Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomiausi paplūdimiai: ar matėte nusėtą spragėsiais? Arba tokį, kur karaliauja kiaulės?

Plati auksinio smėlio juosta ir didžiulės jūros bangos. O galbūt smulkiais akmenukais nusėtas paplūdimys, aukštų pušų pavėsiai, tolumoje didingai stūksantys kalnai ir gaivus vandenynas. Arba juodas it derva smėlis, netoliese augančios palmės ir rami, turkio spalvos įlanka – tai tik keli idiliškų paplūdimio atostogų pavyzdžiai.
Paršiukų įlanka
Paršiukų įlanka / 123rf.com

Nors juodas smėlis dar neseniai buvo tikras egzotiškų atostogų etalonas, pastaruoju metu vis daugiau keliautojų tokius paplūdimius jau yra regėję Kanarų salynui priklausančioje Tenerifėje, Graikijos vizitine kortele tapusioje Santorino saloje ar kituose vulkaninės kilmės salynuose. Vis dėlto, unikaliausių pasaulio paplūdimių sąrašas tikrai neapsiriboja tamsiu smėliu. Norime supažindinti su keliais išties įdomiais paplūdimiais, kurie nustebina net daug pasaulio mačiusius keliautojus.

Kukurūzų spragėsių paplūdimys, Fuerteventūra, Ispanija

Shutterstock.com nuotr./Kukurūzų spragėsių paplūdimys, Fuerteventūra, Ispanija
Shutterstock.com nuotr./Kukurūzų spragėsių paplūdimys, Fuerteventūra, Ispanija

Įžangoje užsiminėme apie Kanarų salynui priklausančią Tenerifės salą. Ji keliautojus džiugina visus metus tvyrančiu pavasarišku klimatu, puikia infrastruktūra, aukšto lygio kurortais ir, žinoma, egzotiškais paplūdimiais – saloje gausu ir natūraliai susiformavusių juodojo smėlio pakrančių, ir dirbtinai sukurtų auksinio smėlio paplūdimių.

Kaip ir Tenerifėje, taip ir kitoje Kanarų salyno saloje, Fuerteventūroje, pavasariškas klimatas keliautojus džiugina ištisus metus. Tačiau šios dvi salos skiriasi: Fuerteventūros reljefas, priešingai nei Tenerifės, primena Marso paviršių. Čia gausu kalnuotų vietovių, keistų formų uolienų. Juodojo smėlio paplūdimių Fuerteventūroje nėra: keliautojai, viešintys šioje saloje, mėgaujasi auksinio ir baltojo smėlio pakrančių juostomis. Visgi Fuerteventūros sala gali pasigirti ir vienu išties išskirtiniu paplūdimiu, kurį ir vietiniai gyventojai, ir turistai dažniausiai vadina tiesiog „popkornų“ – kukurūzų spragėsių – paplūdimiu. Šis paplūdimys driekiasi salos šiaurinėje dalyje, Corralejo miestelyje.

Atvykus į šį paplūdimį aplanko keistas jausmas – atrodo, kad pakrantę dengia galybė kukurūzų spragėsių. Iš tiesų, šie dariniai – tai bangų išplauti koralai, kurie paplūdimyje susimaišė su vulkaninėmis uolienomis ir smėliu. Vaizdas tikrai neeilinis! Pastaraisiais metais paplūdimį itin išgarsino socialiniuose tinkluose skelbiamos jo nuotraukos.

Stiklo paplūdimys, Kalifornija, JAV

Shutterstock.com nuotr./Stiklo paplūdimys, Kalifornija, JAV
Shutterstock.com nuotr./Stiklo paplūdimys, Kalifornija, JAV

Pabuvoję egzotiškoje Kanarų saloje, susipažinkime su dar vienu išties unikaliu paplūdimiu saulėtoje Kalifornijoje – Stiklo paplūdimiu, kuris driekiasi šalia Fort Brago (Fort Bragg) miestelio. Šį kartą pavadinimas nemeluoja – pakrantė išties padengta įvairaus dydžio nugludinto stiklo gabalėliais. Kai kuriose vietose jų tiek daug, kad net nesimato smėlio.

Natūraliai kyla klausimas: kaip tiek daug stiklo gabalėlių atsirado paplūdimyje? Istorija kiek šokiruojanti: XX a. viduryje šioje pakrantėje buvo sąvartynas. 1967 m. Fort Brago valdžia ir aplinkosaugininkai apsisprendė, jog šiukšles būtina perkelti – juk Ramiojo vandenyno pakrantė tikrai nėra geriausia vieta sąvartynui. Didžioji dalis šiukšlių buvo išvežtos, tačiau kilo sunkumų su stiklu – šukių pakrantėje buvo be galo daug, jas surinkti būtų reikėję daug laiko ir darbininkų. Kol valdžia sprendė, ką daryti, gamta nusprendė už juos: vandenyno bangos per kiek daugiau nei pusmetį nugludino stiklo šukes, ir jos pavirto dailiais spalvotais akmenėliais. Šiandien ši vieta itin populiari lankytina vieta, kasmet čia organizuojamas festivalis. Stiklo paplūdimys įtrauktas į šalia esančio nacionalinio parko teritoriją.

Riedulių paplūdimys, Naujoji Zelandija

Shutterstock.com nuotr./Riedulių paplūdimys, Naujoji Zelandija
Shutterstock.com nuotr./Riedulių paplūdimys, Naujoji Zelandija

Naujoji Zelandija – tai šalis, kurios gamta žavisi keliautojai iš viso pasaulio. Nuo smailų viršukalnių iki vulkaninių plynaukščių. Nuo geizerių ir karštųjų baseinų iki krištolo skaidrumo įlankų, žaliuojančių slėnių, ramiai tyvuliuojančių ežerų ir visžalių miškų. Naujosios Zelandijos kraštovaizdis – kontrastingas ir minutėlei net atimantis žadą.

Koekohe, arba Riedulių paplūdimys, yra pakrantė Pietų salos pietinėje dalyje. Ji pritraukia daug susidomėjusių keliautojų. Šie čia atvyksta tam, kad pamatytų unikalų reginį – paplūdimyje pūpso šimtai tobulai apvalios formos riedulių. Kai kurie iš jų nedideli, tačiau kai kurių aukštis siekia ir 1,5–2 metrus. Mokslininkai teigia, jog šie rieduliai maždaug 60 mln. metų amžiaus. Įdomu dar ir tai, kad jų tarpusavio sandara šiek tiek skiriasi. Nors panašių sferos formos riedulių galima atrasti ir kitose pasaulio šalyse, Koekohe paplūdimys stebina riedulių gausa ir dydžiu.

Žaliojo smėlio paplūdimys, Havajų sala, JAV

Shutterstock.com nuotr./Žaliojo smėlio paplūdimys, Havajų sala, JAV
Shutterstock.com nuotr./Žaliojo smėlio paplūdimys, Havajų sala, JAV

Havajai – tai 50-oji JAV valstija, kurią sudaro kelios Ramiojo vandenyno salos. Didžiausia iš jų vadinama taip pat, kaip ir visas salynas – Havajais, arba šnekamoje kalboje – Didžiąja sala. Būtent joje ir slepiasi dar vienas nepaprastas paplūdimys, kurį ir norime jums pristatyti.

Papakolea, arba Žaliojo smėlio paplūdimys, yra pakrantė Didžiosios Havajų salos pietuose. Jau pavadinimas išduoda, jog paplūdimį dengia ne bet koks, o žalios spalvos smėlis! Prieš beveik 49 tūkst. metų pakrantės teritorijoje iš išsiveržusio ugnikalnio lavos srautų susiformavo pelenų kūgis. Jame gausu alyvuogių spalvos kristalų, kurie, yrant kūgiui, užtikrina, jog paplūdimio smėlyje atsiranda žalių dalelių. Geologai teigia, jog ateityje žaliosios dalelės gali baigtis – paplūdimys praras savo unikalumą. Visgi šiandien šį unikalų paplūdimį galima išvysti savo akimis. Papakolea pakrantę pasiekti nėra taip paprasta – transporto priemonių eismas čia ribojamas, tad keliautojams tenka leistis į žygį pėsčiomis.

Raudonojo smėlio paplūdimiai, Rabidos sala, Ekvadoras

Shutterstock.com nuotr./Raudonojo smėlio paplūdimiai, Rabidos sala, Ekvadoras
Shutterstock.com nuotr./Raudonojo smėlio paplūdimiai, Rabidos sala, Ekvadoras

Galapagai – tai Ekvadorui priklausanti salų grupė Ramiajame vandenyne. Nuo žemyninės dalies salynas nutolęs daugiau nei 1000 km atstumu. Nepaisant to, keliautojai į Galapagų salas plūste plūsta: juos traukia laukinės gamtos grožis.

Rabida – tai nedidelė – vos 5 km² ploto – Galapagų salyno sala, kuri didžiuojasi unikaliais gamtos kūriniais: tamsiai raudonos spalvos smėlio paplūdimiais. Tokią spalvą smėliui suteikia geležies dalelės, esančios prieš daug metų šioje vietovėje išsiveržusio ugnikalnio lavoje. Keliautojams, atvykusiems į Rabidą, siūlomi žygiai po salą pėsčiomis. Jų metu galima pasigrožėti salos raudonomis pakrantėmis. Ir tai dar ne viskas: Rabidos pakrantėse poilsiauti mėgsta jūrų liūtai. Jų kolonijos čia mėgaujasi saulės voniomis, drybso smėlyje.

Kiaulių paplūdimys, Bahamos

Shutterstock.com nuotr./Kiaulių paplūdimys, Bahamos
Shutterstock.com nuotr./Kiaulių paplūdimys, Bahamos

Bahamos – tai salų valstybė Atlanto vandenyne, Karibų jūros regione. Daugeliui keliautojų šios salos asocijuojasi su idilišku poilsiu: smaragdinis vanduo, ištisus metus šviečianti saulė, palmės ir povandeninis pasaulis, džiuginantis koraliniais rifais ir galybe spalvingų žuvelių – ar ne svajonių atostogos? Egzuma (Exuma) – tai Bahamų apskritis, į kurią patenka kiek daugiau nei 350 salų. Vienoje iš jų slepiasi labai įdomus paplūdimys, kuris šnekamojoje kalboje vadinamas Kiaulių arba paršelių paplūdimiu. Pavadinimas nemeluoja – drauge su turistais paplūdimyje poilsiauja ne kas kitas, o kiaulės! Šie gyvūnai vaikštinėja po smėliuką, mėgaujasi maudynėmis.

Viena iš teorijų teigia, jog kadaise jūreiviai į šią Bahamų salą atgabeno kiaules, tikėdamiesi, jog kitą kartą grįžę galės jas išsikepti. Tačiau į salą jie taip ir nebegrįžo – kiaulės liko gyventi pakrantėje. Kita teorija teigia, jog paplūdimyje lakstantys paršeliai – tai rinkodaros triukas, kuriuo siekiama į salą pritraukti daugiau turistų. Kaip yra iš tiesų, nėra iki galo aišku. Tačiau reikia pripažinti, kad Kiaulių paplūdimys – tikrai išskirtinė vieta.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius