Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzija – paskutinė galimybė paragauti kaukazietiškos egzotikos

Gruzijos centre, antro didžiausio šalies miesto Kutaisio pašonėje įkurtas modernus oro uostas pasitinka atvykėlius maloniu pasieniečių aptarnavimu, reklaminiais šalies vaizdais ir nemokamomis mobiliojo ryšio kortelėmis. Vis dėlto, turistams iš Baltijos šalių Gruzija jau labiau egzotiška nei broliška šalis, o vietiniai atvykėlius iš Lietuvos dažnai sumaišo ir su Vakarų europiečiais. Antra vertus, jei tik mokate rusiškai, kalbą rasite su daugeliu gruzinų.
Ušguli — kaimas Gruzijoje, netoli Šchara kalno.
Ušguli — kaimas Gruzijoje, netoli Šchara kalno. / „Novaturo“ nuotr.

Į šalį vis labiau skverbiasi turizmas, kyla ekonominiai rodikliai, todėl ir autentika Gruzijoje užleidžia vietą vartojimo kultūrai. Bet būtent dėl šios priežasties Kaukazo kalnuose įsikūrusi šalis dabar labai tinkama kelionėms – tikros egzotiškos Kaukazo regiono dvasios apstu, bet ir paslaugos bei aptarnavimas keliautojams gerėja.

Atokesniuose Gruzijos regionuose pajusite visą Kaukazo kalnų autentiką, pro autobuso langą išvysite sovietų okupaciją primenančių vaizdų, karo pabėgėlių stovyklų, o sostinėje Tbilisyje nustebins tarp kalnų senamiesčio namų dygstantys modernūs pastatai.

Pakeliui iš Kutaisio į sostinę dažnas keliautojas užsuka į Gorį. Tai nebūtų išskirtinis miestas, jei ne šioje vietoje gimęs buvusio Tarybų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas.

Goris ir jame įkurtas diktatoriaus muziejus suteikia puikią progą palyginti dabartinį Europos Sąjungos šalių gyvenimą su jau istorija tapusiais sovietiniais laikais.

„Novaturo“ nuotr./Tbilisio panorama
„Novaturo“ nuotr./Tbilisio panorama

Kaukazo širdis – Tbilisis

Tbilisis – miestas, kuris nepalieka abejingų: arba iš pirmo žvilgsnio jį įsimyli, arba imi jo nemėgti. Čia geras vynas kainuoja vos eurą, iš žemės trykšta sveikatai naudingas sieros vanduo, žmonės svetingi, iškabos išrašytos neperskaitomais kringeliais, taksi mašinose nėra taksometrų.

O architektūros stiliai varijuoja nuo Osmanų imperijai būdingų langinių, siaurų gatvelių ir raižytų balkonų iki futuristinių stiklinių ir skardinių pastatų, savo forma primenančių milžiniškus grybus ar vamzdžius.

„Novaturo“ nuotr./Tbilisio senamiestis
„Novaturo“ nuotr./Tbilisio senamiestis

Gruzinams teko išgyventi daug karų ir okupacijos laikotarpių, todėl įvairių kultūrų įtaką galima lengvai pastebėti miesto pastatų fasaduose.

Vis dėlto ne pastatais labiausiai turistus sužavi Tbilisis, o savo dvasia, aplink stūksančiais išdidžiais kalnais, skaniu vynu, paprastais ir draugiškais žmonėmis ir gruzinų mokėjimu švęsti gyvenimą.

Kad pajustumėte tikrąjį Tbilisį, būtina užsukti į sieros pirtis, kuriose iš žemės trykštantis mineralinis karštas vanduo turi gydomųjų savybių.

Ragaudami vietinės gruziniškos virtuvės patiekalų, būtinai užsisakykite moliniame inde užkeptų grybų su sūriu, riešutais įdarytų baklažanų, tradicinių koldūnų – chinkalių, gruziniška pica vadinamo chačapurio ir tikro gruziniško šašlyko ar svieste troškintos vištos.

„Novaturo“ nuotr./Rytų Gruzijos Kachetijos regione esantis vienuolynas
„Novaturo“ nuotr./Rytų Gruzijos Kachetijos regione esantis vienuolynas

Kachetija – vynuogių ir tradicijų žemė

Susipažinus su moderniu ir istoriškai svarbiu Kaukazo kalnų didmiesčiu, toliau verta patraukti link Azerbaidžano sienos. Rytinėje šalies dalyje, kalnų slėnyje įsikūrusi Kachetija visa padengta vynuogynais ir vaismedžiais.

Puikus klimatas ir dirvožemis sunokina skanias vynuoges, dėl to kachetai gamina vieną geriausių vynų pasaulyje. Šalia vyno garbingą vietą užima ir gruziniškas vynuogių brendis – čiačia.

Būnant Kachetijoje susipažinsite ir su tostų kultūra. Gruzinai tradicinių tostų turi prirašę visą pilną knygą ir dar daugiau. Prie vaišių stalo vyno taurės keliamos už šeimas, artimus žmones, meilę, mirusiuosius, laimę, taiką, draugystę... Taip gruzinams vynas įgauna ne tik susibūrimo, tačiau ir minčių bei gerų jausmų pasidalinimo prasmę.

Prieš lankant Kachetijos didžiausius ir gražiausius miestus, būtina užsukti į VI a. sirų misionieriaus Davido Garedži įkurtus vienuolynus, kur vienuolių celės iškirstos uolose. Tai – viena įspūdingiausių istorinių vietovių Gruzijoje.

Prie vaišių stalo vyno taurės keliamos už šeimas, meilę, mirusiuosius, taiką, draugystę... Taip gruzinams vynas įgauna ne tik susibūrimo, bet ir minčių bei gerų jausmų pasidalinimo prasmę.

Kompleksą sudaro penkiolika atšiauraus Mėnulio paviršių primenančio kraštovaizdžio fone išsibarsčiusių vienuolynų.

Vyno kultūra Kachetijoje suformavo ne tik žmonių gyvenimo būdą, tačiau prisidėjo ir prie architektūros bei kraštovaizdžio sukūrimo.

Signagis – nedidelis Gruzijos miestukas labiau panašus į Kroatijos, Italijos ar Portugalijos pakrančių miestelius.

Ant kalvos pastatytas Signagis, apsuptas gynybinės sienos ir vynuogynų, garsėja savo vyndariais, kilimų gamintojais, burnoje tirpstančiais šašlykais. Štai ir puikus sąrašas veiklų besilankantiems šiame regione.

Kur besilankytumėte Kachetijoje, viskas bus susiję su vynu ir vaišėmis. Tad ir regiono sostinėje Telavyje, ir priekalnės miestuke Kvarelyje, ir istoriškai svarbiame karalių rezidencijos mieste Gremyje gruziniški akcentai bus tie patys – džiuginantys gomurį.

Karo keliu link Kazbeko kalno

Vis dėlto, Gruzijos didybė labiausiai atsiskleidžia Kaukazo kalnuose. Būtent čia reikia ieškoti rakto į gruzinų pasaulio suvokimą, tradicijas ir tautos charakterį.

Greičiausias ir patikimiausias būdas tai padaryti – gruzinų Karo keliu patraukti iš Tbilisio link legendinio Kazbeko kalno. Čia galva suksis ne tik nuo tarpeklių ir perėjų aukščio, bet ir nuo kalnų grožio.

Kelias į Kazbeko kalną jau seniai tapo Gruzijos vizitine kortele, o pusiaukelėje įsikūręs Gudaurio slidinėjimo kurortas kiekvienais metais žiemos mėnesiais sutraukia daugybę turistų.

Ne mažiau įspūdinga vieta ir Kazbeko papėdėje įsikūrusi Stepantsmindos gyvenvietė. Kalnų dauboje įsikūręs miestas atrodo tarsi atskirtas nuo realaus pasaulio.

Dar didesnį įspūdį visai vietovei sukuria ant kalno stūksanti Gergeti Šv. Trejybės cerkvė. Užkopus ar džipais privažiavus prie šventovės atsiveria įspūdingi kalnų vaizdai, debesyse paskendęs pats Kazbeko kalnas (5034 m).

Aplinkui skraidantys varnai, kalnų slėniuose stūgaujantis vėjas, tylūs vienuoliai prižiūrintys bažnyčią, retkarčiais prabėgantys Kaukazo aviganiai ir iš paskos sekantys piemenys – viskas labiau panašės į gruzinišką sapną.

Užgesęs ugnikalnis Kazbekas savo didybe žmones stebina ne vieną amžių. Apie šį kalną, kaip debesys, sklando daugybė legendų ir ne tik dėl to, kad kiekvienais metais kalnas pasiglemžia kelių alpinistų gyvybes.

Manoma, kad šiame kalne buvo prikaustytas pats Prometėjas, nubaustas už tai, kad padovanojo žmonėms ugnį.

„Novaturo“ nuotr./Boržomis
„Novaturo“ nuotr./Boržomis

Boržomis – kur trykšta gyvybės vanduo

Trečioji kryptis grįžusiems nuo Kazbeko kalno – Boržomis. Vieta, kur trykšta gydantis ir Lietuvoje populiarus mineralinis vanduo. Pakeliui į Boržomį verta aplankyti vieną seniausių Gruzijos miestų – Mtschetą, esantį šalia Tbilisio. Tai religinis visos šalies centras, iš kurio Gruzijoje pradėjo plisti krikščionybė.

Boržomį įsivaizduokite kaip dešimties kilometrų ilgio raukšlę, išgraužtą Kaukazo kalnuose, tiesiai per patį vidurį Gruzijos. Raukšlės dugne teka Kura, o šonai aplipę nameliais su kokiais dešimčia didesnių daugiabučių.

Po visų vyno degustacijų ir gruziniškų valgių pasisemkite puodeliu mineralais užpildyto negazuoto vandens tiesiai iš trykštančio šaltinio – skrandis jums padėkos. 

Viename kampe buvusio prezidento Michailo Saakašvilio rezidencija, kitame kampe takelis į nacionalinį parką, trečioje atšakoje mineralinių vandenų parkas, pasukus ketvirtąja, išsikapanosite iš raukšlės dugno, o penktasis takas veda į Bakurianį, slidinėjimo trasų link. Štai ir visas miestas.

Labiausiai jis turistus traukia savo mineraliniais vandenimis. Nuo seno Boržomis buvo Rusijos carų ir kilmingųjų žmonių gydyklų bei reabilitacijos vieta. Po visų vyno degustacijų ir gruziniškų valgių pasisemkite puodeliu mineralais užpildyto negazuoto vandens tiesiai iš trykštančio šaltinio – skrandis jums padėkos. Vietiniai šį vandenį net praminė alyva skrandžiui.

Nuo Boržomio patogu pasiekti ir Uplistsichės uolų miestą, iškirstą stačiose uolose dar prieš 3–4 tūkst. metų! Tarsi kregždžių lizdai uoloje iškaltas miestas, buvo sunkiai užimamas daugeliui priešų – jie tiesiog Uplistsichę aplenkdavo.

Aukščiausiai esantis kaimas Europoje

Apsukę ratą Gruzijoje keliautojai sugrįžta į Kutaisį, kuris tapo pigių skrydžių į Europą vieta. Pats ne itin įmantrus miestas tik stojasi ant kojų, bandoma jį padaryti stipriu Vakarų Gruzijos centru.

Nors Kutaisyje ir nėra daug turistinių vietų, tačiau tolėliau nuo miesto rasite ir dinozaurų pėdsakus išlikusius akmenyje, ir svarbių visai Gruzijai bažnyčių bei vienuolynų.

„Novaturo“ nuotr./Kutaisyje esanti Bagrati katedra
„Novaturo“ nuotr./Kutaisyje esanti Bagrati katedra

Iš Kutaisio keliautojai dažniausiai renkasi du kelius: arba vyksta į pajūrio kurortą Batumį, arba dar kartą neria į Kaukazo kalnus, kur giliai pasislėpęs Svanetijos regionas. Batumyje nauja architektūra, pramogos bei šilta jūra, Svanetijoje – dar vienas žiūpsnis autentikos.

Svanetijos regiono centras Mestija po truputi verčiamas turistiniu kalnų miesteliu su slidinėjimo kurortu, žygių takais ir jaukiais viešbučiais.

Keliautojus vis dėlto labiausiai žavi regiono tradicijos, kultūra ir amatai. Vienas išraiškingiausių Svanetijos simbolių – nuo viduramžių išlikę akmeniniai gynybiniai bokštai.

„Novaturo“ nuotr./Svanetijos regionas, kuriame yra Ušguli kaimas, yra įtrauktas į UNESCO paveldo objektų sąrašą
„Novaturo“ nuotr./Svanetijos regionas

Visos kelionės po Gruziją kulminacija – Ušgulio kaimas. 2200 m aukštyje įsikūręs Ušgulis yra aukščiausiai virš jūros lygio esanti gyvenvietė Europoje.

Šią vietą, kaip autentišką vietovę saugo ir UNESCO organizacija. Unikali kalniečių bendruomenė Svanetijoje sužavi daugelį atvykėlių savo tradicijomis ir išgyvenimo kalnuose įgūdžiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius