Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinarinės kelionės: šalys, kurių virtuvė sužavės vegetarus

Pažinti šalį, kurioje svečiuojatės, galima įvairiais būdais. Vaikštinėjant miestų gatvelėmis, viešint kaimeliuose, bendraujant su vietiniais gyventojais, lankant nacionalinius parkus, šventyklas, muziejus, galerijas. Ir, žinoma, ragaujant tradicinius patiekalus. Jūsų mityba – vegetariška? Siūlome susipažinti su dešimties šalių virtuvėmis, kuriose atrasite puikių, vegetarams tikrai tinkančių patiekalų.
Spanakopita
Spanakopita / 123rf.com

1. Izraelis

Izraelis – labai kontrastinga šalis. Čia susipina europietiškas veržlumas ir Artimųjų Rytų dvelksmas, didingas istorinis palikimas bei nepaprasta gamta. Ši šalis gali pasigirti ir puikia virtuve, tad jei esate vegetaras, kuris mėgsta skaniai pavalgyti – Izrealis, neabejotinai, ta šalis, kurią tikrai turėtumėte aplankyti.

Izraelio virtuvei didelę įtaką padarė Artimųjų Rytų tradicijos, todėl čia galėsite paragauti tokių patiekalų kaip humusas ar falafeliai – tai iš avinžirnių pagaminti ir aliejuje virti kukuliukai. Izraelyje falafeliai kone populiariausias gatvės maistas, jo rasite visur! Taip pat rekomenduojame paragauti tradicinio pusryčių valgio – sabicho. Tai – pitos duonelė, įdaryta kietai virtu kiaušiniu, baklažanais, žalumynais bei avinžirnių užtepėle – humusu. Skanu ir sveika!

Shutterstock.com nuotr./Humusas ir falafeliai
Shutterstock.com nuotr./Humusas ir falafeliai

2. Indija

Indija – didelė valstybė, todėl jos virtuvė skiriasi priklausomai nuo regiono. Nepaisant to, galime drąsiai teigti, jog visas subkontinentas pasižymi didžiule naudojamų daržovių, vaisių, riešutų bei grūdinės kultūros įvairove. Todėl Indijoje vyrauja stiprios vegetarizmo tradicijos. Mėsos patiekalų, palyginus su kitomis pasaulio šalimis, gaminama labai mažai. Tam įtaką daro ir religiniai įsitikinimai.

Indijos virtuvė pasižymi prieskonių gausa. Patiekalai gardinami kalendra, kuminu, ciberžolėmis, šafranu, čili pipirais, cinamonu ir kt. Tad iš anksto nusiteikite, jog iš pirmo žvilgsnio nekaltas daržovių patiekalas, gali būti kone ugninis. Vegetarams, mėgstantiems aštrų maistą, Indijos virtuvė – tikrai puikus pasirinkimas. Klausiate, ką rekomenduojame paragauti? Esame tikri, jog vegetarai bus sužavės Dal troškinų, kurio pagrindinis ingredientas – ankštinės kruopos: pupelės, avinžirniai ir pan. Dal troškiniai ruošiami verdant kruopas vandenyje, tol, kol jos tampa labai tiršta mase. Ši masė gardinama prieskoniais. Paprasta, tačiau labai skanu!

Shutterstock.com nuotr./Dal Tadka
Shutterstock.com nuotr./Dal Tadka

3. Etiopija

Pabuvoję Azijoje, persikelkime į šiaurės rytų Afriką. Etiopija – šalis, kuri itin svarbi žmogaus evoliucijos istorijai. Čia aptikti seniausi žmonijos pėdsakai. Bet tai dar ne viskas. Ši valstybė gali pasigirti unikalia tradicine virtuve, kuri tikrai sužavės vegetariškai besimaitinančius keliautojus.

Etiopija – svarbus pasaulio žemdirbystės židinys, kuriame buvo prijaukina daug kultūrinių augalų, kurie ir naudojami vietos virtuvėje. Vienas iš specifiškiausių augalų – tefas. Tai javas, iš kurio gaminama etiopiška duona – indžera. Ši duona naudojama beveik visuose Etiopijos tradiciniuose patiekaluose. Ji dažnai atlieka įrankių funkciją, mat duonos lakštais yra pasemiamas maistas. Indžera smulkinama ir į mažus gabalėlius bei maišoma su grūdais, pupomis, saulėgrąžomis ir prieskoniais. Ankštinė ir grūdinė kultūra Etiopijoje atlieka tikrai svarbų vaidmenį, tad šios šalies patiekalai neabejotinai sužavės vegetarus.

Shutterstock.com nuotr./Indžera
Shutterstock.com nuotr./Indžera

4. Meksika

Meksika – labai spalvinga šalis, galinti pasigirti turtingu senovės majų ir actekų palikimu, šurmuliuojančiais didmiesčiais, įdomiomis kolonijinėmis gyvenvietėmis, auksiniais paplūdimiais, didingais ugnikalniais, kriokliais, kanjonais, urvais. Ir, žinoma, visame pasaulyje garsia kulinarine tradicija. Įvairiaspalvė ir aromatinga – tokia yra meksikietiška virtuvė, kuri neįsivaizduojama be kukurūzų. Iš burbuolių grūdų gaminamos tirštos košės ir, žinoma, miltai. Na, o iš miltų kepami garsieji tortilijų paplotėliai!

Įprasta, jog iš tortilijų gaminami suktinukai, kurie būna įdaryti pupelėmis, avokadais, pomidorais, paprikomis, sūriu, prieskoniais, dažnai ir mėsa. Visgi, Meksikos restoranuose siūloma ir galybė vegetariškų alternatyvų, kurios savo skoniu tikrai nenusileidžia įprastoms. Rekomenduojame išbandyti! Viešėdami Meksikoje paragaukite ir puikių pupelių troškinių, kvapnių sriubų – liksite tikrai sužavėti.

Shutterstock.com nuotr./Načos su salsa padažu
Shutterstock.com nuotr./Načos su salsa padažu

5. Indonezija

Indonezijos virtuvės patiekalai tikrai sužavės tuos keliautojus, kurie mėgsta derinti skirtingus skonius! Viename kąsnyje jus pasitiks tiek aštrus dilgčiojimas, tiek švelnus aromatas. Tiek liežuvį vos vos paliečiantis saldumas, tiek lengvai kutenantis rūgštumas.

Indonezijos virtuvėje garsu ryžių ir makaronų patiekalų, kurie gardinami įvairiomis daržovėmis ir prieskoniais. Vegetarams, planuojantiems kelionę į Indoneziją, rekomenduojame paragauti garsiųjų Gado Gado salotų. Jos gaminamos iš garintų daržovių, virto kiaušinio, keptos sojų varškės – tofu, patiekiamos su riešutų padažu. Nors pirštus apsilaižyk!

Shutterstock.com nuotr./Gado Gado
Shutterstock.com nuotr./Gado Gado

6. Graikija

Pabuvoję egzotiškuose kraštuose, trumpam grįžkime į Europą. Jei planuojate kelionę į Graikiją, galite būti tikri, jog šios šalis patiekalų racione tikrai atrasite tų, kurie tiks jūsų vegetariškai mitybai!

Graikų virtuvė paremta Viduržemio regiono trio: kviečiais, alyvuogėmis ir vynu. Svarbiausios daržovės: baklažanai, pomidorai, paprikos, pupos, bulvės, svogūnai, špinatai. Mėsos naudojama gana nedaug, ji pakeičiama žuvimi ir sūriu. Klausiate, kokius patiekalus rekomenduojame paragauti viešint Graikijoje? Be jokių abejonių – spanakopitą! Tai špinatų ir fetos sūrio pyragas, kuris puikiai tiks tiek pusryčiams, tiek vakarienei. Taip pat rekomenduojame paragauti garsiųjų graikiškų salotų. Nors jų siūlo dauguma restoranų visose pasaulio valstybėse, visgi, Graikijoje jų skonis unikalus.

Shutterstock.com nuotr./Spanakopita
Shutterstock.com nuotr./Spanakopita

7. Tailandas

Tailandas – tai šalis, kurią rekomenduojame aplankyti bent kartą gyvenimą. Išskirtinio grožio šventyklos, tankūs atogrąžų miškai, idiliškos įlankos, egzotiški paplūdimiai, šurmuliuojantys didmiesčiai, jaukūs kaimeliai – pamatyti čia tikrai yra ką. Dar viena priežastis, kodėl verta nuvykti į Tailandą – išskirtinė tradicinė virtuvė, kuriai būdinga turininga skonių gama, prieskoniai ir... improvizacija! Skirtingi virtuvės meistrai mėgsta patobulinti patiekalus savo įžvalgomis ir tai nieko blogo, mat taip galima atrasti išties išskirtinių skonių derinių! Beje, įdomu tai, jog viena taisyklė visgi yra – stengiamasi, jog patiekalo sudėtyje būtų bent vienas aštrus, sūrus, rūgštus ir saldus ingredientas. Juk taip kur kas įdomiau, tiesa?

Daugelio tailandietiškų patiekalų sudėtyje yra jūros gėrybių. Nevalgote ir jų? Ne bėda. Galime parekomenduoti kelis patiekalus, kuriuose nėra nei žuvies, nei mėsos. Pirmasis iš jų – Som Tam salotos. Pagrindinis jų ingredientas – papajos. Į salotas taip pat dedami pomidoriukai, smulkintas česnakas, žaliosios pupelės, čili pipirai, kartais riešutai. Gaivu ir labai skanu! Taip pat siūlome paragauti Khao Pad keptų ryžių, kurie pateikiami su įvairiomis daržovėmis ir prieskoniais. Tikrai labai skanus patiekalas!

Shutterstock.com nuotr./Som Tam
Shutterstock.com nuotr./Som Tam

8. Egiptas

Dauguma lietuvių į Egiptą vyksta norėdami pailsėti nuo įkyrėjusios rutinos ir pasimėgauti puikiu oru, šilta jūra, komfortabiliais viešbučiais. Visgi, norime jus užtikrinti, jog ši šalis gali pasiūlyti kur kas daugiau. Šį kartą apie įdomiausias lankytinas Egipto vietas nepasakosime, nes norime jums pristatyti šios šalies virtuvę. O kaip jau aptarėme anksčiau, patiekalai – puikus būdas pažinti šalies kultūrą.

Nors Egipto virtuvė turi panašumų su kitomis islamo virtuvėmis, visgi, ji turi ir išskirtinumų. Norime jums pasiūlyti kelis patiekalus, kurie tikrai sužavės vegetarus: kušari – nacionalinis patiekalas, gaminamas iš makaronų, ryžių, avinžirnių bei lešių. Jie apliejami aštriu acto, pomidoro padažo ir česnako padažu. Paprastas, bet labai skanus patiekalas. Taip pat rekomenduojame paragauti tamijos. Tai – egiptietiškas falafelių variantas, gaminamas ne iš avinžirnių, o iš pupelių. Pupų tešlos rutuliukai, virti aliejuje, pateikiami su aštriais padažais. Puikus užkandis!

Shutterstock.com nuotr./Kušari
Shutterstock.com nuotr./Kušari



Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius