Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maroko virtuvės paslaptys

Didingi imperatoriškieji miestai, spalvingos gatvelės, šurmuliuojančios turgavietės, kalnais ir oazėmis praturtintas kraštovaizdis, raižyta kranto linija, kaitri Sacharos dykumos saulė – toks yra Marokas. Ši, Afrikos šiaurės vakaruose esanti šalis, lyg magnetas traukia keliautojus, kurie trokšta naujų įspūdžių bei svajoja pažinti dar neatrastą kultūrą.
Maroko patiekalai ne tik atrodo gražiai, bet ir yra neapsakomai gardūs
Maroko patiekalai ne tik atrodo gražiai, bet ir yra neapsakomai gardūs / 123rf.com nuotr.

Visada norėjote nuvykti į Maroką? O galbūt jau esate suplanavę kelionę į šią ryškiaspalvę šalį? Jei taip, turėtumėte susipažinti su tradiciniais Maroko virtuvės patiekalais, kurie, kaip ir pati šalis – kupini kontrastų.

Tadžinas

Shutterstock.com nuotr./Tadžinas
Shutterstock.com nuotr./Tadžinas

Jei viešėsite Maroke, būtinai apsilankykite tradiciniame turguje. Esame tikri, jog jus sužavės ne tik prekių gausa, spalvos ir šurmulys, tačiau ir turguje vyraujantis prieskonių aromatas. Imbieras, cinamonas, kuminas, ciberžolė, mėtos, petražolės, kmynai – marokiečiai be šių prieskonių negalėtų išsiversti nė dienos. Tradiciniai patiekalai pasižymi skonių darna. Ne išimtis ir tadžinas. Tai – patiekalas, kuris gaminamas iš mėsos (dažniausiai avienos ar jautienos), daržovių ir, žinoma, įvairiausių prieskonių.

Mėsa ir daržovės supjaustomos nedideliais gabalėliais ir, drauge su prieskoniais, dedamos į specialių molinį puodą. Šis kišamas į krosnį ir troškinamas bent dvi valandas.

Jei viešėdami Maroke užsisakysite tadžino, nenustebkite, jei jums nebus atnešti stalo įrankiai. Vietoj šaukšto ar šakutės puikiai pasitarnauja duonos paplotėliai: vietiniai gyventojai juos laužo gabalėliais, merkia į molinį puodą ir pasisemia aromatingo troškinio.

Bistėja

Shutterstock.com nuotr./Bistėja
Shutterstock.com nuotr./Bistėja

Bistėja, dar žinoma Pastiljos vardu, – tradicinis Maroko virtuvės patiekalas, kurį vietiniai gyventojai įprastai valgo per šventes. Tai – paukštienos ir kvietinės tešlos pyragas, kuriame dera sūrūs ir saldūs skoniai. Įdomu tai, jog remiantis tradiciniu receptu, pyrago įdarui naudojama jaunų naminių balandžių mėsa. Vis dėlto, šiais laikais, alternatyva balandienai dažniausiai tampa vištiena, retais atvejais – žuvis.

Pyragui pagaminti naudojama plonytė kvietinė tešla, kuri ištiesiama ant stalo. Į tešlą dedami trys įdaro sluoksniai: mėsa (kuri prieš tai troškinama su prieskoniais), kiaušinių padažas ir smulkinti migdolai, kurie dar pagardinami cukrumi, cinamonu, sviestu ir apelsinų žiedų vandeniu. Toks, trijų sluoksnių pyragas, kepamas įkaitintuose riebaluose keptuvėje. Iškeptas pyragas barstomas cukraus pudra ir cinamonu. Reikia pripažinti, jog europietiškam skoniui šis pyragas gali pasirodyti kiek keistokas. Nepaisant to, viešėdami Maroke būtinai jo paragaukite – galbūt ši skonių dermė jus labai sužavės.

Mėtų arbata

Shutterstock.com nuotr./Mėtų arbata
Shutterstock.com nuotr./Mėtų arbata

Maroko gyventojai savo dienos neįsivaizduoja be arbatos. Ir ne bet kokios, o mėtų! Ji geriama tiek rytais, tiek per pietus, tiek vakarais. Kaip ji gaminama? Džiovinti žaliosios arbatos lapeliai sudedami į arbatinuką ir užpilami verdančiu vandeniu. Palaukus maždaug pusę minutės, vanduo nupilamas į atskirą indą, o į arbatinuką vėl įpilamas ir nupilamas verdantis vanduo. Kam to reikia? Ogi tam, jog būtų pašalintas arbatos kartumas.

Vėliau į arbatinuką sudedami švieži mėtų lapeliai, cukrus ir po pirmojo nupylimo gautas skystis. Visas šis mišinys pastatomas ant ugnies ir palaukiama, kol jis užverda. Arbata beveik pagaminta! Ji pilama į stiklinaites, o po to vėl supilama į arbatinį. Toks procesas pakartojamas du arba tris kartus. Galiausiai, arbata iš aukštai pilama į stiklinę, tam, jog susidarytų puta. Štai gėrimas ir paruoštas – skanaus!

Žuvis su chermoula padažu

Shutterstock.com nuotr./Chermoula
Shutterstock.com nuotr./Chermoula

Chermoula – tai padažas, itin paplitęs ne tik Maroko, tačiau ir Alžyro, Libijos ir Tuniso virtuvėse. Jis gaminamas iš česnako, kalendrų aliejaus, kumino, citrinos sulčių. Kartais dar pagardinamas svogūnais, juodaisiais pipirais, marinuotomis citrinomis, čili pipirais, šafranu. Kas gi šiuo padažu gardinama? Dažniausiai žuvies ar jūros gėrybių patiekalai. Kiek rečiau mėsa ir daržovės.

Jei viešėsite Maroke, labai rekomenduojame paragauti ant žarijų keptos žuvies su šiuo ypatingu padažu – tikrai nenusivilsite.

Kuskusas

Shutterstock.com nuotr./Kuskusas
Shutterstock.com nuotr./Kuskusas

Ar esate ragavę kuskuso? Šis patiekalas, pastaraisiais metais, vis labiau populiarėja Europoje. Vis dėlto, kuskusas kildinamas iš berberų tautos, kuri gyvena Maroko, Alžyro, Tuniso, Libijos ir Egipto teritorijose. Tad viešint Maroke, kuskuso paragauti tiesiog būtina!

Iš pirmo žvilgsnio kuskusas gali pasirodyti kaip paprasčiausios kruopos, vis dėlto, Maroke jų gamyba užima daug laiko, mat labai svarbu, jog kuskusas išliktų birus. Tam naudojamas specialus puodas. Maroko gyventojai kuskusą įpratę gardinti įvairiausiais priedais: mėsa, sezoninėmis daržovėmis, kartais net džiovintais vaisiais, riešutais ir cinamonu. Jis valgomas tiek vienas, tiek kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. Populiaru kuskusą valgyti su mūsų jau aptartuoju tadžino troškiniu.

Harira

Shutterstock.com nuotr./Harira
Shutterstock.com nuotr./Harira

Marokietiškos sriubos – labai tirštos ir sočios. Tad nors vietiniai gyventojai įpratę jas valgyti prieš pagrindinį patiekalą, iš tiesų jos lengvai gali atstoti pietus ar vakarienę. Kokią sriubą rekomenduojame paragauti kelionės į Maroką metu? Harirą! Pagrindiniai jos ingredientai – aviena, avinžirniai, pomidorai, lęšiai ir įvairūs prieskoniai. Jau išvirta sriuba pagardinama smulkinta kalendra ir šviežiai spaustomis citrinos sultimis.

Skirtinguose Maroko regionuose Hariros sriuba gali būti kiek kitokia. Kartais avieną pakeičia vištiena ar jautiena, o sriuboje atsiranda naujų ingredientų, tokių kaip ryžiai, kiaušiniai. Nevalgote mėsos? Ne bėda: Maroko restoranuose dažnai siūlomos ir vegetariškos šios sriubos alternatyvos.

Zaalouk

Shutterstock.com nuotr./Zaalouk
Shutterstock.com nuotr./Zaalouk

Salotos jums asocijuojasi su šviežiomis daržovėmis, galbūt pagardintomis mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, sūriu ar sėklomis? Jei taip, nenustebkite, jog Maroke užsisakę Zaalouk salotų gausite kažką panašaus į... troškinį! Zaalouk – tai tradicinės marokietiškos salotos, kurių pagrindiniai ingredientai yra baklažanai, pomidorai, česnakai, alyvuogių aliejus ir prieskoniai. Visi šie ingredientai susmulkinami, sumaišomi dideliame puode ar keptuvėje ir troškinami tol, kol tampa vientisa mase. Šias salotas galima valgyti tiek šiltas, tiek atšalusias. Jos pateikiamos su traškia duonele.

Sraigių sriuba

Shutterstock.com nuotr./Sraigės
Shutterstock.com nuotr./Sraigės

Kelionių metu esate atviri naujovėmis ir mėgstate paragauti egzotiškų patiekalų? Jei taip, viešėdami Maroke būtinai paragaukite sraigių sriubos!

Sraigės verdamos su visu kiautu vandenyje, kuris pagardinamas prieskoniais. Išvirusios sraigės iškrapštomos iš kriauklės smeigtuku ir valgomos. Šis užsiėmimas, nė karto to nebandžiusiam turistui, gali pasirodyti gana sudėtingas. Todėl jei norite išmokti taisyklingai valgyti sraiges, pasikonsultuokite su vietiniais gyventojais – jie patars, kaip tą daryti.

Gazelės ragai

Shutterstock.com nuotr./Gazelės ragai
Shutterstock.com nuotr./Gazelės ragai

Perskaitę apie sraigių sriubą, tikriausiai pamanėte, jog dabar pasakosime apie patiekalą, kuris gaminamas iš gazelės ragų. Tačiau galite būti ramūs, gazelės ragai – tai marokietiški sausainiai, kurie su gazelėmis ir jų ragais susiję tik panašia forma.

Iš miltų, kiaušinių, sviesto, druskos ir apelsinų vandens pagaminama tešla. Na, o įdaras gaminamas iš migdolų, cukraus, cinamono ir apelsino žievelės ar apelsino žiedo. Gazelės ragai – populiarūs sausainiai Maroke, kurie puikiai tiks prie mėtų arbatos. Rekomenduojame paragauti!

Shebakia

Shutterstock.com nuotr./Shebakia
Shutterstock.com nuotr./Shebakia

Na ir pabaigai, dar vienas puikus marokietiškas desertas, kuris tikrai sužavės visus smaližius. Shebakia (arba chebakia) – tai iš tešlos gaminami pyragaičiai, kurie pagardinami sirupu ar medumi bei sezamo sėklomis. Didelis dėmesys skiriamas ne tik skoniui, tačiau ir pyragaičių išvaizdai – jie privalo būti gėlės formos.

Kur įsigyti šių pyragaičių? Jų rasite kone kiekviename Maroko turguje. Beje, shebakia pyragaičiai dažnai atakuojami bičių – tad būkite atsargūs.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Maroką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius