Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Įspūdingo grožio kriokliai, kuriuos būtina pamatyti bent kartą gyvenime

Esate keliautojas, kurio tikslas – pamatyti kuo daugiau įspūdingų gamtos kūrinių? Jei taip, tikriausiai žinote tą jausmą, kai visai netyčia išgirstate vandens čiurlenimą ir pradedate eiti link jo.
Igvasu krioklys
Igvasu krioklys / Shutterstock nuotr.

Viduje tarsi sklando milijonai klausimų apie tai, ką tuoj pat išvysite. O kuo arčiau prie vandens šaltinio esate, tuo tas čiurlenimo garsas skardesnis. Staiga, prieš savo akis išvystate krioklį, kurio vandenyje lūžta saulės spinduliai ir vėl iš naujo suvokiate – dėl to verta keliauti. Šį kartą nusprendėme jums papasakoti apie dešimt įspūdingo grožio pasaulio krioklių. Kiek iš jų jau esate matę savo akimis?

Niagaros krioklys, JAV ir Kanados pasienis

Shutterstock nuotr./Niagaros krioklys
Shutterstock nuotr./Niagaros krioklys

Niagaros vardą, tikriausiai, esate girdėję jau daugybę kartų. Šis krioklys taip dažnai minimas tikrai ne veltui – jo grožis atima žadą!

Kanados ir JAV pasienyje esantis krioklys padalintas į dvi dalis, kurias skiria Ožio sala. Viena iš jų vadinama Kanados kriokliu. Per šį krioklį prateka net 95 proc. vandens kiekio. Jo plotis beveik 800 metrų, o aukštis – 48 metrai. Antroji, Amerikos krioklio dalis – kiek mažesnė. Šio krioklio plotis – maždaug 300 metrų. Visgi, aukštis šiek tiek didesnis nei Kanados krioklio – 51 metras. Beje, jei planuojate vykti prie Niagaros krioklio, rekomenduojame apsilankyti Ožio saloje, mat iš jos atsiveria pasakiška upės ir krioklio panorama.

Igvasu krioklys, Argentinos ir Brazilijos pasienis

Shutterstock nuotr./Igvasu krioklys
Shutterstock nuotr./Igvasu krioklys

Braziliją ir Argentiną jungia nepaprasto grožio gamtos kūrinys – Igvasu krioklys. Šį pavadinimą kriokliui suteikė Guarani genties indėnai, mat jų kalboje „iguasu“ reikšmė – „didelis vanduo“.

Kasmet apžiūrėti Igvasu krioklio atvyksta daug turistų. Juos žavi krioklio protakos, kurių aukštis siekia 82 metrus. Beje, visos krioklių sistemos ilgis beveik 3 kilometrai! Krioklio vanduo krenta ant akmenų, taip sukeldamas galybę purslų. Juose lūžta saulės spinduliai, todėl aplink krioklį dažniausiai galima išvysti vaivorykštes. Klausiate, iš kur atsiveria gražesni krioklio vaizdai: Argentinos ar Brazilijos? Jei norite pamatyti vandens srautą nuo krioklio viršūnės, turėtumėte tą daryti Argentinos pusėje. Na, o jei svajojate pamatyti krioklio panoramą – rekomenduojame tą padaryti viešint Brazilijoje. Bet kuriuo atveju, vaizdai tikrai nepakartojami!

Viktorijos krioklys, Zambijos ir Zimbabvės pasienis

Shutterstock nuotr./Viktorijos krioklys
Shutterstock nuotr./Viktorijos krioklys

Bene įspūdingiausias Afrikos žemyno krioklys pasislėpęs Zambijos ir Zimbabvės pasienyje. Tai – Viktorijos krioklys, kurį 1855 metais atrado anglų keliautojas Deividas Livingstonas. Krioklį jis pavadino tuometinės Anglijos karalienės Viktorijos vardu.

Šis krioklys iš tiesų didžiulis! Jo plotis, net 1,6 kilometrai, o aukštis – 108 metrai. Vietiniai gyventojai Viktorijos krioklį praminė „griaudėjančiais dūmais“, mat jo vanduo griausmingai šniokšta sudarydamas daugybę purslų, o aplink krioklį beveik nuolat sklando tirštas rūkas. Viktorijos krioklys vienas įspūdingiausių gamtos kūrinių visoje Afrikoje, todėl kasmet jo apžiūrėti atvažiuoja daug turistų.

Anchelio krioklys, Venesuela

Shutterstock nuotr./Anchelio krioklys
Shutterstock nuotr./Anchelio krioklys

Ar žinojote, jog aukščiausias pasaulyje krioklys yra Venesueloje? Anchelio aukštis net 979 metrai. Beje, norime pridurti, jog viršuje vanduo krenta vos 30 metrų, tačiau vėlesnis jo kritimas net 820 metrų be jokio pertrūkio. Todėl Anchelio kriokliui priklauso net du rekordai: aukščiausio krioklio ir aukščiausios nenutrūkstamo vandens kritimo pakopos.

Anchelio krioklys – gana nuošalioje vietoje, pasislėpęs Bolivaro provincijoje. Nors jį pasiekti nėra taip paprasta (reikia skristi užsakomuoju reisu), turistų čia vis tiek labai daug. Krioklio didybė tiesiog užburia. Beje, ekstremalių pojūčių gerbėjai ryžtasi šokti parašiutu nuo uolos, esančios netoli krioklio viršūnės. Jiems atsiveria nepakartojami vaizdai. O jūs ar išdrįstumėte pasirašyti tokiam iššūkiui?

Kajeturo krioklys, Gajana

Shutterstock nuotr./Kajeturo krioklys
Shutterstock nuotr./Kajeturo krioklys

Jau aptarėme du nuostabaus grožio krioklius, esančius Pietų Amerikoje: Igvasu ir Anchelio krioklį. Tačiau negalime nepaminėti dar vieno šio žemyno pasididžiavimo! Kajeturo krioklys šniokščia centrinėje Gajanos dalyje ant Potaro upės, kuri prasideda Pakaraimos kalnuose. Nors šis krioklys nėra nei aukščiausias, nei plačiausias pasaulyje, visgi, aukščio ir pločio kombinacija krioklį padaro vienu iš galingiausių pasaulio krioklių.

Beje, Kajeturo krioklys – nacionalinio parko teritorijoje. Jis apsuptas labai tankių atogrąžų miškų. Šis krioklys – vienas iš populiariausių lankytinų objektų Gajanoje. Jei tik turėsite galimybę, rekomenduojame jį pamatyti ir jums.

Detifoso krioklys, Islandija

Shutterstock nuotr./Detifoso krioklys
Shutterstock nuotr./Detifoso krioklys

Islandija – šalis, kurią daugelis, net nesudvejoję, įvardina kaip svajonių šalį. Ir tikrai ne veltui, mat vaizdai čia priverčia minutėlei sustingti ir gerėtis tuo, ką sukūrė gamta. Vienas iš įspūdingiausių Islandijos krioklių – Detifoso krioklys. Jis – šiaurinėje salos dalyje, Kalnų Jokulsau upėje. Įdomu tai, jog ši upė išteka iš Vatnajokudlio ledyno ir surenka vandenį iš didelio šiaurės Islandijos ploto.

Detifosas – 100 metrų pločio, o vanduo krenta iš 45 metrų aukščio į kanjoną. Beje, turizmas išplėtotas tik rytinėje krioklio pusėje. Čia yra takas į vietas, iš kurių atsiveria gražiausia krioklio panorama.

Tugelos krioklys, PAR

Shutterstock nuotr./Tugelos krioklys
Shutterstock nuotr./Tugelos krioklys

Pabuvoję paslaptingoje Islandijoje, persikelkime į Pietų Afrikos Respubliką. Šioje šalyje pasislėpęs dar vienas įdomus krioklys – Tugelos krioklys. Jau minėjome, jog aukščiausias pasaulio krioklys šniokščia Venesueloje. Na, o antras pagal aukštį būtent šis – Tugelos krioklys! Jį sudaro penkios pakopos, kurių bendras ilgis – 983 metrai (seniau manyta, jog krioklio aukštis 948 metrai ir tik praeitais metais krioklys buvo išmatuotas iš naujo).

Nors šis krioklio plotis nėra įspūdingas, Tugelos krioklį drąsiai galime įvardinti kaip vieną iš įdomiausių pasaulyje. Jis krenta nuo Montosurso masyvo skardžio, kurį dažniausiai gaubia tiršti debesys, todėl vaizdas tikrai nepaprastas.

Jogo krioklys, Indija

Shutterstock nuotr./Jogo krioklys
Shutterstock nuotr./Jogo krioklys

Dar vieną nuostabaus grožio krioklį galima pamatyti viešint Indijoje. Pietinėje Vakarų Gatų kalnų pusėje esantį Jogo krioklį sudaro keturių pakopų sistema, kurios bendras aukštis – 253 metrai.

Tikriausiai, išgirdę šio krioklio pavadinimą ir sužinoję jog jis Indijoje, pagalvojote, jog krioklio vardu siekiama pagerbti jogą – indų filosofijos mokymą, apimantį įvairius fizinius ir mentalinius pratimus. Visgi, tai nėra tiesa. Žodis „joga“ kanadų kalboje (tai viena seniausių kalbų Indijoje) reiškia tiesiog „krioklys“. Jogo krioklys iš tiesų nuostabaus grožio, todėl, jei viešėsite Indijoje, aplankykite jį.

Gudlfosas, Islandija

Shutterstock nuotr./Gudlfosas
Shutterstock nuotr./Gudlfosas

Į šį sąrašą negalėjome neįtraukti dar vieno Islandijos pasididžiavimo – Gudlfoso krioklio. Išvertus iš islandų kalbos, šio krioklio pavadinimas reiškia: „auksinis krioklys“. Vanduo jame krenta dvejomis pakopomis į siaurą kanjoną. Purslai kyla į viršų, todėl saulėtą dieną krioklį juosia vaivorykštės. Beje, įdomu tai, jog šis krioklys gali pasigirti labai galingu šniokštimu. Krioklį galima girdėti aplinkinėse teritorijose!

Gudlfoso krioklys – vienas iš ikoniškiausių Islandijos gamtos stebuklų. Tad jei planuojate kelionę į Islandiją, įsirašykite šį krioklį į būtinų aplankyti vietų sąrašą.

Josemičio krioklys, JAV

Shutterstock nuotr./Josemičio krioklys
Shutterstock nuotr./Josemičio krioklys

JAV teritorijoje yra iš tiesų daug nacionalinių parkų. Vienas iš jų – Josemičio nacionalinis parkas, esantis Kalifornijos valstijoje. Jį kasmet aplanko daugiau nei 3 milijonai keliautojų! Klausiate, kuo šis parkas toks ypatingas? Jame tikrai yra ką apžiūrėti! Tačiau šį kartą visų parko įžymybių nevardinsime, o pakalbėsime apie vieną jų – Josemičio krioklį. Jo aukštis – daugiau nei 700 metrų. Tai – aukščiausias krioklys visoje Šiaurės Amerikoje! Įspūdingiausiai Josemičio krioklys atrodo vėlyvą pavasarį, kai vanduo dideliu tempu srūva nuo pat uolos viršūnės. Nepaprastas vaizdas!

Kelionių akademija - ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius