-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egzotikos portretai: dvasingieji Sibiro medžiotojai – čiukčių gentis

Apie atšiaurioje Sibiro žemėje gyvenančią čiukčių gentį girdėjome dešimtis kandžių anekdotų, tačiau dauguma mūsų neįsivaizduoja, kaip iš tikrųjų atrodo gyvenimas Arkties vandenyno pakrantėje. Pasirodo, jog čia vietiniai užsiima ne tik išgyventi padedančia medžiokle, bet ir praktikuoja religines apeigas bei įspūdingus menus.
Čiukčių genties vyras
Čiukčių genties vyras / 123rf.com nuotr.

Nepalaužiamas dvasingumas ir dovanos mirusiesiems

Čiukčių gentis garsėja ne tik atsparumu žiemos speigams, bet ir dvasingumu. Dauguma narių vis dar tiki, jog menkiausias augalas ar dangaus kūnas turi sielą – kartais gelbstinčią, o kartais kenkiančią.

Religinius ritualus čia praktikuoja į transo būseną panyrantys šamanai, tiesa, dažnai į pagalbą pasitelkdami haliucinacijas sukeliančius grybus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuviškos Kūčios, Kalėdos ir Naujieji metai XXI amžiaus Sibire

Tarpininku tarp dvasinio ir fizinio pasaulio gali tapti bet kas, o šamanizmu paprastai užsiimama namuose, tad vietos religijos nepavyko sunaikinti net sovietų valdžiai – čia tiesiog nebuvo organizacijų, kurias galima uždrausti ar kontroliuoti.

Čiukčių gentis garsėja ne tik atsparumu žiemos speigams, bet ir dvasingumu.

Be tik čiukčiams būdingų ritualų neapsieina nė vienas svarbus gyvenimo įvykis.

Pavyzdžiui, moteris, sužinojusi, jog laukiasi, privalo kiekvieną rytą vos pabudusi išeiti į lauką ir žiūrėti į kylančią saulę.

Prasidėjus gimdymui toje pačioje patalpoje draudžiama būti bent vienam vyrui – gentainiai tai laiko bloga lemiančiu ženklu.

Ne mažiau dėmesio skiriama ir išėjusiems iš šio pasaulio genties nariams. Tikėdami, jog mirusysis gali sugrįžti, artimieji parą stebi jo kūną.

Nepastebėję jokių gyvybės ženklų prieš kremuodami bendruomenės nariai artimiausius mirusiojo gimines apdovanoja: vyrus – tabaku bei lanku su strėlėmis, moteris – siuvimo įrankiais.

123rf.com nuotr./Čiukčių meno pavyzdys
123rf.com nuotr./Čiukčių meno pavyzdys

Mėgstantys kraują, tačiau kilnūs ir svetingi

Nors XXI amžiuje čiukčiai vis dažniau atsisako tradicinio gyvenimo būdo, panašu, kad 5000 žmonių lūpose skambanti kalba greitai neišnyks.

Gyvendami nelengvomis Sibiro sąlygomis vietiniai labai vertina kilnumą ir svetingumą – atsisakyti padėti net ir nepažįstamam klajokliui čia tiesiog nepriimtina.

Be to, čiukčiai nenusisuka ir nuo bėdos ištiktų saviškių – rūpinasi našlaičiais, našlėmis ir kitais, turinčiais mažiau turto.

Kadangi atšiaurioje taigoje uogų ir grybų galima pasirinkti tik vasarą, čiukčių mityba nėra pilnavertė.

Daugiausia jie medžioja elnius ir stengiasi išnaudoti kiekvieną gyvūno kūno dalį – gamindami patiekalus naudoja ne tik mėsą, bet ir taukus, kraują bei smegenis, o pusryčiams doroja keturkojų skrandžius.

Tiesa, neseniai čia atsirado ir kepyklų bei nedidelių parduotuvių, tačiau lentynose išdėliotos prekės pasižymi prasta kokybe, o aukšta kaina neįkandama dažnam šių apylinkių gyventojui.

Iš čiukčių galime pasimokyti supratimo ir pagalbos artimajam, tačiau tam, kad gentis neišnyktų, jai reikia materinės pagalbos. Tad, jei lankysitės pusiasalyje, įsigykite vietinių kuriamų meno dirbinių – ant jūrų liūtų ilčių jie sugeba išraižyti tikrus šedevrus.

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius