Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur pažvelgsi – visur auksas: įstabiausi pasaulio statiniai, kurie žiba auksu

Keliaujant po svečias šalis galima išvysti daug įvairiausių statinių: nuo šimtamečių puošnių šventyklų iki futuristinių formų dangoraižių. Nuo medinių lūšnelių, iki betoninių monolitų. Kai kurie iš šių pastatų – įprasti akiai, todėl daug dėmesio nesulaukia. Kiti – sužavi arba nustebina savo išskirtine architektūra, dekoracijomis, spalvomis. Šį kartą norime papasakoti apie skirtinguose pasaulio kampeliuose esančius statinius, kurie sulaukia itin daug turistų dėmesio – juk jie padengti auksu! Prabangūs, puošnūs, ištaigingi – tai įvaizdis, kurį pastatams suteikia būtent auksinis spindesys. Kviečiame su jais susipažinti.
Aukso šventykla, Indija
Aukso šventykla, Indija / Shutterstock.com nuotr.

Aukso šventykla, Indija

Amritsaras – miestas, esantis šiaurės vakarų Indijoje, Pendžabo valstijoje. Įdomu tai, jog būtent šis Indijos miestas – sikhizmo religinis centras. Tai – monoteistinė religija, susiformavusi XV a. pabaigoje. Šiandien ji turi daugiau nei 25 mln. pasekėjų. Sikhų tikėjimas šiek tiek primena hinduizmą – vertinama žinių ir religijos harmonija, tikima sielų reinkarnacija. Tačiau tuo pačiu itin pabrėžiamas žmonių lygiateisiškumas. Kadangi Amritsaro miestas – šios religijos centras, nenuostabu, jog jame stūkso ir pagrindinė tikinčiųjų šventykla, žinoma Harmandir Sahib vardu, tačiau dėl to, jog yra dengta auksu, dažniausiai tiesiog vadinama Aukso šventykla.

Šventykla ir aplink esantis kompleksas pradėti statyti dar 1585 m., o savo duris tikintiesiems atvėrė XVII a. pradžioje. Tačiau tuo metu visas kompleksas atrodė kiek kitaip. Istorijos bėgyje pastatai buvo sugriauti, vėliau atstatyti iš naujo, o dabartinį įvaizdį kompleksas įgavo tik XIX a. viduryje, kai nuspręsta pagrindinį šventyklos pastatą padengti auksu. Šiandien šventykla atrodo išties pribloškiančiai – ne veltui ji įvardijama Amritsaro vizitine kortele. Auksu dengtas pastatas išsiskiria iš kitų, sniego baltumo komplekso pastatų. Šventykla stūkso ant tvenkinio kranto, kurio vandenyje atsispindi aukso žėrėjimas – atviruko vertas reginys.

Beje, kaip jau minėjome, sikhizmo religijos pasekėjams svarbus žmonių lygiateisiškumas, todėl Aukso šventykla – brolystės ir lygybės simbolis. Čia įleidžiami įvairių religinių konfesijų atstovai – visi žmonės ir jų tikėjimai pripažįstami kaip lygūs.

Didžioji šventoji stupa, Laosas

Shutterstock.com nuotr./Didžioji šventoji stupa, Laosas
Shutterstock.com nuotr./Didžioji šventoji stupa, Laosas

Šimtametės šventyklos, kolonijinės architektūros detalės, pamažu tapusios vietinio peizažo dalimi, galingos Pietryčių Azijos upės, nepamirštami saulėlydžiai ir malonus klimatas – toks yra Laosas. Šios šalies sostinė – Vientiano miestas, įsikūręs centrinėje dalyje, ant Mekongo upės krantų. Būtent Vientiano mieste slepiasi ir dar viena auksu puošta šventykla, kurią norime jums pristatyti.

Pha That Luang arba Didžioji šventoji stupa – tai ne tik budistų maldos namai, tačiau ir pagrindinis Vientiano monumentas, miesto simbolis. Sakoma, jog pirmą kartą, šioje vietovėje, šventykla pastatyta dar I a. Tiesa, tuo metu tai buvo hinduistų maldos namai. 1566 m. šventykla buvo perstatyta iš naujo, tačiau šį kartą – kaip budistų šventovė. Istorijos bėgyje statinys turėjo daug visko ištverti, netgi buvo nugriautas. 1930 m. ji buvo atstatyta iš naujo.

Didžioji šventoji stupa – išskirtinis pastatas, pastebimas kone iš visų Vientiano kampelių. Ypatingai dėmesį prikausto auksinis spindesys. Visgi, turime išduoti paslaptį – tikru auksu dengta tik viršutinė šventyklos dalis. Likęs pastatas – tiesiog nudažytas auksine spalva.

Švedagono pagoda, Mianmaras

Shutterstock.com nuotr./Švedagono pagoda, Mianmaras
Shutterstock.com nuotr./Švedagono pagoda, Mianmaras

Pietryčių Azijoje stūkso ir daugiau auksu puoštu šventyklų. Net dvi iš tų, kurias jums norime pristatyti, slepiasi Mianmare – šalyje, kuri savo sienas turistams atvėrė vos prieš dešimtmetį, todėl joje vis dar galima išvysti autentišką, turizmo nesugadintą gyvenimą.

Jangonas (arba Rangūnas) – tai didžiausias Mianmaro miestas. Didybe spinduliuojančios budistų šventyklos, britų kolonijiniai pastatai, šiuolaikinės statybos ir madingi rajonai – tai miestas, kuriame atsispindi tiek gili Mianmaro istorija, tiek dabartinės aktualijos. Vienas iš Jangono simbolių – įstabaus grožio Švedagono pagoda (Shwedagon Pagoda). Šiuos budistų maldos namus dengia net 11 tonų aukso, o šventyklos dekoracijose gausu brangakmenių! Švedagono pagoda pastatyta VI a. Pastatas stūkso ant kalvos, o jo aukštis daugiau nei 100 metrų. Dėl šios priežasties, šventyklos spindesys matyti iš labai tolimo atstumo.

Čiaiktijo pagoda, Mianmaras

Shutterstock.com nuotr./Čiaiktijo pagoda, Mianmaras
Shutterstock.com nuotr./Čiaiktijo pagoda, Mianmaras

Maždaug 200 km atstumu į šiaurės rytus nuo Jangono miesto slepiasi dar viena auksu puošta šventykla – Čiaiktijo pagoda (Kyaiktiyo), dažniausiai vadinama tiesiog Aukso uola arba Aukso uolos pagoda. Pasakojama legenda, jog kadaise karalius Tisa vaikštinėjo po apylinkes ir sutiko atsiskyrėlį. Žmogus karaliui padovanojo plauką, teigdamas, jog šis plaukas priklausė ne kam kitam, o pačiam Budai! Atsiskyrėlis pasakė karaliui, jog šis turintis surasti kuo didesnį akmenį, užridenti jį ant uolos krašto, o ant akmens pastatyti šventyklą. Maldos namai stovės ant uolos krašto, tačiau nenukris – ją apsaugos Budos plaukas, kurioje jis ir bus saugomas.

Karalius paklausė atsiskyrėlio. Jūros dugne jis surado didžiulį akmenį, paauksavo jį ir pastatė taip, kaip buvo pamokytas atsiskyrėlio. Ant akmens karalius pastatė pagodą, kuri ant skardžio stovi iki pat šių dienų. Aukso uola – populiarus piligrimų ir turistų lankytinas objektas Mianmare.

Dubajaus rėmas, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE)

Shutterstock.com nuotr./Dubajaus rėmas, Jungtiniai Arabų Emyratai
Shutterstock.com nuotr./Dubajaus rėmas, Jungtiniai Arabų Emyratai

Pabuvoję Pietryčių Azijoje ir aptarę šimtametes auksu puoštas šventyklas, keliaukime į Artimuosius Rytus, o tiksliau – į JAE esantį Dubajų. Tai miestas, kuris garsėja savo šiuolaikiškumu. Spindintys dangoraižiai, dirbtinės salos, pasaulinio lygio verslo ir pramogų centrai, gyventojų ir turistų patogumui pritaikytos technologijos (pavyzdžiui, išmaniosios palmės, kuriose įmontuotos usb jungtys) ir kt. – Dubajaus miesto valdžia turi galybę ambicijų ir planų, kaip pritraukti kuo daugiau turistų ir paversti Dubajų „išmaniuoju miestu“.

Viena iš naujausių šio miesto pažibų – Dubajaus rėmas. „Didžiausias paveikslo rėmas pasaulyje“ – taip šį statinį apibūdino britų nacionalinis dienraštis „The Guardian“. Ir iš tiesų, šis unikalus statinys atrodo tarytum milžiniškas paveikslo rėmas. Jo aukštis – net 150 metrų. Kokia rėmo paskirtis? Tai – apžvalgos aikštelė, siūlanti iš aukštai apžiūrėti Dubajaus panoramą. Tuo pačiu, rėmas atlieka ir tiesioginę savo funkciją – įrėmina Dubajaus peizažą.

Rėmas pastatytas iš aliuminio, plieno, gelžbetonio ir stiklo. Dekoruotas auksu. Statinys turistams tapo atviras 2018 m. sausio 1 d. Jo statybos kainavo daugiau nei 230 mln. Jungtinių Arabų Emyratų dirhamų (daugiau nei 55 mln. eur)

Didieji Karališkieji rūmai, Tailandas

Shutterstock.com nuotr./Didieji Karališkieji rūmai, Tailandas
Shutterstock.com nuotr./Didieji Karališkieji rūmai, Tailandas

Vėl grįžkime į Pietryčių Aziją, tačiau šį kartą ne į Mianmarą, o į Tailando sostinę Bankoką. Tai – didžiausias šalies miestas, galintis pasigirti nenuilstamu gyvenimo tempu, šurmuliu, spalvomis ir kontrastais: čia galima išvysti tiek šimtmečius menančias budistų šventyklas, tiek naujus, žvilgančius dangoraižius. Tiek prabangias gatves, kuriuose gausu elegantiškų parduotuvių ir aukštos klasės viešbučių, tiek kur kas skurdesnius rajonus.

Jeigu viešėsite Bankoke, būtinai aplankykite šio miesto pasididžiavimą – tajų architektūros šedevrą – Didžiuosius Karališkuosius rūmus. Tai – 1782 m. pastatytas puošnus karališkas kompleksas, stebinantis savo dekoratyvumu, prabanga ir ypatinga atmosfera. Karališkoji šeima šiuose rūmuose gyveno iki XX a., šiandien rūmai atviri turistams.

Kompleksas užima 24,4 hektarų teritoriją, tad nenuostabu, jog jame gausu įvairiausios paskirties pastatų. Didžioji jų dalis – dekoruoti auksu, todėl žiba iš toli.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius