Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur pavalgysite pigiau: viso pasaulio virtuvę vienijančiame Tailande ar vėžlių sriuba intriguojančiame Vietname?

Jei anksčiau kelionės gerumas buvo vertinamas muziejų ir lankytinų vietų fone padarytų nuotraukų kiekiu, tai šiandien keliautojai laužo nusistovėjusius standartus ir renkasi sau priimtiniausią atostogavimo būdą. Būtent todėl vakarėlyje po kelionės vis daugiau tautiečių didžiuojasi įveiktomis kalnų viršukalnėmis, aplankytų barų svetingumu ar ekstremaliais skrandžio išbandymais.
Maisto kultūra Tailande ir Vietname
Maisto kultūra Tailande ir Vietname / 123rf.com nuotr. koliažas

Atsiranda ir dar viena keliautojų kategorija – nors namuose tikrai nevairuoja trečio „Volkswagen Golf“ automobilio, o pietums renkasi kokybiškus restoranus, išvykose juos pamatysi su vienišomis kuprinėmis, jaunatvišku noru aplankyti neturistines vietas, ir kas svarbiausia, visos kelionės metu išleisti kuo mažiau pinigų. Tokiems mes turime klausimą – kuria šalimi – Tailandu ar Vietnamu, džiaugsis ne tik jūsų skrandis, bet ir piniginė?

Bankokas – viso pasaulio valgiai viename mieste

Tailande maisto tiek, kad jau po kelių viešnagės valandų nuolatinis ragavimas gali patapti savotišku hobiu. Kalbama, kad jei egzistuoja miestų, kuriuose galima rasti kone visas pasaulio virtuves, dešimtukas, tai sostinė Bankokas puikuojasi sąrašo viršuje. Bet tai nėra vienintelis pliusas – turistus čia ypač žavi nesikandžiojančios kainos.


Iš visų gatvės prekeivių nedidelę porciją tradicinio maisto, pagaminto iš ryžių, daržovių ir šiek tiek mėsos, įsigysite už 0,7 – 1,2 euro (apie 4 litus). Sotesni patiekalai, po kurių net gausiai pavalgyti mėgstantį svečią užklumpa keliolikos minučių poilsio poreikis, kainuos 1,4 iki 5 eurų (apie 10-15 litų). Už tokią sumą, įsigysite net visą didelę žuvį. Tiesa, gatvėje užkandžiauti nenorintiems, piniginę teks praverti šiek tiek plačiau. Oro kondicionieriais apkaišytuose tajų restoranuose pietūs vienam asmeniui atsieis nuo 2,3 iki 4,7 eurų, o japoniškų sušių ar gurmanų pamėgtų vietų kainodara svyruoja nuo 7 iki 9,5 eurų.

90 skirtingų patiekalų per vieną mėnesį

123rf.com nuotr./Gatvės maisto pardavėjas Tailande
123rf.com nuotr./Gatvės maisto pardavėjas Tailande

Prieš keletą metų egzotiškų kelionių mylėtojus masino internetinis dienoraštis, kurio autorius pažadėjo mėnesio viešnagės Tailande metu tris kartus per dieną ragauti vis kitus vietinius patiekalus. Taisyklės, kurių laikytasi, neleido ne tik lankytis prekybos centruose, pakartotinai valgyti tą patį patiekalą, bet ir antrąkart artintis prie to paties maisto vežimėlio. Šio eksperimento metu jis ragavo tiek X formos spurgų, saldintų sojos pienu, tiek ypatingai aštraus ir po audringo vakarėlio jėgų suteikiančio, todėl „Girtais makaronais“ praminto patiekalo, tiek įvairiausių sriubų ir vištienos skanėstų. Kaskart skrandžio užpildymas jam kainuodavo nuo 0,24 iki 1,2 euro, o akcijos pabaigoje visam pasauliui dar kartą įrodyta, kad Tailande per mėnesį paragauti 90 skirtingų patiekalų yra vienas juokas.

123rf.com nuotr./Tailande ir Vietname jus visur pasitiks ryžių plantacijos
123rf.com nuotr./Tailande ir Vietname jus visur pasitiks ryžių plantacijos

Sotūs vietnamietiški pietūs nuo 0,3 iki 1,2 euro

Tuo tarpu 750 km į rytus nuo Tailando nutolęs Vietnamas, turistus traukia įspūdingais kraštovaizdžiais, knygose užfiksuotais istoriniais įvykiais ir 90 milijonų gyventojų kuriama socializmo nuotaika. Visgi kiekvienas grįžęs skuba paminėti ir vietinės virtuvės šedevrus.

Norint išragauti visus įmanomus Vietnamo tradicinius patiekalus, net valgant tris kartus per dieną prireiktų vos ne pusės metų. Iš ryžių, makaronų, jūros gėrybių bei mėsos gaminamų patiekalų čia suskaičiuojama per 500 skirtingų variantų. Gatvės kioskelių pardavėjai jūsų tikrai neapiplėš, už pietus paprašys nuo 0,3 iki 1,2 euro (apie 4 litus). Gausiai paplitusios ir labiau vietiniams skirtos užkandinės pasistiprinti pasiūlys už 0,5 – 3 eurus (apie 10 litų), jaukūs, turistinėse vietose išdygę restoranai kainas pakels iki 9 eurų (apie 30 litų), o vidutiniame viešbutyje maitinimas kainuos ir 12 eurų (virš 40 litų).

Delikatesiniai šunienos, gyvatienos bei vėžlienos patiekalai

Vietnamo virtuvė labai susijusi su kitomis Tolimųjų Rytų maisto tradicijomis ir naudojamais produktais. Ryžiai, žuvies padažai, citrusiniai lapai – be jų nė iš vietos. Nors vietos maistas ir taip labai skiriasi nuo mūsiškio, persisotinę gatvės užkandžių keliautojai visada gali užsukti į egzotika dvelkiančius restoranus.

123rf.com nuotr./Vietnamiečių moteris prie aventyklos pardavinėja vėžliukus
123rf.com nuotr./Vietnamiečių moteris prie šventyklos pardavinėja vėžliukus

Jų meniu sudarytas iš šunienos, gyvatienos bei vėžlienos patiekalų. Šių gyvūnų mėsa laikoma delikatesine, o, tarkim, kobros maistui veisiamos tik specialiose fermose Mekongo deltoje. Visgi kaina netgi tokiose prabangiose vietose europiečių negąsdina – paskanauti gyvatės mėsos čia galite už 12 eurų, o vėžlienos sriuba piniginę paplonins vos 9 – 13 eurų.

Daugiau apie egzotines keliones pasiskaitysite: kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius