Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kengūrų karalystė – Australija ir jos užburiantys horizontai

Keliaujame dėl įvairiausių priežasčių – siekdami išvysti kitokį gyvenimą, pamatyti dar neregėtus miestus, jų architektūrą, paragauti kitokią virtuvę ir, žinoma, pasisemti energijos ir pasakiškų vaizdų stebint gamtą.
Arnhemo žeme
Arnhemo žemė / Shutterstock.com

Jei pastaroji priežastis jums viena svarbiausių – Australija bus lyg rojus su gigantiškais kriokliais, tropiniais miškais, milžiniškomis dykumomis ir tik per televiziją regėtų gyvūnų įvairove. Pristatome jums šalies gamtos lobyną.

Shutterstock.com/Ajerso akmuo
Shutterstock.com/Ajerso akmuo

1. Akmuo – chameleonas

Nuo seno Anangu genčiai priklausęs akmuo yra vienas didžiausių tokių vientisų luitų visame pasaulyje. Tačiau geologai tvirtina, kad tai tik „ledkalnio viršūnė“, nes po žeme slepiasi didžioji Ajerso dalis. Neįtikėtinų matmenų uola pritraukia daugybės keliautojų ir fotografų dėmesį, kadangi įprastai smiltainis turėtų būti pilkšvos spalvos, bet šis ypatingas – spindi ryškiai raudonais atspalviais, o besileidžiant saulei spalvą pakeičia net keletą kartų. Teritorija svarbi ir istoriškai, per uolą driekiasi du seni keliai – Mutitjulu ir Malos, kurie kadaise buvo itin svarbūs aborigenams, kaip šventos apeigų vietos.

Shutterstock.com/Džim Džim krioklys
Shutterstock.com/Džim Džim krioklys

2. Džim Džim milžinas

Nuostabių augalų ir gyvūnų oazė, kurios dydis prilygsta Šveicarijai – Australijos Kakadu nacionalinis parkas, esantis šalies šiaurėje gali didžiuotis galingu gamtos kūriniu – Džim Džim kriokliu. Nors į vietovę patekti automobiliu beveik neįmanoma ir reikia pasirūpinti kitokiu transportu, išvysti masyvų kalną, nuo kurio vanduo žemyn krenta iš 200 m aukščio tikrai verta. 500 m besitęsiantis Arnhemlendo šlaitas, kurio apačioje plyti miškai ir pievos, leidžia pasinerti į užburiantį Australijos gamtos grožį. Tiesa, yra hipotezių, kad prieš milijonus metų, teritorijoje tyvuliavo jūra, o akmeninis šlaitas buvo jos krantas.

Shutterstock.com/Londono arka
Shutterstock.com/Londono arka

3. Arka virš vandens

Australijos Port Campbell nacionaliniame parke, ties pietiniais žemyno krantais, stūkso išskirtinio dydžio ir formų Londono arka. Jei dievinate jūrą ir didingai atrodančias uolas – vietovė skirta būtent jums: pasisemsite geros nuotaikos ir nepamirštamų vaizdų visiems metams. Tiesa, akmeninis gamtos kūrinys anksčiau turėjo net dvi arkas ir kitą pavadinimą – Londono tiltas. Bet 1990 metais netikėtai viena jų įlūžo įkalindama keletą turistų. Tačiau nepaisant netikėto įvykio, istorija baigėsi laimingai – niekas nenukentėjo, tik iš vandens kyšantis luitas prarado vieną iš arkų, bei buvo pervadintas.

4. Aborigenai, kuriuos priskyrė prie gyvūnų

Australijos gamta užgniaužia kvapą daugeliui, o taip yra dėl vietovių, kaip Arnhemo žemė, kurią galima aplankyti valstybės šiaurinėje dalyje.

Milžiniška teritorija, kurioje plyti bekraštės dykumos, kai kur žaliuoja krūmynai ir auga didžiuliai eukaliptų miškai. Čia, žinoma, įspūdinga laukinė gyvūnija, kuriai, kad ir kaip neįtikinamai skambėtų, iki pat 1967 m. buvo priskiriamos ir čia gyvenančios aborigenų gentys, kol galiausiai joms buvo suteikta Australijos pilietybė.

Volungų gentis garsėja tuo, kad sugebėjo išsaugoti absoliučiai unikalias savo kasdienio gyvenimo tradicijas, kurias pagaliau gali išvysti ir turistai.

Shutterstock.com/Trys seserys
Shutterstock.com/Trys seserys

5. Legenda apie tris seseris

Dūlėjimo suformuotos smiltainio uolos kybančios virš Žydruosiuose kalnuose esančio slėnio, gali pasigirti itin išraižytais kalnais bei kanjonais, kurie driekiasi net iki 760 m ilgio. Čia susijungia ne tik neaprėpiamo dydžio akmenys, bet ir žaliuojantys laukai, sukurdami tobulą, lyg atviruko vaizdą. Uolos čia turi mitinę prasmę, jos vietinių apipintos legendomis, pasak kurių, kadaise trys seserys įsimylėjo jaunuolius iš kitos genties, o griežtos tradicijos prieštaravo tokioms santuokoms. Taigi prasidėjus karui, genties vadas merginas pavertė uolomis, norėdamas jas apsaugoti, tačiau pats žuvo mūšio metu, o be jo, niekas kitas nesugebėjo išlaisvinti mergelių.

Egzotinių kelionių į Australiją specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius