Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egzotiškoji Šri Lanka: vietos, kurias būtina aplankyti

Prieskonių ir arbatų plantacijos, dramatiškos vandenyno bangos, kalnai ir džiunglės, nuostabaus grožio šventyklos, nacionaliniai parkai, žavintys išskirtine augalija ir gyvūnija. Tai – Šri Lanka.
Nuvara Elija
Nuvara Elija, Šri Lanka / Shutterstock nuotr.

Nedidelė valstybė Indijos vandenyne, į kurią plūsta keliautojai iš viso pasaulio. Jei norite įsimintinos egzotinės kelionės, galite būti tikri, jog Šri Lanka jums pasiūlys galybę įspūdžių.

Užsukę į turgų, stebėsitės iki šiol nematytų vaisių ir daržovių gausa. Lankydamiesi miestuose gėrėsitės spalvomis ir gyvybingumu. Ragaudami vietinį maistą jausite aitrų deginimą burnoje. O kur dar išskirtinės budistų šventyklos ir kraštovaizdžio įvairovė. Skamba idiliškai? Būtent tokia ir yra ši šalis. „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums siūlo paskaityti apie dešimt Šri Lankos vietų, kurias aplankyti, viešint šioje šalyje, tiesiog būtina.

Pinavelos dramblių prieglauda

Shutterstock nuotr./Pinavelos dramblių prieglauda
Shutterstock nuotr./Pinavelos dramblių prieglauda

Liūdna, tačiau kartais laisvėje gyvenantys drambliai nesugeba pasirūpinti savimi. Susižeidę ar netekę tėvų jie jaučiasi nesaugūs, negali patys prasimaitinti.

Pinavelos dramblių prieglaudos tikslas – padėti šiems vargšams gyvūnams. Prieglauda buvo įkurta 1975 metais ir iš pradžių joje gyveno penki drambliukai našlaičiai. Šiandien, dešimties hektarų plote gyvena daugiau nei 80 dramblių. Dalis jų – pirmųjų penkių prieglaudos gyventojų anūkai. Kiti apsigyveno prieglaudoje po to, kai buvo rasti sužeisti. Jais rūpinasi prieglaudoje dirbantys veterinarai.

Lankantis Šri Lankoje tiesiog būtina skirti laiko pasivaikščiojimui po prieglaudą! Turistams siūloma stebėti dramblių maudynes upėje, o atvykusiems ankstų rytą netgi leidžiama pamaitinti mažuosius drambliukus pienu! Teritorijoje yra restoranas, kelios suvenyrų parduotuvės. Pinavelos dramblių prieglauda – viena iš labiausiai turistų lankomų vietų Šri Lankoje.

Senovinis miestas Polonaruva

Shutterstock nuotr./Polonaruva
Shutterstock nuotr./Polonaruva

Vieta, kurią rekomenduojame aplankyti tiems, kurie domisi istorija ir archeologija – Polonaruva. Tai archeologinė vietovė, kurioje išlikusios 11-12 amžiuje įkurto miesto liekanos. Čia galėsite apžiūrėti Karalių rūmų griuvėsius, įdomius bareljefus ant sienų, Citadelę, Gal Vihare – tris uoloje iškaltas sėdinčio, stovinčio ir gulinčio Budos skulptūras. Įdomu tai, jog gulinčio Budos ilgis net 14,12 metrų. Įspūdinga, tiesa? Polonaruva įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Kandis

Shutterstock nuotr./Kandis
Shutterstock nuotr./Kandis

Nors Šri Lanka nedidelė, vos Lietuvos ploto, valstybė – stebina jos gamtos kontrastai. Vieną akimirką mėgaujatės tropiniai miškais, o kitą, jau esate kalnuose. Būtent kalnuotoje vietovėje ir yra įsikūręs Kandis – vienas iš įspūdingiausių šalies miestų.

Pasakiškos panoramos apsuptame mieste gausu šurmulio. Žavi didingi pastatai, galybė ajurvedinio masažo salonėlių, batikos parduotuvėlių, šlifavimo dirbtuvių. Viešint Kandyje rekomenduojame pasivaikščioti po miesto gatveles, užsukti į pasirinktą vietinį restoraną, aplankyti Kandžio turgų, kuriame akys raibs nuo vaisių ir daržovių gausos. Taip pat aplankykite brangakmenių muziejų.

Viešint Kandyje būtų nuodėme neapžiūrėti Budos Danties šventyklos. Aplink pastatą šokinėja beždžionėlės, prekybininkai pardavinėja lotoso žiedus maldininkams, o šventyklos viduje yra šventųjų relikvijų. Kandis – tai miestas, kuris užburs jus savo aura.

Sigirijos uola

Shutterstock nuotr./Sigirijos uola
Shutterstock nuotr./Sigirijos uola

Tikrai nesuklysime teigdami, jog Sigirijos uola – vienas iš Šri Lankos simbolių. Tikriausiai nėra nei vieno turisto, kuris viešėdamas šioje šalyje nenorėtų pamatyti garsiosios uolos savo akimis. Klausiate, kas gi juos taip traukia? Sigirija – gigantiška monolitinė uola, ant kurios viršūnės 5-ame amžiuje buvo pastatyta tvirtovė. Išvertusi iš sinhalų kalbos, Sigirija reiškia „liūto nasrus“, mat prie tvirtovės įėjimo stovi milžiniška liūto skulptūra.

Turistams siūloma spiraliniais laiptais užkopti į uolos viršūnę, nuo kurios atsiveria pribloškianti panorama. Taip pat, užlipus galima apžiūrėti 1500 metų senumo freskas. Tai vieta, kurioje susilieja gamtos grožis ir senosios kultūros palikimas.

Jalos nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Jalos nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Jalos nacionalinis parkas

Laukiniai drambliai, bizonai, šernai, elniai, flamingai, pelikanai, krokodilai bei leopardai. Jei svajojate šiuo gyvūnus pamatyti natūralioje aplinkoje, Jalos nacionalinį parką aplankyti jums tiesiog būtina! Ekskursijos metu turistams siūloma sėstis į džipus ir važinėjantis po beveik 1000 kvadratinių kilometrų teritoriją, kuri turtinga skirtingomis ekosistemomis (lagūnomis, uolų baseinais, pievomis, musoniniais miškais, bruzgynais ir kt.), grožėtis gamtos pasauliu! Mes išvardinome tik kelias šiame parke gyvenančių gyvūnų rūšis, todėl nenustebkite, jei staiga išvysite skrendančią Šri Lankos gyvatę arba dar neregėtą paukštį! Tiksliai prognozuoti, koks gyvūnas užstos visureigiui kelią, o koks žaibiškai pralėks spėjus pamatyti tik jo uodegą, – neįmanoma. Kiekvieno keliautojo patirtis šiame parke – unikali!

Arbatos plantacijos Nuvara Elija miestelyje

Esate arbatų gurmanas? Jei taip, viešint Šri Lankoje, aplankykite kalnuotąjį miestą virš debesų – Nuvara Elija. Greta jo esančios arbatų plantacijos – bene garsiausios pasaulyje, mat čia auginama aukščiausios rūšies Ceilono arbata. Jei jums įdomu, kaip vyksta arbatžolių perdirbimo procesas, norite paragauti ar įsigyti puikios arbatos, o taip pat pasigrožėti nepaprasta kalnų panorama – ši vieta kaip tik jums. Sena singalų patarlė tikina: „Kelias į rojų verda per arbatos puodelį“. Viešėdami šioje vietoje ir skanaudami karšto gėrimo iš tiesų jausitės tarsi rojuje.

Adomo viršukalnė

Shutterstock nuotr./Adomo viršukalnė
Shutterstock nuotr./Adomo viršukalnė

Adomo viršukalnė, dar kitaip vadinama Šventosios pėdos (Šri Pada) bei Drugelių kalno vardu – vienas aukščiausių kalnų visoje Šri Lankoje. Jo aukščiausias taškas yra 2243 metrų virš jūros lygio. Tai vieta apipinta mitų ir legendų, ji itin svarbi net kelių religinių konfesijų atstovams. Pasak legendos, Buda šio kalno viršūnėje paliko savo pėdos antspaudą. O katalikai ir musulmonai tiki, jog antspaudas priklauso Adomui, kuris šioje vietoje bandė išpirkti savo nuodėmę, už kurią buvo išvarytas iš rojaus. Induistai mano, jog ši pėda priklauso dievui Šivai.

Adomo kalnas – vienas iš didžiausių piligrimystės centrų Šri Lankoje. Į jį traukia minios maldininkų, kurių tikslas – nuodėmių išpirkimas, sielos apsivalymas. Visgi, net jei nesate religingas, šią vietą jums rekomenduojame aplankyti. Nuo kalno atsiveria sodri atogrąžų žaluma, o aplink skraido daugybė margaspalvių drugelių. Tikrai vertas dėmesio vaizdas.

Dambula

Shutterstock nuotr./Dambula
Shutterstock nuotr./Dambula

Vienas iš svarbiausių budizmo centrų Šri Lankoje – Dambula. Centrinėje šalies dalyje esančiame mieste yra vienas iš didžiausių bei autentiškiausių Šri Lankos vienuolynų. Visas religinis kompleksas iškaltas penkiose olose. Viduje yra daugiau nei 150 Budos atvaizdų, iš kurių pat didžiausias – 14 metrų pločio Buda. Aplink šventyklą vaikštinėja daug budistų vienuolių, kurie keliautojui iš Europos atrodo iš tiesų egzotiškai. Šie Dambulos objektai yra įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Kolombas

Shutterstock nuotr./Kolombas
Shutterstock nuotr./Kolombas

Šri Lankos sostinė Kolombas – miestas, kuriame susipina istorija ir šiuolaikinis pasaulio ritmas. Sostinėje gausų modernių dangoraižių, kolonijinių britų pastatų, senų šventyklų. Siauros gatvelės tiesiog kviečia leistis į romantiškus pasivaikščiojamus, o turgavietės vilioja suvenyrais, garsiosiomis Ceilono arbatomis, prieskoniais, daržovėmis ir vaisiais. Svarbiausia, lankantis vietiniame turguje – derėtis! Įdomu tai, jog Kolombe kiek persipynusios induizmo ir budizmo tradicijos, todėl regėsi abiejų religinių konfesijų šventyklų. Taip pat čia yra ir krikščioniškų bažnyčių, musulmonų mečečių.

Lankantis Kolombe, rekomenduojame nuvykti ir į modernų miesto rajoną, kuris vadinamas Cinamono sodais, mat kadaise čia plytėjo cinamono plantacija. Šiandien čia viena gyvybingiausių sostinės vietų, kurioje įsikūrusi šalies valdžia, ambasados, Nacionalinis muziejus.

Šri Lankos paplūdimiai

Shutterstock nuotr./Paplūdimys
Shutterstock nuotr./Paplūdimys

Be jokių abejonių, keliaujant į egzotinę šalį, norisi pamatyti kuo daugiau lankytinų objektų, pajusti autentišką to krašto kultūrą. Visgi, reikia nepamiršti, jog vienos kelionės metu pamatyti visko – neįmanoma. O persistengti irgi ne valia, nes tada kelionė asocijuosis ne su poilsiu, o su skubėjimu. Taigi, aplankę tuos lankytinus objektus, kuriuos suplanavote, kiek atsipūskite ir pasimėgaukite nusipelnytu poilsiu. Šri Lankos paplūdimiai tam idealiai tinka! Baltas smėlis, palmės, krištolinis Indijos vandenyno vanduo ir ramybė. Tikra idilė, tiesa?

Egzotinių kelionių į Šri Lanką specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius