Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš kur yra kilę Lotynų Amerikos šalių pavadinimai?

Čilė, Argentina, Kolumbija – šie pavadinimai mums bent jau girdėti, o kai kuriems iš karto primena puikių atostogų akimirkas. Tačiau retas kuris žinome, iš kur kilę Lotynų Amerikos pavadinimai. Dalis jų išlaikė originalų vietovės pavadinimą, kitos buvo pakrikštytos užkariautojų ispanų arba portugalų, trečios skyrė vardus siekdamos pagerbti kovojusius už nepriklausomybę.
Kuba
Kuba / 123rf.com nuotr.

ARGENTINA

Šalies pavadinimas kilęs iš lotyniško žodžio Argentum, kuris reiškia sidabrą. Pirmą kartą Terra Argentea (liet. „Sidabro žemė“) rašytiniuose šaltiniuose paminėta 1554 m. Be to, šalis įsikūrusi Sidabro upės (isp. Rio de la Plata) krantuose, kuri buvo svarbus tranzitinis taškas brangiųjų metalų gabenimui iš Peru.

123rf.com/Tango šokis – piešinys ant sienos Buenos Airėse
123rf.com/Tango šokis – piešinys ant sienos Argentinos sostinėje Buenos Airėse

BELIZAS

Viena teorija sako, kad šalis taip pradėta vadinti pagal jos teritorija tekančią Belizo upę, kurios pavadinimas kilęs iš majų žodžio Balis, reiškiančio drumzlinas arba drėgnas. Kita versija sako, kad Belizas kilo nuo neteisingai ispanų ištariamo vardo Peter Wallace – škotų nuotykių ieškotojo, kuris buvo įsikūręs šiose žemėse.

BOLIVIJA

Tai turbūt lengviausiai paaiškinama pavadinimo kilmė iš viso šio žemyno šalių sąrašo. Pavadinimas suteiktas karininko ir politiko Simono Bolivaro garbei, kuris buvo vienas iš XIX amžiaus Pietų Amerikos šalių Nepriklausomybių kovotojas.

Vida Press nuotr./Ujūnio druskožemis Bolivijoje
Vida Press nuotr./Ujūnio druskožemis Bolivijoje

BRAZILIJA

Šalies pavadinimas kildinamas iš sodriai raudonos spalvos kamieną turinčio medžio, kurį atvykę portugalai pavadino Pau Brasil. Tai – plačiai paplitęs augalas Brazilijos teritorijoje, o vietiniai indėnai naudodavo jį raudoniems dažams išgauti, kurio spalva primena degančias žarijas. Vietiniai šią spalvą vadino brasa.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marakanos stadionas Rio de Žaneire.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marakanos stadionas Rio de Žaneire, kur šiemet vyko vasaros olimpinės žaidynės

ČILĖ

Šalies pavadinimas kilęs iš vietinių gyventojų – mapučių – kalbos žodžio chilli, kuris reiškia pasaulio pakraštį, kadangi būtent Čilėje gyvenančios tautos sustabdė inkų imperijos plėtimąsi.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Kelias iš Čilės į Argentiną
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Kelias iš Čilės į Argentiną

KOLUMBIJA

Pavadinimas suteiktas atradėjo Kristoforo Kolumbo garbei, kuris atlydėjo pirmąją ispanų ekspediciją į Amerikos žemyną 1492 m. Kolumbijos pavadinimą ši šalis turi tik apie 150 metų. O iki tol šalies pavadinimas keitėsi kartu su besikeičiančia teritorija: buvo ir Naujoji Granada, ir Didžioji Kolumbija.

Vida Press nuotr./Didinga Tatakoa dykuma Kolumbijoje
Vida Press nuotr./Didinga Tatakoa dykuma Kolumbijoje

KOSTA RIKA

Pavadinimą šioms žemėms Kristoforas Kolumbas suteikė ketvirtosios savo ekspedicijos metu, kadangi tikėjo rasiantis čia gausybę aukso. Iš ispanų kalbos išvertus costa rica reiškia turtinga pakrantė.

KUBA

Kuba išvedama iš žodžio cubanacan, kurio vertimas pažodžiui yra „vieta centre“, kadangi Kuba yra Karibų jūros viduryje.

Shutterstock.com/Vinales parkas
Shutterstock.com/Vinales parkas Kuboje

EKVADORAS

Tai viena iš nedaugelio žemyno šalių, kurios pavadinimo kilmė nekelia abejonių. Ekvadorui pavadinimas suteiktas pagal ekvatoriaus liniją, kuri dalina šalį į dvi – šiaurinę ir pietinę – dalis.

Vida Press nuotr./Ekvadoro Andų kalnuose esančios „pasaulio krašto“ sūpynės greta namelio medyje
Vida Press nuotr./Ekvadoro Andų kalnai

GVATEMALA

Manoma, kad šalies pavadinimas kildinamas iš majų kalbos žodžio quauhtemallan, kuris reiškia „vietovė, kurioje yra gausu medžių“.

Asmeninė nuotr./Gvatemala
Kasparo Ašmonaičio nuotr./Gvatemala

MEKSIKA

Savo sostinę actekai vadino Metztlixihtlico, kas reiškia Mėnulio centras arba Mėnulio bamba. Ispanai dėl per sudėtingo tarimo šį pavadinimą supaprastino iki Mexico, o mes šalį vadiname Meksika.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Meksika
AFP/„Scanpix“ nuotr./Meksika

NIKARAGVA

Pavadinimas yra kildinamas nuo žodžio nicarao, kurio reikšmė yra vanduo, nes šalį iš visų pusių supa vandens telkiniai.

PANAMA

Šalies pavadinimo kilmė turi keletą versijų. Viena jų sako, kad Panama buvo vadinamos žemės, esančios dabartinės sostinės teritorijoje, ir išvertus iš vietinių indėnų kalbos reiškia žuvų ir drugelių gausa. Kita versija sako, jog šalies pavadinimas kilo iš frazės panna mai, kas vietinėje kunų tautos kalboje reiškia „ten toliau“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Spalvingi autobusai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Spalvingi autobusai Panamoje

PERU

Peru už savo pavadinimą gali būti dėkinga Panamos pietuose gyvenusiam žemvaldžiui Biru, kadangi ispanai pagal jo pavardę pavadino buvusią Inkų imperijos teritoriją.

„Scanpix“/AP nuotr./Tirpstantys ledynai Peru
„Scanpix“/AP nuotr./Tirpstantys ledynai Peru

URUGVAJUS

Labiausiai paplitusi pačiame Urugvajuje versija sako, kad jų šalies pavadinimas reiškia „Spalvotų paukščių upė“, kuris šifruojamas taip: Uru yra paukštis, Gua – kilęs iš, o y reiškia vandenį.

Šarūnės Maciukevičiūtės nuotr./Punta del Diablo miestelio paplūdimys
Šarūnės Maciukevičiūtės nuotr./Punta del Diablo miestelio, esančio Peru, paplūdimys

VENESUELA

„Mažoji Venecija“ – taip pavadino Ispanijos keliautojai Alonso de Ojeda ir Amerigo Vespucci, pamatę, kad vietiniai Macaraibo pakrantės gyventojų namai buvo pastatyti ant medinių polių.

Straipsnį parengė kelionių organizatorius „Travel Planet“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius