-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomiausi pasaulio festivaliai: renginiai, kuriuos verta pamatyti

Daugeliui ateina toks laikotarpis, kai stresas ima viršų ir norisi bent akimirką atsidurti ten, kur nėra problemų. Vietoje, kur garsiai skamba mėgstama muzika, kur galima išvysti dar neregėtus nutrūktgalviškus pasirodymus, kur daugelis nepažįstamų tampa draugais. Dėl noro tai patirti didžioji dalis žmonių laukia vasaros. Tačiau geriausiems nuotykiams metų laikas nesvarbus. Šiais laikais vyksta patys įvairiausi pasaulio festivaliai: vieni šokiruoja savo neįprastumu, kiti patraukia dėl plataus muzikos pasirinkimo, treti sudomina maisto skonių gausa, ketvirti gali būti pilni absoliučiai visko.
Neapolietiška pica
Neapolietiška pica / 123rf.com nuotr.

Geriausia tai, kad įvairios šventės bent akimirką nuneša į kitokią realybę, kurioje galima pasisemti jėgų, pailsėti, iš naujo pažvelgti į save ir į gyvenimą. Tad šį kartą kelionių ekspertai siūlo papramogauti įvairiuose pasaulio festivaliuose. Pasirinkimas platus, todėl kiekvienas gali rasti tai, ko ieško.

Neapolis. Italų kino aktorius, režisierius ir rašytojas Lučianas De Kreščencas kartą yra pasakęs: „Aš manau, kad Neapolis nėra tiesiog miestas, tai labiau dvasioje esanti sudedamoji dalis, kurią aš aptinku kiekviename žmoguje.“ Šis miestas iš tiesų turi savitą dvasią, kuri ypač atsiskleidžia kartą per metus Neapolio priemestyje Fuorigrotoje, šalia San Paolo stadiono. Tai picos festivalis (Pizzafest), dažniausiai švenčiamas rugsėjo mėnesį nuo 5 iki 11 dienų.

Shutterstock.com nuotr./Neapolio picos festivalis
Shutterstock.com nuotr./Neapolio picos festivalis

Festivalis taip išgarsėjo, kad pasiekė kaimynines šalis: Rumuniją, Ispaniją, Belgiją. Šventės metu geriausi pasaulio kepėjai varžosi su ne ką prastesniais vietiniais italų picų kepėjais. Dalyvaujantys turi progą paragauti pačių įvairiausių picų ir balsuoti už skaniausią. Savaitės pabaigoje picas vertina komisija, kuri atsižvelgia į ragavusiųjų nuomonę, įvertina ir paskelbia geriausio kepėjo pasaulyje vardą. Šis festivalis yra išties puiki proga norintiems susipažinti su spalvinga, triukšminga ir linksma italų kultūra bei paragauti šviežių profesionalų kepėjų keptų picų!

Japonija. Japonų architektas Tadao Ando teigia, kad „žvelgdami į tradicinę japonų architektūrą turite pažvelgti į japonų kultūrą ir jos santykį su gamta. Iš tikrųjų, galite gyventi harmoningai glaudžiai bendraudami su gamta – tai labai savita Japonijai“. Gamta, kuri padeda pasiekti vidinę harmoniją, virsta keliu į geresnį savęs supratimą. Priartėti prie gamtos yra daugybė būdų, o vieną jų siūlo japonai: rugpjūčio 26–27 dienomis Fudžijošidoje (Fujiyoshida), Jošido ugnies festivalyje (Yoshida Fire Festival (吉田の火祭り).

Shutterstock.com nuotr./Jošido ugnies festivalis Japonijoje
Shutterstock.com nuotr./Jošido ugnies festivalis Japonijoje

Šis festivalis turi įdomią priešistorę: deivė Fudži (Fuji) buvo apkaltinta neištikimybe dėl netikėto nėštumo. Iš pykčio ir nusivylimo ji užsirakino kambaryje (Fudžio Sengeno šventovėje), kuriame pagimdė berniuką, o po to kambarį padegė. Gaisro metu vaikas išgyveno. Tai buvo deivės ištikimybės vyrui geriausias įrodymas. Šio renginio metu uždegami ilgesni nei 70 metrų aukščio stori fakelai, sustatyti tiesia linija, kuri siekia dviejų kilometrų ruožą palei pagrindinę miesto gatvę.

Sutemus vietiniai gyventojai vienu metu uždega milžiniškus fakelus, gatvė akimirksniu užsidega ir šiuo vaizdiniu primena oranžinę upę. Vaikščiojant šia gatve galima pamatyti daug prekeivių, pardavinėjančių maistą ir suvenyrus. Aplink groja tradicinė muzika, kuri sukuria mistiškumo šiam vakarui ir leidžia pajusti tikrąją japonų kultūros dvasią ir bent akimirką prisiliesti prie to, kas jiems svarbu.

Rio de Žaneiras. Brazilų politikas Eduardo Paes džiaugiasi: „Aš turiu geriausią darbą pasaulyje. Kiekvieną rytą atsibundu su mintimi veikti kartu su Rio de Žaneiru, įdomiausiu planetos miestu.“ Antrasis pagal dydį Brazilijos miestas išties maloniai stebina ne tik savotiška kultūra, tačiau ir renginiais, kurie pritraukia daugelį turistų iš įvairių pasaulio kampelių. Roko, indie roko, sunkiojo metalo bei popmuzikos mylėtojus Rio de Žaneiras kviečia šauniai praleisti savaitę „Sudrebėk Rio de Žaneire“ (Rock In Rio) festivalyje.

Shutterstock.com nuotr./„Rock In Rio“ Brazilijoje
Shutterstock.com nuotr./„Rock In Rio“ Brazilijoje

Šis festivalis sulaukė didžiulio pasisekimo ir buvo švenčiamas Madride, Las Vegase, Lisabonoje. Scenoje koncertavo daugybė aukšto lygio grupių ir menininkų: nuo visiems gerai žinomų legendinių grupių „Rolling Stones“, „AC/DC“, „Metallica“ iki Robbie'o Williamso, Justino Timberlake'o ir daugelio kitų. 2020-aisiais festivalis ir vėl vyks Lisabonoje, Portugalijoje. Atlikėjai dar nepaskelbti. Įdomu ir tai, kad šventės metu organizatoriai nelieka abejingi vargstantiesiems: renkama labdara, už kurią buvo padovanoti net 200 klausos aparatų. Tad ateinantys pasiklausyti mėgstamų atlikėjų gali atnešti bent truputį laimės ir šilumos į kito kasdienybę. Viso festivalio metu garantuota gera nuotaika, garsi muzika ir nepatirtos emocijos mėgstamos muzikos ir besišypsančių veidų apsuptyje!

Lopbūris. Žymus Singapūro prozininkas Kevinas Kwanas sako, kad „viena iš mano norų sąraše esančių svajonių yra praleisti daugiau laiko Tailande“. Iš tiesų praleisti daugiau laiko šioje šalyje gali būti ypač įdomu mėgstantiems išbandyti ką nors nauja ne tik tailandiečių virtuvėje, bet ir norintiems sudalyvauti kultūros renginiuose. Vienas iš linksmiausių šalies festivalių, vykstančių centriniame Tailando mieste Lopbūryje, pavadinimu „Beždžionių švediško stalo festivalis“ (Monkey Buffet Festival), vyks šių metų lapkričio 29 dieną.

Shutterstock.com nuotr./Monkey Buffet festivalis Singapūre
Shutterstock.com nuotr./Monkey Buffet festivalis Singapūre

Galėsite išvysti ilgauodeges beždžiones, ėdančias prie maisto nukrautų stalų. Legenda pasakoja, kad dieviškasis princas Rama norėjo išgelbėti savo žmoną Sitą nuo viešpataujančio demono. Tą padaryti pavyko beždžionių karaliui Hanumanui ir jo armijai. Nuo to laiko beždžionės buvo vertinamos kaip sėkmės ir klestėjimo ženklas, o ši šventė skirta paminėti jų pergalei. Festivalyje išvysite net 3000 beždžionių, kurios įprastai gyvena aplink Lopbūrio šventyklas. Šventės metu jos mėgausis vaisiais, daržovėmis bei sėklomis. Reginys yra gana jaudinantis ir neįprastas, tačiau patartina laikytis atstumo, kitaip galite net nepastebėti, kaip beždžionė nusineša jūsų mėgstamą fotoaparatą ar kitą jai patikusį daiktą.

Sonkajervis. Tarja Halonen, pirmoji moteris, tapusi Suomijos prezidente, teigia, kad „XXI amžiaus Suomija gali klestėti tik tuo atveju, jei besimokančioms moterims, kaip ir kolegoms vyrams, bus užtikrinta galimybė išnaudoti visą savo kūrybinį potencialą“. Galima drąsiai teigti, jog kūrybiškumo suomiams tikrai netrūksta. Jau nuo 1992 m. atsirado nauja sporto šaka – žmonų nešiojimo pasaulio čempionatas.

Shutterstock.com nuotr./Sonkajärvi – žmonių nešimo festivalis
Shutterstock.com nuotr./Sonkajärvi – žmonių nešimo festivalis

Tikslios tradicijos ištakos nežinomos, tačiau kiekviena istorija turi ką nors bendro su vagyste. Šiandien žmonos nešimas yra praktikuojamas visame pasaulyje. Dalyviams leidžiama nešti savo žmonas įvairiais būdais: ant nugaros, ugniagesio ar estišku stiliumi, kai žmona kabo aukštyn kojomis aplink vyro pečius. Moteris nešama per 253,5 metrų ilgio trasą, išmargintą kliūtimis. Įdomu tai, kad nugalėjusiems prizai skiriami atsižvelgiant į žmonos svorį aluje!

Florida. Amerikiečių dainininkas, muzikantas, aktorius Henry Rollinsas dalijasi savo patirtimi: „Florida yra beprotiška vieta. Aš čia atlikau keletą nutrūktgalviškiausių savo gyvenimo šou.“ Tačiau tuo gali pasigirti ne tik šis žymus amerikietis. Jau 34 metus Floridoje vyksta povandeninės muzikos festivalis. Šiais metais vyks liepos 12–13 dienomis, trečiame pagal dydį visame pasaulyje rife, pavadinimu „Looe Key“.

Shutterstock.com nuotr./Looe Key – festivalis Floridoje
Shutterstock.com nuotr./Looe Key – festivalis Floridoje

Šie metai ypatingi tuo, kad tai yra 35-osios festivalio metinės, todėl laukia programa pilna įvairiausių siurprizų. Įprastai šventės metu vyksta labdaringa veikla: vietinė radijo stotis remia renginį, siekdama skatinti aplinkos išsaugojimą ir atsakingą nardymą. Festivalio metu po vandeniu per garsiakalbius groja muzika. Dalyviai raginami vilkėti kostiumus, išbandyti įvairius povandeninius instrumentus bei varžytis dėl prizų. Pasak festivalio įkūrėjo Bilo Bekerio, „povandeninės muzikos festivalis yra būdas pagerbti koralų rifą. Mes švęsime ieškodami pusiausvyros tarp rifo išsaugojimo ir noro suteikti malonumą visuomenei“.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius