Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažai žinomas mauzoliejus Indijoje stebina išskirtine architektūra

Gudžarato valstijoje Indijos kultūrų susiliejimą įkūnija įdomus paminklas – „Mahabat Maqbara“ statinių kompleksas. Tai epiškai atrodantis XIX a. mauzoliejus. Kiekvieni šio mauzoliejaus pastatų komplekso elementai – nuo iškalbingų raižinių iki spiralinių laiptų – yra unikalus įvairių architektūros stilių liudijimas. Tačiau šį mauzoliejų žino nedaug žmonių, o jo istoriją – dar mažiau, rašoma „Amusing Planet“.
„Mahabat Maqbara“ mauzoliejus, Indija
„Mahabat Maqbara“ mauzoliejus, Indija / Vida Press nuotr.

„Mahabat Maqbara“ Džūnagade (Indijos Gudžarato valstijos administracinė sritis ir jos centras) buvo skirtas vyriausiajam navabui – kunigaikštystės valdytojui Mahabatui Chanui II-ajam ir vienam jo ministrui.

1878 m. mauzoliejų pradėjo statyti Mahabatas Chanas II-asis, 1892 m. statybas baigė jo įpėdinis Bahaduras Chanas III-iasis, rašoma „The Indian Express“.

Per šiuos metus į projektą buvo įtraukti Europos, gotikos ir indoislamiški architektūros elementai. Netrukus „Mahabat Maqbara“ tapo garbingu mišrių architektūros stilių pavyzdžiu, kokios šalyje dar nėra buvę.

Vida Press nuotr. / „Mahabat Maqbara“ mauzoliejaus statinių kompleksas, Indija
Vida Press nuotr. / „Mahabat Maqbara“ mauzoliejaus statinių kompleksas, Indija

Mauzoliejui žavesio suteikė ir jo vieta. 1808 m., Indijai tapus britų protektoratu, kolonizatoriai istorinį regioną Sauraštrą suskirstė į 100 kunigaikštysčių-valstijų. Džūnagadas buvo viena iš jų. Tačiau tai, kas šiandien vadinama Džūnagado senamiesčiu, tuomet buvo neutrali, niekieno nekontroliuojama teritorija. Čia ir buvo pastatytas paminklas.

1947 m., Indijai tapus nepriklausoma šalimi, Mahabatas Chanas III-iasis pareikalavo, kad Džūnagadas būtų prijungtas prie Pakistano. Tačiau sukilusi visuomenė ir spaudžianti vyriausybė privertė navabą palikti Džūnagadą ir bėgti į Pakistaną.

Šį stulbinantį paminklą puošia indoislamiški svogūnų formos kupolai. Mauzoliejaus architektūrai taip pat grožio suteikia kolonos ir prancūziški langai, o tai – būdinga Europai.

Vida Press nuotr. / „Mahabat Maqbara“ mauzoliejus, Indija
Vida Press nuotr. / „Mahabat Maqbara“ mauzoliejus, Indija

Šalia mauzoliejaus pastatyta mečetė, kuri panaši į Tadž Mahalą. Kiekvienas iš keturių mečetės minaretų turi spirale besisukančius laiptus. Tokia išvaizda ypač primena gotikinę architektūrą, kuri nepanaši į jokią kitą, matytą visoje šalyje.

Vida Press nuotr. / „Mahabat Maqbara“ mauzoliejus, Indija
Vida Press nuotr. / „Mahabat Maqbara“ mauzoliejus, Indija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius