Dabar populiaru
Publikuota: 2018 liepos 13d. 08:11

Ko ragauti Kinijoje: nuo gauruotažnyplio krabo iki keptų vabalų

Maistas Kinijoje
123rf.com nuotr. / Maistas Kinijoje

Matyt, kiekvienas esate buvę kinų maisto restorane. Jų gausu visame pasaulyje – ne išimtis ir Lietuva. Vis dėlto, sakoma, jog tokio maisto, kokio galima paragauti Kinijoje, nepavyks paskanauti nei viename restorane, esančiame už šios šalies ribų. Teiginys – drąsus ir nebūtinai teisingas. Vis dėlto, galime patvirtinti, jog daugumos Lietuvoje esančių kinų restoranų maistas skiriasi nuo to, kurio galima paragauti viešint Kinijoje.

Dėl šios priežasties sudarėme sąrašą kinų virtuvės patiekalų, kurių, mūsų nuomone, būtina paragauti kelionės į šią, kontrastų kupiną, šalį metu.

Kiniški koldūnai

Shutterstock.com nuotr./Kiniški koldūnai
Shutterstock.com nuotr./Kiniški koldūnai

Koldūnai (Jiaozi) – tradicinis kinų virtuvės patiekalas, itin mėgstamas vietinių gyventojų. Jie gaminami gana paprastai: iš miltų, vandens ir druskos išminkoma plonytė tešla, o iš jos –formuojami koldūnai, kurie paskaninami mėsos ir/arba daržovių įdaru.

Kuo šie koldūnai skiriasi nuo tų, kurie gaminami Europoje? Mums įprasta koldūnus virti vandenyje, na, o kiniški koldūnai būna trijų rūšių: virti garuose, virti vandenyje bei kepti. Svarbu pabrėžti, jog pagaminimo technika – lemia koldūnų skonį. Populiariausi – virti garuose. Jiaozi patiekiami su sojų pažadu, be kurio kinai neįsivaizduoja nė dienos. Jie koldūnams suteikia sodrų skonį.

Pekino antis

Shutterstock.com nuotr./Pekino antis
Shutterstock.com nuotr./Pekino antis

Kinijos gyventojai juokauja, jog, viešint šalies sostinėje Pekine, būtina padaryti du dalykus: aplankyti netoliese esančią Didžiąją kinų sieną ir paragauti keptos ir apskrudintos anties. Šis patiekalas vadinamas Pekino antimi, mat yra kilęs iš šio regiono, o receptas mena net Kinijos imperijos laikus.

Pekino anties ypatybė – blizganti ir traški odelė. Užsisakius šio patiekalo restorane, dažniausiai atnešama visa, ką tik iškepta, antis, o virtuvės šefas prie kliento akių supjausto ją į nedidelius gabalėlius. Prie anties įprastai patiekiami nedideli blyneliai, saldžiųjų pupelių padažas, sojos ir trintų česnakų padažas. Anties gabalėlis apšlakstomas padažu ir sukamas į blynelį. Kai kur šis suktinukas dar pagardinamas daržovėmis. Traški odelė, sultinga mėsa ir skonių įvairovė – šis patiekalas tikrai sužavės maisto gurmanus.

Amžiaus kiaušinis

Shutterstock.com nuotr./Amžiaus kiaušinis
Shutterstock.com nuotr./Amžiaus kiaušinis

Į šį sąrašą nusprendėme įtraukti ir kiek neįprastą patiekalą, kurio paragauti išdrįs tikrai ne kiekvienas. Vis dėlto, jeigu esate drąsus, nebijote eksperimentuoti ir dievinate maistą, viešint Kinijoje rekomenduojame paragauti Amžiaus kiaušinio! Tai – kinų virtuvės delikatesas, gaminamas iš molyje, pelenuose ir ryžių lukštuose savaites – ar net mėnesius – laikytų anties, o kartais ir vištos kiaušinių. Jų baltymas įgauna pilką arba žalsvą spalvą ir primena želatiną. Kiaušinio trynys tampa tamsiai žalias, kartais net juodas.

Jo konsistencija – kreminė, o kvapas – tarytum amoniako. Galite įsivaizduoti, jog Amžiaus kiaušinis turi labai stiprų skonį, dėl šios priežasties jis vienas valgomas labai retai. Dažniausiai šiuo kiaušiniu pagardinamos košės, sriubos. Taip pat jis patiekiamas su tofu, marinuotomis daržovėmis.

Saldžiarūgštė kiauliena

Shutterstock.com nuotr./Saldžiarūgštė kiauliena
Shutterstock.com nuotr./Saldžiarūgštė kiauliena

Kinų virtuvę visame pasaulyje garsina skonių dermė: čia įprasta derinti rūgščius ir saldžius ingredientus, aštrius ir sūrius ir pan. Šį teiginį puikiai iliustruoja saldžiarūgštė kiauliena – patiekalas, kurio paragauti galima kone kiekviename kinų virtuvės restorane. Vis dėlto, patys kinai teigia, jog būtent šis, iš pirmo žvilgsnio gana paprastas patiekalas, savo skoniu visiškai skiriasi Kinijoje ir restoranuose, esančiuose už šios šalies ribų.

Kinijoje kiauliena supjaustoma plonais gabalėliais ir kepama trumpai, tačiau labai aukštoje temperatūroje. Saldžiarūgščiu padažu mėsa pagardinama tik tada, kai iškepa. Už Kinijos ribų, saldžiarūgštė kiauliena įprastai gaminama traškiai: mėsa apvoliojama tešloje. Tokiu būdu pagamintas patiekalas – traškus, tačiau į mėsą įsigeria mažiau padažo. Beje, skiriasi ir paties padažo gamyba: už Kinijos ribų šis padažas įprastai sutirštinamas krakmolu. Tuo tarpu Kinijoje padažas dažniausiai gaminamas medų ir cukrų sumaišant su sojų pažadu, ryžių actu, kartais – saldžiųjų bulvių krakmolu.

Ma Po tofu

Shutterstock.com nuotr./Ma Po tofu
Shutterstock.com nuotr./Ma Po tofu

„Patiekalas, kurio receptas mena daugiau nei šimtą metų“ – taip dažniausiai apibūdinamas Ma Po tofu. Tai sojų varškės, jautienos ir rudųjų ryžių patiekalas. Jis įprastai gardinamas aštriu čili pipirų ir pupelių padažu bei svogūnų laiškais.

Iš Sišuano provincijos kilęs patiekalas – itin populiarus ne tik vidurio Kinijoje, tačiau ir visoje šalyje. Ma Po tofu sujungia skirtingas maisto tekstūras. Švelnus tofu skonis puikiai dera su aštriu padažu, o jautiena ir ryžiai suteikia sotumo jausmą. Jeigu viešėsite Kinijoje, būtinai paragaukite!

Gauruotažnyplis krabas

Shutterstock.com nuotr./Gauruotažnyplis krabas
Shutterstock.com nuotr./Gauruotažnyplis krabas

Gauruotažnyplis krabas – tai viena iš krabų rūšių, gyvenančių Baltijos jūroje ties Lietuvos krantais. Įdomu tai, jog šie krabai į Europos vandenis pateko tik praeito šimtmečio pradžioje. Na, o natūralus jų arealas – Rytų Azijoje esančios vietovės, kuriose gėlas upių vanduo susilieja su sūriu jūros vandeniu.

Jeigu rudenį viešėsite Kinijos pakrantės miestuose, tokiuose kaip Čingdao ar Šanchajus, būtinai paragaukite gauruotažnyplio krabo. Jis verdamas garuose, kol mėsa tampa minkšta. Krabas patiekiamas su acto ir imbiero padažu.

Baozi bandelės

Shutterstock.com nuotr./Baozi bandelės
Shutterstock.com nuotr./Baozi bandelės

Rytų Azijos šalys garsėja savo gatvės maisto kultūra. Jeigu vaikštinėdami po Kinijos megapolius išalksite, būtinai paragaukite baozi. Tai – garuose keptos bandelės, įdarytos mėsos, dažniausiai kiaulienos, arba daržovių įdaru. Iš pirmo žvilgsnio jos atrodo tarytum didžiuliai koldūnai! Bandelės valgomos vienos arba gardinamos sojų pažadu, česnakų padažu, actu, čili ir aliejumi.

Baozi bandelės ne tik skanios, tačiau ir labai sočios. Todėl jos itin mėgstamos tiek vietinių gyventojų, tiek turistų.

Cukruotos gudobelės uogos

Shutterstock.com nuotr./Cukruotos gudobelės uogos
Shutterstock.com nuotr./Cukruotos gudobelės uogos

Suvalgę itin sočią baozi bandelę, tikriausiai užsinorėsite ko nors saldaus. Tokiu atveju rekomenduojame paragauti cukruotų gudobelės uogų! Šio puikaus deserto galėsite įsigyti turgavietėse ar tiesiog gatvės maisto kioskeliuose.

Uogos suveriamos ant lazdelės ir karamelizuojamos. Parduodamos kai sustingsta cukraus masė. Skonis – puikus: kiek rūgštokos uogos puikiai dera su saldžiu cukrumi. Beje, šis desertas ne tik skanus, tačiau ir naudingas sveikatai. Gudobeles patartina valgyti esant širdies ligoms ar aukštam kraujospūdžiui. Taip pat teigiama, jog šios uogos naudingos tiems, kurie skundžiasi prasta atmintimi, nervine įtampa, nemiga.

Kung Pao vištiena

Shutterstock.com nuotr./Kung Pao vištiena
Shutterstock.com nuotr./Kung Pao vištiena

Kung Pao vištiena, dar žinoma kaip Gong Bao ar Kung Po – tai patiekalas, itin mėgstamas tiek pačių kinų, tiek šalyje viešinčių turistų. Kuo jis toks ypatingas? Garuose kepta vištiena gardinama įvairiomis keptomis daržovėmis, riešutais ir aštriu padažu. Skamba gana paprastai, tačiau tikrai labai skanu. Beje, jeigu esate ragavęs Kung Pao vištienos Europoje esančiuose kinų maisto restoranuose, tikriausiai pastebėjote, jog ji – vos vos aštri. Tačiau viešint Kinijoje, ypatingai Šičuano provincijoje, iš kurios ir kilęs šis receptas, Kung Pao vištiena patiekiama labai aštriai. Jeigu keliausite po Kiniją, turėkite tą omenyje!

Kepti vabalai

Shutterstock.com nuotr./Kepti vabalai
Shutterstock.com nuotr./Kepti vabalai

Kaip jau minėjome šiek tiek anksčiau, Rytų Azijos šalys garsėja savo gatvės maisto kultūra. Ne išimtis ir Kinija, o ypatingai – didieji šios šalies miestai, kuriuose gatvės maisto turgaviečių yra tikrai ne po vieną dešimtį.

Lankydamiesi gatvės maisto turgavietėje, pastebėsite ant iešmelių suvertų įvairių delikatesų: tai gali būti cukruotos uogos (apie kurias jums jau pasakojome), įvairios spurgytės, mėsos ar jūros gėrybių vėriniai, vaisių ar daržovių iešmeliai, o taip pat – kepti vabalai. Suprantame, jog tai patiekalas, kurio paragauti išdrįs tikrai ne kiekvienas. Vis dėlto, jeigu turite užtektinai drąsos, būtinai išbandykite! Skorpionai, žiogai ar kitokie vabalai kepami aliejuje, vėliau – pagardinami prieskoniais. Skonis – tarytum bulvių traškučių. Argi ne įdomu išbandyti?

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Kiniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gyvenimas

Mes lygūs. Vizažistas Darius Galankovas: „Makiažas nėra moterų privilegija“

15min iš Maskvos 24sek

Pokštais su Šaru apsikeitęs CSKA generolas įvertino „Žalgirio“ pokyčius

Aktualu

Lietuvos vadovai vieningi – dažnai gendančiu „Spartan“ orlaiviu skraidyti nenori

„Ginčas“: Kodėl „Žalgiris“ pralaimi namie ir nemeta tritaškių?

Verslas

Konkursas „Už darnią plėtrą“: duona „kvepiantys“ daugiabučiai Žirmūnuose

Sportas

E.Jankausko asistentas apie serbus: „Neabejojame, kad jie nori įmušti greitą įvartį“

Vardai

Donatui Montvydui pozavusios žmonos Veronikos nuotrauka – tarsi nuo viršelio: „Jis turi gerą akį“

Prie Pakso buvo...

Verslas

Seimas tęs diskusijas dėl PVM lengvatų malkoms ir laikraščiams, paramą būstui ir elektromobiliams išpeikė

Tik 15min Gazas

Renkame Lietuvos Šimtmečio automobilį: išbandėme „Volga“ GAZ 21, vadintą rykliu

Maistas

Įvertinimas Neapolio picerijoms – iš 15min apžvalgininkų rankų

Gazas

Automobilis pervažoje: kodėl vis dar nutinka nelaimingų atsitikimų ir kaip jų išvengti?

Sportas

Jautrus olando gestas sužavėjo pasaulį – po įvarčio guodė teisėją

Aktualu

Dėl LGL bendruomenę įžeidusio lankstinuko kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir VDAI

Kultūra

Mirė aktorė Birutė Raubaitė

Aktualu

50 metų vienoje įmonėje išdirbęs ir net paminklą jai pastatęs kaunietis: „Niekad neėmiau biuletenio“

Vardai

Buvęs Paris Hilton vaikinas nori susigrąžinti dviejų milijonų dolerių vertės sužadėtuvių žiedą

Vardai

Rolandas Kazlas apie filmą „Širdys“: „Galvoju, kad tai yra mano didžiausias vaidmuo kine“

Aktualu

Kabule per mirtininko išpuolį religinėje šventėje žuvo mažiausiai 50 žmonių

Aktualu

D.Trumpas: nepaisant J.Khashoggi nužudymo JAV išlaikys „tvirtus“ ryšius su Rijadu

Naujienos

Ar žinote, kas yra Elektroninės valdžios vartai?

Aktualu

Miškininko profesija. Kokia šviesoforo spalva dega miškininkams po reformos?

Maistas

Virtinukai be mėsos: įdarui – nuo bulvių ir cukinijų iki vaisių

24sek

Šaras prasitarė apie pokalbius su „Barcelona“: „Nesupratau jų elgesio“

Vardai

Vilniuje – garsaus virtuvės šefo Gasparo Fernandeso vestuvės: į Lietuvą atviliojo meilė baltarusei

Aktualu

Žingsnis iki nelaimės: Kaune vienas namuose paliktas šešiametis vaikščiojo ant palangės

Verslas

D.Trumpas: Th.May „Brexit“ strategija gali pražudyti prekybos susitarimą su JAV

Vardai

Anykščiuose praūžė pirmoji festivalio „Devilstone“ diena

Aktualu

Orai.lt: Lietuvą ir toliau merks liūtys

Svirduliuojančiam J.C.Junckeriui NATO viršūnių susitikime prireikė kolegų pagalbos

Aktualu

Neringos Venckienės ekstradicija į Lietuvą nebus stabdoma

Verslas

Avių augintojai surems pečius

Aktualu

Alytaus rajone žaibas sukėlė gaisrą, Šiauliuose eglė užtvėrė išėjimą

Aktualu

D.Trumpui puolant Vokietiją, jo patarėjų kūno kalba išdavė erzelį ir nepritarimą

Tik 15min Pasaulis kišenėje

Kitokia Kolumbija. Escobaro vakarėlių vila ir skruzdėlių traškučiai

Aktualu

Fotokonkursas „Žalia vasara“: pasigrožėkite skaitytojų kadrais (I)

Aktualu

Nužudymu įtariamam Laurynui Baltrūnui – dar daugiau laisvės: gali keliauti toli nuo namų

Verslas

Lietuvos bankas: kibernetiniai nusikaltimai – svarbiausia rizika šalies finansų sistemai

Aktualu

Bulgarija dar žingsniu priartėjo prie narystės euro zonoje

Sportas

Šlapias „Stumbro“ debiutas Europoje baigėsi fantastiška pergale

Vardai

Ypatingos

07:48
07:40

Gera keliauti kartu

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje