Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 2d. 07:49

Patiekalai, kurių verta paragauti keliaujant po Indiją

Maistas Indijoje
123rf.com nuotr. / Maistas Indijoje

„Kontrastinga“ – tai žodis, kuris puikiai apibūdina Indiją. Prabanga ir skurdas, chaosas ir tvarka, šiuolaikiški pastatai ir šimtametės šventyklos – skirtumų šioje šalyje tikrai nestinga. O kur dar skirtingas regionų klimatas, kraštovaizdis, netgi vietinių gyventojų papročiai...

Kontrastų kupina ir Indijos virtuvė – tradicija nėra vieninga, skirtingose valstijose gaminami ir skirtingi patiekalai. Vis dėlto, juos vienija ir daug bendrų bruožų bei istorinių įtakų. Kvapnūs, sodrių skonių, neretai aštrūs – tokie yra indų virtuvės patiekalai. Apie kelis iš jų norime papasakoti kiek plačiau. Jei viešėsite Indijoje, būtinai jų paskanaukite.

Rogan Josh

Shutterstock.com nuotr./Rogan Josh
Shutterstock.com nuotr./Rogan Josh

Indijos virtuvėje gausu vegetariškų patiekalų. Apie juos pašnekėsime kiek vėliau, o kol kas norime pradžiuginti mėsą mėgstančius keliautojus. Rogan Josh – tai ėrienos arba ožkos mėsos patiekalas, kuris yra kilęs iš šiaurinės Indijos dalies. Mėsa supjaustoma nedideliais gabalėliais ir troškinama česnako, imbiero ir kitų aromatingų prieskonių, pavyzdžiui, kardamono, cinamono, lauro lapų, gvazdikėlių padaže. Kartais šis troškinys dar pagardinamas natūraliu jogurtu bei svogūnais.

Viena iš Rogan Josh troškinio ypatybių – sodri raudona spalva. Ją suteikia čili pipirai, o taip pat – dažinė alkana. Tai žolelė, kurios šaknys naudojamos kaip natūralus dažiklis. Jei viešėsite Indijoje, būtinai paragaukite šio raudonojo troškinio – tikrai nenusivilsite!

Vada Pav

Shutterstock.com nuotr./Vada Pav
Shutterstock.com nuotr./Vada Pav

Pasakodami apie Rogan Josh užsiminėme, jog Indijos virtuvėje populiarūs vegetariški patiekalai. Vada Pav – būtent toks. Šis patiekalas kilęs iš Maharaštros valstijos ir itin mėgstamas tų žmonių, kurie neturi daug laiko ir nori greitai pasisotinti.

Kaip gi šis patiekalas gaminamas? Nedidelė bandelė perpjaunama per pusę ir įdaroma iš gruzdintų bulvių pagamintu kukuliuku. Tačiau tai dar ne viskas. Ši bandelė pateikiama su žaliuoju čili pipiru ir čatniu – garnyru, kuris itin plačiai naudojamas Indijos virtuvėje. Čatniai būna tiek saldūs, tiek aštrūs. Jie gaminami iš įvairių vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, mangų, pomidorų, papajų, svogūnų, mėtų, kokosų ir kt. Daržovės troškinamos ir pagardinamos cukrumi, druska, imbieru, kalendra, kuminu ir kitais prieskoniais. Čatniai arba pateikiami šalia Vada Pav, arba tepami tiesiai ant bandelės.

Vada Pav – tai tarytum indiškas vegetariškas burgeris. Šis patiekalas – labai populiarus gatvės maistas, tad jei keliausite po Indiją, būtinai jo paragaukite.

Tunde ke kebab

Shutterstock.com nuotr./Tunde ke kebab
Shutterstock.com nuotr./Tunde ke kebab

Tunde ke kebab – tai tradicinis Awadhi virtuvės patiekalas. Šios virtuvės centru laikomas Laknau miestas, esantis šiaurės Indijoje, Gangos slėnyje. Awadhi virtuvė įdomi tuo, jog čia gausu tiek vegetariškų, tiek mėsiškų patiekalų. Tad jei viešėsite Laknau mieste, galite būti tikri, jog atrasite patiekalų, kurie jums tikrai patiks.

Jau Tunde ke kabab pavadinimas jums tikriausiai išduoda, jog šis patiekalas – mėsiškas. Jis gaminamas iš maltos buivolo mėsos, natūralaus jogurto, trinto imbiero, česnako, kardamono, gvazdikėlių, mėtos, acto, cukraus, laimo, sviesto, svogūnų, garam masala prieskonių mišinio. Šie ingredientai sumaišomi ir iš jų formuojami nedideli kotletai. Tikrai verta paragauti!

Dosa

Shutterstock.com nuotr./Dosa
Shutterstock.com nuotr./Dosa

Mėgstate įvairiausius blynelius? Jei taip, viešėdami Indijoje būtinai paragaukite Dosa. Tai blyneliai, kurie gaminami iš ryžių ir juodųjų lęšių. Dažniausiai jie įdaromi bulvių įdaru, mūsų jau aptartuoju čatnu, virtomis daržovėmis. Kartais kaip įdaras naudojamas ir Idli podi. Tai patiekalas, kuris gaminamas iš džiovintų čili pipirų, avinžirnių, sezamo sėklų ir juodųjų pupelių.

Nors Dosa blyneliai kilę iš pietų Indijos, šiandien jie populiarūs visoje šalyje. Keliaujant po Indiją galima išmėginti skirtingų Dosa variacijų.

Tikka vištiena

Shutterstock.com nuotr./Tikka vištiena
Shutterstock.com nuotr./Tikka vištiena

Savo dienos neįsivaizduojate be vištienos patiekalų? Viešėdami Indijoje tiesiog privalote paragauti Tikka vištienos. Tai patiekalas, kuris originaliai kilęs iš Pandžabo regiono, tačiau šiandien yra paplitęs visoje šalyje.

Nedideli mėsos gabalėliai marinuojami natūralaus jogurto ir prieskonių marinate, o vėliau kepami ant medinių arba metalinių iešmelių. Primena šašlyką – tiesa? Paprasta ir labai skanu. Vis dėlto, norėtume įspėti, jog, priklausomai nuo regiono, skiriasi ir vištienos aštrumas. Tad jei netoleruojate ar nemėgstate aštrių patiekalų, būtinai iš anksto įspėkite jus aptarnaujantį padavėją.

Aloo Gobi

Shutterstock.com nuotr./Aloo Gobi
Shutterstock.com nuotr./Aloo Gobi

Norime vėl pradžiuginti tuos keliautojus, kurie nevalgo mėsos. Aloo Gobi – tai patiekalas, kuris tikrai jus sužavės. Tai karis, kuris gaminamas iš bulvių, žiedinių kopūstų ir įvairiausių prieskonių. Skamba paprastai? Užtat skonis tikrai nepaprastas! Česnakas, imbieras, svogūnai, kalendra, kuminas ir kiti prieskoniai Aloo Gobi suteikia išties nepamirštamą skonį. Beje, šis patiekalas – ryškiai geltonos spalvos. Jį nudažo ciberžolė.

Kai kuriuose restoranuose Aloo Gobi dar pagardinamas ir pomidorais bei avinžirniais. Šie ingredientai patiekalui suteikia naujų aromatų ir atspalvių.

Samosa

Shutterstock.com nuotr./Samosa
Shutterstock.com nuotr./Samosa

Samosa – tai patiekalas, kuris originaliai kildinamas iš Indijos. Vis dėlto, šiais laikais šis kepinys itin paplitęs ir kitose Pietų Azijos šalyse, o taip pat ir Artimuosiuose Rytuose, Vidurinėje Azijoje, netgi Šiaurės Afrikoje.

Vis dėlto, mūsų nuomone, viešint Indijoje būtų nuodėmė neparagauti samosos. Tai – trikampės formos pyragaitis, kuris gaminamas iš maida miltų. Kepinys įdaromas bulvėmis, svogūnais, čili pipirais, avinžirniais, įvairiausiais prieskoniais ir kepamas aliejuje. Dažnai patiekiamas su mėtomis, tamarindais, kalendromis. Kartais gaminami ir saldūs samosos pyragaičiai.

Mattar paneer

Shutterstock.com nuotr./Mattar Paneer
Shutterstock.com nuotr./Mattar Paneer

Dar vienas puikus patiekalas, kurio rekomenduojame paragauti planuojantiems keliauti į Šiaurės Indiją, – Mattar paneer. Tai troškinys, kurio pagrindiniai ingredientai yra žirniai, natūralus pomidorų padažas, panyro sūris ir garam masala prieskoniai (šį prieskonių rinkinį sudaro juodieji ir baltieji pipirai, cinamonas, kuminas, lauro lapai, kalendra, kardamonas, gvazdikėliai, muskato riešutas). Greitas, paprastas ir labai skanus indiškas patiekalas!

Kati Roll

Shutterstock.com nuotr./Kati Roll
Shutterstock.com nuotr./Kati Roll

Jeigu viešėsite Indijos šiaurės rytuose, o tiksliau – Kolkatos mieste, būtinai paragaukite vietinio maisto. Rekomenduojame Kati Roll: į paratha duoną, kuri itin populiari Indijoje, įvyniojami keptos mėsos gabalėliai, kiaušiniai, kartais ir bulvių įdaras, panyro sūris, įvairios daržovės, čatniai. Taigi, kaip supratote, Kati Roll gali pasigirti galybe įvairiausių variacijų. Šis patiekalas itin mėgstamas tiek vietinių gyventojų, tiek turistų, mat yra nebrangus, skanus ir sotus. Išmėginkite ir jūs.

Gulab Jamun

Shutterstock.com nuotr./Gulab Jamun
Shutterstock.com nuotr./Gulab Jamun

Atėjo metas ir desertui! Gulab Jamun – tai nedideli pyragaičiai, kurie gaminami iš sutirštino pieno khoa ir miltų. Formuojami nedideli rutuliukai, kurie kepami maždaug 148 laipsnių temperatūroje. Iškepę rutuliukai glazūruojami cukraus sirupu, kuris paskaninamas kardamonu, rožių vandeniu, kartais ir šafranu.

Gulab Jamun – populiarus desertas ne tik Indijoje (iš kurios jis kilęs), tačiau taip pat ir Pakistane, Nepale, Bangladeše. Pyragaičiai patiekiami tiek šilti, tiek atšalę.

Masala Chai

Shutterstock.com nuotr./Masala Chai
Shutterstock.com nuotr./Masala Chai

Ar esate ragavę Chai arbatos? Pastaruoju metu ji tapo itin populiari Europos kavinukėse. Net jeigu ir esate gėrę šio puikaus gėrimo, viešėdami Indijoje jo taip pat paragaukite – galėsite palyginti, ar skonis toks pats, ar visgi skiriasi.

Juodoji arbata gardinama įvairiausiais prieskoniais: žaliuoju kardamonu, cinamonu, gvazdikėliais, muskato riešutais, vanile, imbieru, pipirais ir kt. Šis, arbatos ir prieskonių, mišinys užpilamas ne vandeniu, o buivolės pienu. Europos kavinėse buivolės pieną keičia karvės pienas. Masala Chai – tai labai skanus, visą kūną sušildantis gėrimas. Rekomenduojame paragauti!

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Indiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Prezidentūra teisinasi dėl atšauktos kelionės į Latviją: mašina spėję nebūtume

Vardai

15min studijoje – Ilona Balsytė: apie „Muzikos galią“, teatro žaidimus ir „Keistuolius“

Aktualu

Badaujantys kaliniai jau pradėjo žalotis, bet jie sulaukė palaikymo iš laisvės

Aktualu

LSDP kandidato į prezidentus varžytuves laimi V.Andriukaitis

Aktualu

R.Masiulis: kokio laiko nori Lietuvos gyventojai, paaiškės jau šiemet

Geriausios mėgėjų panoramos – „EPSON International Pano Awards“ nugalėtojos

Sportas

„Skrieja kamuolys“: šaltis Bukarešte, ateitis Tautų lygos D divizione, anglai, vokiečiai ir VAR „Premier“ lygoje

Aktualu

S.Skvernelis Belgijos muziejui dovanojo tarpukario Lietuvos karinių uniformų

Kultūra

Artūras Tereškinas: Meilės pažadų simfonija

24sek

Geriausių krepšininkų rinkimuose – aiškus lyderis ir aštri kova tarp moterų

Gazas

Žurnalistas V.Milius sieks rekordo: elektromobiliu „Hyundai Kona“ skries į pajūrį

Maistas

Salotos su žuvimi pasotins, bet neapsunkins: 12 pasiūlymų pietums ar vakarienei

Gyvenimas

Apokalipsės belaukiant: ką būtina žinoti apie antibiotikus

Vardai

Niujorką netikėtai įsimylėję Ugnė Galadauskaitė ir Marius Siparis susuko nuotaikingą kelionės video

Pasaulis kišenėje

Audra Tenerifėje: gigantiškos bangos plovė daugiaaukščio balkonus

Sportas

Julija Jefimova ir Marija Šarapova pateko tarp seksualiausių Rusijos moterų

Mokslas.IT

Kinijos „dirbtinė Saulė“ įkaitinta iki 100 milijonų laipsnių

Aktualu

Estijos Reformų partija pasirengusi perimti vadovavimą vyriausybei

Aktualu

Kandidatas į Vilniaus merus V.Navickas pristatė rinkimų programą: siūlo dviejų lygių savivaldą

Aktualu

Alytaus meras V.Grigaravičius antros kadencijos nesieks

Naujienos

Gazas

Dabar viskas aišku: kaip veikia sektoriniai greičio matuokliai ir kodėl jie turi po dvi kameras bei du laikrodžius?

Vardai

Džeimso Bondo kūdikis: Danielio Craigo žmona 48-erių aktorė Rachel Weisz pagimdė mergaitę

24sek

Rezultatyviai žaidęs R.Giedraitis pasižymėjo ir gražuoliu dėjimu

Aktualu

Pasvalio rajone – nuo kelio nuvažiavęs „Golf“ ir du girti jaunuoliai

Aktualu

Alytaus apskrityje į namus negrįžta dvi nepilnametės

24sek

M.Kuzminskas ir A.Gudaitis draugiškame mače rinko dviženklius skaičius

Vardai

Katedros aikštėje griaudėjo „Antikvarinių Kašpirovskio dantų“ bei Lilo ir Innomine hitai

24sek

M.Kalnietis prie triuškinančios ASVEL pergalės prisidėjo kukliai

24sek

Šarūnas Jasikevičius: „FIBA ir Eurolygos karo laimėtojas yra NBA“

Aktualu

Prokurorai pralaimėjo dar vieną ginčą su buvusiu Turto banko vadovu

Aktualu

Ekvadore per autobuso avariją žuvo 11 žmonių

Gyvenimas

P.M.Williamso atsakymai į klausimus apie svaigalus: kuo skiriasi alkoholikas nuo girtuoklio?

Aktualu

Lietuvių narkotikų grupuotės Airijoje bosui pavyko pasprukti iš šalies

Aktualu

Po viršūnių susitikimo pažadų nesilaiko nei JAV, nei Šiaurės Korėja: kas toliau?

Aktualu

Pakruojo rajone šulinyje rastas vyro kūnas

Gyvenimas

Velse gyvenanti Aldona: Lietuva ją išgujo 50-ties, dabar ji turi savo mėgiamą verslą ir pinigų būstui

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Kodėl cepelinai be spirgučių yra absurdo edukacija

Aktualu

Kada nereikės važiuoti pasilinksminti į Vilniaus centrą ir užteks miegamųjų rajonų

Aktualu

Arkadijaus Babčenkos suvaidintas nužudymas: įkalintas Borisas Hermanas

Gazas

Lego sukūrė važiuojantį „Bugatti Chiron“ – modelis gali išvystyti 20 km/val. greitį

Vardai

Ypatingos

07:48
07:40

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje