Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuviški pėdsakai egzotiškose valstybėse

Šią savaitę švenčiame Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. O viena iš laisvos valstybės piliečių privilegijų – keliauti po pasaulį, domėtis kitomis kultūromis, papročiais, plėsti savo žinių ir įspūdžių bagažą. Šį kartą „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių specialistai nusprendė jums papasakoti apie kelis lietuviškus pėdsakus, su kuriais galima susidurti keliaujant po platųjį pasaulį. Susipažinkite ir, galbūt, kitos savo kelionės metu stabtelėsite vienoje iš šių vietų ir nusišypsosite pajutę dalelę Lietuvos.
Ernesto Zacharevič darbas
Ernesto Zacharevičiaus darbas Malaizijoje / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 1 Kelionės

Gatvės menas Malaizijoje

Malaizija – kontrastų kupina valstybė. Čia žavi tiek spindintys dangoraižiai, tiek unikalios, šimtmečius skaičiuojančios mečetės. Tiek veržlus miestų gyvenimas, tiek mažesnių gyvenviečių ramybė. Malaizija gali pasigirti ir nepaprasto grožio gamta, kuri traukia keliautojus iš viso pasaulio. Balto smėlio pakrantės, turkio spalvos vanduo, atogrąžų miškai, požeminiai urvai, kalnų terasos – pamatyti čia tikrai yra ką.

Jei viešėsite Malaizijoje, rekomenduojame nuvykti į Penango salą. Tai – viena iš labiausiai turistų pamėgtų vietų visoje šalyje. Kolonijinė architektūra, galybė muziejų, šventyklų, restoranų, kavinukių. O kur dar egzotiški paplūdimiai, ryžių plantacijos, džiunglės, ramūs žvejų kaimeliai ir judrūs miestai – aplankyti čia tikrai yra ką. Viešėdami Penango saloje pastebėsi, jog čia gausu gatvės meno. O ar žinojote, jog nemažą dalį šių kūrinių sukūrė lietuvis Ernestas Zacharevičius? Šis menininkas garsus ne tik Malaizijoje, bet ir visame pasaulyje. Jei viešėsite Penango saloje, nepatingėkite apžiūrėti jo darbus – tikrai verti dėmesio.

Shutterstock.com nuotr./Ernesto Zacharevičiaus gatvės menas
Shutterstock.com nuotr./Ernesto Zacharevičiaus gatvės menas

Domeikos kalnagūbris Čilėje

Čilė – neįtikėtino grožio šalis, siūlanti keliautojams išskirtinio grožio gamtos prieglobstį. Ugnikalniai, šimtamečiai miškai, sraunios upės, ežerai, ledkalniai, fjordai – patikėkite mumis, vaizdų, tarytum iš atviruko, čia nestinga. O ar žinojote, jog Čilėje stūkso kalnagūbris, kurio pavadinimas suteiktas siekiant pagerbti lietuvių kilmės mokslininką?

Ignas Domeika buvo žymus Čilės geologas, minerologas bei etnologas. Mokslininkas gimė 1802 metais, lenkiškai kalbančioje Lietuvos bajorų šeimoje. Mokėsi Vilniaus universiteto Fizikos ir matematikos fakultete, vėliau įgijo filosofijos magistro matematikos srityje laipsnį. Į Čilę jis atvyko 1838 metais. Šioje šalyje jis atliko daug svarbių mokslinių tyrimų. Ne veltui, Domeikos kalnagūbris, pavadintas jo garbei. Šis kalnagūbris – tai Andų atšaka, kalnų grandinė Atakamos dykumoje. Jis driekiasi net 600 km lygiagrečiai pagrindinei Andų grandinei. Dėl drėgmės stokos, augalija ir gyvūnija šioje vietovėje labai skurdi. Tačiau šioje apylinkėse gausu iškasenų. Turistai ir alpinistai į Domeikos kalnagūbrį atvyksta retokai, mat ši vieta – nuošali, o gamtos sąlygos čia gana atšiaurios.

Shutterstock.com nuotr./Domeikos kalnagūbris
Shutterstock.com nuotr./Domeikos kalnagūbris

Vilniaus skveras Tbilisyje

Nors Lietuvą nuo Gruzijos skiria daugiau nei 2 tūkst. kilometrų atstumas, šalių santykiai – broliški. Gražų dviejų šalių ryšį simboliškai vainikuoja ir skverai, kuriais šalys apsikeitė prieš kelis metus. Vilniuje, Žvėryno mikrorajone puikuojasi Tbilisio, Gruzijos sostinės, garbei pavadintas skveras, na, o Tbilisyje galima aplankyti Vilniaus skverą. Čia įkurtas fontanas, suoliukai, žaidimų aikštelė, taip pat siena, kurioje įmūryti maži meno kūriniai, susiję su Lietuva: stilizuotas geležinis vilkas, Gedimino pilies segtukas, gruziniška Užupio konstitucija ir kt.

Be jokių abejonių, Gruzijos sostinėje Tbilisyje yra begalė įdomių lankytinų vietų, į kurias verta nuvykti. Visgi, jei vaikštinėsite miesto gatvėmis, rekomenduojame susirasti ir Vilniaus skverą. Pajusite dalelę Lietuvos tolimojoje Gruzijoje.

Shutterstock.com nuotr./Lietuva ir Gruzija
Shutterstock.com nuotr./Lietuva ir Gruzija

Tian Šanio kalnyno viršūnės

Tian Šanis – tai kalnynas, esantis Vidurinėje Azijoje. Jis driekiasi net per kelias šalis: Kazachstaną, Kirgiziją, Kiniją ir Uzbekistaną. Tai – didingi kalnai, itin pamėgti alpinistų. Ne išimtis ir Lietuvos alpinistai, kurie į Tian Šanio viršūnes yra užkopę ne vieną kartą. Įdomu tai, jog yra kelios Tian Šanio viršūnės, į kurias lietuviai alpinistai užkopė patys pirmieji. Na, o kas pirmesnis, tas gudresnis, tiesa? Kodėl taip sakome? Ogi dėl to, jog alpinistai, pirmieji užkopę į Tian Šanio viršūnes, pavadino jas lietuviškais vardais: Jono Basanavičiaus viršūnė, Mažvydo viršūnė, Lietuvos tūkstantmečio viršūnė, Algimanto Vidugirio viršūnė ir kt. Tikri lietuviški pėdsakai Vidurinės Azijos kalnuose!

Shutterstock.com nuotr./Tian Šanio kalnynas
Shutterstock.com nuotr./Tian Šanio kalnynas

Lietuviško maisto restoranas Čikagoje

Įsivaizduokite: išsiruošėte į kelionę automobiliu po JAV. Džiaugiatės nepaprasto grožio kraštovaizdžiu: miškais, kanjonais, slėniais. Nakvojate pakelės moteliuose, valgote vietinėse užeigose. Filmų vertas siužetas! Visgi, po amerikietiškų pietų jaučiate, jog viskas ko norėtumėte, tai gaivi šaltibarščių porcija? Jei tuo metu esate netoli Čikagos – ne bėda! Mat šio megapolio priemiestyje slepiasi lietuviško maisto restoranas „Kunigaikščių užeiga“. Šaltibarščiai, kepta duona, cepelinai, balandėliai, kibinai. Nepažadame, jog jūsų skrandis čia atsigaus, lietuviškas maistas nėra labai lengvas. Užtat koks skanus! Ypač, kai jus nuo Lietuvos skiria daugiau nei 7 tūkst. kilometrų! Beje, šalia užeigos įsikūrusi ir lietuviško maisto parduotuvėlė. Tad užkandžių galėsite pasiimti ir į kelią. Skanaus!

Shutterstock.com nuotr./Lietuviška virtuvė
Shutterstock.com nuotr./Lietuviška virtuvė

Borneo sala: Tandžungputingo nacionalinis parkas

Borneo – tai trečia pagal dydį pasaulio sala, esanti Pietryčių Azijoje. Įdomu tai, jog šią salą dalinasi net trys valstybės: nedidelė Borneo dalis priklauso Brunėjui, kiek didesnė – Malaizijai, didžiausia – Indonezijai. Būtent Indonezijai priklausančioje dalyje slepiasi Tandžungputingo nacionalinis parkas, apie kurį ir norime jums papasakoti.

Tikriausiai esate girdėję apie lietuvių kilmės pasaulinio garso antropologę Birutę Galdikas? Būtent Tandžungputingo nacionaliniame parke mokslininkė įkūrė orangutanų stebėjimo centrą, sukūrė ir įgyvendino septynis orangutanų tyrimų ir išsaugojimo projektus. Jei viešėsite Borneo saloje, būtinai nuvykite į šį nacionalinį parką. Jus sužavės atogrąžų miškai ir jiems būdinga gyvūnija.

Shutterstock.com nuotr./Tandžungputingo nacionalinis parkas
Shutterstock.com nuotr./Tandžungputingo nacionalinis parkas

Bakučio krantas Antarktidoje

Lietuvos pėdsakų galima aptikti netgi atšiauriojoje Antarktidoje! Nors Lietuva niekada netyrinėjo tolimojo žemyno krantų, visgi – tą darė kitos šalys. Pavyzdžiui, JAV. Vienoje iš ekspedicijų dalyvavo ir lietuvių kilmės amerikietis Fredas Bakutis. Šis žmogus buvo JAV admirolas, jūrų laivyno papildomų pajėgų komandoras.

Įdomu tai, jog atokiojo Bakučio kranto vietovėje stūkso ir antarktinė tyrimų stotis – Berdo stotis. Visgi, dėl storos sniego dangos ši stotis ėmė griūti, todėl nuo 2004 metų ji visiškai apleista. Berdo stotis vaizduojama siaubo filme „Padaras“.

Shutterstock.com nuotr./Antarktida
Shutterstock.com nuotr./Antarktida

Kosciuškos kalnas Australijoje

Tikriausiai, istorijos pamokose esate girdėję apie Tadą Kosciušką. Šis, lietuvių kilmės Lenkijos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštytės karo inžinierius ir generolas, pagarsėjo kaip vyriausias 1794 m. sukilimo vadas bei kovų už Jungtinių Amerikos Valstijų nepriklausomybę dalyvis. Tado Kosciuškos garbei pavadintas kalnas, stūksantis egzotiškojoje Australijoje.

Kosciuškos kalnas išsidėstęs Australijos Alpių dalyje. Jį supa to paties pavadinimo nacionalinis parkas. Įdomu tai, jog šis kalnas – aukščiausias visoje Australijoje! Visgi, norime jums papasakoti trumpą istoriją, kuri susijusi būtent su Kosciuškos kalno aukščiu: ilgą laiką manyta, jog Kosciuškos kalnas – aukščiausias Australijoje. Visgi, atlikus matavimus iš naujo, pasirodė, jog netoliese esantis Taunsendo kalnas – kiek aukštesnis. Ką gi nusprendė padaryti australai? Ogi, apkeitė kalnų pavadinimus! Taip aukščiausias Australijos žemyno kalnas išliko pavadintas Kosciuškos vardu.

Shutterstock.com nuotr./Kosciuškos kalnas
Shutterstock.com nuotr./Kosciuškos kalnas

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius