Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Karališka prabanga ir didybė: įspūdingiausi valdovų rūmai pasaulyje

Ar vaikystėje skaitydavote pasakas apie karalius? Puošnūs rūbai, vaišėmis nukrauti stalai, galybė tarnų ir svečiai, plūstantys į didingus rūmus tam, kad galėtų susipažinti su gražuolėmis princesėmis. Žinoma, tai tik pasakos – jose viskas hiperbolizuojama, o pasakojimams suteikiamas magiškas šydas.
9. Versalio rūmai, Prancūzija
Versalio rūmai, Prancūzija / 123rf.com nuotr.

Vis dėlto realiame pasaulyje taip pat stūkso ne vieni didingi valdovų rūmai, kurių išskirtinė architektūra bei puošnios dekoracijos verčia išsižioti ir pasijusti tarytum pasakoje. Būtent apie tokius rūmus ir norime jums papasakoti.

Versalio rūmai, Prancūzija

Shutterstock.com nuotr./Versalio rūmai
Shutterstock.com nuotr./Versalio rūmai

Perukai, puošnūs drabužiai, ekstravagantiškos manieros, moralės stoka – tuo garsėjo Burbonų dinastijos monarchas Liudvikas XIV, dar žinomas Karaliaus Saulės vardu. Savimeilės jam tikrai nestigo. Kaip ir didelių ambicijų. Monarcho valdymo ypatumus šį kartą palikime nuošalyje, tačiau aptarkime jo valdymo laikotarpiu pastatytus Versalio rūmus, kurie šiandien įvardijami kaip prancūziškojo klasicizmo architektūros paminklas.

Karalius Saulė Versalio rūmus nusprendė pasistatyti XVII a. viduryje, Paryžiaus pietvakariuose esančioje teritorijoje, kurioje tuo metu jau stovėjo nedidelis dvaras. Šis dvaras buvo pastatytas Liudviko XIII, Karaliaus Saulės tėvo, kaip vieta, skirta nakvoti medžioklės metu. Kodėl medžioklei skirtą dvarą Karalius Saulė nusprendė perstatyti į didingus rūmus? 1661 m. Liudvikas buvo pakviestas į finansų ministro Nicolo Fouqueto surengtą puotą, kuri vyko jo rūmuose. Šie buvo labai prabangūs, todėl Karalių Saulę apėmė pavydas – jis nusprendė pasistatyti dar įspūdingesnius rūmus.

To meto architektai kraipė galvas – Liudviko užmačios buvo neįtikėtinos. Vis dėlto perkalbėti karaliaus nepavyko. Įspūdingi karališkieji apartamentai, koplyčia, didžiulis parkas su tvenkiniais, kanalais ir sodais – visa tai buvo įgyvendinta. Interjeras savo grožiu ne ką nenusileido išorei: Veidrodžių salė, freskos, gobelenai, paveikslai, bronzinės ir marmurinės skulptūros – tikrų tikriausia prabanga. Ne veltui Versalio rūmai 1979-aisias įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Uždraustasis miestas, Kinija

Shutterstock.com nuotr./Uždraustasis miestas
Shutterstock.com nuotr./Uždraustasis miestas

Pabuvoję Paryžiaus pietvakariuose, persikelkime į Kinijos sostinę Pekiną. Uždraustasis miestas – tai didžiulis net 178 akrų plotą užimantis imperatoriaus rūmų kompleksas, pradėtas statyti dar 1406-aisiais metais. Komplekso statybos baigtos po 14-os metų.

Uždraustąjį miestą sudarė Vidiniai ir Išoriniai rūmai. Vidiniai rūmai buvo skirti gyventi tik imperatoriui, jo šeimai ir nedideliam ratui kilmingųjų – aukštas pareigas užimantiems pareigūnams ir kariškiams. Šioje Uždraustojo miesto dalyje buvo įkurtos ir įstaigos, kuriose imperatorius kasdien tvarkė valstybės reikalus. Išoriniai rūmai – tai pastatų kompleksas, kuriame vyko įvairios valstybinės ceremonijos, teismai.

Įdomu tai, jog netgi įėjimai į rūmus buvo trys – pagrindiniai vartai skirti tik imperatoriui, o likę – kitiems rūmų gyventojams. Klausiate, kodėl imperatoriaus rūmų kompleksas pavadintas Uždraustuoju miestu? Dėl labai elementarios priežasties: paprastiems žmonėms buvo ne tik draudžiama įeiti į rūmus, tačiau net ir apie juos kalbėti.

Uždraustasis miestas – tai be galo įspūdingas kompleksas, kuriame gausu dekoratyvių pastatų, simbolikos. Ne veltui rūmai įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą kaip Kinijos architektūros, meno ir istorijos paminklas. Jei viešėsite Pekine, būtinai aplankykite!

Šenbruno rūmai, Austrija

Shutterstock.com nuotr./Šenbruno rūmai
Shutterstock.com nuotr./Šenbruno rūmai

Vėl grįžkime į Europą. Austrijos sostinėje Vienoje stūkso pasakiško grožio Šenbruno (dar žinomi kaip Šionbruno) rūmai, kurie, be jokios abejonės, yra vienas iš svarbiausių šio miesto kultūrinių objektų.

Įdomu tai, jog pirmieji rūmai šioje vietoje pradėti statyti dar 1569-aisiais metais, imperatoriaus Maksimiliano II paliepimu. Šie rūmai neturėjo nei didelio pasisekimo, nei svarbos, todėl, laikui bėgant, buvo nugriauti. Po kiek daugiau nei šimtmečio, 1696-aisiais metais, imperatorius Leopoldas I įsakė pastatyti naujus rūmus. Pastarieji tapo tikra sensacija: ištaiginga barokinė architektūra, vaizdingi parkai, gėlynai, tvenkiniai, galybė skulptūrų – neįmanoma nesižavėti! Šenbruno rūmuose karaliavo Habsburgų dinastija, o vėliau, žlugus Austrijos imperijai, jie buvo nacionalizuoti: rūmuose vykdavo įvairūs renginiai, svarbių asmenų priėmimai. Šiandien Šenbruno rūmuose yra įrengtas muziejus.

Didieji karališkieji rūmai, Tailandas

Shutterstock.com nuotr./Didieji karališkieji rūmai
Shutterstock.com nuotr./Didieji karališkieji rūmai

Tailando sostinė Bankokas – labai kontrastingas miestas. Čia galima pasigrožėti tiek šimtametėmis šventyklomis, tiek šiuolaikiškais dangoraižiais, tiek autentiškais turgumis, tiek aukščiausios klasės prekybos centrais. Šurmulys, spalvos, nenuilstamas gyvenimo tempas – toks yra Bankokas. Tai miestas, kurį bent kartą gyvenime aplankyti tiesiog būtina!

Vienas iš įspūdingiausių Bankoko lankytinų objektų – Didieji karališkieji rūmai. Šis prabangus kompleksas pradėtas statyti 1782-aisiais, karaliaus Ramos I įsakymu. Beveik 150 metų rūmai buvo oficiali Tailando karalių rezidencija, o šiandien jie vis dar naudojami per nacionalinis šventes ir karališkas ceremonijas.

Bene įspūdingiausias komplekso statinys – Smaragdinio Budos šventykla (Wat Phra Kaew). Ji laikoma svarbiausia budistų šventykla ne tik Bankoke, tačiau ir visame Tailande. Šventykloje saugoma 2 pėdų Budos statula, kuri iškalta iš vientiso nefrito bloko. Atrodo išties labai įspūdingai!

Alhambra, Ispanija

Shutterstock.com nuotr./Alhambra
Shutterstock.com nuotr./Alhambra

Pietinėje Ispanijos dalyje, netoli Granados miesto, stūkso neeilinio grožio rūmai, žinomi Alhambros vardu. Šie rūmai pastatyti valdant Muhamedui V (1353–1391 m.), Granados emyrato sultonui. Jie buvo kultūros, mokslo ir meno centras. XV a. pabaigoje Alhambra rūmus užkariavo ispanai. Vietoje mečetės norėta pastatyti karaliaus Karolio V-ojo rūmus, vis dėlto jie nebuvo pabaigti.

Rūmai patyrė daug negandų: jie nukentėjo per Napoleono I invaziją, taip pat per 1821-aisiais metais įvykusį žemės drebėjimą. Vis dėlto didžioji jų dalis buvo restauruota. Alhambra – tikrų tikriausias maurų architektūros ir meno šedevras: įspūdingi citadelės bokštai, pylimai, valdovų rūmai, sodai. O kur dar pribloškiančio grožio arabeskos, freskos, medžio drožiniai, fontanai, tvenkiniai, kiparisų ir apelsinmedžių alėjos. Nepaprasta!

Maisoro rūmai, Indija

Shutterstock.com nuotr./Maisūro rūmai
Shutterstock.com nuotr./Maisūro rūmai

Maisoras – tai miestas, įsikūręs pietinėje Indijos dalyje, netoli Dekano plokščiakalnio. Įdomybių šiame mieste tikrai nestinga: čia gausu įdomios architektūros, vystomi tradiciniai amatai, veikia universitetas, gausu jogos mokyklų. Tam tikra pratimų seka netgi vadinama „Maisoro stiliumi“.

Maisoro rūmai (dar vadinami Ambavilo rūmais) – tai įspūdingas statinys, kadaise priklausęs Widiyarų dinastijai. Pirmasis rūmų pastatas šioje vietovėje pastatytas dar XIV a., tačiau jis buvo sugriautas. Įdomu tai, jog ir vėliau statomi rūmai dėl vienokių ar kitokių priežasčių būdavo nugriaunami. Priešpaskutiniai rūmai sudegė siaubingame gaisre, įvykusiame 1897-aisiais vestuvių ceremonijos metu. Iš karto po gaisro pradėtas statyti naujas rūmų pastatas, kuris išliko iki šių dienų. Maisoro rūmai – turistų itin mėgstamas Indijos lankytinas objektas, kurį savo populiarumu pralenkia tik didingasis Tadž Mahalas. Taigi, jei viešėsite Indijos pietinėje dalyje, nepraleiskite progos pasigrožėti šiuo nepaprastu statiniu.

Bekingemo rūmai, Anglija

Shutterstock.com nuotr./Bekingemo rūmai
Shutterstock.com nuotr./Bekingemo rūmai

Viena iš garsiausių šio laikmečio karališkųjų šeimų neabejotinai yra Didžiosios Britanijos karališkoji šeima. Viso pasaulio žiniasklaida seka šios šeimos narių gyvenimą: vestuvės, krikštynos, nacionalinės šventės, labdaros renginiai... Aptarinėjama viskas – jų šukuosenos, drabužiai, manieros, net kūno kalba. Tad visai nenuostabu, jog viena iš populiariausių lankytinų vietų Londone – garsieji Bekingemo rūmai.

Įdomu tai, jog rūmai iš pradžių priklausė ne karališkajai šeimai, o Bekingemo hercogui. Karalienė Viktorija buvo pirmoji karališkosios šeimos atstovė, oficialiai įsikūrusi šiuose rūmuose. Tai įvyko 1837-aisiais metais. Bekingemo rūmai žavi savo elegancija ir didybe: čia yra daugiau nei 770 kambarių! Iš jų net 52 karališkieji miegamieji, o beveik 200 kambarių priklauso aptarnaujančiajam personalui.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius