroninio pašto ar „Facebook“ paskyros jis tikrai neturės, tačiau šiuo atveju gelbsti vietiniai gyventojai. Kadangi garbaus amžiaus burtininkai paprastai nešneka jokia užsienio kalba, saloje yra daugybė žmonių, užsiimančių vertėjavimu ritualų metu. Išvykstant reiktų perkratyti ir lagamino turinį – šiltuose kraštuose prireiks ne tik trumpučių suknelių ir šortų. Susitikimo su magu metu būtina apsirengti ilgais, visą kūną dengiančiais rūbais, o geriausia – tradicine saronga. Šį drabužį galima įsigyti kiekviename vietos turguje.

Šamano kieme kasininko nesutiksite, o ir čekio tikėtis neverta. Čia atlygis vadinamas aukomis. Galioja neoficiali taisyklė, jog užsienietis turėtų nepagailėti bent 100 tūkst. rupijų (maždaug 22 litų). Kad ir koks artimas emocinis ryšys užsimegztų seansų metu, jokių būdų negalima pinigų brukti tiesiai į rankas. Tai laikoma ne tik didžiule nepagarba savo „gydytojui“, bet ir bloga lemiančiu ženklu. Geriausia ryšulėlį su banknotais palikti ant nedidelio šeimyninio altoriaus, įkurto kiekvieno Bali gyventojo namuose.

Sunku pasakyti, ar Bali šamanai - dieviškomis jėgomis besikliaunantys gydytojai, ar tiesiog placebo efekto meistrai. Tad geriausia nuvykti ir įsitikinti savo akimis. Manoma, kad gydo vien buvimas Balyje, tad kas žino – galbūt vedami smalsumo sugrįšite atgavę fizinę ir dvasinę ramybę.

Kelionių į Balio salą specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius