Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miestai, galintys pasigirti puikiais parkais ir žaliosiomis zonomis

Su kuo jums asocijuojasi šiuolaikiškas didmiestis? Spindinčiais dangoraižiais, intensyviu eismu, šurmuliuojančiomis gatvėmis, galybe prekybos ir verslo centrų? Vis dėlto, net ir šiuolaikiškiems miesto žmonėms kartais reikia pabėgti nuo šurmulio, įkvėpti gryno oro ir pasimėgauti medžių ar pievų apsuptimi.
JAV
Centrinis parkas Niujorke / 123rf.com nuotr.

Todėl šį kartą norime papasakoti apie miestus, kurie rūpinasi savo gyventojais – juose įrengti puikūs parkai ar žaliosios zonos, kuriose galima leisti laisvalaikį bei atitrūkti nuo pašėlusio miesto tempo.

Vankuveris, Kanada

Shutterstock.com nuotr./Vankuveris
Shutterstock.com nuotr./Vankuveris

Vakarinėje Kanados dalyje, Ramiojo vandenyno pakrantėje esantis Vankuveris – labai šiuolaikiškas miestas, kuris dažnai įvardijamas kaip viena iš kokybiškiausių gyvenamųjų vietų visame pasaulyje. Kodėl? Miestas įsikūręs miškų apsuptyje ir tą itin stengiamasi išnaudoti. Vankuverio valdžia siekia, jog miestiečiai laisvalaikį leistų ne betono ir stiklo džiunglėse, o gamtos apsuptyje, todėl tiek pačiame Vankuveryje, tiek jo priemiesčiuose gausu dviračių takų, žygių maršrutų, slidinėjimo trasų. Beje, Vankuveris turi ir didelių ambicijų – iki 2020-ųjų metų jis siekia tapti žaliausiu miestu visame pasaulyje.

Bene garsiausias iš visų Vankuverio parkų – Stanley parkas, įkurtas 1888 metais. Jis užima daugiau nei 400 hektarų plotą, kuriame tyvuliuoja ežerai, auga miškai, įrengti pasivaikščiojimo ir dviračių takai, suoliukai, sporto ir vaikų žaidimų aikštelės. Tai vieta, kurioje žmonės susitinka su draugais, iškylauja, sportuoja. Na o šiltojo sezono metu čia vyksta įvairūs renginiai.

Singapūras

Shutterstock.com nuotr./Singapūras
Shutterstock.com nuotr./Singapūras

Milžiniški dangoraižiai, šiuolaikiška architektūra, preciziška tvarka, galybė šviesų – toks iš pirmo žvilgsnio atrodo Singapūras. Vis dėlto tai gana apgaulingas įspūdis, mat maždaug 50 proc. miesto teritorijos užima žaliosios zonos: parkai ir sodai. Miesto valdžios manymu, žaliosios zonos prisideda prie gyvenimo kokybės gerinimo mieste. Negalime nesutikti.

Singapūro sodai – tai net 101 hektarų plotą užimantis parkų kompleksas, kuris įkurtas palei įlanką. Medžiai, pievos, jaukūs takeliai, suoliukai, dirbtiniai kriokliai, gėlynai – šie parkai išties labai patrauklūs. Juose įkurtos ir botanikos sodų oranžerijos, kuriose galima apžiūrėti tropinius ir subtropinius augalus. Bene garsiausias Singapūro sodų atributas – supermedžiai. Tai milžiniškos, atogrąžų augalus primenančios skulptūros, kurių yra net aštuoniolika. Šių medžių aukštis svyruoja nuo 25 iki 50 metrų. Ypač gražiai supermedžiai atrodo sutemus, kai yra apšviečiami galybės lempučių – nepaprastas vaizdas.

Taigi, kaip supratote, Singapūre stengiamasi išlaikyti balansą tarp šiuolaikiškumo ir gamtos grožio. Miesto valdžiai tai puikiai sekasi, mat Singapūras – tiek vienas iš inovatyviausių, tiek vienas iš žaliausių miestų visame pasaulyje.

Londonas, Didžioji Britanija

Shutterstock.com nuotr./Londonas
Shutterstock.com nuotr./Londonas

Nors daugeliui žmonių Londonas asocijuojasi su milžiniškais transporto ir žmonių srautais, visgi nereikėtų pamiršti, jog šį miestą gaubia ir karališka elegancija. Na o karališkas gyvenimo būdas neatsiejamas nuo pasivaikščiojimų preciziškai įrengtuose parkuose – jų Londone tikrai nestinga. Parkai ir žaliosios zonos užima kiek mažiau 40 proc. visos miesto teritorijos.

Ričmondo parkas – tai didžiausias parkas visame mieste. Jis užima 955 hektarų plotą pietvakarių Londone. Teritorija pasižymi nepaprasto grožio kraštovaizdžiu: kalvos, miškai, pievos, sodai. Čia galima išvysti netgi laukinių gyvūnų: elnių bandas, kiškius, ežiukus, voveres ir pan. Parkas išties puikiai sutvarkytas, jame vyrauja rami atmosfera – jei viešėsite Londone, būtinai jame praleiskite popietę.

Sidnėjus, Australija

Shutterstock.com nuotr./Sidnėjus
Shutterstock.com nuotr./Sidnėjus

Australijos pietryčiuose esantis Sidnėjus – labai gyvybingas ir įdomus miestas. Puiki architektūra, šurmuliuojančios gatvės, žavingas uostas, puikūs paplūdimiai, įvairūs meno ir kultūros centrai, muziejai, prekybos centrai – čia nuveikti tikrai yra ką. Ne veltui Sidnėjų taip mėgsta turistai.

O ar žinojote, jog Sidnėjus – labai žalias miestas? Parkai ir sodai užima beveik 50 proc. jo teritorijos. Viena iš įstabiausių Sidnėjaus žaliųjų zonų – Mrs Macquaries Point pusiasalis. Jame galima tiesiog prisėsti ant žolės ir gėrėtis tolumoje stūksančiais dangoraižiais, Sidnėjaus uostu bei didingu Operos teatro pastatu. Beje, šiame pusiasalyje organizuojami ir lauko kino seansai.

Dar viena puiki vieta – Karališkasis botanikos sodas. Tai labai elegantiškas parkas, kurį mėgsta tiek vietiniai gyventojai, tiek turistai. Nuostabūs sodai, įvairios augalų rūšys ir idiliškos pievutės šeimos iškylai – išties puiki vieta tiems, kurie nori atsipūsti nuo didmiesčio šurmulio.

Niujorkas, JAV

Shutterstock.com nuotr./Niujorkas
Shutterstock.com nuotr./Niujorkas

Galybė šviesų, žmonių, mašinų, parduotuvių, restoranų, renginių – toks yra Niujorkas. Visgi net ir šiame niekada nemiegančiame mieste galima atrasti ramų kampelį poilsiui. Daugiau nei 30 proc. miesto teritorijos užima žaliosios zonos.

Žymiausias Niujorko parkas – Manheteno rajone esantis Centrinis parkas. Įdomu tai, jog jis – taisyklingo stačiakampio formos. Parko teritorija užima net 315 hektarų plotą, o žvelgiant iš paukščio skrydžio atrodo, jog jis tiesiog dailiai įsiterpęs į urbanizuotą teritoriją.

Šis parkas – itin mėgstamas tiek turistų, tiek niujorkiečių. Žmonės sportuoja, vaikštinėja, vedžioja šunis, iškylauja. Parke įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, sporto aikštelės, dviratininkų takai. Čia vyksta itin daug kultūrinių renginių.

Viena, Austrija

Shutterstock.com nuotr./Viena
Shutterstock.com nuotr./Viena

Ar žinojote, jog žaliausias Europos miestas – Viena? Parkai ir žaliosios zonos užima net 45,5 proc. Austrijos sostinės ploto! Tad jei vaikštinėdami po šį nepaprasto grožio miestą pavargtumėte ir nuspręstumėte, jog norite pasėdėti ant pievelės – tikrai nesunkiai ją rasite.

Centrinis Vienos parkas (Stadtpark) – tai vieta, kurią, viešint šiame mieste, tikrai verta aplankyti. Savo duris lankytojams jis atvėrė 1862-asias. Žinoma, nuo to laiko parkas labai išsiplėtė. Centrinis Vienos parkas įrengtas angliško sodo stiliumi, tad čia gausu įvairiausių medžių, gėlynų, tvenkinių. Dar įdomiau tai, jog parke pastatytos įvairios skulptūros ir monumentai, skirti istoriniams įvykiams ar asmenybėms atminti. Tai tarytum muziejus po atviru dangumi! Viešėdami Centriniame Vienos parke galėsite išvysti Šubertui, Štrausui, Leharui skirtus monumentus, taip pat daug kitų skulptūrų.

Honkongas

Shutterstock.com nuotr./Honkongas
Shutterstock.com nuotr./Honkongas

Dar vienas didmiestis, kuris asocijuojasi su greitu tempu ir inovacijomis – Honkongas. Vis dėlto, remiantis 2015 duomenimis, net 40 proc. šio megapolio teritorijos užima žalieji plotai! Tiek pačiame mieste, tiek priemiesčiuose gausu parkų, netgi rezervatų.

Pačioje miesto širdyje slepiasi išties puikus Honkongo parkas. Jis užima 8 hektarų teritoriją ir yra puiki žalumos oazė, įsikūrusi tarp stiklinių pastatų. Parkas įkurtas 1991 m. ir yra išties labai šiuolaikiškas: čia tyvuliuoja dirbtinis ežeras, įrengtos sporto aikštelės, Olimpinė aikštė, pėdų masažo takas, vaikų žaidimų aikštelės. Honkongo parką nesunku pasiekti iš bet kurios miesto vietos.

Dar vienas parkas, kurį rekomenduojame aplankyti viešintiems Honkonge – Viktorijos parkas. Jis pavadintas Karalienės Viktorijos garbei – parke stūkso jos bronzinė statula. Viktorijos parko teritorija apima 19 hektarų plotą – tai didžiausias parkas Honkongo saloje. Jaukūs takeliai, daug žalumos, sporto aikštelės, futbolo aikštės, pėdų masažo takai – čia išties smagu leisti laisvalaikį. Beje, parkas garsus ir dėl to, jog jame vyksta daug įvairių renginių: gėlių mugė, žibintų karnavalas, tradicinė žvakių šviesos šventė ir kt.

Stokholmas, Švedija

Shutterstock.com nuotr./Stokholmas
Shutterstock.com nuotr./Stokholmas

Švedijos sostinė Stokholmas – dar vienas miestas, galintis pasigirti žaliųjų zonų ir parkų gausa. Jie užima net 40 proc. miesto teritorijos – tai antras žaliausias miestas Europoje.

Planuojate kelionę į Stokholmą? Rekomenduojame nuvykti į miesto centre esančią Djurgardeno salą. Sodai, jaukios kavinukės, medžiai, dviratininkams ir pėstiesiems skirti takai, kostiumais apsirengę verslininkai, sėdintys ant pievos ir valgantys savo pietūs – ši sala išties labai žavi.

Kelionių akademija – ieškantiems pažintinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius