Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudinga informacija, kurią verta žinoti prieš keliaujant į šiuolaikiškąjį Singapūrą

Pietryčių Azijoje esantis Singapūras – tai labai įdomus miestas-valstybė. Nepriekaištingai tvarkingas, šiuolaikiškas, netgi kiek futuristiškas, pritaikytas turistų poreikiams. Atrodytų, labai vakarietiškas. Tačiau ne veltui Singapūras dažnai įvardijamas kaip vartai tarp Vakarų ir Rytų. Viešėdami šiame mieste keliautojai neišvengia ir pažinties su Azijos kultūra, senaisiais papročiais, tradiciniais patiekalais.
Singapūras
Singapūras / 123rf.com nuotr.

Singapūro ekonomika paremta turizmu. Visgi, turistams savų taisyklių įvedinėti čia negalima – reikia paisyti vietinių įstatymų. Jei jų nesilaikoma, gresia didelės baudos. Įdomioms Singapūre galiojančioms taisyklėms, vietinių gyventojų mentalitetui ir kitiems šalies niuansams apžvelgti ir skirtas šis straipsnis. Tai informacija, kuri pravers keliautojams, planuojantiems aplankyti spindintį Singapūro miestą.

Klimatas

Shutterstock.com nuotr./Klimatas
Shutterstock.com nuotr./Klimatas

Planuojant kelionę į egzotinę, toli nuo Lietuvos esančią šalį, visada iškyla klausimas – kokio klimato tikėtis, kokių rūbų reikia įsidėti? Singapūras – tai valstybė, esanti visai netoli pusiaujo. Todėl čia visus metus vyrauja karštas ir drėgnas klimatas. Dieną temperatūra dažniausiai siekia apie 30 –31 °C, naktį keliais laipsniai nukrenta. Todėl viešint Singapūre patartina su savimi visada turėti buteliuką vandens, odą pasitempti nuo ultravioletinių spindulių saugančiu kremu, turėti kepurę ir akinius nuo saulės, dėvėti natūralaus pluošto drabužius. Beje, Singapūre lyja kone kasdien, tačiau lietūs, dažniausiai, labai trumpi, trunkantys iki valandos. Visgi, rankinėje turėti nedidelį skėtį tikrai nepamaišys.

Singapūre – išties karšta, dėl šios priežasties prekybos centruose, viešbučiuose, restoranuose ir kitose įstaigose įrengti kondicionieriai. Kartais, kai kurių vietų savininkai šiek tiek persistengia nustatydami išties labai žemą kondicionierių temperatūrą. Todėl planuojantiems užtrukti prekybos centre ar restorane, rekomenduojame dėl visa ko turėti lengvą megztuką ar švarkelį.

Viešasis transportas

Shutterstock.com nuotr./Viešasis transportas
Shutterstock.com nuotr./Viešasis transportas

Singapūro transporto sistema – viena pažangiausių ir efektyviausių visame pasaulyje. Pagrindinė vidaus susisiekimo priemonė – traukiniai (žymimi MRT raidėmis), važinėjantys tiek kaip metro, po žeme, tiek paviršiuje. Jais galima pasiekti kone kiekvieną svarbų lankytiną objektą ar vaizdingą šalies vietą.

Reikia turėti omenyje, jog šiuose traukiniuose, o taip pat ir autobusuose, įrengtos prioritetinės vietos skirtos senesnio amžiaus žmonės, turintiems negalią, taip pat ir besilaukiančioms moterims ar tėvams su kūdikiais. Užimti tokią vietą – nemandagu, net jei ir nėra nei vieno žmogaus, kuriam tokia vieta yra skirta.

Nereikia bijoti ir taksi. Singapūre taksi mokesčiai griežtai reguliuojami, todėl vairuotojai iš anksto gali pasakyti, kiek kainuos kelionė nuo jūsų įsėdimo vietos iki pasirinkto objekto. Beje, galite būti ramūs, didžioji dalis Singapūro gyventojų puikiai šneka angliškai. Tad susišnekėti nei su taksi vairuotoju, nei su kitas žmonėmis, neturėtų būti sunku.

Įstatymai ir taisyklės

Shutterstock.com nuotr./Įstatymai ir taisyklės
Shutterstock.com nuotr./Įstatymai ir taisyklės

Kaip jau minėjome straipsnio įžangoje, Singapūras garsėja griežtais įstatymais ir nerašytomis taisyklėmis. Prieš vykstant į šią šalį vertėtų žinoti, jog negalima įsivežti kramtomosios gumos. Už tokią „kontrabandą“ gali grėsti nemaža bauda. Tačiau tai nereiškia, jog Singapūre kramtomoji guma iš viso uždrausta – jos galima įsigyti šalies vaistinėse.

Susimokėti baudą gali tekti, jei šiukšlinsite, garsiai klausysitės muzikos, taip trukdydami aplinkiniams, rūkysite ne tam skirtoje zonoje, nusispjausite, eisite per gatvę degant raudonam šviesoforo signalui, vaikščiosite nuogas savo namuose prie lango, viešajame tualete nenuleisite vandens, valgysite traukinyje ar autobuse, šersite balandžius. Į jus tikrai šnairai žiūrės, jei į prekybos centrą ar restoraną įsinešite šlapią skėtį. Patartina jį palikti prie durų, specialiame stove, arba įdėti jį į plastikinį maišelį.

Visgi, nenustebkite, jei viešėdami Singapūre pamatysite, jog vietiniai laužo kai kurias iš šių taisyklių.

Bevielis internetas

Shutterstock.com nuotr./Bevielis internetas
Shutterstock.com nuotr./Bevielis internetas

Jau ne vieną kartą akcentavome Singapūro šiuolaikiškumą. Tad galite būti ramūs – problemų dėl interneto tikrai neturėsite. Nemokamą bevielį internetą siūlo kone visos kavinės, viešbučiai, prekybos centrai, netgi parkai ir aikštės.

Tačiau svarbu prisiminti, jog prisijungti prie privatiems asmenimis priklausančio Wi-Fi –nevalia, net jeigu šis ir be slaptažodžio. Už tokį prisijungimą gali grėsti bauda.

Maistas

Shutterstock.com nuotr./Maistas
Shutterstock.com nuotr./Maistas

Singapūras – vienas iš brangiausių pasaulio miestų, tad nusiteikite iš anksto, jog kainos restoranuose gali kandžiotis. Taip pat turėkite omenyje, jog arbatpinigiai dažniausiai būna įskaičiuoti į sąskaitą, todėl papildomai jų palikti tikrai nėra būtina.

Norite pavalgyti išties skaniai, tačiau neišleisti daug pinigų? Verta apsilankyti gatvės maisto turgeliuose. Juose atrasite išties puikaus maisto už labai prieinamą kainą. Beje, labai rekomenduojame nuvykti į kinų kvartalą bei Mažąją Indiją. Šiuose rajonuose gausu nedidelių kioskelių, siūlančių tradicinį maistą.

Didelė dalis maisto įstaigų Singapūre dirba ištisą parą. Todėl, kad ir kada panorėsite valgyti, galite būti ramūs, jog tikrai rasite ko užkąsti.

Eskalatorių etiketas

Shutterstock.com nuotr./Eskalatorių etiketas
Shutterstock.com nuotr./Eskalatorių etiketas

Jeigu esate buvę Londone ar kitame megapolyje, kuriame į metro reikia leistis eskalatoriais, tikriausiai pastebėjote, jog ten galioja nerašyta taisyklė: visi žmonės stovi vorele, vienoje pusėje, tam, jog skubantys galėtų be problemų juos aplenkti. Eskalatorių etiketas galioja ir Singapūre, tačiau priešingai nei Londone ar, pavyzdžiui, Honkonge, žmonės čia stovi kairėje pusėje, o lenkiama iš dešinės. Atrodytų, nedidelis niuansas, tačiau pravartu žinoti.

Atsiskaitymas banko kortele

Shutterstock.com nuotr./Atsiskaitymas
Shutterstock.com nuotr./Atsiskaitymas

Daugelyje Singapūro prekybos centrų ar restoranų galima atsiskaityti tiek banko kortele, tiek grynaisiais. Tačiau šiek tiek grynųjų pinigų su savimi turėti rekomenduojame. Jų gali prireikti gatvės maisto kioskeliuose, mažose parduotuvėlėse ar turgeliuose.

Bankomatų Singapūre tikrai nestinga. Problemų su populiariausiomis kortelėmis, tokiomis kaip „Visa“ ar „MasterCard“, neturėtų kilti.

Keliaujant su vaikais

Shutterstock.com nuotr./Keliaujant su vaikais
Shutterstock.com nuotr./Keliaujant su vaikais

Svajojate apie visos šeimos kelionę ir svarstote ar Singapūras tinkama kryptis keliauti su vaikais? Galime jus nuraminti, veiklų vaikams, šioje šalyje, tikrai nestinga. Žinoma, turite patys įvertinti, ar jūsų vaikui nebus sunku ištverti ilgą skrydį, ar jis lengvai prisitaiko prie pokyčių.

Ką gi veikti Singapūre su vaikais? Rekomenduojame aplankyti Singapūro sodus (šią vietą verta aplankyti ir atostogaujantiems be vaikų). Tai – parkų kompleksas, kuris driekiasi palei įlanką. Sodai užima daugiau nei 100 hektarų plotą. Bene labiausiai juos garsina super-medžiai. Tai – aštuoniolika 25-50 metrų aukščio skulptūrų, kurios pasižymi išties unikaliu dizainu ir yra apšviestos galybės spalvotų lempučių. Sužavės visą šeimą!

Dar viena puiki pramoga – „Universal Studios“ teminis pramogų parkas, esantis Sentosos saloje. Tai 20-ies hektarų plotas, kuriame įrengtos net septynios atskiros zonos: Niujorkas, Madagaskaras, Holivudas, Senovės Egiptas, mokslinės fantastikos zona ir kt. Visose zonose gausu atrakcionų, įkurti kino teatrai, butaforinės pilys, miestus simbolizuojantys ikoniški pastatai, skulptūros ir kt. Šiame pramogų parke galima praleisti visą dieną – tikrai nenusibos.

Shutterstock.com nuotr./Keliaujant su vaikais
Shutterstock.com nuotr./Keliaujant su vaikais

Singapūro zoologijos sodas – tikra miesto pažiba. Jis įtrauktas į geriausių pasaulio zoologijos sodų dešimtuką. Kodėl? Šis zoologijos sodas pasisako prieš gyvūnų talpinimą į narvus, todėl stengiamasi jiems suteikti kuo natūralesnę gyvenamąją aplinką: kasami grioviai, dirbtiniai tvenkiniai, formuojami slėniai, sodinami medžiai. Beje, Singapūro zoologijos sodas siūlo ypatingą pramogą – naktinius safarius. Dauguma gyvūnų turi specialius naktinius ritualus. Argi nebūtų įdomu juos pamatyti savo akimis?

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Singapūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius