Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Patarimai, ką vertėtų aplankyti viešint egzotiškojoje Kambodžoje

Įspūdingos šventyklos, tankūs atogrąžų miškai, pasakiška pajūrio pakrantė, nuoširdūs ir visada padėti norintys vietiniai gyventojai. Tokia yra Kambodža.
Kampotas
Kampotas / Shutterstock nuotr.

Šalis, įsikūrusi greta Tailando, Laoso ir Vietnamo. Turistams Kambodža ne ką mažiau įdomi nei jos kaimynės, mat čia tikrai yra unikalių lankytinų vietų.

Pietryčių Azijos žavesys Kambodžoje persmelkia ir nepaleidžia visos kelionės metu.

Šalies istorija gana skaudi, daugelį metų čia vyravo labai nestabili politinė situacija.

Nepaisant to, dauguma vietinių gyventojų vis tiek pozityvūs, su turistais elgiasi pagarbiai ir maloniai. Kviečiame susipažinti su dešimties įspūdingiausių Kambodžos vietų sąrašu.

Angkoro Vatas

Shutterstock nuotr./Angkoro Vatas
Shutterstock nuotr./Angkoro Vatas

Jei planuojate kelionę į Kambodžą, Angkoro Vatas – ta vieta, kurios neaplankyti tiesiog negalima. Šis didžiulis šventyklų kompleksas, kurio statiniai buvo sukurti dar IX–XIII a. – pagrindinis šalies pasididžiavimas. Klausiate, kodėl? Pirmiausia, dėl labai paprastos priežasties – Angkoro Vatas yra didžiausias šventyklų kompleksas ne tik Azijoje, tačiau ir visame pasaulyje!

Šventyklų kompleksas tarsi viso induizmo pasaulio atkartojimas. Centre esantis bokštas – aliuzija į šventąjį Meru kalną, kuris induizme simbolizuoja kosmoso ašį, dievų buveinę. Išorinės komplekso sienos – tarytum pasaulio kraštą ribojantys kalnai. Jas supantis platus griovys – anapus esantis vandenynas. Beje, įdomu tai, jog XV a. Angkoro miestą užkariavus tajams, šventyklų korpusą pasiglemžė džiunglės. O vėliau joje apsigyveno budistų vienuoliai. Todėl šiandien Angkoro Vatas svarbi tiek induizmo tikėjimą išpažįstantiems piligrimams, tiek budistams. Tai tikrai be galo įspūdinga vieta, kuri įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Sihanukvilio kurortas

Shutterstock nuotr./Sihanukvilio kurortas
Shutterstock nuotr./Sihanukvilio kurortas

Kambodža – šalis, kuri gali pasigirti ne tik lankytinais objektais, tačiau ir puikiais paplūdimiais. Populiariausias šalies kurortas – Sihanukvilis. Pats miestelis nėra kažkuo labai ypatingas. Jis orientuotas į turistus, todėl unikalumo čia ne itin daug: gausu restoranų, parduotuvių, pramogų. Nepaisant to, paplūdimiai čia kerintys! Auksinis smėlis, pakrantėse augantys įvairūs medžiai, kurie poilsiautojams suteikia puikius pavėsius, ryškiai mėlynos spalvos vanduo.

Kambodžos paplūdimiai savo grožiu tikrai nenusileidžia turistų itin pamėgtiems Tailando ar Vietnamo paplūdimiams.

Tonlesapo ežeras

Shutterstock nuotr./Tonlesapo ežeras
Shutterstock nuotr./Tonlesapo ežeras

Kelionių metu jums aktualu pamatyti kuo autentiškesnę šalies dvasią? Jei taip, viešėdami Kambodžoje būtinai nuvykite prie Tonlesapo ežero. Šis ežeras – didžiausias visame Indokinijos pusiasalyje.

Tonlesapas itin įdomus dėl to, kad jame verda gyvenimas. Kaimeliai pastatyti tiesiog ant polių pačiame ežere, todėl vietiniai gyventojai vienas pas kitą keliauja valtelėmis. Šios transporto priemonės prireikia ne tik keliaujant pas kaimyną, tačiau ir vykstant į mokyklą, parduotuvę ar maldos namus. Beje, Tonlesapo ežere veisiasi labai daug įvairių žuvų. Todėl žvejyba – vienas iš pagrindinių regiono verslų.

Koh Kero šventykla

Shutterstock nuotr./Koh Keras
Shutterstock nuotr./Koh Keras

Kaip jau minėjome, Angkoro šventyklų kompleksas – vieta, į kurią plūsta visi Kambodžoje viešintys turistai. Visgi šalyje yra ir daugiau šventyklų, kuriose turistų srautai gerokai mažesni. Viena iš jų – Koh Kero šventykla, esanti šiaurinėje Kambodžos dalyje. Ji nuo Angkoro šventyklos nutolusi maždaug 120 kilometrų atstumu.

Įdomu tai, jog 928–944 metais Koh Kero kompleksas buvo visos imperijos sostinė. Šiandien šioje vietovėje galima apžiūrėti įspūdingą piramidės formos šventyklą, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodo tarsi būtų ne kmerų, o majų palikimas. Taip pat šiame komplekse išlikę apie 40 įvairių paskirčių statinių. Todėl čia tikrai rasite ką veikti!

Pnom Penis

Shutterstock nuotr./Pnom Penis
Shutterstock nuotr./Pnom Penis

Pnom Penis (Phnom Penh) – didžiausias Kambodžos miestas, šalies sostinė. Jis įsikūręs dviejų upių – Mekongo ir Tonlesapo – santakoje. Palyginti su kitomis Pietryčių Azijos sostinėmis, Pnom Penis – gana ramus miestas. Visgi europiečiui jis vis tiek atrodo chaotiškas ir nenuspėjamas.

Šis miestas – pagrindinis ekonomikos, pramonės centras. Čia gana neblogai išvystyta transporto infrastruktūra. Pagrindinėse miesto gatvėse dominuoja prancūzų kolonijiniai pastatai, taip pat akis raižo masyvus ir ryškiaspalvis „naujasis“ kmerų dizainas. Jei lankysitės šiame mieste, skirkite laiko ilgiems pasivaikščiojimams – garantuojame, įspūdžių bus tikrai daug! Žinoma, kelias lankytinas vietas vis tiek norime jums rekomenduoti. Tai: Pnom Penio nacionalinis muziejus, Karališkieji rūmai, Nacionalinis kemrų meno muziejus, Pnomo šventykla. Taip pat įspūdingoji Sidabrinė pagoda, kurios stogas dengtas sidabrinėmis čerpėmis.

Kračehas

Shutterstock nuotr./Kračehas
Shutterstock nuotr./Kračehas

Kračehas – miestas rytinėje Kambodžos dalyje, šalia Mekongo upės. Čia gausu kolonijinių laikų pastatų, puošnių pagodų. Pasivaikščioti miestelyje tikrai įdomu. Vis dėlto yra viena priežastis, dėl kurios turistai tiesiog dievina Kračehą. Miesteliui priklauso ir kelios Mekongo upėje esančios salos, tarp kurių plaukioja... reti Iravadžio delfinai! Vaizdas iš tiesų įspūdingas. Jei vyksite į Kračehą, nepamirškite pasiimti savo fotoaparato.

Preah Vihearo šventykla

Shutterstock nuotr./Preah Vihearo šventykla
Shutterstock nuotr./Preah Vihearo šventykla

Viešint Kambodžos šiaurėje, rekomenduojame aplankyti dar vieną senovinę šventyklą – Preah Vihearą. Ji stūkso Dangreko kalnuose. Šventykla pastatyta XI–XII a., Kmerų imperijos klestėjimo laikotarpiu. Ji skirta dievui Šivai.

Šventyklos statybos sandara primena daugelį induistų šventyklų: centrinis bokštas simbolizuoja Meru kalną – dievų gyvenamąją vietą. Beje, svarbu paminėti dar ir tai, jog ši šventykla stūkso tiesiai ant Kambodžos ir Tailando sienos. Tai itin reikšmingas architektūrinis, religinis ir istorinis objektas, todėl nenuostabu, jog dėl jo šios valstybės nesutaria. 2008 metais Preah Vihearas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Reamo nacionalinis parkas

Shutterstock nuotr./Reamo nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Reamo nacionalinis parkas

Kambodžos gamta iš tiesų nepaprasto grožio! Tuo įsitikinti galima viešint Reamo nacionaliniame parke, esančiame vos 18 kilometrų atstumu nuo mūsų jau minėtojo Sihanukvilio kurorto. Parko teritorijoje galima pamatyti įvairiausių gamtos stebuklų: atogrąžų miškų, upių, krioklių, laukinių paplūdimių, salų. Reamo nacionaliniam parkui priklauso netgi koralinis rifas. Kol kas turizmas čia tik pradedamas vystyti, todėl čia vis dar galima pamatyti autentišką, žmogaus rankų nepaliestą kraštovaizdį.

Kampoto miestas

Pietinėje Kambodžos dalyke esantis Kampoto miestas patiks tiems keliautojams, kurie nori niekur neskubėti, ramiai vaikštinėti gatvelėmis, fotografuoti įdomybes bei prisėdus jaukiame restorane ragauti autentiškų šalies patiekalų. Kampotas – prancūzų kolonijinis miestas, todėl čia susipina tiek europiečio akiai įprasta architektūra, tiek Pietryčių Azijos architektūriniai motyvai. Beje, Kampotas itin garsus dėl savo žaliųjų pipirų plantacijų! Todėl patiekalai šiuo prieskoniu gardinami kone kiekviename restorane.

Mondulkyrio provincijos gamta

Shutterstock nuotr./Mondulkyris​​​​​​​
Shutterstock nuotr./Mondulkyris​​​​​​​

Šį sąrašą norime vainikuoti įstabaus grožio Kambodžos gamta. Kaip jau minėjome, ja pasigėrėti galima Reamo nacionaliniame parke. Tačiau dar viena vieta, pribloškianti sunkiai įžengiamomis džiunglėmis, galingais kriokliais, žaliomis kalvomis ir, žinoma, laukiniais gyvūnais – Mondulkyris​​​​​​​. Ši provincija driekiasi rytinėje Kambodžos dalyje.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Kambodžą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius