Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinariniai atradimai: miestai, garsėjantys gatvės maisto kultūra

Įsivaizduokite, jūs vaikštinėjate įdomaus miesto gatvėmis, kurios primena labirintus: už kiekvieno posūkio laukia vis nauja įdomybė – didinga šimtametė šventykla, jauki kavinukė, smagiai dainą traukiantis gatvės muzikantas ar žaliuojantis skveras. Jūs gėritės miesto garsais, spalvomis, pastatus puošiančiomis dekoracijomis ir balkonėliais, kuriuose žydi gėlės. Staiga, kažką užuodžiate: kvapas – malonus, žadinantis apetitą. Vienas posūkis, kitas... Ir prieš jūsų akis išnyra gatvės maisto turgelis!
Gatvės maistas Bankoke
Gatvės maistas Bankoke / 123rf.com

Ši istorija – išgalvota, tačiau panašių nuotykių tikrai galima patirti skirtinguose pasaulio kampeliuose. Todėl šį kartą „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums nori papasakoti apie miestus, garsėjančius savo gatvės maisto kultūra.

Bankokas, Tailandas

Shutterstock.com nuotr./Bankokas, Tailandas
Shutterstock.com nuotr./Bankokas, Tailandas

Ar žinojote, jog Bankokas – tai miestas, kurį 2018-ais metais aplankė daugiausiai keliautojų? Nors iki šių metų pabaigos liko dar pusmetis, panašu, jog Bankokas savo pozicijų neužleis. Kodėl gi keliautojai taip noriai vyksta į Tailando sostinę? Ogi dėl to, jog šis miestas tikrai gali pasiūlyti galybę įdomybių. Įstabios budistų šventyklos, architektūriniu šedevru įvardijami karališkieji rūmai, galybė miestą raizgančių kanalų, spindintys dangoraižiai, šurmuliuojančios turgavietės ir prabangos kupini prekybos centrai – Bankokas labai įvairiapusiškas miestas, kuriame gausu kontrastų.

Tailando sostinė vilioja ne tik istorijos bei architektūros gerbėjus ar turistus, trokštančius pažinti dar neregėtą kultūrą. Tai miestas – kuris lyg magnetas traukia gastronominių kelionių gerbėjus. Puikių restoranų čia išties daug, tačiau viešint Bankoke būtų nuodėmė neparagauti ir patiekalų, gaminamų gatvės maisto kioskeliuose.

Turistams, kurie trokšta egzotikos ir naujovių, tajai siūlo paragauti ant iešmelių gruzdintų žiogų, lervų, svirplių ir pan. Jei planuojate viešnagę Bankoke ir turite pakankamai drąsos – išbandykite. Grįžę namo galėsite visiems pasakoti apie savo unikalias patirtis. Tačiau ir be vabzdžių Bankoko gatvės maisto turgeliuose gausu įdomybių: turtinga skonių gama garsėjančios papajų salotos, įvairios sriubos, makaronai su jūros gėrybėmis, troškiniai, ant grilio keptos mėsos iešmeliai. Sūrūs skoniai čia dera su saldžiais, rūgštūs su kartokais... Norisi pirštus apsilaižyti!

Honolulu, Havajai, JAV

Shutterstock.com nuotr./Honolulu, Havajai, JAV
Shutterstock.com nuotr./Honolulu, Havajai, JAV

Į Pietryčių Aziją dar grįšime – juk šis regionas garsėja savo gatvės maisto kultūra. Tačiau kol kas persikelkime į Ramųjį vandenyną, mat čia, Havajų valstijos sostinėje Honolulu, galima atrasti ne ką mažiau įdomių kulinarinių patirčių.

Įdomu tai, jog havajų virtuvė – tai vietinių salų gyventojų, o taip pat emigrantų iš JAV, Azijos, Lotynų Amerikos, kulinarinių tradicijų sintezė. Tad skonių paletė čia išties didžiulė – nuo žalios, keptos, troškintos, virtos ir netgi marinuotos žuvies, džiovintos jautienos, krosnyje lėtai keptos kiaulienos, vištienos su ryžių makaronais, tuno sumuštinių, česnakinių krevečių iki burgerių, picų, meksikietiškų tako ir pan. O kur dar šviežių vaisių salotos, kokteiliai, šerbetai. Gatvės maisto turgelių ir pavienių kioskelių Havajų sostinėje tikrai nestinga, o maisto pasiūla juose išties didžiulė. Skanu ir kur kas pigiau nei valgyti restoranuose.

Singapūras

Shutterstock.com nuotr./Singapūras
Shutterstock.com nuotr./Singapūras

Singapūras – miestas-valstybė, kuris dažnai įvardijamas kaip vartai tarp Rytų ir Vakarų pasaulio. Čia galima išvysti tiek blizgančią prabangą, spindinčius dangoraižius, įspūdingus verslo centrus ir preciziškai sutvarkytus parkus, tiek unikalius kvartalus, žavinčius savo puoselėjamomis kultūrinėmis tradicijomis.

Singapūras – vienas iš brangiausių pasaulio miestų, tad keliautojai, planuojantys vykti į šį Azijos kampelį, turėtų iš anksto nusiteikti, jog kainos – kandžiojasi. Vis dėlto, tam, jog skaniai pavalgytum – nebūtina eiti į restoraną. Singapūre gausu maisto turgelių – food court‘ų – siūlančių paragauti skanių Azijos, o taip pat ir Vakarietiško pasaulio, patiekalų už labai priimtinas kainas. Jeigu mėgstate kinišką arba indišką maistą – viešėdami Singapūre būtinai aplankykite kinų ir indų kvartalus. Jeigu norite kažko labiau vakarietiško, užsukite į didžiuosius maisto turgus, esančius verslo rajone.

Stambulas, Turkija

Shutterstock.com nuotr./Stambulas, Turkija
Shutterstock.com nuotr./Stambulas, Turkija

Pabuvoję šiuolaikiškajame Singapūre, persikelkime į lietuvių pamėgtą Turkiją. Tačiau šį kartą ne į populiariausius šios šalies kurortus, o į sostinę – Stambulą. Tai be galo įdomus, energingas miestas, garsėjantis savo įstabia architektūra, liudijančia apie gilią miesto istorinę praeitį. Stambule gausu ne tik didingų pastatų, šventovių, tačiau ir žavių skverų, parkų, jaukių gatvelių. O kur dar kvapą gniaužianti jūros pakrantė... Ir visose šiose miesto vietose įsikūrę daugybė restoranų, kavinukių, gatvės maisto kioskelių: skanus maistas – tai itin svarbi vietinių gyvenimo dalis.

Jeigu planuojate apsilankyti Turkijos sostinėje, būtinai paragaukite vietinio gatvės maisto – jam čia skiriamas ypatingas dėmesys. Nuo sumuštinių su mėsos kukuliais ar žuvimi, iki kebabų, riestainių, turkiška pica vadinimo lachmadžuno (lahmacun), įdarytų bulvių, mėsos ir sūrio pyragų... Gatvės maisto pasirinkimas Stambule išties didžiulis, o patiekalai žavi savo sudėtinėmis dalimis, skonių darna.

Hošiminas, Vietnamas

Shutterstock.com nuotr./Hošiminas, Vietnamas
Shutterstock.com nuotr./Hošiminas, Vietnamas

Pietinėje Vietnamo dalyje esantis Hošiminas – tai didžiausias šalies miestas, įsikūręs prie Saigono upės ir netoli Pietų Kinijos jūros krantų. Net du tarptautiniai oro uostai, universitetas, galybė muziejų, teatrų, budistų pagodų, kolonijinių laikų pastatų – Hošiminas gyvybingas, visą parą šurmuliuojantis ir turistų itin pamėgtas Vietnamo miestas.

Norintys įgyti naujų gastronominių patirčių, Hošimine tikrai nenusivils: šis didmiestis – tikra lobių skrynia gatvės maisto gerbėjams. Didžiausiame Vietnamo mieste gausu ne tik maisto turgelių, tačiau ir pavienių kioskelių pardavinėjančių tokius patiekalus kaip ant grotelių keptos krabų kojelės, sraigės, o taip pat jūros gėrybės, spring rolls suktinukai, vietnamietiški blyneliai banh xeo ir kt.

Beje, Hošimino gatvės maisto turgeliuose verta paragauti ir bene garsiausio Vietnamo virtuvės patiekalo – pho. Tai – itin soti sriuba, kuri gaminama iš ryžių makaronų, plonai supjaustytų jautienos ar vištienos gabalėlių, o taip pat įvairiausių žolelių ir prieskonių, tokių kaip kalendra, mėtos, bazilikai, sojų daigai, svogūnų laiškai, cinamonas, česnakas, žuvies padažas. Vietiniai gyventojai pho sriubą valgo tiek per pusryčius, tiek pietų ar vakarienės metu. Tai energijos suteikiantis ir gomurį skirtingais skoniais pamaloninantis patiekalas, kurio galima įsigyti kone kiekviename Vietnamo restorane, o taip pat ir gatvės maisto turgeliuose.

Meksikas, Meksika

Shutterstock.com nuotr./Meksikas, Meksika
Shutterstock.com nuotr./Meksikas, Meksika

Apie ką pirmiausiai pagalvojate, kai išgirstate Meksikos vardą? Spalvingas sombrero skrybėles ir smagius muzikos ritmus? Įstabius paplūdimius, atogrąžų miškus ir ugnikalnius? O galbūt apie pikantiškų skonių virtuvę, kuriai būdinga aromatų įvairovė, prieskonių gausa ir spalvingas dekoravimas? Taip, Meksika – neatsiejama nuo savo kulinarinės tradicijos, kuri susiformavo susimaišius vietinių indėnų (daugiausiai actekų) ir ispanų virtuvėms. Ant grotelių kepti kukurūzai, aštriosios enčilados (enchilada), gaminamos ir tortilijos paplotėlių įdarytų daržovėmis, mėsa, sūriu, čili padažu ir įvairiausias prieskoniais, tamale suktinukai, įvairūs troškiniai, žaliųjų citrinų sriuba... Įsimintinus meksikietiškus patiekalus galėtume vardinti ir vardinti.

Didžiausias Meksikos miestas – Meksikas – tai vieta, kurioje gatvės maisto kioskų ir turgelių koncentracija – išties didžiulė. Šiame didmiestyje netgi organizuojami turai „Pavalgyk Meksike“ (Eat Mexico), kurių metu keliautojams siūloma drauge apkeliauti tas Meksiko vietas, kuriose galima atrasti tikrų gastronominių įdomybių, tokiu būdu susipažįstant su šalies kulinarine tradicija.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius