Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti egzotinę kelionę?

Egzotinės kelionės – tai būdas susipažinti su naujomis kultūromis, pamatyti neįtikėtinus gamtos stebuklus, architektūros paminklus. Tai galimybė paragauti patiekalų, apie kuriuos lyg šiol dar nebuvote girdėję, sužinoti apie papročius, apie kuriuos net neįsivaizdavote.
Mianmaras
Mianmaras / Shutterstock nuotr.

Visada svajojote pabuvoti šurmuliuojančiame Pietryčių Azijos turguje? Jau ne kartą sapnavote, kaip šokate tango Lotynų Amerikoje ir norėtumėte, jog šis sapnas virstų tikrove? O galbūt, esate pavargę nuo rutinos ir viskas, ko trokštate, tai paatostogauti egzotiškame paplūdimyje? „Kelionių akademijos“ pardavimo vadovas Kazimieras Jarmalis dalinasi patarimais, kaip išsirinkti egzotinę kelionę, kuri patiktų būtent jums bei į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

Svarbus veiksnys renkantis egzotinę kelionę – emocijos

K.Jarmalis nedvejoja – didelę įtaką keliautojams, kurie renkasi egzotinę kelionę, padaro emocijos. Ką tą reiškia? „Turiu omenyje filmus, reklamas, knygas ir panašiai. Turbūt gana dažnai atmintyje ilgam išlieka filme matyti įspūdingi vaizdai ar knygoje skaityti keliautojo nuotykiai. Pradeda kirbėti mintis, jog ir pačiam būtų be galo įdomu savo akimis visai tai pamatyti“.

Jei domina net kelios šalys ir sunku apsispręsti, K.Jarmalis siūlo paieškoti informacijos apie tų šalių lankytinus objektus, maršrutus. Taip pat pasiskaityti apie šalių kultūrą, maistą, klimatą, pažiūrėti filmukus apie tą šalį internete. Daugiau sužinoję, galėsite lengviau apsispręsti, kuri kryptis tinkamiausia Jūsų poreikiams.

Kelionių ekspertas taip pat teigia, jog dažnai įtaką padaro ir draugų ar artimųjų iš kelionių parsivežti įspūdingi pasakojimai bei kelionės nuotraukos. „Jeigu jūsų draugas ar kaimynas buvo egzotinėje šalyje ir jam ši labai patiko, tikėtina, kad šią šalį taip pat apsvarstysite kaip idėją savo planuojamoms atostogoms“.

Shutterstock nuotr./Egzotinė kelionė
Shutterstock nuotr./Egzotinė kelionė

Kelionės trukmė bei laikas

Be jokių abejonių, yra kur kas daugiau veiksnių, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis egzotinę kelionę. Vienas iš jų – kelionės trukmė. „Būsimos kelionės trukmei įtaką daro du dalykai: pirmasis – kiek laisvų dienų galite pasiimti (kuriam laikui jus išleidžia iš darbo). Antrasis – kelionei skiriamas biudžetas. Svarbu, jog kelionė netaptų finansine našta. Norėčiau atkreipti dėmesį, jog jeigu turite tik kelias laisvas dienas – į egzotinę kelionę vykti neapsimoka. Reikėtų nepamiršti, jog skrydžiai į egzotines šalis nėra pigūs, o ir užtrunka jie kur kas ilgiau nei skrydžiai tarp Europos šalių. Todėl manyčiau, jog minimali trukmė, vykstant į egzotinę kelionę, – dešimt dienų. Optimaliausia trukmė – dvi savaitės“ – teigia K.Jarmalis.

Renkantis egzotinę kelionę, svarbu atkreipti dėmesį ir į laiką, kada norima keliauti. Mat į kai kurias šalis nerekomenduojama vykti tam tikrais mėnesiais dėl liūčių sezono, žemos ar labai aukštos temperatūros ir pan. Taip pat K.Jarmalis teigia, jog yra ir tokių šalių, kuriose liūčių sezonas nėra labai gąsdinantis. Oro temperatūra būna tinkama, o lyja dažniausiai naktimis ar anksti ryte. Net jei ir lyja dienos metu, liūtis trunka pakankamai trumpai, iki valandos, todėl didelio diskomforto nesukelia. Dėl šios priežasties, norintieji šiek tiek sutaupyti, į kai kurias šalis gali keliauti ne tik pačiame turistinio sezono įkarštyje.

Koks jūsų tikslas: pažinti šalį ar poilsiauti?

Renkantis egzotinę kelionę, svarbu išsiaiškinti, koks jūsų kelionės tikslas, kaip įsivaizduojate savo atostogas. „Pavyzdžiui, Mauricijus – tai šalis, į kurią žmonės vyksta poilsiauti. Jie grožisi nuostabiais paplūdimiais, mėgaujasi saulės voniomis, maudosi, nardo. Kai kurie pasiima vienos ar dviejų dienų ekskursijas po šalį, tačiau, akivaizdu, jog ši kryptis – poilsinė. Taip pat yra ir su Maldyvais ar Seišeliais“.

Norintiems suderinti pažintinę kelionę su poilsiu, K. Jarmalis rekomenduoja vykti į Pietryčių Aziją ar Centrinę Ameriką: „Tailandas, Malaizija, Indonezija, Filipinai, Šri Lanka, Indija, o taip pat Gvatemala, Belizas, Kosta Rika – tai šalys, kuriose tikrai yra ką pamatyti, o taip pat jos gali pasigirti ir puikiais paplūdimiais. Išskirčiau ir dvi Pietų Amerikos šalis: tai – Brazilija ir Kolumbija. Čia atrasite tiek auksinio smėlio paplūdimių, tiek galybę kitokių įdomybių. Norintiems suderinti pažinimo džiaugsmą ir poilsį Afrikos žemyne, rekomenduočiau atostogas Tanzanijoje, Kenijoje, Pietų Afrikos Respublikoje“. Žinoma, egzotinę kelionę galima planuoti ir taip, jog jos metu aplankytumėte ne vieną šalį. Tokiu atveju, vienoje iš jų galite poilsiauti, o kitose – lankyti įdomiausias vietas ar pan. Visgi, nereikia pamiršti, jog kelionės planavimas užima tikrai labai daug laiko. Todėl rekomenduotina įsivertinti, kiek jūsų laikas jums brangus. Tai svarbus veiksnys, lemiantis, ar užsisakyti kelionę iš kelionių agentūros ar, visgi, planuotis pačiam.

Shutterstock nuotr./Pažintinis žygis
Shutterstock nuotr./Pažintinis žygis

Planuodami biudžetą apsvarstykite, kokio lygio paslaugų norėsite

Esate keliautojas, kuris mėgsta nakvoti palapinėse? O galbūt savo kelionės neįsivaizduojate be komfortabilaus viešbučio, siūlančio daug įvairiausių paslaugų? Dar prieš planuodami egzotinę kelionę įvertinkite, kokio lygio apgyvendinimo bei aptarnavimo kokybės tikitės. „Planuodami egzotinę kelionę turėtumėte suprasti, kad nėra tokio dalyko, kaip labai žema ar labai didelė kaina. Kaina atitinka produkto ar paslaugos lygį. Jeigu kaina yra žema, nepamirškite, kad turėsite kažko atsisakyti“ – teigia K. Jarmalis. Žinoma, būdų sutaupyti vis tiek yra: „Pigiausia – pirkti kelionę gerokai iš anksto. Jeigu nusprendėte įsigyti kelionę per agentūrą, atkreipkite dėmesį, jog maždaug kas pusę metų siūlomi išankstiniai pardavimai, kurių metų kelionėms taikomos didelės nuolaidos. Jei organizuojatės kelionę patys, ieškokite specialių pasiūlymų skrydžiams. Jie, dažniausiai, ir sudaro didžiausią kelionės kainos dalį“. K.Jarmalis atkreipia dėmesį, jog dauguma lietuvių, kurie yra vykę į poilsines keliones Europoje, tikisi paskutinės minutės pasiūlymų. Visgi, į egzotines kryptis tokių pasiūlymų beveik nebūna.

Shutterstock nuotr./Viešbutis egzotiškame kurorte
Shutterstock nuotr./Viešbutis egzotiškame kurorte

Svarbu įsivertinti keliaujančiųjų poreikius ir galimybes

K.Jarmalis teigia, jog prieš renkantis egzotinę kelionę, svarbu įsivertinti save, savo pajėgumą: kiek galite judėti, ar galite kopti į kalnus, kiek galite praleisti laiko automobilyje ir pan. Jei vykstate su vaikais, pamąstykite ar jie nenuobodžiaus, ar lengvai ištvers ilgą skrydį. Rinkitės ekskursijas, kurios patiks ne tik jums, bet ir jūsų atžaloms. „Jeigu planuojate kelionę su vaikais, pagalvokite ir apie pramogas. Geriausia, jog viešbutyje būtų bent jau baseinas. Puiki egzotinė šalis keliaujant su vaikais – Meksika. Čia gausu viešbučių, kuriuose yra vandens kalnelių, vyksta animatorių pasirodymai, vaikams organizuojami įvairūs renginiai.“ – pataria kelionių ekspertas.

Egzotinių kelionių tendencijos

Paklaustas, kokios šiuo metu vyraujančios egzotinių kelionių tendencijos, K.Jarmalis pabrėžia, kad dauguma „Kelionių akademijos“ klientų nori suderinti pažintinę kelionę su poilsiu paplūdimyje. „Ne veltui jau kelis kartus paminėjau Pietryčių Aziją – tai populiariausia egzotinė kryptis. Žmones traukia aukšta paslaugų kokybė, geri viešbučiai, prieinamos kainos. Skrydžiai – santykinai nebrangūs. Jų yra tiek iš Lietuvos, tiek iš kitų Europos miestų“ – pasakoja K.Jarmalis. Paprašytas įvardinti populiariausias egzotines šalis, kelionių ekspertas nedvejoja: Tailandas ir Indonezija (Balio sala). Tačiau vis daugiau žmonių vyksta į Vietnamą, Filipinus, Šri Lanką. Keliautojai atranda ir tokias šalis kaip Mianmaras, Laosas, Indija. Beje, vis labiau populiarėja ir kelionės į Afriką: Pietų Afrikos Respubliką, Tanzaniją, Keniją, Namibiją, Etiopiją.

Shutterstock nuotr./Mianmaras
Shutterstock nuotr./Mianmaras

Pasinaudokite patarimais ir mėgaukitės atostogomis

Be abejonės, visų keliautojų poreikiai labai skirtingi. Nepaisant to, tikimės, jog šie patarimai padės lengviau ir sklandžiau išsirinkti egzotiškų atostogų kryptį. „Jei atsižvelgsite į savo interesus, pomėgius, neabejoju, jog tiek savarankiškai, tiek padedami kelionių ekspertų išsirinksite jums tinkamiausias atostogas, kurios suteiks daugybę gražių prisiminimų. Juk būtent keliaudami atitrūkstame nuo rūpesčių ir pasisemiame energijos naujiems darbams“ – apibendrina K.Jarmalis.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius