Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nepaprasta Azijos gamta: dešimt įspūdingiausių nacionalinių parkų

Azija – labai kontrastingas žemynas. Čia gausu ir šiuolaikiniu gyvenimo tempu alsuojančių didmiesčių, ir nedidelių kaimelių, galinčių pasigirti šimtmečiais išsaugotomis tradicijoms.
„Džiudžaigou“
„Dziudžaigou“ / Shutterstock nuotr.

Azijoje galima atrasti tiek prabangos, tiek skurdo, tiek autentiškumo, tiek Vakarų įtakos. O kur dar nepaprasta šio žemyno gamta. Būtent apie ją ir nusprendėme papasakoti šiek tiek plačiau. Todėl sudarėme dešimties Azijos nacionalinių parkų sąrašą, kurie pribloškia savo grožiu. Susipažinkite.

Gunung Mulu, Malaizija

Shutterstock nuotr./„Gunung Mulu“
Shutterstock nuotr./„Gunung Mulu“

Savo pažintį su įspūdingiausiais Azijos nacionaliniais parkais pradėkime nuo Gunung Mulu.

Tai – nacionalinis parkas, esantis Borneo saloje, Malaizijos teritorijoje. Šis parkas – tikrų tikriausias lobynas mokslininkams, mat po žeme slepiasi milžiniški urvų labirintai. Juose tyrinėtojai sužino neįtikėtinų dalykų apie Žemę, atranda neregėtų gyvūnų rūšių. Žinoma, į šiuos urvus traukia ne tik mokslininkai, tačiau ir nuotykių bei ekstremalių pojūčių ištroškę keliautojai. Įspūdžiai nepakartojami.

Neregėtų gyvūnų rūšių mokslininkai atranda ne tik po žeme, tačiau ir Gunung Mulu parko teritorijoje plytinčiuose tropiniuose miškuose. Beje, šie tropiniai miškai – seniausi visame pasaulyje. Gunung Mulu gali pasigirti neįtikėtino grožio gamta, kuri savyje talpina begalę paslapčių. Todėl negalėjome šio parko neįtraukti į įspūdingiausių Azijos nacionalinių parkų sąrašą.

Dziudžaigou slėnis, Kinija

Jei svajojate atsidurti gamtoje, kuri primintų įvairiomis spalvomis nutapytą paveikslą, jums derėtų nukeliauti į Pietų Kinijoje esantį Dziudžaigou slėnį. Šis gamtos rezervatas ir nacionalinis parkas įsikūręs Tibeto kalnyno pakraštyje.

Dziudžaigou slėnio pasididžiavimas – turkio spalvos ežerai, spalvingi miškai, šniokščiantys kriokliai bei tolumoje spindinčios snieguotos kalnų viršūnės. Beje, ežerų vanduo čia toks skaidrus, jog nors jų gylis siekia ir kelias dešimtis metrų, matosi visas dugnas. Dziudžaigou slėnis įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą bei pripažintas UNESCO pasaulio biosferos rezervatu.

Fudžio-Hakonės-Idzu nacionalinis parkas, Japonija

Shutterstock nuotr./„Fudzio-Hakones-Idzu“
Shutterstock nuotr./„Fudzio-Hakones-Idzu“

Dar vienas nepaprasto grožio nacionalinis parkas – Fudžio-Hakonės-Idzu parkas – pasislėpęs Japonijoje, Honšiu saloje. Jis įdomus dėl to, jog yra dalinamas į keturias zonas, iš kurių kiekviena gali pasiūlyti išskirtinių lankytinų objektų.

Pirmoji parko zona – Fudži kalno teritorija. Be abejo, šios zonos pažiba – Fudži kalnas, kuris yra aukščiausias visoje Japonijoje. Taip pat pirmojoje zonoje turistams siūloma apžiūrėti penkis Fudžio ežerus, įspūdingą krioklį. Antroji zona – Hakonės teritorijoje. Būnant joje būtina aplankyti Ovakudani karštųjų versmių slėnį, šlapynių botanikos sodą. Viešint Idzu pusiasalyje (trečioji parko zona) vertėtų nuvykti prie Atamio karštųjų versmių, Amagi kalnagūbrio bei aplankyti Atagavos tropikų ir aligatorių sodą. Na, o ketvirtoji zona – Idzu salos. Šios salos gali pasigirti vaizdingomis pakrantėmis, kalnais. Gamta čia tikrai nepaprasto grožio!

Angthongo nacionalinis parkas, Tailandas

Shutterstock nuotr./Angthongo nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Angthongo nacionalinis parkas

Angthongas, esantis Tailande, Siamo įlankoje, – jūrinis nacionalinis parkas. Jo teritorijoje yra 42 nedidelės kalkakmenio salelės. O tarp jų, vandenyje pasislėpę... Koraliniai rifai! Todėl šis nacionalinis parkas itin pamėgtas nardymo entuziastų. Povandeninis pasaulis čia tiesiog atimantis žadą.

Pačios salelės taip pat vertos dėmesio. Dauguma jų gali pasigirti stačiais uolų skardžiais, vešlia augalija. Beje, salelėse veisiasi daug įvairių paukščių rūšių.

Jalos nacionalinis parkas, Šri Lanka

Shutterstock nuotr./Jalos nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Jalos nacionalinis parkas

Žavitės egzotiniais gyvūnais? Norėtumėte juos pamatyti natūralioje aplinkoje, o ne zoologijos sode? Jei taip, turėtumėte apsilankyti Šri Lankoje esančiame Jalos nacionaliniame parke. Čia turistams siūloma po beveik 1000 kvadratinių kilometrų teritoriją važinėtis džipais bei apžiūrėti skirtingas ekosistemas (parko teritorijoje yra uolų, bruzgynų, musoninių miškų, pievų, lagūnų ir kt.). O jose gyvena galybė įvairiausių gyvūnų. Jei pasiseks, išvysite laukinių dramblių kaimenę, tykantį leopardą, ramiai gulintį krokodilą ar flamingų būrį. Iš anksto prognozuoti, koks gyvūnas užstos visureigiui kelią – sunku. Kiekvieno keliautojo patirtis čia – unikali.

Zhangye Danxia, Kinija

Shutterstock nuotr./„Zhangye Danxia“
Shutterstock nuotr./„Zhangye Danxia“

Pamačius Zhangye Danxia nacionalinio parko nuotraukas, kyla mintis: „Tos spalvos negali būti tikros! Tai photoshopas!”. Tačiau ši mintis – klaidinga, mat Zhangye Danxia parkas gali didžiuotis tikrų tikriausiu spalvingu gamtos stebuklu. Tai – iš mineralinių nuosėdų bei raudono smiltainio prieš daugiau nei 20 mln. metų susidarę kalnai, kurie vietinių gyventojų dažnai įvardijami kaip vaivorykštiniai kalnai.

Zhangye Danxia nacionalinio parko kalnų reljefas kartais vadinamas Azijos Didžiuoju kanjonu. Ši geologinė teritorija įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, o pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo tarp turistų.

Ranthambore nacionalinis parkas, Indija

Shutterstock nuotr./Ranthambore nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Ranthambore nacionalinis parkas

Visada svajojote pamatyti tigrą natūralioje aplinkoje? Labai didelė tikimybė susidurti su šiuo karališkuoju žinduoliu egzistuoja Indijos Radžastano provincijoje esančiame Ranthambore nacionaliniame parke.

Ranthambore nacionalinis parkas įsikūręs džiunglėse, kuriose auga ne tik galybė tankių medžių, tačiau taip pat yra ir daug senovę menančių pastatų, griuvėsių. Beje, parkas pavadintas tvirtovės, kuri stūkso šioje teritorijoje, vardu. Mūsų jau minėtieji tigrai – tikrieji šio parko valdovai. Jie nei kiek nebijo turistų, todėl pasirodo prie pagrindinių pastatų ir dienos metu.

Čitvano nacionalinis parkas, Nepalas

Shutterstock nuotr./Citvano nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Citvano nacionalinis parkas

Čitvano nacionalinis parkas – teritorija, esanti pietinėje Nepalo dalyje, Indijos pasienyje. Čia saugoma natūrali išlikusi Himalajų subtropinių miškų bei pelkynų gamta. Teritorijoje gyvena ir daug egzotinių gyvūnų, pavyzdžiui, bengaliniai tigrai, panteros, gaūrai, leopardai ir kt. Čitvano nacionalinis parkas – prieglobstis ir šarvuotiesiems raganosiams. Tai labai nykstanti rūšis, todėl už raganosių medžiojimą gali būti skirta netgi mirties bausmė.

Čitvano nacionalinis parkas – bene labiausiai turistų lankoma vieta Nepale. O nuo 1984 metų jis įtrauktas ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Komodo nacionalinis parkas, Indonezija

Shutterstock nuotr./Komodo nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Komodo nacionalinis parkas

Ar žinote, kaip atrodo Komodo varanai? Šie milžiniški driežai, neretai įvardijami kaip vieninteliai pasaulyje egzistuojantys drakonai – Indonezijoje esančio Komodo nacionalinio parko pagrindinis turtas. Parko teritorija apima Komodo, Rindžos, Padaro, Džili Motongo salas, kelias akvatorijas bei koralinius rifus. Komodo saloje gyvena maždaug 1700 varanų, Rindžos saloje – apie 1300. Kitose salose – gerokai mažiau arba visai išnykę.

Parko teritorijoje gyvena ir daugiau egzotinių gyvūnų: makakos, kakadu, azijiniai buivolai, jūrinės gyvatės, mėlynieji banginiai, delfinai, bangininiai rykliai ir kt. Kaip tikriausiai jau supratote, į Komodo parką keliauja ne tik didžiuosius varanus norintys pamatyti turistai, tačiau ir nardymo entuziastai. Tarp salų esantis povandeninis pasaulis – užburia.

Khao Sok nacionalinis parkas, Tailandas

Shutterstock nuotr./„Khao Sok“
Shutterstock nuotr./„Khao Sok“

Apie vieną Tailande esantį nacionalinį parką jau jums papasakojome. Tačiau į šį sąrašą negalėjome neįtraukti dar vieno šios šalies pasididžiavimo – Khao Sok nacionalinio parko. Pietinėje Tailando dalyje esantis nacionalinis parkas – tikra atgaiva išsiilgusiems ramybės. Teritorijoje tyvuliuoja dangaus žydrumo Čeolano ežeras, kuriame keliautojams siūloma pasiirstyti valtelėmis. Iš vandens atsiveria nepakartojamas kraštovaizdis: tolumoje stūksantis kalnų masyvas, atogrąžų miškai, milžiniški skardžiai. Ežero pakrantėje pastatyti nameliai, taip pat skirti turistams. Norintiems paatostogauti ramioje nacionalinio parko aplinkoje suteiktos puikios sąlygos.

Khao Sok gali pasigirti ne tik žadą atimančiu kraštovaizdžiu, tačiau ir egzotiniais gyvūnais, kurie gyvena šio nacionalinio parko teritorijoje. Tai: beždžionės, lokiai, tapyrai, drambliai, tigrai, elniai ir kt. Jei planuojate kelionę į Tailandą, būtinai apsilankykite šiame nacionaliniame parke.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Aziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius