Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miestai, galintys didžiuotis spalvinga architektūra

Prisipažinkite, atėjusi vasara į jūsų gyvenimą atnešė daugiau spalvų, tiesa? Pilkus žieminius rūbus iškeitėte į vasariškas margas sukneles, gėlėtas palaidines ar ryškius šortus, o pietums renkatės salotas, kuriose karaliauja įvairiaspalvės daržovės, atrodančios tarsi gėlių puokštė jūsų lėkštėje.
Vroclavas
Vroclavas / Shutterstock nuotr.

Mes manome, jog ir kelionės turi būsi spalvingos! Šį kartą nusprendėme jums atrinkti kelis pasaulio miestus, kurių architektūroje karaliauja ryškios spalvos. Suderinkime vasaros džiaugsmą, keliones ir spalvas.

Buenos Airės, Argentina

Shutterstock nuotr./Buenos Aires
Shutterstock nuotr./Buenos Aires

Argentinos sostinė – Buenos Airės – itin veržlus ir dinamiškas miestas. Jame dera šiuolaikiška architektūra ir senosios miesto tradicijos: žavingos gatvelės, kolonijiniai pastatai, žaliuojantys parkai.

Tai elegantiškas, drauge ir aistringas miestas, kuriame tvyro nuostabaus šokio, tango, dvasia.

La Boka – rytinėje Buenos Airių dalyje esantis rajonas. Tai vienas garsiausių miesto kvartalų, kurio kultūra ypač paveikta emigrantų iš Europos. Į šį Buenos Airių rajoną plūsta dauguma miesto svečių, kuriuos sužavi jaukios gatvelės bei labai spalvingi pastatai. Tai tarsi kultūrinis viso miesto centras, kuriame vyksta daug koncertų, parodų, tango festivalių. Ši miesto dalis spalvinga tiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme!

Burano sala, Italija

Shutterstock nuotr./Buranas
Shutterstock nuotr./Buranas

Visada svajojote aplankyti romantiškąją Veneciją? Taip, tai iš tiesų įspūdingas miestas, tačiau netoli jo esančios vietos ne ką mažiau vilioja keliautojus iš viso pasaulio. Pavyzdžiui, Burano sala, kasmet pritraukianti būrius menininkų ir fotografuoti mėgstančių turistų, mat jos spalvinga architektūra iš tiesų atima žadą!

Įdomu tai, jog tradiciją ryškiomis spalvomis dažyti savo namelius vietiniai gyventojai perduodavo iš kartos į kartą. Ilgainiui buvo sukurta sistema, pagal kurią miesto administracija išduoda leidimus dažyti, o spalvas galima rinktis tik iš specialios paletės. Spalvingi nameliai ir romantiški kanalai – Burano saloje tikrai verta apsilankyti.

Ševšavenas, Marokas

Shutterstock nuotr./Ševšavenas
Shutterstock nuotr./Ševšavenas

Ar atsimenate grupės „Tele Bim-Bam“ dainelę apie mėlyną spalvą, kurioje mergaitė visą pasaulį nudažo būtent šia spalva? Pasirodo, tai nėra tik iš piršto laužta istorija, mat realybėje egzistuoja miestas, kuriame pamatysite mėlynas namų sienas, duris, langines, taip pat miestelio laiptus, suoliukus, gėlių vazonus. Tai – Ševšavenas, turistų itin lankomas miestas šiaurės Maroke. Vaikštinėdami siauromis Ševšaveno gatvelėmis jausitės taip, tarsi atsidūrėte kažkur tarp vandenyno ir dangaus. Iš tiesų nepaprastas jausmas!

O po to, kai pasivaikščiosite mėlynomis gatvelėmis, nepamirškite aplankyti ir mieste esančios tvirtovės, kuri sudaryta net iš 11-os dantytų bokštelių. Taip pat užsukite į bent vieną iš krautuvėlių, kurioje galėsite pasigrožėti vietinių meistrų austais kilimais, išmargintais neapsakomo grožio ornamentais. Ševšavenas – tikrai nepaprastas miestas, tad jei planuojate vykti į Maroką, nepamirškite jo įsirašyti į būtinų aplankyti vietų sąrašą.

Keiptaunas, Pietų Afrikos Respublika (PAR)

Shutterstock nuotr./Keiptaunas
Shutterstock nuotr./Keiptaunas

Pietų Afrikos Respublika – pažangiausia žemyno šalis, garsi savo meno, mokslo bei technologiniais pasiekimais. Tai valstybė, kurioje įteisinta net 11 oficialių kalbų, o šiuolaikinis gyvenimo ritmas dera su senųjų tradicijų išsaugojimu.

Jei kada nors tektų apsilankyti Pietų Afrikos Respublikoje, skirkite kelias dienas jos sostinės, Keiptauno, pažinimui. Šis miestas buvo įkurtas europiečių, o jį supa tokie nepaprasti gamtos stebuklai kaip Stalo kalnas, Gerosios vilties kyšulys. Keiptauną ne be reikalo įtraukėme į šį spalvinga architektūra galinčių pasigirti miestų sąrašą, mat jo rajonas Bo-Kaap primena dailininko paletę. Prieš penkis šimtus metų Bo-Kaap rajone gyveno olandų atgabenti vergai ir kiti pabėgėliai, o skirtingos tautos buvo linkusios įvairiai dekoruoti savo pastatus. Čia pamatysite ryškios citrinų spalvos namelių, gražios alyvinės spalvos pastatų, raudonų, žydrų, žalių namų. Rajonas atrodo iš tiesų įspūdingai.

Vilemstadas, Kiurasao

Shutterstock nuotr./Vilemstadas
Shutterstock nuotr./Vilemstadas

Ar jums kada nors teko girdėti apie nedidelę autonominę valstybę – Kiurasao? Karibų jūroje esanti sala net iki 2010-ųjų metų priklausė Nyderlandų Karalystei, o tik prieš septynetą metų išsikovojo savo autonomiškumą.

Netoli Venesuelos krantų esanti sala – nedidukė ir labai jauki. Jos klimatas idealus atostogauti visus metus, nes oro temperatūra nenukrenta žemiau 25 laipsnių šilumos ir nepakyla aukščiau nei 32, o saulėtų dienų per metus būna apie 350. Vilemstadas – salos administracinis centras, jame gyvena apie 125 tūkstančius gyventojų. Žvelgiant iš jūros pusės atrodo, jog šis miestas – tarsi žaislinis! Nedideli olandiško stiliaus nameliai, įsikūrę pakrantėse, nudažyti ryškiausiomis spalvomis! Smaragdinė jūra, žydras dangus ir namelių margumynas – nepaprasta Vilemstado panorama.

Vroclavas, Lenkija

Keliaudami po tolimąją Afriką ir Centrinę Ameriką visai pamiršome, jog miestų, galinčių pasigirti spalvinga architektūra, yra ir visai greta mūsų. Pavyzdžiui, Lenkijos miestas – Vroclavas. Kaip ir daugelis Centrinės Europos miestų, Vroclavas yra išgyvenęs audringą istoriją: matė daug smurto ir niokojimų. Visgi, šiandien šis miestas gali pasigirti žavinga ir itin spalvinga architektūra, daugybe upių, tiltų bei gyvybingu miesto kultūriniu gyvenimu, mat šiltojo sezono metu čia vyksta daug įvairiausių renginių. Tam, jog kelionė būtų įsimintina, ne visada būtina keliauti į kitą žemyną. Puikių vietų yra ir visai netoli mūsų!

Valparaisas, Čilė

Shutterstock nuotr./Valparaisas
Shutterstock nuotr./Valparaisas

Trumpai pabuvę Europoje vėl grįžkime į tolimąją Pietų Ameriką. Čilė – kontrastų ir neįtikėtino grožio šalis. Čia galima mėgautis daugybe įvairiausių pramogų: alpinizmu, jodinėjimu, slidinėjimu, floros ir faunos stebėjimu, nardymu, puikiais paplūdimiais, vynuogynais, plaukiojimu plaustais ar baidarėmis, ekskursijomis į senovinių ritualų vietas ir kt. Šalies ilgis net 4300 kilometrų, todėl tiek jos klimatas, tiek kraštovaizdis – kintantys.

Jei norite išvysti spalvingą Čilės architektūrą, būtinai nuvykite į Valparaiso miestą, esantį centrinėje šalies dalyje. Jo senamiestis įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, mat pastatai atrodo iš tiesų įspūdingai. Jie išsidėstę amfiteatriškai kalno pašlaitėje, o akmenimis grįstos gatvelės sudaro labirintus. Dauguma namelių nudažyti ryškiai, todėl šis kalno šlaitas atrodo tarsi lego kaladėlės.

Džodpuras, Indija

Shutterstock nuotr./Džodpuras
Shutterstock nuotr./Džodpuras

Prisimenate, pasakojome apie mėlyna spalva nudažytą miestą – Ševšaveną? Pasirodo, jis toks ne vienas! Indijoje esančiame Džodpuro mieste taip pat karaliauja sodri mėlyna spalva. Pirmą kartą išvydę šį miestą pagalvosite, jog regite jūrą. Ir tik artėdami link jo suvoksite, jog tai ne vanduo, o mėlyni nameliai. Ši spalva pasirinkta ne atsitiktinai, o atskleidžia kultūrinę reikšmę: mėlyna spalva nudažyti tie kvartalai, kuriuose gyveno aukščiausios kastos atstovai – brahmanai. Džodpuro mieste tvyro magiška atmosfera, kurią patirti bent kartą gyvenime – būtina.

Mantonas, Prancūzija

Shutterstock nuotr./Mantonas
Shutterstock nuotr./Mantonas

Ir vėl grįžkime į Europą. Mantono miestas, esantis Prancūzijoje, puiki atostogų kryptis tiems, kurie nori romantiško poilsio. Miestelis įsikūręs pasienyje, netoli Monako, Nicos ir Kanų šurmulio. Jaukios gatvelės, nedideli parkai, pasakiško grožio Žydroji pakrantė, citrusinių vaisių plantacijos. Šiame mieste jausitės taip, tarsi esate Prancūzijoje ir Italijoje vienu metu, mat kultūra iš tiesų persimainiusi. Architektūra taip pat gana skirtinga, visgi yra tokių kvartalų, kurių spalvos rėkte rėkia atkreipti į juos dėmesį.

San Fransiskas, JAV

Shutterstock nuotr./San Fransiskas
Shutterstock nuotr./San Fransiskas

Vakarinėje JAV pakrantėje esantis San Fransisko miestas – įvairiaspalvis visomis prasmėmis. Šurmulys, siauros ir kylančios į kalvas miesto gatvelės, įvairių tautų kvartalai, kvapą gniaužiantis Ramiojo vandenyno vaizdas bei miesto simbolis – Auksinių vartų tiltas – atima žadą.

Jei lankysitės San Fransiske, būtinai nuvykite į Alamo aikštės parką, kuris žymus tuo, jog jame stovi spalvingi Viktorijos laikų gyvenamieji namukai, vadinami „Painted ladies“. Iš šio parko atsiveria nuostabus San Fransisko kontrastas: pirmame plane matysite tradicinius namelius, o tolumoje – šiuolaikiškus dangoraižius. Nuostabus vaizdas!

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius