-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Egzotikos portretai: fotografų pamėgta Šri Lankos žvejų kasdienybė

Vakarienei užsinorėjus žuvies šiais laikais meškerės ieškoti nebereikia. Užtenka nuvykti į artimiausią prekybos centrą, ir per kelias sekundes akvariume pagautas karpis keliauja ant jūsų stalo. Tačiau Šri Lankos žvejams dėl jūros gėrybių pavargti tenka gerokai labiau – žvejyba čia vyksta įsitaisius ant poros metrų aukščio medinių stulpų. Kol vietiniai bando susidoroti su sunkia kasdienybe, turistai iš viso pasaulio nepraleidžia progos šios egzotikos įamžinti nuotraukose.
Egzotiški žvejai Šri Lankoje
Egzotiški žvejai Šri Lankoje / 123rf.com nuotr.

Žvejų vargai – iš pagarbos gamtai

Vaikštinėjant Šri Lankos pakrante akį patraukia neįprasti vaizdai – čia žvejai sėdi ne medinėse valtyse, o ant aukštų bambukinių stulpų, kyšančių iš vandens. Į koralinius rifus įsmeigti stiebai nekvepia prabanga – plona, keliolikos centimetrų ilgio šakelė atstoja sėdynę, o pagautas laimikis keliauja į ant juosmens pritvirtintą plastikinį maišą. Viena ranka laikant meškerę, kita tenka tvirtai įsikibti, kadangi tokiame aukštyje balansuoti tikrai nelengva. 

123rf.com nuotr./Egzotiški žvejai Šri Lankoje
123rf.com nuotr./Egzotiški žvejai Šri Lankoje

Nors toks žvejybos būdas primena gilią senovę, manoma, jog jis atsirado tik Antrojo Pasaulinio karo pabaigoje. Paklausti, kodėl praėjus daugiau nei 60 metų neieško modernesnių įrankių, žvejai tikina, jog panaudojus tinklus žuvys bus sutrikdytos ir gali pradingti visam laikui.

123rf.com nuotr./Egzotiški žvejai Šri Lankoje
123rf.com nuotr./Egzotiški žvejai Šri Lankoje

Pasikliaudami gamtos malone vietiniai nenaudoja jokio masalo. Senesni šio amato meistrai tapatina save su paukščiais ir teigia, jog įsitaisius aukštai virš vandens žuvys pagaunamos greičiau. Prietaringieji šrilankiečiai tvirtai laikosi tradicijų – nors stiebai tarnauja vos metus, paveldėti tokį žvejybos įrankį iš tėvo yra didžiausia garbė.

Dviem centais įkainotas darbas

Gamtą tausojantys žvejai negali pasigirti stambiu laimikiu ir sočiu gyvenimu. Stulpai įsmeigti sekliose vietose, tad čia gyvenančios žuvys itin mažos. Žvejojama nuo aušros iki sutemos, net jei kaitina kaitri saulė ar kiaurai košia stiprus vėjas. Tačiau po sudėtingos darbo dienos krepšiai prisipildo vos keliomis jūros gyventojomis, kurių paprastai neužtenka išmaitinti daugiavaikės šrilankiečių šeimos.

123rf.com nuotr./Egzotiški žvejai Šri Lankoje
123rf.com nuotr./Egzotiški žvejai Šri Lankoje

Salos svečiai, susižavėję neįprastu amatu, gauna progą patys atsidurti žvejų vietoje. Už keletą dolerių vietiniai mielai paskolina savo tvirtovę ir meškerę. Vargu, ar per kelias minutes pagausite vakarienę, tačiau albumas neabejotinai pasipildys puikiomis nuotraukomis. Tiesa, išsitraukę fotoaparatą nenustebkite, jog žvejai iš karto paprašys susimokėti. Skurdų laimikį čia tenka kompensuoti pinigais už turistų pamėgtus kadrus – viena žuvis turguje kainuoja vos du centus!

123rf.com nuotr./Egzotiški žvejai Šri Lankoje
123rf.com nuotr./Egzotiški žvejai Šri Lankoje

Egzotiška žvejų kasdienybė kasmet pritraukia ne vien šimtus turistų, bet ir daugybę profesionalių fotografų. Tačiau ne tik gražios nuotraukos verčia žavėtis Šri Lankos gyventojais – tokio atsidavimo tradicijų išsaugojimui nesutiksime niekur kitur.

Kelionių į Šri Lanką specialistai – kelioniuakademija.lt 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius