Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionės ir muzika: įspūdingiausi pasaulio operos teatrai

Pakili atmosfera, pasipuošę žmonės, tylūs pašnekesiai ir neramiai vartomos programėlės... Staiga užgęsta šviesos, orkestras pradeda švelniai groti pirmąsias natas. Atsiveria užuolaidos ir scena atima žadą: spalvingos dekoracijos, puošnūs aktorių kostiumai. Operos solistas uždainuoja, o žiūrovai aikčioja iš susižavėjimo.
Paryžiaus Opera
Paryžiaus Opera / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Kelionės

Viena iš jūsų gyvenimo aistrų – kelionės, o kita – operos? Jei taip, šis straipsnis būtent jums. Norime papasakoti apie operos teatrus, kurie žymūs ne tik dėl to, jog juose vyksta pasaulinio lygio operų pastatymai, tačiau ir dėl savo įspūdingos architektūros.

Sidnėjaus operos teatras, Australija

Be jokių abejonių, Sidnėjaus operos teatras – vienas iš šio miesto simbolių. Išskirtinis pastatas puikuojasi ant daugumos Sidnėjų pristatančių lankstinukų, atvirukų, kelionių katalogų.

Operos rūmai pastatyti 1973 metais, juos suprojektavo danų architektas Jornas Obergas Utzonas. Nepaisant to, jog pastato pavadinime puikuojasi operos vardas, teatre vyksta ne tik operos, bet ir daug kitų renginių. Įdomu tai, jog Sidnėjaus operos teatras – vienas iš labiausiai turistų lankomų objektų ne tik šiame mieste, tačiau ir visoje Australijoje, kasmet čia apsilanko daugiau nei 7 milijonai žmonių. Jei viešėsite Sidnėjuje, būtinai aplankykite šį pastatą: jei ne paklausyti operos, tai tiesiog pasivaikščioti po operos teatro vidų – čia organizuojamos ekskursijos.

Shutterstock.com nuotr./Sidnėjaus operos teatras, Australija
Shutterstock.com nuotr./Sidnėjaus operos teatras, Australija

La Scala operos teatras, Italija

Italijoje, Milano mieste, esantis La Scala teatras – tai vienas iš garsiausių ir prestižiškiausių operos teatrų visame pasaulyje. Savo duris jis pirmą kartą atvėrė 1778 metų rugpjūčio 3 d. Pastatą suprojektavo didis neoklasicizmo architektas Giuseppe Piermarini, o jo statybą globojo Austrijos kunigaikštienė Marija Terezė.

Antrojo pasaulinio karo metu, La Scala teatras smarkiai nukentėjo bombardavimo metu. 1946 metais jis vėl atvėrė duris – prasidėjo savotiškas aukso amžius, kuris buvo itin reikšmingas ne tik šio teatro, bet ir apskritai viso pasaulio muzikos istorijai: repertuare puikavosi įspūdingiausi operos pastatymai! Šiandien La Scalos teatras tikrai nepraradęs savo populiarumo, čia vyksta daug elitinių renginių. Beje, bilietus į spektaklius gauti nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tad jei planuojate kelionę į Milaną, rekomenduojame skirti laiko La Scalos operai.

Shutterstock.com nuotr./La Scala operos teatras, Italija
Shutterstock.com nuotr./La Scala operos teatras, Italija

Metropolitano operos rūmai, JAV

Niujorkas – tai miestas, kuriame kultūrinių renginių tikrai nestinga. Čia gausu įvairiausių teatrų, galerijų, muziejų, savo svečiams siūlančių pasaulinio lygio pasirodymus ar meno kūrinius. Metropolitano opera – tai operos rūmai, įsikūrę Brodvėjuje, Linkolno centre. Klausiate, kas gi tas Linkolno centras? Tai 6,6 hektarų ploto pastatų kompleksas, įkurtas 1955 metais. Šiame komplekse įsikūrusi ne tik Metropolitano opera, tačiau ir Niujorko viešoji biblioteka, kone žymiausia pasaulyje muzikos mokykla – Džiulijardas, viešasis teatras ir kt.

Metropolitano operos teatras savo svečiams siūlo pasaulinio garso operų repertuarą, taip pat čia vyksta daug didžiulio masto renginių. Tai vienas iš Niujorko kultūrinio gyvenimo centrų, tad viešint šiame mieste apsilankyti operos rūmuose tikrai verta.

Shutterstock.com nuotr./Metropolitano operos rūmai, JAV
Shutterstock.com nuotr./Metropolitano operos rūmai, JAV

Valstybinė opera, Čekija

Pabuvoję JAV vėl grįžkime į Europą. Čekijos sostinėje Prahoje puikuojasi dar vieni įspūdingi operos rūmai, žavintys tiek savo pastatu, tiek repertuaru.

Dar 1888 metais dabartiniame Valstybinės operos pastate duris atvėrė teatras, tuo metu pavadintas Naujosios Vokietijos teatru. Tuo laikotarpiu Čekijos žemės priklausė Austrijos-Vengrijos imperijai, o Prahos mieste didžioji dalis gyventojų kalbėjo vokiškai, tad nenuostabu, jog poreikis stebėti spektaklius šia kalba buvo gana didelis. 1949 metais teatras pervadintas Smetanos vardu, siekiant pagerbti žymų čekų kompozitorių Bedržichą Smetaną, o kiek vėliau rūmai imti vadinti tiesiog Valstybine opera. Šiuo metu pastatas yra rekonstruojamas, tačiau lankytojams rūmai bus atverti dar šiais metais.

Shutterstock.com nuotr./Valstybinė opera, Čekija
Shutterstock.com nuotr./Valstybinė opera, Čekija

Amazonės teatras, Brazilija

Išgirdę Amazonės vardą tikriausiai pirmiausia pagalvojate apie sraunią upę, apsuptą tankių atogrąžų miškų. Visgi šį kartą jums norime papasakoti ne apie įspūdingas džiungles, o apie ne ką mažiau kerintį pastatą, įsikūrusį Amazonės miškų širdyje. Taip, mes kalbame apie Amazonės teatrą.

Manausas – tai miestas, esantis šiaurės vakarų Brazilijoje. Šis miestas – Amazonės valstijos sostinė, tad nenuostabu, jog ir pagrindiniai operos rūmais pavadinti Amazonės vardu. Teatras pirmą kartą savo duris atvėrė 1896 metais, pastatas – neorenesanso stiliaus. Teatras atrodo įspūdingai tiek iš išorės, tiek viduje. Interjeras be galo puošnus, pagrindinė salė žavi preciziškomis dekoracijomis bei didybe. „Tai gabalėlis Europos paslaptingoje Amazonėje!“ – taip apie Amazonės teatrą sako čia apsilankę turistai. Jei viešėsite Manauso mieste, būtinai aplankykite šį teatrą ir jūs.

Shutterstock.com nuotr./Amazonės teatras, Brazilija
Shutterstock.com nuotr./Amazonės teatras, Brazilija

Vienos opera, Austrija

Dar vienas, be galo garsus operos teatras, kurio negalėjome neįtraukti į šį straipsnį – Vienos operos teatras. Austrijos sostinė Viena – tai miestas, kuris nuo muzikos tiesiog neatsiejamas. Čia gyvenimo tokie klasikai kaip Mozartas, Haydnas, Beethovenas, o muzikos tradicija puoselėjama jau ne vieną šimtmetį.

Vienos opera – tai didžiausias Austrijos operos teatras. 1869 metais pastatyti rūmai – neoromantizmo stiliaus. 1945 metais jie buvo sugriauti, tačiau 1955 metais – vėl atstatyti. Operos scena – viena didžiausių Europoje. Teatras stato klasikines operas, taip pat šių laikų operas ir baletus. Vienos opera žymi net tik dėl savo repertuaro, tačiau taip pat ir dėl kasmet rengiamų labdaros vakarėlių.

Shutterstock.com nuotr./Vienos opera, Austrija
Shutterstock.com nuotr./Vienos opera, Austrija

Kolono teatras, Argentina

Ar žinojote, jog Argentina – tai šalis, galinti puikuotis vienais iš didžiausių ir svarbiausių operos rūmų visame pasaulyje? Kolono teatras – tai šalies sostinės Buenos Airių centre stūksantis didingas pastatas, kuriame jau nuo XIX a. vidurio statomos iškiliausios pasaulio operos.

Operos teatras pastatytas 1857 metais, o atidarymo iškilmių proga čia buvo parodyta garsioji Giuseppe Verdi „Traviata“. Įdomu tai, jog nuo šios operos debiuto Italijoje buvo praėję vos ketveri metai! Taigi, jau tuo metu Argentinos sostinėje esantis operos teatras galėjo pasigirti repertuaru, kuris atitiko tuometines pasaulio tendencijas. 1889 metais nuspręsta teatrą perstatyti. Visgi mirus pagrindiniam architektui statybos darbai sustojo, tad teatras pabaigtas tik 1908 metais. Nuo to laiko čia koncertavo žymiausios pasaulio operos žvaigždės. Jeigu mėgstate operą, bent kartą gyvenime Kolono teatre tikrai turėtume apsilankyti.

Shutterstock.com nuotr./Kolono teatras, Argentina
Shutterstock.com nuotr./Kolono teatras, Argentina

Guangdžou operos rūmai, Kinija

Guangdžou – tai miestas, esantis pietinėje Kinijos dalyje. Pagal gyventojų skaičių, šis miestas – trečias pagal dydį visoje šalyje! Tai – vienas iš pagrindinių regiono ekonomikos ir kultūros centrų. Tad nenuostabu, jog šiame mieste įsikūręs ir vienas iš svarbiausių šalies operos teatrų.

Įdomu tai, jog Guangžou operos teatras – visai nesenas. Pastatas pirmą kartą savo duris lankytojams atvėrė 2010 metais. Operos teatrą projektavo architektas iš Irako – Zaha Hadid. Pastatą sudaro dvi dalys, kurios simbolizuoja uolas, kurias skalauja greta esanti Perlų upė. Tai – labai šiuolaikiški operos rūmai, kuriuose vyksta daug įvairiausių renginių: tiek klasikinės, tiek šiuolaikinės muzikos koncertų.

Shutterstock.com nuotr./Guangdžou operos rūmai, Kinija
Shutterstock.com nuotr./Guangdžou operos rūmai, Kinija

Nacionalinė Paryžiaus opera, Prancūzija

Paryžius – tikra kultūrinių renginių meka. Mieste gausu teatrų, muziejų, šiuolaikinio meno centrų, galerijų. Paryžiuje tikrai yra ką veikti! Jeigu esate operos gerbėjas, viešėdami Prancūzijos sostinėje tiesiog privalote apsilankyti operos rūmuose. Tai be galo prabangus pastatas, kurio architektūra pasakoja apie didingą Prancūzijos praeitį. XIX a. viduryje, po pasikėsinimo į senąjį Operos pastatą, imperatorius Napaleonas III liepė pastatyti naują teatrą – tokį, kuriame jis galėtų jaustis saugus, tarytum namie. 1862 metais prasidėjo naujojo operos teatro statybos, kurios truko net 15 metų. Kolonos, mitologinės skulptūros, freskos, marmuras, daugiau nei 2 tūkst. žmonių talpinanti salė – šis pastatas tikrai turi kuo nustebinti.

Shutterstock.com nuotr./Nacionalinė Paryžiaus opera, Prancūzija
Shutterstock.com nuotr./Nacionalinė Paryžiaus opera, Prancūzija

Kelionių akademija – ieškantiems pažintinių kelioniųhttp://kelioniuakademija.lt/pazintines_keliones?utm_source=15min&utm_medium=nuoroda_straipsnyje&utm_campaign=egzotikos-kampelis&utm_content=20180312-operos-teatrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius