Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt išskirtinio grožio pasaulio dykumų

Ar esate buvę dykumoje? Gana keistas jausmas. Atrodo, jog visą pasaulį persmelkė tuštuma: beveik nėra augalų ir gyvūnų, o aplink – tik smėlis ar akmenys. Žinoma, dykumos gali būti ne tik aridinės (sausas ir karštas klimatas). Žemėje yra ir dvi poliarinės dykumos – Arkties ir Antarkties – kurioms būdingas mažas kritulių kiekis ir šaltas klimatas. Tačiau, šiuo metų laiku, kai šaltukas ir taip po truputį veržiasi į gyvenimą, pakalbėkime apie dešimt išskirtinio grožio pasaulio dykumų, kurios gali didžiuotis sausu ir karštu klimatu.
Namibo dykuma
Namibo dykuma / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

1. Atakamos dykuma, Čilė

Ar žinojote, jog Čilėje esanti Atakamos dykuma – viena iš sausiausių vietų visoje žemėje? Šią dykumą iš visų pusių supa aukšti kalnai, kurie sulaiko lietaus debesis, todėl vidutinis metinių kritulių kiekis čia vos 0,5 mm. Kone vienintelis drėgmės šaltinis Atakamoje – rūkas. Jis gali laikytis tiek palei žemę, tiek pakilti iki 300 metrų aukščio!

Palyginus su kitomis dykumomis, Atakamoje gana vėsu. Vidutinė vasaros temperatūra vos 18 laipsnių šilumos. Visgi vidurdienį žemė gali įkaisti net iki 51 laipsnio šilumos, o naktį, vos per valandą, ji nukrenta daugiau nei perpus. Gyvybės dykumoje nėra labai daug. Užtat joje glūdi didžiausi visoje planetoje natrio salietros klodai. Beje, Atakamos giedras dangus puikiai tinkamas astronominiams stebėjimams, todėl čia įrengtos kelios observatorijos. Atakama – tai dykuma, kuri dažnai įvardijama kaip Marso analogas Žemėje. Jei turėsite galimybę, būtinai ją aplankykite.

Shutterstock.com nuotr./Atakamos dykuma
Shutterstock.com nuotr./Atakamos dykuma

2. Mohavių dykuma, Kalifornija, JAV

Džošua medžio nacionalinis parkas, dar kitaip vadinamas Trumpalapių Jukų nacionaliniu parku, yra įstabus gamtos kampelis, esantis Pietų Kalifornijoje, JAV. Šį nacionalinį parką sudaro dviejų tipų dykumos: parko žemutinės (kurios yra karštosios ir sausosios) bei Mohavių. Apie pastarąsias ir pakalbėkime šiek tiek daugiau.

Mohavių dykuma – sausa. Joje iškrenta vos 150 mm kritulių per metus. Kaip ir daugelyje dykumų, Mohavių dykumoje vasarą labai karšta (temperatūra siekia 50 laipsnių šilumos), o žiemą būna dideli šalčiai, kartais net iškrenta sniego. Ši dykuma išskirtinė dėl to, jog joje auga daug trumpalapių jukų (džošua medžių). Įdomu dar ir tai, jog Mohavių dykumoje yra pati žemiausia ir karščiausia Šiaurės Amerikos vieta. Ši įduba vadinama Mirties slėniu.

Shutterstock.com nuotr./Mohaviu dykuma
Shutterstock.com nuotr./Mohaviu dykuma

3. Sacharos dykuma, Šiaurės Afrika

Pati didžiausia tropinė dykuma visoje Žemėje – Sachara. Ji plyti Šiaurės Afrikoje ir apima dalį Maroko, Tuniso, Čado, Sudano, Nigerio, Alžyro, Malio, Egipto, Libijos ir Mauritanijos. Sacharos dykumą galima skirstyti į kelis atskirus regionus: smėlingąją dykumą, druskingąją dykumą, kalnų masyvus, akmeningąją dykumą ir kt. Tad, nors pirmiausia išgirdus Sacharos vardą, pagalvojame apie milžiniškus smėlio plotus, reikia nepamiršti, jog šioje dykumoje yra ir išdžiūvusių upių bei ežerų, daubų, jos viduryje – oazių, o pakraščiuose net druskingų ežerų. Nepaprastas gamtos kūrinys!

Shutterstock.com nuotr./Sacharos dykuma
Shutterstock.com nuotr./Sacharos dykuma

4. Negevo dykuma, Izraelis

Pietinėje Izraelio dalyje esanti Negevo dykuma – didinga ir pribloškianti savo grožiu. Kadaise Markas Tvenas rašė, jog ši dykuma – tai vieta, kuriai net vaizduotė negali įkvėpti gyvybės. Ir iš tiesų, iš pirmo žvilgsnio ši dykuma atrodo tarytum be gyvybės ženklų. Visgi, tai nėra tiesa. Mat dykumos gyventojai – įvairūs graužikai, netgi leopardai – iš savo slaptaviečių išlenda nakties metu.

Viena iš įspūdingiausių Negevo dykumos vietų – Ramono krateris. Tai didžiausia pasaulyje erozinė skylė. Kraterio ilgis – maždaug 40 km, plotis svyruoja nuo 2 iki 10 km, o giliausia kraterio vieta siekia 500 metrų. Jo forma primena ištemptą širdį. Jei viešėsite Izraelyje, būtinai aplankykite.

Shutterstock.com nuotr./Negevo dykuma
Shutterstock.com nuotr./Negevo dykuma

5. Gobio dykuma, Kinija ir Mongolija

Pietiniame Mongolijos ir šiauriniame Kinijos regionuose driekiasi milžiniška Gobio dykuma. Tai – antroji pagal dydį dykuma visame pasaulyje.

Gobio dykumoje smėlio plotų nėra labai daug – vyrauja akmenuoti paviršiai. Augalija čia labai skurdi, tačiau, kaip bebūtų keista, mongolų piemenys rytinėje dykumos dalyje vis tiek gano savo gyvulius. Gobio dykumoje ir aplink ją esančiose žemėse gyvena daug gyvūnų: gazelės, šeškai, atklysta leopardai, meškos, vilkai. Beje, įdomu tai, jog šioje teritorijoje paleontologai yra atradę daug svarbių fosilijų, tarp kurių – netgi pačių dinozaurų.

Shutterstock.com nuotr./Gobio dykuma
Shutterstock.com nuotr./Gobio dykuma

6. Namibo dykuma, Namibija ir Angola

Pietvakarinėje Afrikos pakrantėje, Namibijos ir Angolos teritorijose, besidriekianti Namibo dykuma žymi dėl savo smėlio kopų. Klausiate, kuo jos tokios ypatingos? Šios kopos, priklausomai nuo saulės padėties ir drėgmės, intensyviai keičia savo spalvą. Taip pat, šioje dykumoje yra Volvis Bėjaus ir Svakopmundo kopos, kurios – vienos iš aukščiausių visame pasaulyje.

Įdomu dar ir tai, jog Namibo dykuma tęsiasi iki pat Atlanto vandenyno pakrantės. Šios dvi galingos gamtos jėgos susidurdamos sukuria nepaprasto grožio reginį.

Shutterstock.com nuotr./Namibo dykuma
Shutterstock.com nuotr./Namibo dykuma

7. Sonoros dykuma, JAV ir Meksika

Sonoros dykuma – tai tikras gamtos stebuklas, besidriekiantis Šiaurės Amerikos vakariniame pakraštyje. Ši dykuma – viena karščiausių ir didžiausių visame žemyne. Čia gyvena net 60 žinduolių rūšių, 350 paukščių, 20 amfibijų bei daugiau nei 100 roplių rūšių.

Kone labiausiai turistų pamėgta lankytina vieta Sonoros dykumoje – joje įkurtas Saguaro nacionalinis parkas, esantis JAV teritorijoje, Arizonos valstijoje. Parke stūkso kalnų grandinės, auga daug kaktusų. Čia gyvena ir viena sparčiai nykstanti šikšnosparnių rūšis, taip pat – dėmėtosios pelėdos.

Shutterstock.com nuotr./Sonoros dykuma
Shutterstock.com nuotr./Sonoros dykuma

8. Taro dykuma, Indija ir Pakistanas

Taro dykuma, dar kitaip vadinama Didžiąja Indijos dykuma – tai šiaurės vakarų Indijoje ir pietryčių Pakistane besidriekiantys didžiuliai smėlio plotai. Dykumos reljefą sudaro smėlio gūbriai, kopos, pusmėnulio formos kalvos. Čia gausu įdubų, kuriose yra nedidelių ežerėlių, auga skurdūs krūmokšniai, akacijos, kietosios žolės.

Įdomu dar ir tai, jog dykumoje gyvena nemažai žmonių. Tad čia gyvos senosios kaimo tradicijos ir autentiškas Radžastano (tai – Indijos valstija) žmonių gyvenimas. Jei turėsite proga pakeliauti po Indiją, rekomenduojame užsukti ir į Taro dykumą.

Shutterstock.com nuotr./Taro dykuma
Shutterstock.com nuotr./Taro dykuma

9. Simpsono dykuma, Australija

Centrinėje Australijos dalyje plytinti Simpsono dykuma – viena iš sausiausių dykumų pasaulyje. Ji įdomi dėl to, jog dykumos smėlis – raudonos spalvos, o daug kur jis supustytas į 20 – 30 metrų aukščio kopas. Aukščiausia dykumos kopa vadinama Big Red vardu, o nuo jos atsiveria pribloškiantis vaizdas, ypač saulėtekių ir saulėlydžių metu, kai saulės spinduliai tik dar labiau pasodrina smėlio raudonį.

Simpsono dykumoje, tarp kopų, plyti molio klodai bei aštriabriaunės akmenų lygumos. Išties unikalus kraštovaizdis.

Shutterstock.com nuotr./Simpsono dykuma
Shutterstock.com nuotr./Simpsono dykuma

10. Vadi Rumas, Jordanija

Vadi Rumas, dar kitaip vadinamas Mėnulio slėniu − tai akmenuota dykuma, esanti Jordanijoje. Ji nusagstyta kylančiomis uolų arkomis bei tarpekliais. Šios uolos – keičia spalvą. Vienaip atrodo saulei esant zenite, kitaip – jai kylant ar leidžiantis. Tad dykumoje galima pamatyti įvairiausių spalvų: nuo baltos iki sodriai raudonos, ryškiai geltonos ar net juodos.

Įdomu tai, jog Vadi Rumo dykumoje gyvena beduinų gentys, todėl ši teritorija gali pasigirti ne tik nepaprasto grožio kraštovaizdžiu, tačiau ir unikalia kultūra. Vadi Rumas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Shutterstock.com nuotr./Vadi Rumas
Shutterstock.com nuotr./Vadi Rumas

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius