Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gražiausios pasaulio įlankos

Vienas iš kelionių tikslų – „kolekcionuoti“ gražius vaizdus. Grįžus namo galima peržiūrėti nuotraukas ir tarsi iš naujo išgyventi akimirką, kai prieš akis atsivėrė neįtikėtina panorama.
Halongo įlanka
Halongo įlanka / Shutterstock nuotr.

Vaizdas į vandens telkinį – nesvarbu, tai jūra, ežeras ar upė – visada turi tam tikrą magijos dalelę. O jei šį vandenį dar supa uolos, skardžiai ar įdomūs pastatai – panorama verta mažų mažiausiai atviruko. Šį kartą nusprendėme jums papasakoti apie dešimt pasaulio įlankų, kurių grožis iš tiesų hipnotizuoja. Kelias iš jų jau esate matę jūs?

Halongo įlanka, Vietnamas

Shutterstock.com/Halongo ilanka
Shutterstock.com/Halongo ilanka

Vietnamas – šalis, kurioje lankytinų vietų tikrai nemažai. Visgi visi, kurie ten jau yra pabuvoję, vienbalsiai teigia, jog Halongo įlanka – vieta, kurią, viešint Vietname, pamatyti tiesiog privaloma!

Šioje įlankoje yra daugiau nei 3000 salų, kai kurios iš jų visai mažutės, o tik mažiau nei trečdalis jų turi savo pavadinimus. Didesnės salos apaugusios vešliais miškais, o kai kurių skardžiai tokie statūs, jog atrodo, kad salos iš vandens kyla kone vertikaliai. Halongo įlanka įspūdingai atrodo tiek nuo kranto, tiek plaukiojant joje laiveliu. Tad jei planuojate keliauti į Vietnamą, šią įlanką būtinai įsirašykite į privalomų aplankyti vietų sąrašą!

Guanabaros įlanka, Brazilija

Shutterstock nuotr./Guanabaros įlanka
Shutterstock nuotr./Guanabaros įlanka

Dar vieną nepaprasto grožio įlanką išvysite, jei nukeliausite į Braziliją. Guanabaros įlanka – tai siauras Atlanto vandenyno užutėkis, esantis ties Rio de Žaneiro valstijos krantais. Rytiniame įlankos krante stūkso Niterojaus ir San Gonsalo miestai, o vakariniame – Rio de Žaneiras. Įlanka iš tiesų labai graži. Visgi yra viena problema. Vanduo čia dėl didelės urbanizacijos ir laivybos be galo užterštas. Daugiausia diskusijų dėl to kilo Rio de Žaneiro vasaros olimpinių žaidynių metu, kai buvo nuspręsta, jog šioje įlankoje vyks buriavimo varžybos.

Vandens užterštumas, žinoma, didelė problema, tačiau įlankos grožio jis nesumenkina. Jei lankysitės šurmuliuojančiame Rio de Žaneire, būtinai įamžinkite šią vietą savo fotoaparatu.

Phang Nga įlanka, Tailandas

Shutterstock nuotr./Phang Nga įlanka
Shutterstock nuotr./Phang Nga įlanka

Pabuvoję tolimojoje Pietų Amerikoje vėl grįžkime į Aziją. Tailandas gali didžiuotis nuostabaus grožio Phang Nga įlanka, kuri neretai įvardijama kaip viena gražiausių vietų visoje šalyje. Skiriamasis įlankos bruožas – karstinės kalkakmenio uolų salelės, kurios vertikaliai išsikišusios iš turkio spalvos vandens. Žymiausia iš šių salų – Khao Phing Kan – dar žinoma Džeimso Bondo pavadinimu. Klausiate, kodėl? Būtent šioje vietoje buvo filmuojamas devintasis serijos apie britų agentą filmas – „Žmogus su auksiniu pistoletu“.

Šios Tailande esančios įlankos panorama – atima žadą. Jei tik turėsite galimybę ją aplankyti – rekomenduojame.

San Fransisko įlanka, JAV

Shutterstock nuotr./San Francisko įlanka
Shutterstock nuotr./San Francisko įlanka

San Fransiskas – miestas, į kurį kasmet vyksta daugybė keliautojų. Ir visi jie tarsi susitarę aplanko San Fransisko įlanką. Tai – Ramiojo vandenyno įlanka, įsiterpusi į vakarinę JAV pakrantę Kalifornijoje. O su vandenynu jungiasi Aukso Vartų sąsiauriu.

Tikriausiai po truputį darosi aišku, kodėl pažiūrėti į šią įlanką atvyksta tiek daug turistų. Per ją nutiesta keletas tiltų, visgi, garsiausias iš jų – Aukso Vartų tiltas. O jis – San Fransisko simbolis. Tiltas pabaigtas statyti 1937 metais, jį suprojektavo inžinierius Josephas Baermannas Straussas. Tuo metu tai buvo finansiškai rizikingas statinys, nebuvo aišku, ar jis atsipirks. Visgi, šiandien tiltas ne tik susisiekimo grandis, tačiau taip pat ir puikus art deco stiliaus pavyzdys bei statinys, garsinantis visą San Fransisko miestą ir šalia jo besidriekiančią įlanką.

Kotoro įlanka, Juodkalnija

Shutterstock nuotr./Kotoro įlanka
Shutterstock nuotr./Kotoro įlanka

Juodkalnija – nedidelė valstybė, visgi šalis gali pasigirti pasakiško grožio gamta. Jei dar nesate buvę Juodkalnijoje, rekomenduojame ją aplankyti. Na, o dabar pakalbėkime apie išskirtinio grožio Juodkalnijos įlanką, besidriekiančią Adrijos jūros pakrantėje.

Kotoro įlanka – piečiausias Europos fiordas, savo forma kiek primenantis drugelį. Tai – viena giliausių natūralių įlankų Viduržemio jūros regione, įsiterpusi tarp dviejų didžiulių kalnų masyvų. O aplink įlanką įsikūrę daug žavių, gilią istorinę praeitį menančių miestelių. Gamtinis, kultūrinis ir istorinis Kotoro įlankos regionas yra įtrauktas į UNECO pasaulio paveldo sąrašą.

Port Džeksono įlanka, Australija

Shutterstock nuotr./Port Džeksono įlanka
Shutterstock nuotr./Port Džeksono įlanka

Port Džeksono įlanka tai vieta, šalia kurios stūkso Australijos pažiba – Sidnėjaus miestas. Jei nesate buvę Sidnėjuje, tikriausiai, išgirdus šio miesto pavadinimą, pirmiausiai mintyse jums iškyla garsiojo Sidnėjaus operos teatro vaizdas. Būtent šis pastatas ir pastatytas ant Port Džeksono įlankos kranto. Tai įlanka, kuri daug įspūdingiau atrodo ne nuo kranto, o iš vandens. Jei viešėsite Sidnėjuje, būtinai paplaukiokite po Port Džeksono įlanką laiveliu. Jums prieš akis atsivers visas Sidnėjaus grožis. Nepamirškite šio vaizdo nufotografuoti!

Salų įlanka, Naujoji Zelandija

Shutterstock nuotr./Salų įlanka
Shutterstock nuotr./Salų įlanka

Salų įlanka (Bay of Islands) – viena iš populiariausių lankytinų vietų Naujoje Zelandijoje, esanti rytinėje šiaurinės salos dalyje. Šiame regione yra net 144 salos, kurių kiekviena gali pasigirti savomis įlankėlėmis ir smėlio paplūdimiais. Turistai čia vyksta poilsiauti, o taip pat nardyti, mat įlanka garsėja milžiniška jūros gyvūnų populiacija. Tad nereikėtų nustebti, jei čia išvysite delfiną ar net banginį! O vietiniai gyventojai įlankoje mėgaujasi išskirtine žvejyba – čia pagaunami rekordinio dydžio tunai!

Fandžio įlanka, Kanada ir JAV

Shutterstock nuotr./Fandžio įlanka
Shutterstock nuotr./Fandžio įlanka

Atlanto vandenyne, prie Kanados (Naujoji Škotija ir Naujasis Bransvikas) ir JAV (Meino) krantų driekiasi įlanka, garsėjanti didžiausiais vandens lygio svyravimais pasaulyje. Tai – Fandžio įlanka.

Vanduo čia taip pasidarbavo, jog pakrantėje susiformavo įvairių formų uolos su vandens išgraužtais įspūdingais urvais. Garsiausios įlankoje esančios uolos – Hopvelio uolos (Hopewell Rocks). Tai – ne tik įdomiausiais geologinis darinys Kanadoje, bet vienas iš unikaliausių vandens padarinių visame pasaulyje. Uolų ir jūros peizažas šioje vietoje sukuria nuostabaus grožio panoramą.

Viktorijos įlanka, Kinija

Shutterstock nuotr./Viktorijos įlanka
Shutterstock nuotr./Viktorijos įlanka

Tarp Hongkono ir pietinėje Dziulongo pusiasalio dalyje esančio Kauluno miesto driekiasi įlanka, pavadinta Viktorijos vardu (Victoria Harbour). Tai vienas iš pagrindinių turistų traukos centrų Honkonge, mat čia atsiveria visas miesto grožis – įspūdingieji dangoraižiai. Viktorijos įlankoje įkurtas ir pagrindinis regiono uostas, kuris, teigiama, yra vienas iš judriausių uostų ne tik Kinijoje, tačiau ir visame pasaulyje.

Sakoma, jog gražiausiai ši panorama atrodo saulei leidžiantis – kai paskutinieji spinduliai apšviečia tolumoje stūksančius dangoraižius. O taip pat, naktį, kai galima išvysti tūkstančius lempučių. Jei norite įsitikinti, ar tai tiesa, apsilankykite Honkonge.

Rojaus įlanka, Antarktida

Shutterstock nuotr./Rojaus įlanka
Shutterstock nuotr./Rojaus įlanka

Paskutinioji įlanka mūsų sąraše – gerokai skiriasi nuo prieš tai aprašytųjų. Taip yra todėl, jog ji – gana neįprastoje vietoje. Tolimojoje ir šaltojoje Antarktidoje. Vienoje Rojaus įlankos (Paraside Bay) pusėje – didžiuliai sniego laukai. Kitoje – dantyti kalnai. Beje, Rojaus įlankoje įkurtas vienas iš dviejų Antarktidos uostų. Kitų galimybių pasiekti šį žemyną – nėra, o atvykėlius čia dažniausiai pasitinka vietiniai gyventojai – pingvinai.

Rojaus įlanka – išskirtinė, nepaprasto grožio vieta. Čia pasiryžta keliauti tikrai ne kiekvienas, mat kelionė į negyvenamą ir amžino šalčio persmelktą žemyną vilioja tik mokslininkus arba ekstremalių pojūčių nebijančius keliautojus.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius