-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Egzotikos portretai: mitais ir legendomis apipintos geišos

Sunku patikėti, bet moters idealu laikomomis geišomis XVI amžiuje galėjo būti tik vyrai – artistai, palaikantys draugiją turtingoms damoms. Bėgant laikui tradicijos keitėsi ir XIX amžiuje ši paslaptinga rolė atiteko merginoms. Dabar Japonijos gražuolės – nacionalinės mūzos ir itin svarbi kultūros dalis, kurių amatas reikalauja daugybės pastangų. Norint pasimėgauti šių žavių moterų kompanija teks sukarti tūkstančius kilometrų ir paploninti piniginę.
Būsimos geišos – maiko
Būsimos geišos – maiko / 123rf.com

5 kilogramus sveriantis perukas ir vaškas vietoj kremo

Geišos kelias prasideda sulaukus 15 metų. Panorusios tapti geišomis, merginos mokslus kremta 12 valandų per parą ir džiaugiasi vos vienu laisvadieniu per savaitę.

Baltaveidės gražuolės anksti imasi ieškoti savo danna – turtingo ir dažniausiai daug vyresnio globėjo, kadangi įvairiausių menų pamokos bei drabužiai nemenkai atsieina.

Vien už tradicinį kimono tenka pakloti maždaug 10 tūkst. litų. Toks grožis reikalauja aukų – smulkaus sudėjimo japonėms kasdien ant kūno tenka išlaikyti apie 15 kilogramų sveriantį drabužį.

Žavitės porcelianine geišų veido oda? Tačiau vargu, ar jūs patys norėtumėte išbandyti tas grožio priemones, kurias naudoja geišos.

Bandydamos pasiekti nepriekaištingą baltumą merginos į pagalbą pasitelkia kremą iš lakštingalos išmatų, o skruostus pagražina ištirpdytu vašku.

Sudėtingos tradicinės šukuosenos sukuriamos tik su profesionalų pagalba, tad nenorint jų sugadinti tenka miegoti po kaklu pasikišus volelį.

Taupančios laiką šių laikų geišos renkasi perukus. Tiesa, taip ant jų galvų nugula beveik penkių kilogramų svoris.

Geišoms – svarbiausios pasaulio paslaptys

Geišos klaidingai laikomos laisvo elgesio merginomis. Griežtas etiketas, kurio šios merginos turi laikytis, draudžia intymius santykius su klientais. Japonai tiki, jog geriausia moters savybė – sugebėjimas išaukštinti vyrą, tad įsikalusios tai į galvą japoniškos mūzos tampa puikiomis pašnekovėmis.

Leidžiančios svečiams pasijusti ypatingais, merginos įsipareigoja ištikimai saugoti visas jų paslaptis, tad arbatos ceremonijos metu atsiverti išdrįsta ir svarbiausi politikai bei verslininkai. Tiesa, už psichoterapijos seansą primenančią valandą teks nepagailėti maždaug 1000 litų.

Nors XXI amžiuje geišų skaičius drastiškai sumažėjo – šiuo metu Japonijoje jų vos pora tūkstančių, Kioto mieste išliko joms skirtas kvartalas. Čia verta apsilankyti ne vien dėl galimybės pasimėgauti šių moterų draugija, bet ir dėl kasmetinio Gion Matsuri festivalio.

Beveik visą liepą vykstanti šventė mena dar IX amžių ir stebina ratuota, 25 metrus siekiančių hoko – šventyklas primenančių dekoracijų, eisena. Renginys laikosi senųjų tradicijų – kasmet iš vietinių vaikų išrenkamas dievo pasiuntinys, kurio pėdos negali paliesti žemės keturias šventines dienas.

123rf.com/Gion Matsuri festivalis
123rf.com/Gion Matsuri festivalis

Geišos – daugiau nei maloniai besišypsančios palydovės. Tai puikios bendravimo ir įvairių menų meistrės, leidžiančios jaukiai pasijusti jų kompanijoje. Kioto mieste įsikūrusios specialios mokyklos laukia ir moterų iš Vakarų, kur vietinės gražuolės pasiryžta atskleisti savo paslaptis.

Kelionių į Japoniją specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius