Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nepamirštami nuotykiai egzotiškajame Vietname: ką verta aplankyti ir nuveikti?

Pastaraisiais metais Vietnamas tapo viena iš populiariausių Pietryčių Azijos krypčių. Keliautojai šią šalį renkasi tikrai ne be reikalo: dramatiški kalnai, žaliuojančios ryžių terasos, puraus smėlio pakrantės, vaizdingos įlankos, kolonijų laikus menantys architektūros šedevrai ir senosios budistų šventyklos – Vietname tikrai yra kuo pasigėrėti. O kur dar liežuvį verčianti praryti tradicinė virtuvė, šurmuliuojantys miestai, jaukūs kaimeliai ir draugiški vietiniai gyventojai. Ne veltui Vietnamas lyg magnetas traukia smalsius, nuotykių išsiilgusius keliautojus.
Halongo įlanka
Halongo įlanka / Shutterstock.com nuotr.

Visada svajojote aplankyti Vietnamą? O galbūt ne tik svajojate, tačiau jau ir planuojate kelionę? Jei taip, siūlome kelis patarimus – ką gi verta nuveikti šioje Raudonojo drakono šalyje.

Nepraleiskite galimybės pasiirstyti Mekongo deltoje

Shutterstock.com nuotr./Mekongo delta
Shutterstock.com nuotr./Mekongo delta

Mekongo delta – tai regionas, esantis pietvakarinėje Vietnamo dalyje. Mekongo upė čia išsišakoja į daugybę siaurų kanalų, kuriuos supa atogrąžų miškai, užlietos pievos, slėniai, jaukūs kaimeliai – nepaprastai graži vietovė.

Valtelės – tai pagrindinė susisiekimo priemonė visame regione. Jei viešėsite Mekongo deltoje, rekomenduojame pasiirstyti ir jums – jausitės kaip keliautojas iš nuotykių filmo, kurio tikslas – įveikti džiunglių upę. Įspūdžiai nepakartojami.

Aplankykite didžiausius šalies miestus: Hanojų ir Hošiminą

Shutterstock.com nuotr./Hanojus
Shutterstock.com nuotr./Hanojus

Viešint Vietname būtų nuodėmė neaplankyti šalies sostinės Hanojaus. Tai antrasis pagal dydį šalies miestas, kuriame gyvenimas tiesiog verda, juk Hanojus – kultūrinis ir ekonominis šalies centras. Įsiliekite į miesto tempą ir jūs: pasivaikščiokite senajame Hanojaus kvartale, aplankykite šiuolaikinę sostinės dalį, susipažinkite su kolonijinio laikotarpio statiniais Phan Ding Phung gatvėje. Kontrastai jus tikrai sužavės.

Labai rekomenduojame aplankyti Vienos Kolonos Pagodą – ta viena įstabiausių budistų šventyklų ne tik Hanojuje, tačiau ir visoje šalyje. Taip pat nuvykite prie istoriškai labai svarbios Hanojaus vietos – Hošimino mauzoliejaus. Ir nepraleiskite progos savo akimis išvysti 1070 m. pastatytą Literatūros šventyklą, kurios tikslas buvo pagerbti mokslininkus ir raštingus žmones. Iki šių dienų šventykla saugo sienose išgraviruotus pirmojo Vietnamo universiteto absolventų vardus.

Shutterstock.com nuotr./Hošimina
Shutterstock.com nuotr./Hošimina

Rekomenduojame nuvykti ir į Hošiminą – didžiausią Vietnamo miestą, mat įdomių lankytinų vietų čia tikrai labai daug. Siūlome aplankyti Prezidento rūmus, kuriuose šiuo metu įsikūręs memorialinis muziejus Vietnamo susivienijimui atminti. Taip pat apžiūrėkite gracingąją Notre Damo katedrą, kurią pastatė prancūzų kolonistai. Užsukite ir į karto muziejų – jame susipažinsite su skaudžia Vietnamo istorija, apžiūrėsite karinę artileriją. Aplankykite bent kelias budistų šventyklas.

Hošiminas – tai miestas, kuriame bus smagu pavaikštinėti, užsukti į jaukius vietinius restoranėlius, apsipirkti kinų kvartale ar turgavietėse. Laikas čia tikrai neprailgs.

Pasimėgaukite Sapos regiono kraštovaizdžiu

Shutterstock.com nuotr./Sapos regionas, Muong Hoa slėnis
Shutterstock.com nuotr./Sapos regionas, Muong Hoa slėnis

Trokštantiems daugiau laiko praleisti gamtoje, siūlome aplankyti Vietnamo šiaurinėje dalyje esantį Sapos regioną. Tai vietovė, kurioje galima valandų valandas mėgautis grynu oru ir grožėtis kalnų panorama, žaliuojančiais medžiais, ryžių terasomis.

Labai rekomenduojame nuvykti į Muong Hoa slėnį – tai vieta, iš kurios atsiveria nepaprasto grožio kalnų ir ryžių terasų panorama. Geriausia čia vykti liepos–rugpjūčio mėnesiais – vasaros antroje pusėje ryžiai vilioja sodriai žalia spalva.

Shutterstock.com nuotr./Sapos regionas
Shutterstock.com nuotr./Sapos regionas

Rekomenduojame aplankyti ir Sapos regiono miestelius. Čia gyvena daug etninių bendruomenių, tad galėsite geriau susipažinti su vietiniais papročiais. Pavyzdžiui, Cat Cat kaimelyje įkurtas parkas, kuris primena lietuviškąsias Rumšiškes. Čia galima išvysti tradicinius namelius, susipažinti su vietiniais amatais, o taip pat pasigrožėti folkloriniais šokiais.

Paragaukite tradicinės virtuvės patiekalų

Shutterstock.com nuotr./Tradicinės virtuvės patiekalai
Shutterstock.com nuotr./Tradicinės virtuvės patiekalai

Vietnamo virtuvė garsi visame pasaulyje. Todėl viešint šioje šalyje būtų nuodėmė neparagauti tradicinių šios šalies patiekalų. Kelis iš jų norime rekomenduoti:

Pho – tai labai soti ir labai skani vietnamietiška sriuba. Pagrindinis jos ingredientas – ryžių makaronai. Jie gardinami jautienos arba vištienos gabalėliais, visokiausiomis žolelėmis (mėta, kalendra, baziliku, sojų daigais, svogūnų laiškais), cinamonu, žuvies padažu. Skonis – pasakiškas! Ne veltui šią sriubą Vietnamo gyventojai valgo tiek per pusryčius, tiek per pietus bei vakarienę. Jos rasite kiekviename restorane ar užeigoje – būtinai paragaukite.

Shutterstock.com nuotr./Goi Cuon suktinukai
Shutterstock.com nuotr./Goi Cuon suktinukai

Taip pat siūlome paskanauti garsiųjų „spring rolls“ suktinukų, kurie Vietname vadinami goi cuon vardu, paragauti xoi ryžių, banh xeo blynelių, bun cha makaronų.

Pasigrožėkite Halongo įlankos panorama

Shutterstock.com nuotr./Halongo įlanka
Shutterstock.com nuotr./Halongo įlanka

Halongo įlanka – tai daugiausiai turistų pritraukianti Vietnamo vieta. Nepaisant to, jog žmonių joje išties labai daug, įlanką aplankyti rekomenduojame ir jums – gamta čia kerinčio grožio. Iš vandens, įlankoje, kyšo daugiau nei 3000 salelių ir įvairiausių formų uolų. Jos kontrastuoja su smaragdiniu vandeniu, sukurdamos panoramą, nuo kurios neįmanoma atitraukti akių.

Siūlome ne tik pasigrožėti panorama nuo kranto, tačiau ir pasiplaukioti po įlanką tradicinėmis valtelėmis – jos dengtos nendrėmis ir atrodo tarytum nedidele nameliai. Atsiversiantys vaizdai išliks jūsų atmintyje visą gyvenimą.

Aplankykite Mišono archeologinę vietovę

Shutterstock.com nuotr./Mišono archeloginė vietovė
Shutterstock.com nuotr./Mišono archeloginė vietovė

Domitės istorija? Jei taip, viešėdami Vietname būtinai nuvykite į Mišono (My Son) archeologinę vietovę – šioje vietoje išlikę seniausi Čampa karalystės, valdžiusios centrinį ir pietų Vietnamą nuo II s. iki XIX a. pradžios, griuvėsiai.

Tropinių miškų apsuptame komplekse jūs išvysite šventyklas, įvairius pagalbinius statinius, bokštus, skulptūras – tikrai labai įdomu. Ne veltui Mišono archeologinė vietovė įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Pasimėgaukite poilsiu gražiausiuose Vietnamo paplūdimiuose

Shutterstock.com nuotr./Phu Quoc sala
Shutterstock.com nuotr./Phu Quoc sala

Vietnamas – ne tik puiki pažintinių atostogų kryptis. Šalis gali pasigirti gražiais auksinio smėlio paplūdimiais, kuriuose galima valandų valandas mėgautis saule, palmių pavėsiais ir maudynėmis.

Svajojate apie išskirtinį poilsį? Siūlome nuvykti į Phu Quoc salą, kuri dažniausiai vadinama tiesiog Kokosų sala, mat čia auga daug riešutinių kokosų palmių. Ši sala gali pasigirti ne tik atviruko vertu kraštovaizdžiu, tačiau ir puikiu klimatu – čia šilta visus metus. Ideali vieta pabėgimui nuo rutinos ir ramiam, idiliškam poilsiui.

Rekomenduojame nuvykti ir į Mui Ne kurortą, esantį rytinėje Vietnamo pakrantėje. Puraus smėlio paplūdimiai čia tęsiasi net 25 km. Iš vienos pusės juos supa skaidrus Pietų Kinijos jūros vanduo, iš kitos – žaliuojantys pušynai arba palmės. Beje, Mui Ne miestelis sužavės ir maisto gurmanus – čia gausu įvairiausių restoranų. Būtinai paragaukite jūros gėrybių patiekalų.

Paskanaukite ypatingosios vietnamietiškos kavos

Shutterstock.com nuotr./Weasel kava
Shutterstock.com nuotr./Weasel kava

Tikriausiai esate girdėję apie Kopi Luwak kavą, kuri gaminama iš laukinių gyvūnų, palminių musangų (primenančių laukines kates), apvirškintų kavos pupelių, kurios randamos jų išmatose. Tai viena brangiausių kavų visame pasaulyje, kuri kilusi iš Indonezijos.

Vietname galima paragauti ypatingos šios kavos atmainos – Weasel kavos. Kaip ir Kopi Luwak, taip ir Weasel kavos pupelės randamos palminių musangų išmatose. Tačiau šiek tiek skiriasi jų apdorojimas. O taip pat ir kaina... 100 gramų šios kavos gali kainuoti net apie 100 JAV dolerių. Lauktuvėms gal kiek brangoka, tačiau išgerti vieną puodelį kavos ir susidaryti savo nuomonę tikrai galite.

Aplankykite gražiausius Vietnamo nacionalinius parkus

Shutterstock.com nuotr./Fongniakebango nacionalinis parkas
Shutterstock.com nuotr./Fongniakebango nacionalinis parkas

Šiame straipsnyje jau ne kartą gyrėme Vietnamo gamtą. Norime tą padaryti dar vieną kartą, pristatydami du, mūsų nuomone pačius gražiausius, šalies nacionalinius parkus.

Ba be – tai saugomas gamtos kampelis, esantis Vietnamo šiaurės rytuose. Džiunglės, slėniai, kriokliai, uolos, urvai, ežeras – kraštovaizdis čia išties nepaprastas. Jei viešėsite šiame parke, nepraleiskite galimybės aplankyti Dau Dang krioklio. Taip pat pasivaikščiokite Ba Be ežero pakrante, nuvykite apžiūrėti Puong uolos.

Shutterstock.com nuotr./Ba be gamtos kampelis
Shutterstock.com nuotr./Ba be gamtos kampelis

Fongniakebango nacionalinis parkas – dar viena vieta, kurią verta aplankyti. Tankūs miškai, uolos, grotos, požeminės upės, paslaptingas stalaktitų ir stalagmitų pasaulis – liksite sužavėti gamtos grožio.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Vietnamą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius