Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingos arbatų plantacijos, kurias verta aplankyti

Savo vakaro neįsivaizduojate be kvapnios arbatos puodelio? Tai – tarytum ritualas, padedantis jums atsipalaiduoti po dienos darbų? O ar esate kada susimąstę apie tai, kaip šios arbatžolės pasiekia jūsų namus? Šį kartą norime papasakoti ne apie mėtas ar ramunėles, kurias dažnas iš mūsų užsiauginame patys, o apie egzotiškose šalyse esančias arbatų plantacijas, kurių derlius eksportuojamas į kone visas pasaulio šalis. Ir tai dar ne viskas: šios arbatų plantacijos suteikia kraštovaizdžiui papildomo žavesio, todėl keliautojai jas noriai įtraukia į savo kelionių maršrutus.
Kamerono plantacijos
Kamerono plantacijos / 123rf.com nuotr.

1. Dardžilingas, Indija

Indijos šiaurės vakaruose, tarp Nepalo ir Butano, slepiasi Dardžilingo miestas. Jo apylinkės – tai kalnuotos vietovės, kuriose auginama viena iš brangiausių arbatų pasaulyje – Dardžilingo arbata. Vietinis klimatas, dirvožemis, auginimo aukštis, o vėliau – skrupulingas apdorojimas, lemia aukštą šios arbatos kokybę. Ji pasižymi išskirtiniu aromatu, kuriam neatsispiria viso pasaulio arbatos gurmanai.

Įdomu tai, jog Dardžilingo arbatos plantacijos apima net 17,5 tūkst. hektarų plotą. Teigiama, jog kasmet čia užauginama daugiau nei 9 mln. kilogramų arbatos. Sunku net įsivaizduoti tokį kiekį, tiesa? Kalnuotose Dardžilingo miesto apylinkėse šios, taisyklingai susodintų arbatmedžių juostos, atrodo išties nepakartojamai. Tad, jei viešėsite šiame pasaulio kampelyje, rekomenduojame aplankyti.

Shutterstock.com nuotr./1. Dardžilingas, Indija
Shutterstock.com nuotr./1. Dardžilingas, Indija

2. Rizė, Turkija

Rizė – miestas, įsikūręs šiaurės rytų Turkijoje, prie Juodosios jūros. Tai – kalnuota vietovė, todėl pramonės vystymas čia sudėtingas ir nepraktiškas. Dėl šios priežasties, pagrindiniai miesto eksportai paremti agrokultūra, o populiariausios prekės – kiviai ir arbata.

Rizės regione užauginama arbata – mėgstamas gėrimas visoje Turkijoje. Ji patiekiama stikliniuose puodeliuose, gardinama cukrumi. Nors Turkija žymi dėl savo kavos, visgi, jei viešėsite šioje šalyje, rekomenduojame paragauti ir garsiosios Rizė regiono arbatos. Na, o jei nukeliausite į šalies šiaurės rytus, būtinai aplankykite ir arbatos plantacijas.

Shutterstock.com nuotr./2. Rizė, Turkija
Shutterstock.com nuotr./2. Rizė, Turkija

3. Nuvara Elija, Šri Lanka

Šri Lanka – nedidelė valstybė, esanti Indijos vandenyne. Nors ši šalis vos Lietuvos dydžio, ji patenka į daugiausiai arbatos pagaminančių pasaulio valstybių penketuką.

Nuvara Elija – tai kalnų miestelis, esantis vidurio Šri Lankoje. Jo apylinkėse auginama Ceilono arbata, apie kurią, matyt, yra girdėjęs kiekvienas arbatos gurmanas! „Kelias į rojų veda per puodelį arbatos“ – byloja sena šio regiono patarlė. Reikia pripažinti, jog net viešint šioje vietovėje, jausmas toks, lyg atsidūrus rojuje. Nepaprasto grožio kalnų panorama ir preciziškai auginami arbatmedžiai tiesiog pakeri. O kur dar aromatinga arbata, kurios galima paragauti vietinėse kavinukėse. Jei planuojate keliauti į Šri Lanką, žavųjį Nuvara Elija miestelį aplankyti tiesiog privalote.

Shutterstock.com nuotr./3. Nuvara Elija, Šri Lank a
Shutterstock.com nuotr./3. Nuvara Elija, Šri Lank a

4. Udžis, Japonija

Sena legenda pasakoja, jog arbatą į Japoniją atnešė budistų vienuolis prieš daugiau nei 1500 metų. Vietiniams gyventojams šis gėrimas paliko neišdildomą įspūdį, todėl nuspręsta arbatmedžių užsiauginti ir patiems. Visgi, legenda pasakoja tik dalį tiesos. Iš tiesų į Japoniją arbata pateko 510 metais iš Kinijos, tačiau iki IX a. ji buvo paplitusi tik kaip vaistas. Vėliau arbata buvo pradėta gerti religinių ritualų metu, o tik XVII a. įsitvirtino kaip neatsiejama šios kultūros dalis.

Udžis – tai miestas, esantis netoli nuo vienos iš senųjų Japonijos sostinių – Kioto. Jo apylinkėse auginama arbata, garsinanti Japoniją visame pasaulyje. Šios arbatų plantacijos atviros keliautojams, kurie čia gali žavėtis nepaprasto grožio vaizdais, o taip pat yra supažindinami su arbatos gimimo procesu. Jei visada svajojate apsilankyti Kiote, rekomenduojame nuvykti į Udžio arbatos plantacijas – nenusivilsite.

Shutterstock.com nuotr./4. Udžis, Japonija
Shutterstock.com nuotr./4. Udžis, Japonija

5. Keričas, Kenija

Ar žinojote, jog didžiausia pasaulyje vientisa arbatos plantacija slepiasi ne kur kitur, o Kenijoje? Šiuo rekordu gali pasigirti Keričo miestas ir jo apylinkės, esančios Kenijos vakarinėje dalyje.

Keričas gali didžiuotis idealiu klimatu ne tik arbatmedžių, tačiau ir įvairiausių vaisių auginimui. Tai – labai žalias miestas, kuriame keliautojus pasitinka nepaprasto grožio panoramos. Beje, tik nedidelė dalis Keriče užauginamos arbatos lieka Kenijoje. Dauguma jos eksportuojama į įvairias pasaulio šalis, daugiausiai į Didžiąją Britaniją.

Shutterstock.com nuotr./5. Keričas, Kenija
Shutterstock.com nuotr./5. Keričas, Kenija

6. Huan Šanas, Kinija

Pasakojama, jog 2737 m. prieš mūsų erą vienas iš legendinių Kinijos valdovų – Šenongas – netyčia atrado arbatą. Klausiate, kaip taip gali būti? Ogi į verdančio vandens puodą netyčia įkrito arbatmedžio lapelis. Nuo tada – arbata neatsiejama kinų kultūros dalis. Iš pradžių vartota kaip vaistas, 7 a., valdant Tangų dinastijai, ji pradėta gerti ir savo malonumui.

Jei viešėsite Kinijos rytinėje dalyje, rekomenduojame aplankyti Huan Šano kalnų masyvą. Esame tikri, jog būsite priblokšti granitinių viršukalnių, tankių pušynų bei gaivaus oro. O taip pat, šiose apylinkėse auginama ir viena iš populiariausių Kinijoje arbatų. Plantacijos įsilieja į kalnų masyvo panoramą, taip tik dar labiau ją pagyvindamos.

Shutterstock.com nuotr./6. Huan Šanas, Kinija
Shutterstock.com nuotr./6. Huan Šanas, Kinija

7. Kamerono aukštumos, Malaizija

Aksominiai pusantro kilometro aukščio kalnai, aštuonios upės ir įspūdingo grožio arbatos plantacijos – tai Malaizijoje esančios Kamerono aukštumos. Ši vieta – itin pamėgta keliautojų, trokštančių pabuvoti ramybės oazėje, pasigėrėti kalvotu kraštovaizdžiu, grynu oru ir sodria žaluma.

Arbatą šioje vietovėje pradėjo auginti škotas Džonas Arčibaldas Raselas dar primoje praeito amžiaus pusėje. Šiandien plantacijos užima maždaug 712 kvadratinių kilometrų plotą – Kamerono aukštumose užauginama daugiausiai arbatos visoje Malaizijoje.

Jei viešėsite Kamerono aukštumose, rekomenduojame ne tik pasigėrėti pasakiškais vaizdais, tačiau ir leistis į ekskursiją, kurios metu siūloma aplankyti ne tik sodus, tačiau ir arbatos fabriką. Čia sužinosite daug įdomybių apie arbatos gimimo procesą.

Shutterstock.com nuotr./7. Kamerono aukštumos, Malaizija
Shutterstock.com nuotr./7. Kamerono aukštumos, Malaizija

8. Šiaurės Vietnamo arbatos plantacijos

Vietname arbata pradėta kultivuoti ne taip ir seniai, tačiau pastaraisiais metais ši šalis tikrai nesnaudžia – per metus užauginama daugiau nei 6 tūkst. tonų arbatos!
Daugiausiai arbatos plantacijų slepiasi šiaurinėje Vietnamo dalyje. Son La, Lai Chau, Dien Bien apylinkės žymios dėl čia užauginamos ir pagaminamos ulongo arbatos, o Lam Dong, Kon Tum regionai populiarūs dėl aromatinių arbatų. Jei viešėsite Šiaurės Vietname, rekomenduojame aplankyti arbatos plantacijas. O taip pat nuvykite į netoliese esančią šalies įžymybę – Halongo įlanką, galinčią didžiuotis atviruko vertais vaizdais.

Shutterstock.com nuotr./8. Šiaurės Vietnamo arbatos plantacijos
Shutterstock.com nuotr./8. Šiaurės Vietnamo arbatos plantacijos

9. Munnar, Indija

Šiame straipsnyje jau pasakojome apie Indijos šiaurės vakaruose esančias Dardžilingo arbatos plantacijas. Tačiau į šį sąrašą negalėjome neįtraukti ir dar vieno šios šalies pasididžiavimo – Munnar arbatos plantacijų.

Munnar – tai miestelis, esantis Pietų Indijoje, Keralos valstijoje. Išvertus iš vietinių kalbos, šio miesto pavadinimas reiškia „trys upės“, mat čia susijungia net keli kalnų upeliai. Munnar įsikūręs pusantro kilometro aukštyje virš jūros lygio, tad, patikėkite mumis, apylinkių vaizdai gniaužia kvapą. Vietovė stebina didžiausiomis arbatos, kavos ir kardamono plantacijomis visoje Indijoje, kurios tarytum labirintai išsiraizgiusios dešimtimis kilometrų aplink miestelį. Pasakiško grožio vieta, kurią tikrai verta aplankyti.

Shutterstock.com nuotr./9. Munnar, Indija
Shutterstock.com nuotr./9. Munnar, Indija

10. Zhushan ir Fushoushan, Taivanas

Taivano valstybė, oficialiai priklausanti Kinijai, taip pat gali pasigirti nuostabaus grožio arbatų plantacijomis, kuriose užauginama visame pasaulyje žinoma arbata. Jei viešėsite šioje saloje, rekomenduojame pakeliauti po šiaurinius regionus – čia gausu nedidukių, tačiau labai jaukių arbatos plantacijų, kurios, ir taip kalnuotam kraštovaizdžiui, suteikia išskirtinio žavesio.

Shutterstock.com nuotr./10. Zhushan ir Fushoushan, Taivanas
Shutterstock.com nuotr./10. Zhushan ir Fushoushan, Taivanas

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius