Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nepaprasto grožio gamtos kūriniai Lotynų Amerikoje

Tikriausiai išgirdę Lotynų Amerikos pavadinimą, pirmiausia pagalvojate apie temperamentingus vietinius gyventojus, svaiginančius salsos ritmus ir aistringą tango šokį.
Torres del Paine
Torres del Paine / Shutterstock nuotr.

Vis dėlto, šį kartą, nusprendėme į šį regioną (o jis tikrai labai didelis: visa Pietų Amerika, Centrinė Amerika, Karibų salos, Meksika) pažvelgti per kitą prizmę ir pakalbėti apie jo pasakišką gamtą.

Juk pripažinkite, kad geriausios kelionės būna būtent tada, kai susipažįstate tiek su vietinių kultūra, tiek su regiono kraštovaizdžiu.

„Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums sudarė dešimties Lotynų Amerikoje esančių gamtos kampelių sąrašą, kurie tiesiog užburia savo grožiu. Rekomenduojame ne tik paskaityti, tačiau ir aplankyti.

Ujūnio druskožemis, Bolivija

Shutterstock nuotr./Ujūnio druskožemis, Bolivija
Shutterstock nuotr./Ujūnio druskožemis, Bolivija

Savo virtualią kelionę po Lotynų Ameriką pradėkime nuo Bolivijos. Ši šalis gali pasigirti savita folkloro muzika, unikaliomis kultūros ir meno tradicijomis. Bene labiausiai turistų lankoma Bolivijos vieta – Ujūnio druskožemis. Tai didžiausiai pasaulyje druskožemis (jo plotas beveik 11 tūkstančių kvadratinių kilometrų), kuris driekiasi net 3650 metrų aukštyje!

VIDEO: Įspūdinga Ujūnio druskos lyguma Bolivijoje vilioja ne tik turistus, bet ir pramonę

Pirmą kartą į Ujūnio druskožemį atvykę keliautojai pasijunta tarsi fantastiniame filme. Druskos plotai čia tokie milžiniški, jog nematyti pakraščio! Beje, kadaise čia būta didžiulio ežero, kuris išdžiūvo. Jo vietoje susidarė du nauji, gerokai mažesni ežerai bei liko druskožemis. Teigiama, jog Ujūnio teritorijoje kasmet iškasama daugiau nei 25 tūkstančiai tonų druskos! Jei norite patirti tikrąjį šios vietos šarmą, rekomenduojame nuvykti į druskos viešbutį, kuris pastatytas druskožemio lygumoje. O taip pat aplankykite Peskado salą – tai Ujūnio druskožemio teritorijoje esanti uolinga, kaktusais apaugusi vietovė. Įspūdingas vaizdas!

Igvasu krioklys, Argentina ir Brazilija

Shutterstock nuotr./Igvasu krioklys
Shutterstock nuotr./Igvasu krioklys

Vienas iš gražiausių krioklių ne tik Lotynų Amerikoje, tačiau ir visame pasaulyje, šniokščia tarp Brazilijos ir Argentinos sienos. Igvasu – tai didžiulė krioklių sistema, kurios ilgis beveik 3 kilometrai. Krentantis vanduo dūžta ant akmenų, sukeldamas galybę purslų. Nepaprastas vaizdas.

Krioklį sudaro 275 protakos, kurių aukštis siekia 80 metrų. O tarp atšakų – daugybė salų. „Velnio gerkle“ vadinama kone įspūdingiausia krioklio dalis. Tai – 150 metrų pločio ir 700 metrų ilgio „U“ formos klifas, kurio kraštais srūva milžiniška vandens srovė. Igvasu krioklys – tiek Argentinos, tiek Brazilijos pasididžiavimas. Krioklio panorama įspūdingai atrodo iš braziliškosios pusės, o krioklio viršūnė ir vandens srautas – iš Argentinos.

Atitlano ežeras, Gvatemala

Shutterstock nuotr./Atitlano ežeras
Shutterstock nuotr./Atitlano ežeras

Viena iš gražiausių Centrinės Amerikos valstybių – Gvatemala. Čia susipina ispaniškas temperamentas, senoji majų kultūra, spalvos ir energija. O viską vainikuoja pasakiško grožio gamta. Atitlano ežeras – vienas iš Gvatemalos gamtos perliukų. Jis tyvuliuoja ugnikalnio kalderoje, 1560 metrų aukštyje. Ežero gylis – maždaug 340 metrų. Teigiama, jog tai giliausias ežeras visoje Centrinėje Amerikoje.

Ežero panorama iš tiesų atimanti žadą! Jis apsuptas net trijų ugnikalnių kūgių, kurie vietovei suteikia tam tikros mistikos ir didybės. Beje, žavinga dar ir tai, jog Atitlano pakrantėse įsikūrusios gyvenvietės, garsėjančios puikiais menininkais, amatininkais. Tad šioje vietovėje galima grožėtis tiek įspūdingu kraštovaizdžiu, tiek pažinti autentišką Gvatemalos dvasią.

Monteverde draustinis, Kosta Rika

Shutterstock nuotr./Monteverde draustinis
Shutterstock nuotr./Monteverde draustinis

Kosta Rika – tai šalis, kurioje tikrai yra ką pamatyti! Monteverde draustinis – vienas iš Kosta Rikos pasididžiavimų, kurį privalėjome įtraukti į šį sąrašą.

Draustinis įkurtas ant Tilarano ugnikalnio šlaitų, 1400 metrų aukštyje. Atogrąžų miškai čia tarsi paskendę minkštuose debesyse. Beje, įdomu tai, jog keliautojams siūloma apžiūrėti draustinį iš aukštai: 62–146 metrų aukštyje įrengti tiltai, kuriais vaikštinėjant atsiveria visiškai naujas Monteverde draustinio kampas. Pasakiškas jausmas stovėti tarp žydro dangaus ir didžiulių medžių, kuriuos apsiviję vijokliai, krūmai ir žolės.

Marmuro uolos, Čilė

Shutterstock nuotr./Marmuro uolos
Shutterstock nuotr./Marmuro uolos

Įspūdingą gamtos kūrinį galima pamatyti viešint Čilėje. Aiseno regione, esančiame Pietinėje šalies dalyje, tyvuliuoja nepaprasto grožio ežeras – General Carrera. Jis – ryškiai mėlynos spalvos! Įdomu tai, jog netoli Puerto Tranquilo miestelio, iš ežero iškyla gryno marmuro uolos. Per keletą tūkstančių metų ežero vanduo jose išplovė įmantriausių formų tunelius, todėl jos stebina neįtikėtinomis formomis. Beje, įdomu tai, jog šios uolos sudaro tarsi labirintų grandinę, todėl turistai itin mėgta tarp marmurinių luitų pasiplaukioti valtele.

Šios uolos atrodo iš tiesų magiškai. Kai kurios iš jų netgi turi savo pavadinimus, pavyzdžiui, „Marmuro katedra“, „Marmuro koplyčia“ ir kt. Neįtikėtino grožio gamtos kūrinys!

Belizo barjerinis rifas

Shutterstock nuotr./Belizo barjerinis rifas
Shutterstock nuotr./Belizo barjerinis rifas

Iš žemyninės dalies trumpam persikelkime į Karibų jūrą! Mat palei Belizo krantus driekiasi neįtikėtino grožio gamtos kūrinys – Belizo barjerinis rifas. Tai – pagrindinis turistinis šalies objektas ir povandeninio nardymo traukos centras. Rifas pasižymi labai turtinga ekosistema: mokslininkai čia aptinka net 70 rūšių kietųjų koralų ir 36 rūšis – minkštųjų. O taip pat apie 500 žuvų rūšių, galybę įvairiausių bestuburių.

Žymiausia Belizo barjerinio rifo vieta – Didžioji Žydroji skylė. Jos plotis – 300 metrų, o ilgis – net 107 metrai. Didžioji Žydroji skylė gali pasigirti ne tik krištolo skaidrumo vandeniu, tačiau taip pat ir vandens gyvūnų gausa, todėl tai – viena iš populiariausių nardymo vietų visame pasaulyje.

„Torres del Paine“ nacionalinis parkas, Čilė

Shutterstock nuotr./Torres del Paine
Shutterstock nuotr./Torres del Paine

Nors apie Čilės gamtą jau šiek tiek pakalbėjome, kai pasakojame apie įspūdingąsias Marmuro uolas, visgi, norime įtraukti dar vieną šios šalies gamtos stebuklą – „Torres del Paine“ nacionalinį parką. Kasmet šis parkas pritraukia daugiau nei 150 tūkstančių lankytojų, Klausiate, kuo jis toks ypatingas? Nacionalinio parko teritorijoje stūkso net trys granito monolitai, kurie sudaro Painės Kordiljeros kalnų masyvą. Čia tyvuliuoja galybė ežerų, teka upė. O pasakiško grožio pievose ganosi laukiniai žirgai.

Visi, kurie jau yra pabuvoję „Torres del Paine“ nacionaliniame parke, rekomenduoja po jį keliauti pėsčiomis. Turistams čia siūlom net keli maršrutai, kurie sudėlioti taip, jog lankytojas pamatytų kuo daugiau nuostabių gamtos vaizdų.

Titikakos ežeras, Peru ir Bolivija

Fotolia nuotr./Titikakos ežeras Anduose
Fotolia nuotr./Titikakos ežeras Anduose

Titikakos ežeras – aukščiausias virš jūros lygio esantis ežeras, bei didžiausias gėlavandenis ežeras Pietų Amerikos žemyne. Jis tyvuliuoja Anduose, Peru ir Bolivijos teritorijose.

Atvykus apžiūrėti Titikakos ežero, nustebins ne tik gamta, tačiau ir gamtos bei žmogaus vienovė. Kad tuo įsitikintumėte, būtinai nuplaukite apžiūrėti plūduriuojančių Uros salų, kurios labai įdomios tiek inžineriniu, tiek kultūriniu požiūriu. Visi salose esantys namai pastatyti iš nendrių, o tarp salų žmonės keliauja valtimis. Jei jus domina indėnų kultūra, norite pamatyti vietinių salos gyventojų gyvenimo būdą, buitį, amatus – ši kelionė jus tikrai sužavės.

Perito Moreno ledynas, Argentina

Shutterstock nuotr./Perito Moreno ledynas
Shutterstock nuotr./Perito Moreno ledynas

Ar esate savo akimis matę ledyną? Milžiniški ledo sluoksniai atrodo kiek bauginančiais, tačiau tikrai įspūdingai. Viešint Lotynų Amerikoje, svaiginantį ledyną galima pamatyti Argentinos teritorijoje. Perito Moreno ledynas užima 250 kvadratinių kilometrų plotą. Jis leidžiasi į Archentino ežerą ir suformuoja natūralią užtvanką, kuri skiria ežerą į dvi dalis.

Įdomu tai, jog kas keletą metus įvyksta ledyno griūtys. Ledo luitai, atskilę nuo pagrindinio ledyno, milžiniška jėga krenta žemyn, sukeldami bauginantį trenksmą. Šis reginys pritraukia tūkstančius turistų iš viso pasaulio.

Atakamos dykuma, Čilė

Shutterstock nuotr./Atakamos dykuma
Shutterstock nuotr./Atakamos dykuma

Savo kelionę po Lotynų Amerikos gamtos perliukus pabaikime jau pora kartų minėtoje Čilėje. Atakamos dykuma – sausiausia žemės vieta, kurią keliautojai dažnai įvardina kaip Marso analogą Žemėje. Šiame regione palyja vos kelis kartus per šimtą metų!

Gyvybės šioje dykumoje nėra labai daug. Tačiau čia glūdi didžiausi visoje planetoje natrio salietros klodai, vario kasyklos. Atakamos dykumoje veikia kelios mokslinės bazės, vykdomi astronominiai stebėjimai. Tai – kiek mistiška vieta, kurioje dažnai tvyro rūkas. Jei jūsų svajonė pamatyti visiškai neįprastą, kitą planetą primenantį reljefą, rekomenduojame apsilankyti Atakamoje!

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Pietų Ameriką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius