Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kvapą gniaužiančios panoramos, kurios atsiveria kylant lyniniais keltuvais

Lyniniai keltuvai, dar žinomi gondolinių keltuvų vardu (angl. cable car), tai patogiausia kėlimosi į kalnus priemonė. Stiklinės kabinos, kuriose įprastai telpa nuo 4 iki 24 asmenų (būna ir didesnių kabinų, sutalpinančių net iki 200 žmonių), per gana trumpą laiką užkyla iki pat kalno viršūnės. Na, o nuo jos, dažniausiai, atsveria nepaprasto grožio vaizdai.
Alpės
Alpės / 123rf.com nuotr.

Nenuostabu, jog šią transporto priemonę itin mėgsta keliautojai – patogu, paprasta, o įspūdžiai lieka visam gyvenimui.

Šį kartą jums norime pristatyti aštuonis lyninius keltuvus, esančius skirtinguose pasaulio kampeliuose. Kuo gi jie ypatingi? Pro kabinų langus atsiveria atviruko vertos panoramos! Susipažinkite.

Cukraus galvos kalno keltuvas, Brazilija

Shutterstock.com nuotr./Cukraus galvos kalno keltuvas Brazilijoje
Shutterstock.com nuotr./Cukraus galvos kalno keltuvas Brazilijoje

Cukraus Galvos kalnas – tai kūgio formos kalnas, esantis Rio de Žaneire, siaurame pusiasalyje Guanabaros įlankos pakrantėje. Šis, beveik 400 metrų aukščio kalnas – vienas iš miesto simbolių. Ne veltui į jį užkilti kasdien nori be galo daug turistų.

Sakote, 400 metrų – ne tiek ir daug? Vis dėlto, kam eikvoti savo jėgas ir kopti, jeigu galima užkilti keltuvu? Tuo labiau, jog kylant galima grožėtis nepaprasta Rio de Žaneiro panorama. Sodriai mėlynas įlankos vanduo, tolumoje spindintys auksinio smėlio paplūdimiai, sodriai žalia augmenija, aštrios kalnų viršūnės, didingi miesto pastatai ir apačioje zujantys žmonės, kurie būnant keltuvo kabinoje atrodo lyg mažytės skruzdėlytės – Rio de Žaneiras iš viršaus tikrai atima žadą. Verta dėmesio atrakcija.

Tianmen kalno keltuvas, Kinija

Shutterstock.com nuotr./Tianmen kalno keltuvas Kinijoje
Shutterstock.com nuotr./Tianmen kalno keltuvas Kinijoje

Tianmen – tai kalnas, stūksantis Kinijoje, Hunano provincijos šiaurės vakaruose. Jo aukštis net 1519 metrų – iššūkis net ir profesionaliam alpinistui, tiesa? Vis dėlto, pasigerėti nuo kalno atsiveriančia panorama siūloma visiems entuziastams – čia įkurtas vienas iš ilgiausių lyninių keltuvų visame pasaulyje.

Keltuvo maršrutas tęsiasi net 7 km. Kelionė trunka maždaug pusvalandį. Tačiau kelias tikrai neprailgsta – pro stiklinių kabinų langus galima matyti galybę augmenijos, kalnus, uolas, slėnius, o taip pat kalnų kelią, kuriame yra net 99 vingiai. Žvelgiant iš viršaus šis kelias atrodo tikrai svaiginančiai! Užkilus į Tianmen viršūnę, keliautojų laukia specialūs takai, kuriais vaikštinėjant galima gerėtis panorama. Kai kurios šių takų dalys – stiklinės. Sakote, baisu? Neneigsime, kūnas tikrai virpa. Tačiau įspūdžiai patys geriausi.

Genting aukštumų dangaus kelias, Malaizija

Shutterstock.com nuotr./Genting dangaus kelias Malaizijoje
Shutterstock.com nuotr./Genting dangaus kelias Malaizijoje

Gohtong Jaya – tai nedidelis miestelis, esantis Malaizijoje, Genting aukštumų papėdėje. Nors miestelyje įsikūrę keli viešbučiai, apartamentai ir parduotuvės – jis nėra regiono traukos centras. Vis dėlto, miestelį aplanko daug turistų, mat jame įkurta pirmoji lyninio keltuvo – Genting aukštumų dangaus kelio – stotelė.

Stiklinė kabina, 3 km atstumas, įveikiamas per 15 min – ir jūs jau kitame pasaulyje, Genting aukštumų kurorte. Viešbučiai, kazino, teminiai parkai, barai, restoranai, prekybos centrai – gyvenimas čia verda. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, jog keliautojus gundo ne tik galutinė keltuvo stotelė, tačiau ir pati kelionė, mat iš stiklinių kabinų atsiveria tankios džiunglės bei tolumoje skendinčios šventyklos.

Merida keltuvas, Venesuela

Shutterstock.com nuotr./Merida keltuvas Venesueloje
Shutterstock.com nuotr./Merida keltuvas Venesueloje

Pabuvoję Pietryčių Azijoje, keliaukime į Pietų Ameriką. O tiksliau, į vakarų Venesueloje esantį Meridos miestą. Viena iš jo įžymybių – garsusis lyninis keltuvas, kuris keliautojus kelia į Pico Espejo kalną. Šio kalno aukštis net 4765 m.

Keltuvo maršrutas – labai vaizdingas. Jis tęsiasi daugiau nei 12 km. Palikus Meridos miestą apačioje, atsiveria kalnų panorama – įspūdingas reginys. Beje, keltuvas stoja net penkiose stotelėse, kuriose galima išlipti ir pasivaikščioti.

Ngong Ping 360 keltuvas, Honkongas

Shutterstock.com nuotr./Ngong Ping keltuvas Honkonge
Shutterstock.com nuotr./Ngong Ping keltuvas Honkonge

Tian Tan Buda, arba Didysis Buda, – tai net 34 metrų aukščio bronzinė Budos statula, stūksanti Honkonge, Lantau saloje ant kalno. Ją pasiekti galima tiek pėsčiomis, tiek autobusu, tačiau, mūsų nuomone, didingas Buda išties įspūdingai atrodo iš Ngong Ping 360 keltuvo kabinos.

Kelionė šiuo keltuvu trunka maždaug 25 min. Jos metu galima gerėtis ne tik tolumoje stūksančiu Buda, tačiau ir nepaprasto grožio Lantau salos panorama – miškais, įlanka, tolumoje spindinčiais Honkongo dangoraižiais.

CabriO keltuvas, Šveicarija

Shutterstock.com nuotr./Cabrio keltuvas Šveicarijoje
Shutterstock.com nuotr./Cabrio keltuvas Šveicarijoje

Skaitote apie lyninius keltuvus ir galvojate: „pramoga labai įdomi, tačiau man vien gražių vaizdų neužtenka. Norėčiau pajusti vėją, kuris kedena plaukus. Norėčiau įkvėpti gaivaus kalnų oro. Norėčiau pajusti temperatūrų skirtumus“. Visa tai galima patirti Šveicarijoje, kylant CabriO keltuvu į Stanserhorn kalną. Klausiate, kaip? Šio keltuvo kabinos turi lauko „denį“. Taigi, dalis keliautojų kyla stiklinėje kabinoje, o dalis – jos viršuje įkurtoje atviroje erdvėje. Jausmas tikrai nepakartojamas!

Lengvas vėjelis, tyras oras ir idiliška Šveicarijos gamta – argi ne svajonių atostogos? Beje, keltuvas užkelia į 2320 metrų aukštį, kelionė trunka beveik 10 min, o kylant galima stebėti panoramą 360 laipsnių kampu.

Mi Teleferico keltuvas, Bolivija

Shutterstock.com nuotr./Mi Teleferico keltuvas Bolivijoje
Shutterstock.com nuotr./Mi Teleferico keltuvas Bolivijoje

Kaip jau supratote, dauguma lyninių keltuvų įrengti dėl turizmo skatinimo paskatų. Tačiau kai kuriuose miestuose tokie keltuvai atlieka viešojo transporto funkciją. Puikus pavyzdys – La Paso mieste, Bolivijoje, esantis Mi Teleferico keltuvas. Jo tikslas – kovoti su didelėmis transporto spūstimis.

Šį keltuvą sudaro 8 juostos (planuojama įrengti dar 3) ir net 25 stotelės, o visos sistemos ilgis daugiau nei 27 km. Įdomu tai, jog viena iš keltuvo juostų netgi tarpmiestinė – su šiuo keltuvu patogu nusigauti iki dar aukščiau kalnuose esančio El Alto miesto. Nepaisant to, jog šie keltuvai atlieka viešojo transporto funkciją, turistams jie taip pat labai patinka – juk pro stiklinių kabinų langus atsiveria pasakiško grožio miesto panorama.

Peak 2 Peak gondola, Kanada

Shutterstock.com nuotr./Peak 2 Peak gondola Kanadoje
Shutterstock.com nuotr./Peak 2 Peak gondola Kanadoje

Kanada – šalis, galinti pasigirti išties pribloškiančio grožio gamta. Snieguotos viršukalnės, tankūs spygliuočių miškai, ežerai, upės, slėniai – pasigrožėti čia tikrai yra kuo. Keliautojams, svajojantiems išvysti Kanados grožį iš viršaus, siūlome leistis į kelionę Peak 2 Peak keltuvu, jungiančiu dvi viršukalnes: Whistler ir Blackcomb. Įdomu tai, jog skirtingais metų laikais, vaizdas pro kabinų langus visiškai skiriasi. Žiemą panorama primena kalėdinę pasaką, na, o šiltuoju sezonu neįmanoma atitraukti akių nuo žaliuojančių miškų.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius